• FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: orion2244 [87.96.83.*]

Business Intelligence w GK Fasing
    01.06.2010

CONSORG - SYSTEMY ERP, BUSINESS INTELLIGENCE, ERPFirma CONSORG, będąca partnerem produktowym firmy BPSC zakończyła wdrożenie narzędzia analitycznego klasy Business Intelligence w GK Fasing SA. Jego celem była budowa zintegrowanego systemu informowania kierownictwa wspierającego proces decyzyjny w grupie.

Fabryki Sprzętu i Narzędzi Górniczych Grupa Kapitałowa Fasing SA jest jednym z czołowych na świecie i największym w Europie Środkowej producentem łańcuchów wykorzystywanych w przemyśle węglowym, rybołówstwie, energetyce, przemyśle cukrowniczym, cementowym i drzewnym. Firma wytwarza łańcuchy, ogniwa złączne, zamki oraz zgrzebła dla różnych typów przenośników zgrzebłowych i cięgien. Fasing SA istnieje od prawie 100 lat, a od 2000r. notowany jest na warszawskiej GPW.

Wdrożenie zintegrowanego systemu informowania kierownictwa jest konsekwencją wcześniejszego wsparcia systemem ERP Impuls 5 kluczowych procesów biznesowych grupy Fasing. Stabilnie funkcjonujący system transakcyjny w grupie stał się głównym źródłem danych dla rozwiązań analitycznych (Impuls BI). W pierwszym etapie prac rozwiązania analityczne oparto na standardowych modelach biznesowych dostępnych w systemie IMPULS BI, dzięki temu czas wdrożenia skrócono do niezbędnego minimum. W miarę wzrostu zapotrzebowania na informację zarządczą implementowane będą specjalistyczne rozwiązania w zakresie prognozowania oraz optymalizacji zasobów. Zdaniem Tomasza Stawickiego Głównego Informatyka w Grupie Fasing z technologicznego punktu widzenia największą zaletą wdrożonego rozwiązania Business Intelligence jest praktycznie bezobsługowe funkcjonowanie sytemu raportowania w grupie.

Wszelkie ewentualne zmiany oraz modyfikacje w raportach dokonywane są bezpośrednio przez użytkowników końcowych lub w wyjątkowych sytuacjach angażowany jest zespół IT firmy Fasing – podkreśla Stawicki i dodaje - Środowisko narzędziowe systemu Impuls BI jest tak zaprojektowane że, poza szkoleniami, nie jest wymagane wsparcie dostawcy – firmy CONSORG.

Wdrożeniem zostały objęte najbardziej newralgiczne obszary zarządzania grupą kapitałową Fasing: sprzedaż, finanse oraz zarządzanie zapasami. W pierwszej kolejności wdrożenie dotyczyło jednostki dominującej grupy, w kolejnych etapach przewidywane jest rozszerzenie zakresu wdrożenia na wszystkie jednostki powiązane.

System Impuls BI firmy CNSORG jest integralnym modułem analitycznym systemu ERP Impuls 5 firmy BPSC S.A. opartym o tematyczne hurtownie danych oraz wielowymiarowe bazy danych OLAP.
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~fds [85.219.187.*]
    info z przed miesiąca, może pod to spadamy :)
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~kk [79.185.195.*]
    Może się mylę,ale mi wydaje się,że ktoś mocniejszy dyskretnie podbiera jemu akcje. W ostatnich 3 miesiącach zauważyłem kilkakrotnie większe branie z górki tak do 2 tys. (podobnie jak dziś).Początkowo myślałem,że sam bierze swoje akcje,ale sam z sobą to handluje chyba tylko w dół,a w górę to ktoś mu podbiera.To były sytuacje,gdy większe zlecenia stały na sprzedaży,
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~fds [85.219.187.*]
    tego to sie nie dowiesz, moze cos pod tą dywidende ruszy ale jakos w to nie wierzę ;) ciekawy jestem półrocznych wyników powinno być nieźle, myslałem ze w tym roku ida sie przebic 3 dyszki albo i więcej a widze że bardzo prawdopodobne że nie zobaczymy 20 zł jak tak dalej pójdzie, gra jest coraz bardziej ciekawa i im dłużej trwa tym koniec moze być jeszcze bardziej nieprzewidywalny, jedno jest pewne niema sygnałów zeby uciekać, potrzebna jest tylko cierpliwość ;)

Pozdrawiam
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~orion2244 [79.162.34.*]
    jest jeden sygnal...
    STRONG BUY
    ja tam sie juz powoli zbliżam do pakietu "docelowego", nie chce przekraczać pewnego % portfela bo mimo wszystko sytuacja jest niepewna i mimo że zagrożeń nie widzę to moze byc różnie, a pozatym mam pewne zasady co do grania/inwestowania których sie trzymam. Byc może jak zdecyduje sie przeznaczyc więcej kasy na GPW to będe myślał o ponownym dobieraniu na niskich poziomach, póki co trzymam kciui żeby te niskie poziomy odeszły w zapomnienie ;)

• Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~cvbnm [77.114.106.*]
    Nie kupuj bo nie warto. Skoro teraz nikt nie chce kupić jak "okazja jest po taniości" to co dopiero będzie jak wzrośnie o 10%? Tu niektórzy się chwalą, ze mają po kilka tys. sztuk albo i więcej. No i jak oni to zamierzają sprzedać? Z miesiąc każdemu zejdzie tak aby kursu o 20% nie zrzucić.
    Dobrze radzę - nie kupuj więcej. Już i tak masz w plecy sporo pieniędzy. Nie zarabiasz...
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~re [217.153.254.*]
    już ci ktoś tu pisał, żebyś podał te perły na których ty cały czas zarabiasz i jakoś nie sprostałeś zadaniu więc nie doradzaj innym co mają robić jak sam nie masz pomysłu na siebie oprócz pisania na wątku Fasinga
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~cvbnm [192.168.1.*]
    Jeżeli uważasz, że na GPW są spółki na których "cały czas można zarabiać" to daj sobie spokój i załóż lokatę. Nawet jakbym ci podał akcje, które posiadam to co to zmieni w twojej sytuacji? Zmieni coś? Przecież masz Fasing. I nic z nim nie zrobisz bo czekasz na hossę 2012-2015. A czekaj...
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~NEMO [89.174.253.*]
    Powiem szczerze ze na poczatku denerwowales mnie swoimi wpisami o spolce,teraz po przeczytaniu twoich postow mam tylko coraz wieksze wspolczucie.Pzdr.
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~cvbnm [192.168.1.*]
    A dziękuję za współczucie. Służy mi, że tak powiem. A co masz misiek pisać, jak ryczysz w poduszkę i zagryzasz wargi z wściekłości na łańcuchową perełkę? Pzreciez to taka dobra spółka.... tylko zarobić na niej nie można.
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~NEMO [89.174.253.*]
    Misiu, moje nerwy sa w najlepszym porzadku,to nie ja nie posiadajac akcji spolki zakladam ciagle nowe watki i siedze przed kompem w pogotowiu 24h na dobe,zdrowia zycze,bedzie potrzebne.Pzdr.
    Taka praca kochanieńki.
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: orion2244 [91.94.181.*]
    na--jakich--walorach--jeszcze--pracujesz?

tak-sobie-pytam

przeanalizujemy------------twoj-----nos--------INWESTYCYJNY
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~BartoszW [193.201.167.*]
    Kolega cvbnm twierdzi, że zbiera tzn. uśrednia w dół Armaturę. Tyle że tam w przeciwieństwie do Fasinga, którego ponoc nie ma, nie udziela się na forum.
    Pzdr
    Tam jeszcze mniej pipli jak tutaj. A co mam pisać? Spada? Spada. Jej prawo. Tylko że tam nie ma sternika, trzymacza, spisków, kupowania samemu od siebie i innych fajnych teorii, których na Facku pełno.
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~kk [79.185.179.*]
    :cvbnm" muszę uczciwie przynać,że z tych, którzy na forum wpierają działania trzymaczy kursów to ty jesteś jednym z lepszych. :::))).Chociaż akcji definitywnie za dużo utopiliście i chyba jeszcze trzeba będzie dalej topić. :::).
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~kris b [83.9.114.*]
    panowie z fasinga.pewnie b.dobrze znacie ta spolke.ja pobieznie patrze na wskazniki.wyniki.wejsie w oze.biomase.ewent.w develpoerke.to ta spolka powinna wisiec na widlach.pytanie jest proste-dlaczego nikt nie chce tych akcji-czyzby niskie wezwanie.pozdro
    na wezwanie poniżej WK nikt nie pierdnie nie mowiac juz o sprzedaniu akcjii
    No właśnie! Dlaczego nikt tych akcji nie chce? Bo się na nich nie da zarobić?
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~obserwator [87.239.216.*]
    Się cieszę że jest taki cvbnm na forum i ciśnie leszcza po jajach. Im wcześniej leszcz sprzeda i akcje przejdą w odpowiednie świadome ręce tym lepiej. A pisanie,że nikt akcji nie chce.W swoim czasie przyjdzie i czas na nas.Na każde akcje kiedyś przychodzi mega hossa.Nie znamy dnia ani godziny.
    tutaj to nie znam roku a byc moze X lecia a nie dnia czy godziny :):):)
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~obserwator [87.239.216.*]
    zobaczymy
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~kris b [83.9.125.*]
    naprawde duza umowa-5mln euro i nic.zero popytu,nieliczna perla na gpw.zniechecaja totalnie do papiera.cos llub ktos trzyma fasinga za ryj.ja tu widze same plusy.fatalne natomiast jest ich ''publis relations''nigdzie ich nie ma- ani w tvncnbc ani w parkiecie.straszy tez plynnosc.pozdro
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~kk [79.185.179.*]
    Checie wzrostów to sprzedajcie akcje. Wtedy to już zobaczycie wzrosty i to duże. Po co się upierać ?? ::))
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~sfd [85.219.187.*]
    tu ni chodzi o nasz akcje tylko ew pakiet BGK, to co mają drobni to jest malutki % zapewnie i tak wiekszosc z wolnego papiera jest w rękach jakiegos czy kilku gonzów ze slaska którzy wiedzą w co grają a drobinica ma naprawde mało takie jest moje zdanie, oczywiscie tylko przypuszczalne
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~Kasiarz [217.153.254.*]
    duże spadki w miesiącu poprzedzającym bardzo dobre wyniki za IVkw. pokazują na jakim kierunku zależy insiderom
    bo takich przejściach chyba śladowe ilości są w rekach przypadkowych graczy

czekamy na kolejne umowy i finał z pakietem BGK skarb umie pożenić wysoko akcje więc, nie wierzę, żeby z Fasingiem miało być inaczej i mocno bym się zdziwił gdyby puścili go poniżej 35zł, jeżeli Karbon przez tyle czasu nie potrafił przekonać BGK to OFE to łykną po 30 z pocałowaniem ręki i taki będzie finał tej zabawy
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~Redberries1 [82.15.243.*]
    MEGA KONTRAKT
    REAKCJI ZERO :) nie nosmieszne to jest, bo takich dniach widac ze spółka naprawde jest niezauważona a nie tylko dołowana przez kogos czasem, w sumie pamietam podobny okres na KPX tez tak bylo i to nawet na większa skale umowa za umowa a kurs albo w dół albo w miejscu
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~cvbnm [77.112.0.*]
    Bo tu się nie da zarobić. No chyba, że ktoś ma 500 akcji to przy niebiańskiej cierpliwości coś mu skapnie. Po prostu akcji jest za mało i Bik nie chce więcej. Bo spokojnie mógłby zrobić emisję pod biopierdy sorrrry.... biogazownie.
    20 mln złotych - ładna umowa. I zero reakcji? Przykre.... co nie?
    to jako doskonale poinformowany moze byc powiedział co Bik ma zamiar zrobić dalej? wezwanie? wycofanie spółki z gpw?
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~NEMO [83.5.34.*]
    Jaki on tam poinformowany,calkowicie wykonczony psychicznie ,,gracz" gieldowy ,pisanina na tym watku(ciekawe akurat dlaczego na tym)probujacy chociaz troche odreagowac stres,niestety psychika zbyt mocno siadla i nie pomaga to wiele.Pzdr.
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~Kasiarz [217.153.254.*]
    byli tu kiedyś naprawdę dobrze poinformowani i się udzielali, ale od jakiegoś czasu to co najwyżej mamy cvnbc, który nic ciekawego do powiedzenia nie ma :)
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: orion2244 [178.56.33.*]
    zgadza-sie
    przy--kursie---ok.20zl----------2-lata-temu
    byla-taka-----osoba..............,,poinformowany,,
    ktora--przewidziala---kierunek.do-----9-10zl
    ja---nie---uwierzylem----------SZKODA-chociaz-sie-zastanawialem(nie-znalem-wtedy---raportu-KPX)
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~kk [79.185.195.*]
    panowie ten "cvbnm" chyba jest poinformowany do takiego doszedłem wniosku,Gdy pisał ,że mają ,mają wystarczająco akcji (tam była taka wymiana poglądów),To w następnych dniach arkusz sprzedaży znacząco wzbogacił się,tak z 5 tys .do 13 tys.Miedzyinnymi weszły te 6 tys po 16 zł,które obecnie stoją.Tylko pozostaje pytanie jak długo oni wytrzymają? Bez końca akcji topić nie mogą,bo to jest również okazja i zaproszenie do zbierania i trzeba też umiejętnie z tego korzystać.Akcji też nie mogą mieć dużo,bo ogólnie jest mało acji. Mogą być w końcowej fazie wytrzymałości, ale niech bawią się ,wolno im .:::)))
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~re [217.153.254.*]
    pomijając zachowanie kursu, wiedzieli np kilka miesięcy wcześniej o przejęciu BP...
    mnie nikt nie musi przekonywać co do zachowania kursu bo to co miało miejsce przed wynikami za 4kw dobitnie świadczy o intencji zarządu/właściciela Fasingu

z drugiej strony nawet jak na taką małą spółkę jest do zarobienia kilka ładnych milionów i to fundusze zdają sobie sprawę a jak jeszcze nie wiedzą, to trzeba ich uświadomić i w ten sposób pakiet BGK trafi do funduszy a zarząd będzie musiał przełknąć gorzką pigułkę na zachłanność

nosił wilka razy kilka ponieśli i wilka
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~kris b [83.21.189.*]
    nie wierze w zadne fundusze w fasingu.te durnie wola inne np. police.moj scenariusz jest taki.ze spolka zostanie przejeta przez potentata zagraniczego po odp.cenie/o ile nie bedzie wezwania/.wtedy luka na open 40 pr.warszawka nie wie co ma.to barany.pozdro
    z pewnych względów (kumulacja wydarzeń) wnioskuję, że najbliższe miesiące ale nie dalej niż rok będą dla spółki i akcjonariatu przełomowe
    w jakim sensie przełomowe??? bedziemy sie dalej kisić w przedziale 14-19zł i wszystkich *** strzeli?
    osobiscie o ile mam duzo wątpliwosci co do obecnosci niektóych funduszy w spółkach to tutaj przejecie %BGK przez jakis fund było by zbawienne! jest tylko jeden problem, nie specjlanie wierze ze cos takiego sie stanie:(:(:(

prędzej karbon odkupi bo wysokiej cenie niż pozwoli temu pakietowi przejsc w rece funduszy,,,

pzdr
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~cvbnm [77.115.94.*]
    Dobra goście no to wam powiem co będzie. Sytuacja będzie taka jak na Żywcu. Możecie liczyć tylko na dywidendę jak będą zyski, ale na nic więcej. Karbon nie kupi po wysokiej cenie bo nie musi. A że wy macie akcje Fasinga to kogo to?
    Po umowie na 20 mln kurs spada. Spisek? Układ? Nic takiego. Nie ma akcji aby handlować. I nie będzie bo splitu być nie może, a nowej emisji nie będzie bo jej nikt nie chce. Nie jest potrzebna bo spółka sobie radzi, a jej obecność na GPW to kula u nogi zarządu.
    Jak wam mówię pozbądźcie się akcji i zarabiajcie gdzie indziej to wam się wydaje, że jak sprzedacie bo was nagoniłem to kurs odpali pod niebiosa. Tylko dlaczego ma odpalić? Po 15 zł nikt tych akcji nie chce a co dopiero po 20zł.
    Posiedzę sobie i was po wk.....m. Fajnie tu u was i was lubię bo macie tytanowe zwieracze i jaja z betonu. I tak trzymać. Bo wszystkie Ryśki to fajne chłopaki.
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~BartoszW [77.255.46.*]
    Super! Skoro ma być jak na Żywcu to kurs Fasinga będzie ponad 200 złotych (c/wk=6,8). Miałem już sprzedać ale jednak jutro dokupię kilka setek. Dzięki za info!
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~cvbnm [77.115.94.*]
    Będę patrzył jak zwyciężasz sternika vel trzymacza.
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~BartoszW [77.253.106.*]
    Ja go nawet bardzo lubię bo dzięki niemu przez długi czas można kupować tanie akcje. Rok temu w maju miałem obawy czy uda się jeszcze dokupić poniżej 20 złotych a udało się kupić kilka tysięcy akcji w przedziale 13-17. :-) Jak dla mnie to może jeszcze przez jakiś czas trzymać kurs.
    Pzdr
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~dsf [85.219.187.*]
    rozumiem ze z tym spredaniem to jakis zarcik ?;):))
    cnbvn skoro nie ma akcji zeby handlwoac oznacza to jedno- spółka jest w silnych rękach, a biorąc pod uwage sytuacje na forach internetowych i ogólną popularnosc spółki upewnia mnie to tylko w przekonaniu że FF jest w posiadaniu glównie paru GRUBYCH ryb o któych pisałem tzw sląskich gonzów którzy wiedzą co robią ;] a druga sprawa jak sam napisales karbon nie musi kupowac A KUPUJE wiec co to moze oznaczać? kwestia czasu jak pojawi sie popyt z ulicy każda spółka ma swoj okres swietnosci fasing jeszcze nie miał
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~cvbnm [77.112.24.*]
    Może i nie mam. Grunt, że wiem.
  • Re: FASING----------Business Intelligence w GK Fasing Autor: ~kk [79.185.169.*]
    Kolego "cvbnm' czas ucieka i przyciska coraz mniej,a okupić trzymacz nie daje rady.Ciął straty i nadal musi próbować ciąć straty. ::))).Trudno podjął się takiego ryzyka i płynie,a woda robi się coraz bardziej rzadka ::)).Pisanie na forum to przynosi odwrotny skutek. Po chłopsku mówiąć to przez to cięcie strat to można zostać z gołym ch...m. ::::)))).Mam nadzieję ,że jasno wyraziłem się.
    Kolejny głupi tekst utopionego leszcza. Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem.
  • Fasing na giełdzie Autor: ~ameryk@777 [89.229.50.*]
    może jest trak jak piszesz ,że przygoda Fasingu na giedzie to kula u nogi , a drugiej strony po co wprowadzali Moja na gielde , sam FASING JEST NA PARKIECIE Z WŁASNEJ nie przymuszonej woli , pieniąższki od inwestorów zebrać , jak spółka się rozwija to zapomina się o akcionariuszach, niestety zarząd a wlaściwie głowny akcionariusz to kiepski garnitur biznesu , wstyd za takich ludzi , od niepamietnych czasów dla właścicieli spółek bytność na giełdzie dodawała prestyżu , zawsze się znajdą czarne owce ,,,,, a ty nie chce tobie ubliżać ...po jakiego grzyba jesteś na tym forum , .......
[x]
FASING 1,60% 12,70 2025-10-03 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.