Może walka to faktycznie za dużo powiedziane, bo chętnych na zakupy jak na lekarstwo. Chodziło o to, że ktoś skutecznie nowymi pakietami zniechęca do zakupów.
EPD ostatnio cały czas spada (pomału ale systematycznie).
Nie no mów co chcesz po kolejnych kilkunastu dniach obserwacji wydaje mi si, że widać jak na dłoni jak ktoś wyraźnie trzyma kurs.
Co pojawi się szansa na wzrost kursu szybko wrzucane są zlecenia sprzedaży które stopują wzrost.
Jak ktoś chce sprzedać to puszcza a tutaj co chwila kurs jest ucinany przez nowe pakiety sprzedaż.
Pewnie ameryki tym postem nie odkryłem ale muszę gdzieś się wyżalić. Sorry ze na was padło :P
Po to jest właśnie forum by się dzielić swoimi uwagami, spostrzeżeniami, przemyśleniami. Może być też tak że co niektórzy mają dość przeszło rocznego boczniaka i zaczynają sprzedawać powoli akcje. Na skup to nie wygląda ( patrz obroty ) . Zdecydowana większość orientuje się w perspektywach odnośnie energetyki i spokojnie trzyma akcję . Mnie zastanawia jeden fakt podany przez prezesa że jeśli wygrają duże zlecenie w energetyce wraz z PBG to dojdzie do emisji z prawem poboru przewiduję gdzieś na jesieni. Skoro prezes objął dużą emisję akcji to teraz powinno mu zależeć by do jesieni te akcje wzrosły maksymalnie by można było uzyskać jak najwięcej pieniążków z emisji nowych akcji na przejęcia ( np. jeśli będą po 5 zł. razy powiedzmy 10 mln. akcji , a jeśli po 10 zł razy 10 mln. akcji wynik mówi wszystko ) .
P.S. W przed ostatnim wywiadzie prezes mówił że czeka na duże zamówienia z energetyki, nasunęła mi się wtedy myśl że jeśli nie poprawi wyników to "on" tych zleceń nie doczeka .
Pozdro!
Jeszcze jedno spostrzeżenie:
Nie wiem czy to taka moda :) ale jest wrzucanych mnóstwo zleceń sprzedaży po 500 szt.
Jeśli nie jest to spowodowane jakimiś uwarunkowaniami, o których nie wiem to wygląda to na operacje jednej osoby/organizacji.
Ponadto czasem jest dziura między ofertami K i S 4 grosze i ktoś wrzuca zlecenie sprzedaży ścinające 3 grosze. To jak to nazwać ? Tak mu zależy na tym groszu a automatycznie pozbawił się 3 ?
Jeśli jest taka teoria, o której piszesz, to nawet info odnośnie kontraktu nie pomoże. A Prezes przed kamerami CNBC mówił, że w czerwcu podpisze kontrakt w Niemczech na 120 mln. Aby nie był kłamczuszkiem wypadałoby jechać do Niemiec, bo jeszcze tylko 3 dni robocze zostały !
wycena na 1,2 - 2 zl... nie chce byc brany za niepoprawnego optymiste, ale gdzie uwzglednienie 77 mln zl, ktore leza na kontach spolki i czekaja na przejecia, albo budowy osiedla w Katowicach (ok 80 mln przychodow z tego co juz maja ukonczone)?
fakt, ze spolka uczy cierpliwosci akcjonariuszy, ale inwestycje w energetyce tez sa blokowane przez np. decyzje KE czy raczej jej brak w sprawie limitow CO2.
zabawa z kursem trwa i pewnie bedzie trwala do czasu wylonienia wykonawcow Opola i Kozienic... a pozniej przyspieszenie albo dalej czekanie na nastepne przetargi.
tom, co Ty bierzesz???, ze takie brednie wypisujesz.
Prezes jest pewny siebie w swoich wypowiedziach, chociaz terminy przez niego podawane nie zawsze sie pokrywały, ale kontrakty były podpisane. Jestem przekonany że EPD ma silną pozycję w Niemczech i ten kontrakcik wpadnie do wora EPD:) Ciekawi mnie jednak z jaka firma EPD startuje na Kozienice(ja obstawiam że z włoska) i dlaczego konkuruje z PBG? Czy PBG znało wartość oferty przed złożeniem oferty i czy wyraziło zgodę czy prezes złożył ofertę bez takiej zgody?
EPD dostanie też trochę z przetargu na terminal LNG:)
Co do części prac przy terminalu możemy być spokojni , sam prezes PBG o tym mówił. Przyznaje że zastanawiające jest to że zarówno PBG jak i EPD startują w przetargu na Kozienicach,zwłaszcza że jeszcze niedawno prezes Hołda mówił że nie będą samodzielnie startowali a tu są liderem konsorcjum przetargu. Przypuszczam że prezesi PBG i EPD to "szczwane lisy". Pewno PBG dało cenę taką by jak najwięcej zarobić, a EPD wystartowało z taką ceną że jeśli nie wygra PBG to kontrakt weżnie EPD które i tak będzie współpracowało z PBG przy kontrakcie, to są kontrakty przeważnie z kilkunastu procentową marżą czyli i tak im się opłaci. Jeśli by się to potwierdziło to możemy być spokojni o skokowy wzrost zysków. Co do ceny akcji jak piszą moi przedmówcy się nie wypowiem albowiem na giełdzie jest wszystko możliwe, jednak zwrócę uwagę że w czasie emisji akcji dla prezesa i PBG gdzie cena wynosiła 3,50zł prezes PBG kilkakrotnie podkreślił że biorą akcje z "dyskontem" w zamian za obopólne korzyści ze współpracy. Do końca roku będą rozstrzygnięte przetargi na Opole i Kozienice, jeśli giełda dyskontuje przyszłość to jestem pewny że watro z akcjami zaczekać przynajmniej do końca roku. Pozdro
Czekamy na informacje o rozstrzygnięciu przetargów:) Ja nie zamierzam sprzedawać po tak niskiej cenie jaka jest obecnie.Zobaczymy na ile jest konkurencyjna oferta EPD w stosunku do innych.
Wygląda na to że mocno zniecierpliwieni inwestorzy próbują wywalać akcje.Poziom poniżej 4 zł. jest jednak dla wielu trudny do zaakceptowania.Tak jak w zeszłym roku o tej porze spółka nie szczędziła pozytywnych informacji o kontraktach,puli zleceń i prognozach tak teraz trwa cisza przerywana jakimiś nic nie znaczącymi infami o aneksach do kredytów.Najwyższy czas żeby ujawnić o co tutaj chodzi,jak przebiega realizacja zawartych już kontraktów,współpraca z PBG i czy spółka cokolwiek planuje żeby się rozwijać.
totalna porażka, spółka robi się tak mało wiarygodna jak kandydaci na prezydenta. Oby tylko wejść w d..e dawcom kapitału (wyborcom) opowiadając bajki a potem można ich olać sikiem prostym. ŻENADA. Miały być informacje a tu cisza. I nie piszcie, że to cisza przed burzą...
Gdzieś w połowie czerwca sprzedałem wszystko po 4,20 i nie wiedziałem czy dobrze robię, bo papier trzymałem z pół roku. A jak widzę dziś 3 z przodu to nie żałuję. Czekałem, czekałem, czytałem te opinie "że już za chwilę odpał na północ" a tu lipaaaaa....
Ciekawe czemu ma służyć zmiana polityki informacyjnej.Albo chce sie ukryć nieudolność zarządu albo zniechęcić akcjonariuszy by oddali akcje po możliwie najniższej cenie.Czyżby uczciwość wobec akcjonariuszy obowiązywała tylko w okresie prosperity albo miała służyć wąskiej grupie zainteresowanych ?.A może PBG razem z prezesem EPD mają być głównymi beneficjentami współpracy.Jak na razie żadnych jej efektów nie widać.
Negocjacje odnosnie przetargu na przeszło 100 mln trwają ale ich finalizacja powinna nastapić pewnie na dniach więc pozostaje nam cierpliwie czekać jeszcze te pare dni:)