• list do zarządu - przecież trzeba reagować! Autor: ~zbych_ww [83.16.100.*]
    Lubię grać w otwarte karty. Mam akcje tej spółki i chcę dokupić więcej, ale chciałbym więcej rozumieć z tego, co tu się dzieje.

Moim skromnym zdaniem spółka ciekawa o bogatym asortymencie działalności, akcji mało, cewa/wartości księgowa - atrakcyjna, liczne fundusze.. więc co jest nie tak?
    Czy wszystko ma wyjaśniać wynik za 1 kwartał 2010?

Postanowiłem napisać list do firmy , jak mi odpiszą, dam znać..

====================================================================

List do Projrzem Spółka Akcyjna:

Serdecznie witam,

jestem jednym z wielu jak sądzę , inwestorów indywidualnych, którzy posiadają określony pakiety akcji Państwa firmy.
    Ponieważ ostatnio jesteśmy świadkami znaczącego spadku wyceny giełdowej PROJPRZEM szukam jakiegoś wytłumaczenia tego faktu.
    Oprócz wyników za I kwartał 2010- wynikający częściowo z sezonowości działalności i wahaniom kursu euro, o czym Państwo informowaliście, cien podejrzenia pada na komunikat z dnia 30 lipca br, w którym czytamy iż :

"PROJPRZEM Spółka Akcyjna informuje, że w dniu 30 lipca 2010 r. Nadzwyczajne Zgromadzenie Wspólników Spółki zależnej PROJPRZEM BUD Sp. z o.o., realizującej roboty budowlane w ramach inwestycji deweloperskich prowadzonych przez Grupę Kapitałową PROJPRZEM, podjęło uchwałę o jej rozwiązaniu i o przeprowadzeniu postępowania likwidacyjnego. ...."

Być może same słowo "likwidacja" wywołuje tak żywiołowe reakcje inwestorów? W związku z powyższym mam prośbę - czy byłaby możliwość uzyskania komentarza zarządu spółki odnoście raportu z 30 lipca? Czy należy tłumaczyć decyzję o likwidacji spółki zależnej i jak ta decyzja może się odbić na wynikach finansowych całej grupy?

Będę szczerze zobowiązany za udzielenie odpowiedzi.
    Pozdrawiam
    ========================================================
  • Re: list do zarządu - przecież trzeba reagować! Autor: ~jb [79.185.33.*]
    Popieram list.
  • Re: list do zarządu - przecież trzeba reagować! Autor: ~adsf [79.184.147.*]
    Super inicjatywa! Popieram inicjatywe i... pomysl. Mi zwyczajnie nie przyszlo to do glowy
  • Re: list do zarządu - przecież trzeba reagować! Autor: ~zbych_ww [83.16.100.*]
    I już dostałem odpowiedź :)

Celem likwidacji spółki zależnej było " ..ograniczenie kosztów grupy kapitałowej w warunkach zmniejszonego popytu na usługi deweloperskie. "
    Jednocześnie prezes Henryk Chyliński wskazuje, że w treści komunikatu o likwidacji spółki zależnej była informacja, że działalność deweloperska grupy będzie kontynuowana przez spłkę zależną PROJRZEM DOM.

Jeżeli dobrze rozumiem - nie ma żadnego armagedonu tylko ograniczenie kosztów funkcjonowania grupy.
    Zawsze to jakieś wytłumaczenie i jednocześnie poważne potraktowanie człowieka z ulicy, który wysłał pytanie do zarządu.
  • Re: list do zarządu - przecież trzeba reagować! Autor: ~zbych_ww [83.16.100.*]
    Ta cisza na forum w porównaniu do jazgotu na petrolinveście .. pięknie wróży.., więc milczę, zaznaczając jedynie, że systematycznie zwiększam udziały i mam apetyt na więcej:)
  • Re: list do zarządu - przecież trzeba reagować! Autor: ~dd [87.105.235.*]
    ja sprzedalem i mam spokuj gdybym niesprzedal stracil bym wjecej a ty sobje wruz dalej takich jak ty to tu bylo od 20zl wjelu i ile mamy - 100% to dopjero poczatek
    Widzę, że kolega zareagował emocjonalnie na stratę.
    Sam przerobiłem giga stratę choćby na petrolu, więc znam ten ból.

Ja tu nie chcę nikogo naciągać. Traktuję inwestycje długoterminowo i mam teorię ostatniego spływu tutaj z perspektywy AT.
    Pytanie - ile Projrzem może jeszcze spaść? Przecież :
    1. kosztował niewiele mniej w czasie paniki na rynkach w lutym 2009,
    2. tu się nie produkuje akcji ( jak na biotonie na przykład), jest tego w wolnym obrocie nieco poniżej 3 miliony papieru - bardzo mało.
    3. 3 lata temu spółka kosztowała nawet w okolicach 70 złotych, sporo straciła, trend w końcu się odwróci.

Więc nie kupiłem by się zadowolić 10 czy 20 procentowym zyskiem.
    Mogę się mylić we wszystkim, najwyżej stracę, ale obecna kapitalizacja na poziomie w okolicach 60 milionów wydaje się po prostu niepoważna. Spójka, nawet mając przejściowe kłopoty jest warta znacznie więcej.
  • Re: list do zarządu - przecież trzeba reagować! Autor: ~jan [195.72.148.*]
    Dlatego kupiję bo uważam ,że spólka jest w dołku i warta zainteresowania . Ten zjazd to jakieś totalne nieporozumienie , no ale przynajmniej okazja do tanich zakupów
  • Re: list do zarządu - przecież trzeba reagować! Autor: zbych_ww [83.16.100.*]
    Coraz bardziej daje się odczuć, że najgorsze spółka ma za sobą
    (w sensie dołowania kursu)
    Chyba pechowo wielu oddawało w dołku.. jak to zwykle bywa..
  • Re: list do zarządu - przecież trzeba reagować! Autor: ~kris b [83.9.119.*]
    dwa dni zwaly na gieldach.a perelka sie trzyma-nie spada wiecej- z prostej przyczyny bo nie ma z czego.kurs zatrzymal sie tam gadzie byl na pocz.2009-podczas ogolej paniki-i tu nastapily obroty-ktos go jednak piluje i odbiera za bezcen
  • Re: list do zarządu - przecież trzeba reagować! Autor: ~dupek [62.87.218.*]
    durniu w poniedzialek poleci wdul tera byla ciagla linia a tera ostro wdul nikt niekupuje tego gniota byle smjecie idom wgure 20% wjeden dzien a ta popjerdulka ledwo 10% w tydzien poszla wgure na marnych obrotach a stracila setki procent i jeszcze moim zdaniem spadnie zacznie od poniedzialku
  • Re: list do zarządu - przecież trzeba reagować! Autor: ~kris b [83.9.125.*]
    ciagla linie to ty masz ale w mozgu-z takimi ''pancernymi''rycerzami jak ty nie ma co dyskutowac-zero argumentow-ja swoje podalem.wez sie gosciu przesiadz na co innego-trion czy techmex-tam jest twoje miejsce.i nieudaczniku nie profanuj projprzemu-bo to zbyt dobra firma
  • Re: list do zarządu - przecież trzeba reagować! Autor: ~dupa [78.8.71.*]
    i kto mjal racje cioto spadlo i spadnie i spadac bedzie
  • Re: list do zarządu - przecież trzeba reagować! Autor: ~kris b [83.25.44.*]
    cos spadlo-chyba ci na leb-troche kultury-przestan wyzywac ludzi.mam jedno pytanie do ciebie-czy byla jakas emisja na p.-po ile.czy zostala objeta.ile kasy wplynelo do spolki-czekam na odpowiedz ''cioto''
  • Re: list do zarządu - przecież trzeba reagować! Autor: ~krisb [83.21.207.*]
    klimat na rynkach nie ciekawy-a ''przemek''sie trzyma-wiecej nie spada-nic dziwnego-abm-solid.energopol-odjechaly.dzis -wybil sie budopol-branza wraca do lask-przemus tez pojedzie
  • Re: list do zarządu - przecież trzeba reagować! Autor: ~Roman [62.44.134.*]
    pójdzie niedługo na 20zł
  • Re: list do zarządu - przecież trzeba reagować! Autor: ~dupa [78.8.74.*]
    klamcy i oszusci na forum nieczytac wypocin tych kretynow z forum paczcie ile dzisiaj bylo na sprzedarz jutro akcje proj przemu polecom na ryj wspomnicie te slowa narka
  • Re: list do zarządu - przecież trzeba reagować! Autor: ~Roman [62.44.134.*]
    kupuj dupa bo Ci pociąg odjedzie i nic znowu nie zarobisz a niedługo powyżej 20 papier będzie latał, ostatnie tanie akcje a frajerów do oddawania coraz mniej fundusze się ładnie bawią na papierze he he , może i ty jesteś agentem z funduszu lub chcesz tanio kupić jedno lub drugie bo byś się tu nie produkował, a spółka na minimach 2 rocznych ty frajerze ru...any w d..pe

gadaj z dupa to cie osra he
  • Re: list do zarządu - przecież trzeba reagować! Autor: ~kris b [83.21.199.*]
    mam rozne akcje i pisze czasami na ich forach-ale ten dupa-to naprawde idiota do kwadratu-codziennie pisze ile na s-a ''przemek''rosnie-ten tuman nic nie kuma-nic nie wie o tej spolce-powiem krotko-spirdalaj stad na petrola lub triona-tam jest twoje miejsce-czy wiesz np.tumanie ze ostatnia emisja na p.byla po 35zl i zostala objeta w calosci-i jak piszesz ze to bankrut-to napisz ciolku argumenty.
  • Re: list do zarządu - przecież trzeba reagować! Autor: ~Grażyna [79.184.110.*]
    KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
    Raport bieżący nr 20 / 2010
    Data sporządzenia: 2010-08-26
    Skrócona nazwa emitenta
    PROJPRZEM
    Temat
    Informacja o ustanowieniu hipoteki
    Podstawa prawna
    Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:
    PROJPRZEM Spółka Akcyjna informuje, że w dniu 26.08.2010 r. otrzymała z Sądu Rejonowego w Tucholi, V Zamiejscowy Wydział Ksiąg Wieczystych w Sępólnie Krajeńskim zawiadomienie o wpisaniu w dniu 19.08.2010 r., na wniosek Spółki, hipoteki łącznej kaucyjnej, do wysokości 5.000.000,00 złotych na nieruchomościach stanowiących własność PROJPRZEM S.A. Hipotekę ustanowiono na rzecz Banku Pekao S.A. w związku z przedłużeniem kredytu w rachunku bieżącym, udzielonego Spółce przez wyżej wymieniony bank. O zawarciu umowy kredytowej PROJPRZEM S.A. informowała w raporcie bieżącym nr 30/2009.
    Hipoteka ta jest drugą z kolei hipoteką zabezpieczająca spłatę udzielonego przez Bank Pekao S.A. kredytu w rachunku bieżącym. Dnia 06.10.2009 Sąd Rejonowy w Bydgoszczy dokonał wpisu hipoteki umownej kaucyjnej do wysokości 10.000.000,00 złotych na nieruchomości w Koronowie, będącej w użytkowaniu wieczystym przez Spółkę.
    Wartość zabezpieczonego hipoteką zobowiązania wynosi 10.000.000,00 złotych.
    Łączna wartość ewidencyjna obciążonych aktywów w księgach rachunkowych Spółki wynosi 17.691.202,01 złotych netto, w tym wartość nieruchomości w Sępólnie Krajeńskim 9.215.704,91 złotych netto i wartość nieruchomości w Koronowie 8.475.497,10 złotych netto.
    Hipoteka obciąża nieruchomości gruntowe, położone w Sępólnie Krajeńskim oraz Koronowie, na których posadowione są budynki i budowle, w tym hale produkcyjne i budynki biurowe, służące do prowadzonej przez Spółkę działalności gospodarczej.
    Spółki oraz osób nią zarządzających nie łączą z Bankiem Pekao S.A. żadne inne powiązania, poza gospodarczymi. Łącznie obciążone aktywa stanowią aktywa o znacznej wartości, bowiem ich wartość przekracza 10% kapitałów własnych PROJPRZEM S.A.

niedobrze,oj niedobrze się dzieje,hipoteka w rękach banku.
  • Re: list do zarządu - przecież trzeba reagować! Autor: ~jb [79.185.19.*]
    jak bierzesz kredyt hipoteczny to zastawem jest hipoteka (domu,ziemi itp).
    Kredytobiorca robi cesję na bank tej nieruchomości.Bank ma zabezpieczenie
    kredytu.To jest normalne .Ci co biorą kredyty hipoteczne to wiedzą że to normaly proces.
    Po spłacie kredytu następuje odwrotny proces,zwrot hipoteki właścicielowi.
    To jest tylko zabezpieczenie dla banku.
    A kredyty bierze się przeawżnie na rozwój, o bank nie daje kredytów bankrutomї!!!!!!!!!
  • Re: list do zarządu - przecież trzeba reagować! Autor: ~Grażyna [79.184.110.*]
    Dnia 2010-08-26 o godz. 22:28 ~jb napisał(a):
    > jak bierzesz kredyt hipoteczny to zastawem jest hipoteka
    > (domu,ziemi itp).
    Kredytobiorca robi cesję na bank tej
    > nieruchomości.Bank ma zabezpieczenie
    kredytu.To jest
    > normalne .Ci co biorą kredyty hipoteczne to wiedzą że to
    > normaly proces.
    Po spłacie kredytu następuje odwrotny
    > proces,zwrot hipoteki właścicielowi.
    To jest tylko
    > zabezpieczenie dla banku.
    A kredyty bierze się przeawżnie
    > na rozwój, o bank nie daje kredytów
    > bankrutomї!!!!!!!!!

owszem,ale kiedy to wzieli?,mają problem z spłatą,dlatego kurs jest gdzie jest...
  • Re: list do zarządu - przecież trzeba reagować! Autor: ~jb [79.185.31.*]
    C/WK-0.7. Na tej spółce siedzi 5 funduszy i myślę że one wiedzą co jest grane.
    .Spółka przechodzi restrukturyzację i ma szanse na dobre wyniki.
    W I.-półroczu była słaba koniunktura w budownictwie głównie I-kw.Ciekawe
    bo kurs zaczyna rosnąć przy sporych obrotach jak na tą spółkę.Wyniki
    za I-półrocze 31.08.
[x]
PJPMAKRUM 0,00% 15,00 2025-10-08 14:39:30
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.