Dzień Dobry
Jestem akcjonariuszem firmy Moj. Uwierzyłem w obietnice składane przez Państwo w trakcie oferty publicznej i zainwestowałem pieniądze w rozwój firmy. Niestety dotychczasowa działalność informacyjna i polityka finansowa firmy zaowocowały drastyczną przeceną akcji i spadkiem z 6,3 zł w trakcie oferty publicznej do ok. 2,6 zł obecnie. Cena notowanych akcji jest niższa od wartości księgowej przypadającej na jedną akcję ok. 3,7 zł. W związku z tym proszę o udzielenie informacji:
Jakie działania zamierza podjąć i podejmuje zarząd, aby cena akcji wzrosła?
Dlaczego nie jest prowadzona polityka informacyjna i promocja firmy wśród inwestorów?
Dlaczego nie rozważa się zakupu akcji celem umorzenia lub odsprzedaży w związku z ceną akcji poniżej wartości księgowej?
Dlaczego członkowie Zarządu i Rady Nadzorczej nie angażują się kapitałowo w akcje firmy i brak polityki motywacyjnej w postaci akcji firmy, które wzorem innych firm mogłyby być przekazywane zarządzającym po odkupieniu przez firmę z giełdy jeżeli cena akcji jest poniżej wartości księgowej?
Proszę o poważną odpowiedź
Z poważaniem
Zawiedziony akcjonariusz
JUZ DAWNO PISALEM-ZE POWINNNI CO NAJMNIEJ PRZEPROWADZIC SKUP AKCJI-ZA NASZE PIENIADZE-SKURWYSYNY SCIAGNELI Z IPO -20 MLN-I KURWA NIC NIE ROBIA-PREZES-BANKOWIEC-KOSECKI-NIC NIE ROBI-PALI GLUPA-A GLOWNY NACZELNIK-PREZES BIK- ZA PENIADZE MOJA-ROZWIJA FASINGA-RECE OPADAJA-JAKIE WALKI KRECA-CO Z BIOMASA-SKURWYSYNY CICHO SIEDZA
Prawdopodobnie ZARZĄD gra w jednej drużynie ze sternikiem .Tymi manipulucjami powinna zająć się KNF i zarząd GPW ,ale to jest Polska i oni przyzwalają na to ?
Szanowny Panie ,
W odpowiedzi na Pana pismo z dnia 24.08.br. uprzejmie informujemy , że
działalność informacyjna Spółki MOJ S.A. jako spółki publicznej jest
realizowana w oparciu o obowiązujące uregulowania prawne zawarte w :
- Ustawie z dnia 25 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach
wprowadzenia instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz
o spółkach publicznych,
- Ustawie z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi,
- Rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie
informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów
wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych
przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim,
- Uchwałami Rady Giełdy odnośnie Dobrych Praktyk Spółek Notowanych na GPW .
Dla poprawienia płynności akcji na giełdzie Spółka przystąpiła we wrześniu
2008 roku do programu wspierania płynności opracowując nową stronę
internetową Spółki zawierającą zakładkę Relacji Inwestorskich zgodną z
wytycznymi Zarządu Giełdy oraz podpisując umowę z animatorem .
Zarząd prowadzi otwartą politykę informacyjną o sytuacji w Spółce i jej
zamierzeniach . Chętnie spotyka się z obecnymi jak i potencjalnymi
inwestorami zarówno na terenie Spółki jak również poza nią . Co najmniej
raz w kwartale Prezes Zarządu udziela wywiadu dziennikarzom PARKIETU .
Odnośnie ceny akcji na GPW uprzejmie informujemy , że jest ona ustalana
przez inwestorów. Drastyczna przecena akcji , o której Pan wspomina , nie
dotknęła wyłącznie Spółki MOJ S.A. ale dotyczyła wszystkich spółek ,na
wszystkich światowych giełdach. Od osiągniętego wówczas minimum ( 1,6
zł/akcję - 21.08.08 ) cena akcji dzisiaj jest wyższa o 67,5 % .
Działania Zarządu koncentrują się na wypracowywaniu przez Spółkę zysku i
trwałym wzroście wartości Spółki ( szczególnie w obecnym okresie kryzysu) a
nie wpływaniu na jej krótkotrwałą spekulacyjną wycenę. Świadczy o tym stale
rosnąca wartość księgowa Spółki.
Z poważaniem ,
Jerzy Góra
Pełnomocnik Zarządu ds.Relacji Inwestorskich i Analiz
MOJ S.A.
40-859 Katowice
ul. Tokarska 6
To współce jest wzsystko ok.Obecna wycena to spekulacyjna. W końcówce dziś dymnąłem trzymacza i dogrywkę zawiązałem ,ale nikt nie pomagał.Myślący - z FSG wyszedłeś całkowicie ? bo ja jeszcze dokupłem i czekam na wk.
nie chce krakac ale fasing rosnie na obrotach bez infa.a moze to ten bogaty czech-bakala co walczy o bogdanke.moze mu ktos mu podpowiedzial ze to najwieksza ffirma obslugujaca polskie gornistwo i to z wynikami-bo warszawka nie wie co ma-jak zwylke.wtedy moj 2-3 dni na widlach wraz z fasingiem-a na obu spolkacz akcji nie ma duzo-tu nie ma produkcji makulatury/pozdro
Też mam już pakiecik Moja.Przypuszczam, że Moja trzyma i steruje kursem ta sama drużyna. Na Moj nie mają żadnych problemów z trzymaniem kursu, mają dużo więcej akcji do żonglowania zleceniami i popyt dużo słabszy.Nie ma możliwości ich wydymać.Moja zostawiam póki co w spokoju,a pakiecik niech leży głęboko schowany.Ogólnie to trzeba przeczekać,aż siły trzymające kursy małych dobrych spólek dostaną w dupę i powoli będą wycofywać się z działania. Tylko ile czasu,liczę ze dwa lata. ::))) Pzdr.
Ogólnie to trzeba przeczekać,aż siły trzymające kursy małych dobrych spólek dostaną w dupę i powoli będą wycofywać się z działania.
Nie rozumiem, jaki jest cel trzymania ceny MOJ'a przez jakieś grupy interesów na poziomie dużo niższej wartosc rynkowa. Czy tym grupom interesów nie zależy na wzroście w celu zarobku? Czy ktoś może mi to wytłumaczyc? Przecież wycena właściwa wycena MOJ'a to, z tego, co słyszałem około 5-6 zł. Tak?
Nie rozumiem, jaki jest cel trzymania ceny MOJ'a przez jakieś grupy interesów na poziomie dużo niższej wartosc rynkowa. Czy tym grupom interesów nie zależy na wzroście w celu zarobku? Czy ktoś może mi to wytłumaczyc? Przecież wycena właściwa wycena MOJ'a to, z tego, co słyszałem około 5-6 zł. Tak?
wydaje mi się,że powodem jest brak płynności na tej spółce.Żaden fundusz nie wejdzie bo trudno wyjść z takiej spółki,pomimo tego że jest to bardzo dobra spółka.
Trzymanie okaże się uzasadnione jeżeli dojdzie do zmian własnościowych w MOJ S.A. lub do ujawnienia się dużego inwestora. Spodziewałem się zmian własnościowych wcześniej więc już się prawie nie odzywam. Trzeba trochę dłużej czekac to dla mnie no problem. FASING S.A. rośnie MOJ S.A. jak nie ruszy za nim prędko z powodów technicznych to odpali później z powodów fundamentalnych a ja będę go miał więcej. 2.20 środków pieniężnych ulokowanych na oprocentowanych pożyczkach daje mi pewność że na inwestycji w MOJ S.A. nie stracę.
Oto scenariusz na który stawiam: Fasing po już zapowiedzianej decyzji walnego o zgodzie na hipoteki na nieruchomościach do 25mln weźmie większe kredyty i z nich spłaci zadłużenie do MOJ. Moj będzie miał wolną kasę w postaci gotówki i .......... teraz jest kilka możliwości. Może przejmować lub być przejęty lub przeprowadzić fuzję bo oprócz działalności gospodarczej doskonale nadaje się na wehikuł inwestycyjny. Za część powinien zbudować dywizję bioenergetyki. To będzie Polna z roku 2007 ale do potęgi.
Oto scenariusz na który stawiam: Fasing po już zapowiedzianej decyzji walnego o zgodzie na hipoteki na nieruchomościach do 25mln weźmie większe kredyty i z nich spłaci zadłużenie do MOJ. Moj będzie miał wolną kasę w postaci gotówki i .......... teraz jest kilka możliwości. Może przejmować lub być przejęty lub przeprowadzić fuzję bo oprócz działalności gospodarczej doskonale nadaje się na wehikuł inwestycyjny. Za część powinien zbudować dywizję bioenergetyki. To będzie Polna z roku 2007 ale do potęgi.
A cena właściwa MOJ S.A. zaczyna się od 7.50
WSZYTKO FAJNIE, ALE KTOŚ NA TYM FORUM NAPISAŁ TEŻ, ŻE AKCJE MOJ'A NIE CHCE KUPIC ŻADEN WIELKI INWESTOR, PONIEWAŻ AKCJE MOJ'A MAJĄ MAŁĄ PŁYNNOŚC i WIELKI GRACZ MIAŁBY POTEM PROBLEM Z ODSPRZEDANIEM AKCJI TEJ FIRMY.
Z czego wynika mała płynnosc akcji Moj'a? Nie rozumiem tego. Czy chodzi o niechęc do kupowania akcji Moj'a czy mała płynnosc wynika z jakichś technicznych i nie znanych mi detali???