pewnie jest... bo mimo niewielkich obrotów widać coś na kształt akumulacji akcji przez ktosia :) ... 08.09 TR 09:10:14, 13:04:11, 11:28:02 09.09 TR 9:11:31... na dystrybucję to wg mnie nie wygląda... spokojnie zrobił by ruch i rozpylił z10 oczek wyżej
nooo i mamy sprawcę:-)do karaś: akumulacja i dystrybucja jak wiesz mają miejsce raczej przy wysokich wolumenach... na chwilę pisania tych słów (ok 334 k) ten do zbyt wysokich nie należy... zobaczymy o się będzie działo w okolicach zamknięcia... teoretycznie powinien powrócić w okolice 1,65... te transakcje może sumarycznie niewielkie ale potrafiłu uruchomić lawinę spadków...a jeśli ktoś chce pozbierać to jaki sens miało by kupownie coraz wyżej? dlatego pisałem o czyms na ksztat akmulacji... ale zobaczymy co sie wydaży:)
P.S. Dzięki za wyjaśnienie - dopiero się uczę :-), Odnośnie transakcji, to co jakiś czas je przeglądam i dosyć często takie pakietówki widziałem (choć przez ostatnie 2, 3 dni mniej).
wiesz... ja tak raczej na to od d... strony patrzę... :-) nie obchodzi mnie kurs na zamknięciu ale średni ważony...tak samo nie spadek-10 czy -20% w tygodniu albo dobowo, ale ogólny trend...jeśli by np... sesje spadkowe przeważały by w okresie np 2 m-cy to bym zastanawiał się nad wyjsciem z papiera... na razie od 18.8 na papierze nie nastąpiły wg mnie żadne wyraźniejsze ruchy...no może jedyne co to mniej zainteresowanych szybkim zyskiem... ale to dobrze dla papiera... umocni się w tym przedziale i w momencie pojawienia się istotnych informacji ze strony emitenta ... sam wiesz...a nie oczekuje raczej informacji negatywnych... przynajmniej nie na tym etapie na jakim firma jest obecnie... :-) pozdrawiam
gdzieś tam... na forum parkietu chyba publikuje się stomatolog ...wiertacz czy jakoś tak... on opisuje dokładnie strategie inwestowania długoterminowego... wstrzelił sie w BEF niefortunnie bo na 3,0-3,5... pech bo nie sprawdził kondycji w jakiej jest od 2000 roku polskie mięsko :)(BSE, zamknięcie rynków wschodnich)... ale następne działania podjął dobre... uśredniał... i w tym momencie podejrzewam, że jego strata albo jest niewielka albo odnotowuje zysk... z perspektywą pomnożenia tegoż w najbliższych miesiącach... zawsze jest ryzyko straty... ale on je zniwelował...
To samo tu... ktoś zadał pytanie dlaczego prezes BEF dokupił 10 000 akcji po 1,57, a dlaczego nie?
Gdzieś w któryms poście podawałem linka do strategii uśredniania... to w dłuższej perspektywie dobra strategia( i na hossie i na bessie)
Niemniej jednak wymaga śledzenia zdarzeń na papierze... i nie jest może tak spektakularna jak wejście i wyjście w przeciagu kilku dni... jednak daje zarobić:-) i niweluje ryzyko strat:-)
dlatego trzeba śledzić zachowania na spółce:-)... dla jednego gracza dwa dni bez 10% wzrostów to powód do wyjścia... zysk 20% pomniejszony o spadek np 1% to razem 19%, inny zaowoli się 1 %wzrostu tygodniowo...... x 52 tygodnie w roku daje 52% :-)))pytanie czy ten co wyszedł po 20% wejdzie ponownie to juz inna sprawa... i czy trafi kolejną spółke też ;-)
i to nie miała być żadna sugestia... nie sugeruj się tym co pisza jakieś sadowniki na foum:-) ... ja sam obecnie nie dokupuę... może coś dobiorę po jakimś budującym komunikacie... ale na dziś zadowala mnie obecny stan posiadania :-)
rozumiesz o co mi chodziło?:-)chcąc sprzedawać zrobił bym wiatr ... podbił kurs i dopiero sprzedawał... a tu ... kurs obniżam... sprzedaję coraz niżej i cześć ludzi idzie za mną... to wtedy zaczynam powoli kupowaC... taka odwrotna logika:-) nie to co widzę ... bo to co widzę oznacza że kurs spada... tylko z jakiego powodu ma spadać? czy był jakiś negatywny komunikat? co zatem stoi za spadkami?...na kurs pracują mali inwestorzy tak naprawdę... nie duży, tylko mali... oni decydują o popycie... duży albo znajdzie do nich dojście, albo zostanie z akcjami :-) taka moja filozofia:-)))