myśle że będą zremba ciągnąc a jago będzie raczej powoli szło w górę
większego odpału spodziewałbym się we wrześniu na jagodach
pytanie tylko czy uda się kupić w podobnej cenie
cena nie powinna już spadać w kontekście dobrego rynku i wzrostu cen aktywów
za to pole do wzrostów jest w zasadzie nieograniczone ale więcej dowiemy się po walnym we wrześniu
trzymać sieo dobierać we wlaściwym momencie i po dobrych cenach
Jago może trafić pod młotek
Katarzyna Kucharczyk 04-08-2010, ostatnia aktualizacja 04-08-2010 07:07
Jesienią NWZA będzie decydować o zmianach w strukturze grupy. Czy potem dystrybutor mrożonek zmieni właściciela?
źródło: GG Parkiet
Nie chciałbym spekulować na temat możliwości sprzedaży mrożonkowej części biznesu. Faktem jest, iż długo oczekiwana konsolidacja branży wreszcie zaczęła przyjmować realny wymiar – mówi Krzysztof Niebrzydowski, członek zarządu Jago. Dodaje, że Jago chce aktywnie uczestniczyć w tym procesie. – Akcjonariusze prowadzą szereg konsultacji i rozmów na ten temat – twierdzi.
Walne zgromadzenie jesienią
Na rynku się mówi, że Jago może zmienić właściciela po szykujących się zmianach w strukturze grupy. Plany zakładają, że działalność dotycząca mrożonek zostałaby wydzielona do osobnej spółki. Z kolei Jago, które jest teraz „czapą” grupy, zmieniłoby nazwę na Stormm i pod tą nazwą funkcjonowałoby na GPW.
Kiedy należy się spodziewać tych zmian? – Zarząd nie zwołał jeszcze walnego zgromadzenia i jego termin nie jest jeszcze znany. Prace proceduralne trwają. Spodziewam się, iż będzie to bliżej drugiej połowy września – mówi Niebrzydowski.
Stormm – firma inwestycyjna – w 2009 roku połączył się z Jago. Teraz kapitalizacja giełdowej spółki wynosi ok. 75 mln zł. Przed fuzją była o kilkanaście proc. niższa.
Czy NWZA Jago zgodzi się na planowane zmiany? Sprawa wydaje się przesądzona. Z wnioskiem o umieszczenie takich uchwał w porządku obrad wystąpił Park Bronisze. Tymczasem największym akcjonariuszem Jago jest Elżbieta Sjoeblom, która (też pośrednio, m.in. przez Park Bronisze) kontroluje 33,7 proc. kapitału.
Trwa konsolidacja
Krajowa branża dystrybucji mrożonek jest mocno rozdrobniona. Jago, z ubiegłorocznymi obrotami (jednostkowymi) wynoszącymi 173 mln zł, jest znaczącym graczem. Kilka tygodni temu właściciela zmienił inny duży podmiot, Iglokrak. Kupił go czesko-słowacki fundusz Penta. – O ile mi wiadomo, Penta nie jest zainteresowana inwestycją w Jago – mówi Martin Denko, rzecznik funduszu.
Tymczasem branża narzeka na trudny drugi kwartał. – Występuje silna korelacja między ilością ciepłych dni a wielkością sprzedaży. Kwiecień, maj i początek czerwca nie należały do miesięcy dobrych. Początek trzeciego kwartału jest zdecydowanie lepszy – mówi Niebrzydowski.
PARKIET
mnie martwi jedna rzecz-plan aby wydzielic czesc mrozonkowa i to pogonic i powrot stormma w to miejsce-to zly pomysl i nazwa sie zle kojarzy-nie daj boze zeby drugi raz macius z kolegami znow zaczeli grac na fjutach-to sie zle skonczy
tobie sie zle kojazy bo wtopiles ale sa tacy co krocie zarobili,tak wiec ja jestem za-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
zarobili na stormie-facet fantazjuje-czlowieku psychiatra przyjmuje od 9-jeszcze zdazysz.najwyzej spoznisz sie na sesje.sprzedaz czesci mrozonkowej to bylby naprawde wielki blad-bo to b.perspektywiczna branza
twoj problem to to ze sdzisz innych po swoich bledach,i tak sobie czlowieczku mysl
natomiast co do sprzedazy czesci mrozonkowej to zalezy wszystko na co mialaby powedrowac kasa i jaka perspektywa zwrotu z nowej inwestycji!!!!!prosta zaleznosc-))
DO WACLAWA-ALEZ GOSCIU NADAZAM.A JAGO MOWIE Z SETYMENTU-BO KIEDYS TO MIALEM A TERAZ MAM ZREMBA.TO JEST MOJA OPINIA-JESLI PUSZCZA CZESC MROZONKOWA I WROCI STORMM-TO ZNOWU POWSTANIE BUTIK INWESTYCYJNY-A NIE DAJ BOZE ABY MACIUS Z KOL.ZA KASE Z JAGO ZACZELI ZNOW GRAC NA KONIACH.TO JEST TYLKO ''CZARNY''SCENARIUSZ.ALE TEZ MOZLIWY.NIE WYTYKAJ INNYM BLEDOW PATRZ NA SWOJE
a skad wiesz jaki jest bilans konikowych zabaw owego maciusia i na jakiej podstawie twierdzisz ze bedzie gral z jagodowa kase ?? moze warto zobaczyc jak powoli buduje wokol zremba itym sie ewentualnie kierowac przy patrzeniu w przyszlosc-)))
POWINNO SIE WYCIGAC BLEDY Z PRZESZLOSCI-MACIUS GRAL NA KONIACH-A EFEKTY BYLO WIDAC PO KURSIE STORMMU.ZSZEDL W NIESLAWIE JAKO POL BANKRUT-TO JEST FAKT.MOWISZ O STOPIE ZWROTU Z JAGO-OCZYWISCIE ALE NIE PRZY KURSIE 1.7-1.8-BLISKIM DNA.JESLI POGONIA MROZONKI I KASE Z SENSEM ZAIWESTUJA W COS INNEGO LUB ROBUDOWE GRUPY ZREMB-TO OK.MAM NADZIEJE ZE MACIEK TEZ POTRAFI WYCIAGAC WNIOSKI.TEMATU BYLEGO SRORMMA NIE PORUSZAM.-BO WSZYSKICH UGOTOWAL I LUDZIE PONIESLI OGROMNE STRATY.WG MNIE JAGO MA PRESPEKTYWY I POWINNO ZOSTAC-A NIE W ZAMIAN ZNOWU BUTIK INWEST.DZIWNE ZE BYLI STORMOWCY MILCZA-DOPIERO BY DALI NAM POPALIC/POZDRO
widzwe wacus ze ty kompletnie nie masz pojecia o tej spolce a udzielasz sie na forym.ty chcesz powrotu storma znowu-dziwne ze ciebie jeszcze nie zbanowali.napisz proroku dlaczego storm fatalnie skonczyl-ujawnij prawde-chetnie ja poznamy.twoj pomysl ze stormem to tak jakby rozbic namiot na torach kolejowych-z toba nie ma co dyskutowac.jago powinnio zostac bo1.rosnie konsumcja mrozonek w polsce2.bo to sektor spozywczy z perspektywami.3.bo na gpw-jago nie ma odpowiednika i powoli robi sie duztm graczem w kraju.a pomysly ze stormem to poroniony pomysl-ale wacus jest za
1. gdzie ja napisalem ze chce sprzedazy jago???????
2.gdzie ja napisalem ze chce powrotu stm-wogle sie do tego nie odnosilem!!!!!!!!
3.dlaczego nie odpowiadasz na zadane pytania tylko piszesz kolejny raz zaslyszane durne klamliwe slogany!!!!!nie stac ciebie na proste odpowiedzi ????????
Co do stm to kontrakty wcale nie mialy wplywu na zniknie stm!!!!!!!
stm zostal schowany do jagody dlatego ze mial zaciagniete kredyty( zakup zremba i objecie emisji jagody) pod zastaw akcji(na poczatku ganta,pozniej calej reszty) ktore zaczely tracic na wartosci i szybko sie okazalo ze ich wartosc jest mniejsza od kredytu.kropka koniec .
Niewatpliwym bledem zarzadzajacych stm bylo niewyczucie konca hossany i braku pojecia o potencjale zasiegu spadkow i to byly glowne przyczyny znikniecia stm nie mityczne kontrakty ktore staly sie pozywka dla takich jak ty -)
Co do obecnej sytuacji jagody i wydzielenia czesci jagodowo-mrozonkowej (KTORE WCALE NIE OZNACZA JEJ SPRZEDAZY) to jest to efekt uporzadkowania calej grupy!!!!!czyli powrotu do sytuacji sprzed polaczenia gdzie glownym podmiotem inwestycyjnym byl stm!!!!!!!!!!
Reasume nowy stary stm ma byc wlascicielem
1 jago mrozonki
2akcji ganat zrembu i jagody(obecnie jago posiada wlasne akcje)
3family frost
4 lodziarnie
5pozostale zaczete projekty
I zeby byla jasnosc ja nie wiem czy to market kupi malo tego nie mam pojecia czy tak sie stanie ale ja to tak widze i tak rozumiem-)
kris chcialbym zebys wiedzial ze bardzo ciezko mi bylo ustosunkowac sie do twoich wypocin i chcialbym zebys na przyszlosc moze poprosil kogos o pomoc w formuowaniu wypowiedzi-)
DO WACLAW-WIEM WIECEJ OD CIEBIE.MAM INFORMACJE OD SAMEGO ZRODLA-MAM KOLEGE W MOIM BDM.CO MA KONTAKT Z KIM TRZEBA-TY SIE MOIZESZ TYLKO DOMYSLAC-TWOJE TLUMACZENIE O FATALNYM KONCU STORMMA JEST B.POKRETNE I NIE DAJ BOZE ABY 3 MOICH KOLEGOW CO NA NIM WRABALI -SLUCHALI TWOICH WYPOCIN.FAKTEM JEST JEST ZE STORMM FATALNIE SKONCZYL I A POWODOW TEGO JEST KILKA A O JEDNYM Z NICH NAPISALEM
jeszcze raz powtorze zacznij czytac ze zrozumieniem i przestan gadac jak aparatczyk pisowski-)kotos gdzis widzial ,slyszal i gdzies tam ma dowody bo ponoc masz kumpla w bdm a kogo to tam siedza takie same ludzie jak my
NIE MIESZAJ DO TEGO PISU ZOBACZ NA DOKONANIA NIEUDCZNIKOW Z PO/.ODNIES SIE DO CENY JAGO PO 1.7-BLISKIEJ DNA A STORMM SCHODZIL PO 0.6ZL-DLACZEGO TAK JEST NAPISZ PROROKU.JA JUZ 1 POWOD NA STORMMIE PODALEM-TY ZADNEGO-TWOJE WYJASNIENIA SA POKRETNE-NIC NIE WNOSZA-PROSZE PODAC FAKTY-BO 1 JEST NIEZAPRZECZALNY-JAGO SZORUJE PO DNIE A STORMM ZSZEDL W NIESLAWIE PO 0.6ZL
MEGAKOMPLEKSY NA JAGO PO 1.7-NIE ZARTUJ.WYPOWIEDZIALEM SWOJE ZDANIE NA TEMAT JAGO.PODALEM TEZ FAKTY KTORE SA NIEZAPRZECZALNE-NIECH KAZDY SAM WYCIAGNIE WNIOSKI Z ZAISTNIALEJ SYTUACJI-NPDZISIAJ DOBRY W MIARE ART.W ''PODLODZE'' O JAGO I SPOLKA NA MINUSIE.MOZE COS O TYM