Zgodnie z poniższym komunikatem podzielcie sobie 1.175.484,03 przez 420 000, co daje około 2,80 PLN za akcje
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 18 / 2010
Data sporządzenia: 2010-08-16
Skrócona nazwa emitenta
TECHMEX
Temat
Zbycie znaczącego pakietu akcji
Podstawa prawna
Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji
Treść raportu:
Syndyk Masy Upadłości Techmex SA informuje, że w dniu 16 sierpnia 2010 otrzymał poniższą informację od Zarządu Spółki Raner Sp. z o.o.
"Zarząd Raner sp z o.o., zgodnie z powziętą informacją, informuje że w ramach realizacji umowy zastawu rejestrowego nr 353/09 przez Bank PBS nastąpiło zbycie 420.000 akcji spółki Techmex SA o kodzie PLTECMX00011, stanowiących 5,02% akcjonariatu spółki, za łączną kwotę 1.175.484,03. Powyższy zastaw był zabezpieczeniem umów kredytowych Techmex SA w Banku PBS oddział w Krośnie."
Zwracam honor i przepraszam... niedoczytałam... Kotś faktycznie musiał to nabyć... BPS? Paszczyńscy? Jeżeli BPS to ciekawe czy za kwotę długów, a jak PAszczyńscy to info jest niezłe...
A dlaczego bank nagle stał się zainteresowany akcjami techmexa? Dzień przed rozprawą? Dlaczego nie przejął akcji texa na podstawie tej samej umowy kiedy ogłoszono upadłość?
Odpowiem sobie sama:
Otóż wtedy akcje texa były nic nie wartym papierem, a teraz bank już wie, że upadłości likwidacyjnej nie będzie. Zabezpiecza sobie swoją wierzytelność, którą na podstawie układu musiałby zredukować, a poza tym wie że akcje jest w stanie sprzedać drożej niż 2,80... Tyle w temacie
wkleję jeszcze raz... bo w złym miejscu napisałam:
A dlaczego bank nagle stał się zainteresowany akcjami techmexa? Dzień przed rozprawą? Dlaczego nie przejął akcji texa na podstawie tej samej umowy kiedy ogłoszono upadłość?
Odpowiem sobie sama:
Otóż wtedy akcje texa były nic nie wartym papierem, a teraz bank już wie, że upadłości likwidacyjnej nie będzie. Zabezpiecza sobie swoją wierzytelność, którą na podstawie układu musiałby zredukować, a poza tym wie że akcje jest w stanie sprzedać drożej niż 2,80... Co o tym sądzicie?
Mi przychodzi tylko jedno tłumaczenie do głowy!
Słupy widocznie skupują po nominale gpw z rynku
A tu była okazja do skupienia od razu 5% więc łyknęli...!
I tak im się cena uśredni przy kilkudziesięciu %%
wydaje mi sie ze ten pakiet został przez kogos kupiony / nabyty w calosci. nie pchneli tego w rynek gdyz cena 2,8 jest za wysoka. ktos widocznie to kupil umozliwiajac splate zaleglych srodkow wobec pbs
Widzę, że nie chce wam się czytać tego raportu, albo jest to celowe wprowadzanie w błąd.
"Zarząd Raner sp z o.o., zgodnie z powziętą informacją, informuje że w ramach realizacji umowy zastawu rejestrowego nr 353/09 przez Bank PBS nastąpiło zbycie 420.000 akcji spółki Techmex SA o kodzie PLTECMX00011, stanowiących 5,02% akcjonariatu spółki, za łączną kwotę 1.175.484,03. Powyższy zastaw był zabezpieczeniem umów kredytowych Techmex SA w Banku PBS oddział w Krośnie."
Po prostu bank objął akcje za długi. Akcje nie zostały kupione.
Co ty bredzisz??? Gdyby objął nie byłoby ceny transakcji. Z komunikatu jasno wynika, że akcje będące zabezpieczeniem kredytu zostały sprzedane za konkretną cenę. Skoro bank objął, to kto wyłożył bańkę?? Bo chyba nie bank:)))))
To Ty czytaj ze zrozumieniem...!
Jeżeli dzisiaj (dzień przed rozprawą sądową ), Bank wyraził aprobatę na objęcie tych akcji w zamian za dług, po nominale 2.70 to są 2 wyjścia:
-albo ma ofertę już na te akcje po cenie równej, lub wyższej...!
-albo wie że wynik rozprawy będzie na tyle pozytywny, iż mu się te akcje opłaca objąć...!
W przeciwnym razie by zrobił wszystko ,żeby ich nie obejmować. A wolał ściągnąć dług z wierzytelności, zamiast obejmować akcje ŻEBY STRACIĆ...!
Jeżeli by to chciał zrobić ,to nie robił by tego za 5dwunasta...! Tylko by objął sobie w innym terminie i sprzedawał w ''nieujawnionych'' pakietach..!
Jaka jest logika w tym, by przed newralgicznym momentem wyżucać akcje, nie wiedząc jak rynek w ten dzień się zachowa...?
banki nie lubią ryzykownych sytuacji. Unikają ich. Dlatego nie decydowali by się na sprzedaż właśnie w dniu rozprawy
Chyba że już coś wiedzą, i im się to opłaci...
Np. Sąd uchyli upadłość, i wtedy sprzedadzą...po np. 5pln
Bardzo cieszy mnie na forum taki pesymizm..to bardzo dobrze wróży..!
Ziuber, wskaż mi proszę w którym miejscu jest napisane, że bank nie sprzedał tych akcji?? Bo chyba czytałeś inny komunikaT!!! Ja przeczytałem, że bank opierdolił akcje Spólki teraz będące zastawem za kredyt po średnio 2,80/szt. Kupiec póki co nie został ujawniony...
A pomyśl tak:Bank miał zastaw na akcjach i nikt by go tego zastawu nie pozbawił jutro, pojutrze itd.Mógłspokojnie czekać na "pewny" wynik rozprawy i patrzeć jak akcje Texa rosna na 5, 10, 15 zł czy więcej wtedymógł skorzystać z prawa zastawu. Dlaczego nie chciał zaczekać choćby jednego dnia będąc pewnym wyniku rozprawy? A może wie, ze jutro jest ostatnia szansa opchnąć je na giełdzie?
hahahaha, dziecko, ile Ty masz lat? I właśnie dlatego, że jutro sąd udupi do reszty Techmex, PBS zadzwonił do św. Mikołaja, który akurat miał dobry humor i postanowił kupić cały pakiet po 2,80 za szt.:)))))))))
Przeczytaj to tak: PBS sprzedał akcje Tachmex po 2,80/szt., tj 65% wyżej niż aktualna wycena w wolnym obrocie. Będą chcieli to do piątku z powrotem skupią 5% płacąc poniżej 2 zeta/1 akcję.
W przypadku tych akcji najprawdopodobniej nie miała miejsce żadna transakcja sprzedaży. Wierzycielem w tym przypadku był Raner Sp.z o.o., która otrzymała od banku PBS w Krośnie kradyt, którego zabezpiecvzeniem były aktywa w postaci akcji Techmexu. Kredyt Raner otrzymał pewnie dawno temu, kiedy akcje Techmexu były wyceniane znacznie wyżej niz obecnie i w związku z tym wartość zabezpieczenie w zupełności wystarczała na pokrycie zaciąganego kredytu. Obecnie Raner prawdopodobnie z jakichś powodów nie reguluje rat kredytu i w związku z tym bank zrealizował zabezpieczenie jakim były akcje techmexu. Kwota 1.175.484,03 zł stanowi kwotę zobowiążania Ranera wobec banku (kwota kredytu, odsetki, jakieś odsetki karne, itp.) i nie jest kwotą transakcji kupna sprzedaży (zatem bank nie kupił akcji po 2,80 zł/szt.) a zostało to tylko w ten sposób przeliczone. A co teraz bank zrobi z posiadanymi akcjami - jego sprawa. Być może w zarządzie banku również doszli do przekonania, że techmex jest rokującą spółką i liczą na pozytywne rozstrzygnięca. Jeśli tak będzie to bank zarobi na tym dealu, jeśli nie to straci. Ryzyk fizyk. Zobaczymy co będzie jutro. Realnie rzecz biorąc obstawiam......................????????????. Do jutra. Proroczych snów.
Nie wiem skąd takie bzdurne teorie... Chyba za wszelką cenę ktoś chce aby ta informacja pozostała bez wpływu na kurs techmexu. W komunikcie wyraźnie jest napisane, cyt:
"Powyższy zastaw był zabezpieczeniem umów kredytowych Techmex SA w Banku PBS oddział w Krośnie."
Więc wierzytelności są Techmexu, a nie żadnego Ranera!
Ten cały Raner musi być stroną w tych powiązaniach między bankiem PBS a Techmexem. Przecież ta firma jest akcjonariuszem Techmexu. W takim razie wynika z tego, że akcje techmexu będące w posiadaniu Ranera stanowiły zabezpieczenie (zastaw rejestrowy) zobowiązań techmexu. Jaki zatem miała firma Raner inters w tym, aby poręczać kredyt techmexu. Najwidoczniej to msą jakieś stare powiązania/rozliczenia obu spółek. Zobaczymy co będzie jutro i czy sąd w końcu wyda jakąkolwiek decyzję. Mam na dzieje że sędzia na posiedzeniu coś urodzi bo mam serdecznie dośc tej niekonczącej się sprawy techmexu.
Wynika z tego zatem, że bank z wierzyciela zamienił się w akcjonariusza upadającej spółki. Decyzja sądu jaka by nie zapadła będzie niekorzystna dla wierzycieli. Sąd najprawdopodobniej oddali wniosek i tyle. I zabawa zacznie się od nowa.
vava a wiesz dlaczego właśnie teraz a nie jak będą po 15 zł? Bo jak jutro będzie ogłoszona upadłość z możliwością zawarcia układu to wierzyciele w tym BPS będę musieli się zrzec sporej części długu, więc nie będzie mógł zrealizować tej opcji. Dzisiaj BPS ratował całość długów mając pomysł jak jeszcze zarobić... poczytajcie mój wpis po 16-ej i tam to dokładnie wyjaśnione... miłych snów :-)))
Akcje są już sprzedane. Pytanie kto kupił..
K...wa, dlaczego wszycsy na tym forum z uporem maniaka twierdzą, że PBS przejął akcje i stał się akcjonariuszem Techmexu????? W komunikacie wyraźnie napisano, że akcje zostały zbyte za nieco ponad 1 mln zł!
vava wiem że się głosuje wierzytelnościami, ale jeżeli bym miała w zastawie akcje to wolałabym je przejąć niż stracić część wierzytelności.
Co do tego zbycia, którym pisze kol. wyżej to owszem było zbycie ale zbywał Raner na rzecz BPS. Może BPS już zbył, ale o tym nic jeszcze nie wiemy - nie ma tego w tym komunikacie...
A skąd parkiet ma takie informacje? Przecież info było że zbył Raner ... Ten szmatławiec przerasta samego siebie... To co jest w parkiecie to zwykła dezinformacja!!! Jak zwykle zresztą!!