Rzeczywiście został usunięty , komuś chyba zależy na tym , aby została niezauważona , a tym samym , aby miał czas na dobre zakupy.
Tak jak pisałem , spółka się sama obroni wynikami i nie ma sensu tutaj naganiać , lepiej w spokoju zbierać do tego czasu od niecierpliwych.
Wątek chyba liczył tylko kilka stron i nie był dość aktywny , nie zauważyłem także naciągania faktów czy jakiejś nagonki w jedną czy drugą stronę , dlatego zdziwiło mnie jego usunięcie.
Ale w tym Black'u Point'cie większość akcji coś ok. 78% jest w łapkach jednego gościa - Prezesa firmy chyba o nazwisku Kolbusz.
Ciekawe co to za facio - coś wiecie o nim.
A tak serio, myślę, że na dzień dzisiejszy cena za papier do 5 zł jest ok. W dłuższym okresie da raczej zarobić, aczkolwiek problemem będzie płynność..... bo jak to potem sprzedać.
Spółka jest przyzwoita, zajmuje się realnym biznesem, a nie jest teoretyczną wydmuszką. Na papierach nie ma umowy lock-up, więc trudno oczekiwać spekulacyjnych zmian. Kapitalizacja jest spora jak na spólkę handlującą tuszem i skupującym cartridge do drukarek - około 50mln PLN. z taką kapitalizacją to mogą się ubiegać o przejście na rynek regulowany. Trudno powiedzieć co sie będzie dalej działo. Dzisiaj cos sie na papierze dzieje, czyżby spiąca królewna się budziła?
Rynek tuszów i tonerów (alternatywnych) w kraju jest bardzo rozproszony.
Oprócz "Czarnego Punktu" mamy takie firmy zajmujące się tym:
- Pryzmat
- Lambda
- ActiveJet
- TF1
- TB Tech
- Drekker
- Armor
- Incore
- Mode Com
- Printe
- Uni 1
- Wox
- i dziesiątki innych.
Jak widać rynek ma potencjał do konsolidacji.
Czy Black Point będzie coś konsolidował?
Czy zejdą się ze sobą kiedyś kumple a teraz rywale w tej branży?
Osobiście używam tylko tuszy Black Point,
fakt jest wiele firm na rynku oferujących tusze i to w znacznie niższych cenach , dla mnie liczy się jakość i to , ze nie zasychają dysze po dłuższym postoju, wydajność oraz gwarancja niezawodności.
W testach zewnętrznych ich tusze i tonery wypadają wyśmienicie , do tego mają bardzo wysoką wydajność i dlatego wcale się nie dziwię , że zdobywają rynek.
Firma bardzo dobrze zarządzana, dywidendowa , instytucjonalni tu siedzą i fund , co chcieć więcej , chyba tylko jeszcze lepszych zysków , które w tym roku przekroczą wg planów ponad 7 baniek przy przychodach ponad 80 mln ( 1 kw br już zaliczyli 1.91 mln zł. czystego zysku ) , ja obstawiam powyżej 8 blizej 9 :-)
Czas przyjdzie i rynek odpowiednio to wyceni.
Oczywiście, że tak , jeszcze od czasu do czasu dobieram jeśli są jakieś promocje.
Co do niskiej płynności jak ktoś tu pisał , mi osobiście to nie przeszkadza , zresztą lubię papierki nie na topie :-)
Zależy jakim inwestorem jesteś , jeśli długowalowym to tak ( co nie oznacza , że w przyszłym tygodniu nie kupisz taniej ) , jeśli myślisz o krótkim terminie to ciężko powiedzieć ( nie siedzę w głowach posiadających papier :-))) ) tym bardziej patrząc na płynność i rozrzut ofert.
Spoko , popyt się pojawi prędzej czy później , potrzeba troszkę czasu , aby inwestorzy uwierzyli w spółkę.
Jak dobrze policzyłem , to na koniec roku ROE wyniesie ok 37 , a ROA ok 28 , więc super.
Przypomnę, że ROE w analizie fundamentalnej jest jednym z najważniejszych wskaźników i mówi o tym jak pracuje kapitał własny inwestorów , a wartości powyżej 20 są godne zainteresowania.
Do tego c/z wyceniane znacznie poniżej rynku , więc zapas do wzrostów spory ( moim zdaniem cena w okresie roku na stałe przekroczy 10 zł , jeśli nie będzie żadnych niespodzianek )
Zobaczymy jaki będzie raport za II kwartał. Słabsza złotówka może im zdecydowanie pomóc. Produkty mają dobre, świetny serwis. jedyny ból jaki widzę to dystrybucja.... Nie mają umowy z żadnym dużym dystrybutorem IT. Oczywiście nie wszyscy będą zainteresowani współpracą bo mają własne marki, np. Action, AB, Incom. Ale powinni uderzyć np. do ABC Daty, która nie ma własnej marki i sprzedaje activejety, lambdę i coś tam jeszcze.
Fakt , jakaś umowa w sprawie dystrybucji z dużą firmą np. ABC Data mogłaby znacznie dopomóc , ja widzę szansę na znaczne poprawienie zysków w spółce Eco Service przynależącej do Grupy Black Point , co do zysku za drugi kwartał , pewnie będzie nieznacznie poprawiony i powinien wynieść cos koło 2.2 mln skonsolidowanego.
Zamiast opowieści o ROE, ROA, sroa, srutu, tu, tu wolałbym info bardziej z wnętrza firmy tzn. coś o ludziach z zarzadu, jaki jest dział handlowy, zagrożeniach ze strony konkurencji.
Te wszystkie analyzy techniczne i fundamentalne to każdy sobie zrobi be z czytania tego forum.
Więc dawajcie coś ciekawego, wystrzałowego a nie to co jest widziane gołym okiem.
Masz rację ;-) , każdy sam sobie robi analizy fundamentalne spółek , szczególnie jak ich jest kilka setek na rynku, wystarczy , że spojrzy i ma już wszystko wyliczone i zawsze wypatrzy najlepsze kąski.
Co do ludzi zarządzających , to może być nawet jakiś x , ważne , że potrafi to rozwijać i to sie liczy.
Natomiast co sie tyczy zagrożeń ze strony konkurencji , to owszem istnieje szczególnie , gdy branża w jakiej się znajduje Black Point cechuje się wysokim zwrotem z kapitałów własnych czyli ROE , choc tutaj też ważna jest renoma jaką sie wypracowało.
Moim zdaniem spróbujmy analizować Black Point w sposób mniej szablonowy.
Bez tych analiz fundamentalnych i technicznych - bo to niech każdy sobie w swoim domku wieczorem analizuje i wyciąga dowolne wnioski.
Mnie na przykład frapuje dlaczego spółka weszła na New Connect
bez pozyskania kapitału.
To jest trochę dziwne.
Przed wejściem na NC główny(i) akcjonariusz(e) najpierw wyzbywają (sprzedają? - nie jest to jasne) się części akcji na rzecz jakieś dziwnie brzmiącej spółki z zagranicy (chyba cypryjskiej) potem ta spółka, którą można nazwać chyba wehikułem finansowym sprzedaje te akcje ponad dwudziestu kliku podmiotym (osoby fizyczne i prawne) i po tym wszystkim spółka wchodzi na NC i nie pozyskuje żadnego kapitału.
Takie wejście aby wejść i pokazać medialnie twarz Prezesa czyli głównego akcjonariusza Black Point.
A przecież impulsem do dalszego rozwoju spółek jest wejście na giełdę aby właśnie pozyskać kapitał na ten rozwój. Nikt mi nie wmówi, że Black Point jest taki mocny finansowo, że dodatkowa kasa mu się nie przyda (np. na inwestycje, na akwizycje itp.).
Do kogo należy ta zagraniczna spółka, która transferowała akcje z jednych rąk do drugich? Tych danych w memorandum informacyjnym Black Pointa jakoś zabrakło.
Ta inżynieria finansowa z akcjami tej spółki jest zakręcona.
Czy to zakręcenie nie jest po to aby sztucznie podnieść cenę akcji do poziomu min 4,5 zł ?
Taka już ludzka natura, żeby doszukiwać się teorii spiskowych. Ja tam nie wiem, może coś jest na rzeczy, a może nie. Spółka nie ma planów akwizycyjnych, dodatkowo zysk za 2009 rok w całości został przekazany na kapitał zapasowy.
Witam , nie wiem dlaczego się dziwisz , że akcje zostały sprzedane przez fundusz cypryjski.
Takie działania powoli na naszej giełdzie stają się normą , a przyczyną jest spora pazerność fiskusa.
Polecam artykuł http://forsal.pl/artykuly/323366,cypr_to_dobre_miejsce_do_inwestycji.html
Co do pozyskania kapitału , to spoko , będzie przy przenosinach na GPW :-)
Czyli prześwietlenie spółki przez fundusz inwestycyjny i zainwestowanie przez ten fundusz kasy jego klientów w akcje tej spółki jest gwarancją, że warte kupować akcje tej spółi.
A to dobre. Ale się ubawiłem tym argumentem.
Mnie z kolei rozbawił Twój komentarz.
Gwarancją? Jaką gwarancją? Na giełdę mozna patrzeć jak na szulernię. To, że fundusz kupił akcje podnosi wiarygodność spółki.
Tak samo z rekomendacjami.
Napisz kto i kiedy dał komuś gwarancję, że inwestycja w dany papier będzie złotym interesem.
Dla niektórych jak widać wyznacznikiem inwestowania jest lustracja prezesa. Kto to, czy się ładnie uśmiecha, a co robił na Cyprze, etc.
Wejść łatwiej niż wyjść , ale kto mówi o wychodzeniu , jeśli najlepsze przed nami :-)
ps
jak "wewnętrze testy" pierwszej partii tonerów , czy mozesz już coś powiedzieć o wydajności, rzeczywiście są tak dobre jak mówią/piszą ?
Od początku żadnych problemów. Jest to wersja Super Plus. Jakość bardzo dobra, co do wydajności to zobaczymy, ale jestem dobrej myśli.
Bratu kupuję od dłuzszego czasu tusze hp 350 i 351. Tu obiektywnie muszę przyznać, że jakość dużo lepsza od active jeta. Co prawda raz jeden tusz padł elektrycznie, bo nie widziała go drukarka, ale został wymieniony na nowy. Plus dla BP za serwis.
Moim zdaniem prawdziwy rozwój sprzedaży byłby po pozyskaniu dystrybutora IT, takiego jak np. abc data... ale coż..... nie zapeszajmy.
re: D.W.
Jeśli masz tonery Super Plus i laserówki HP , to koszt wydruku jednej strony z użyciem Black Point Super Plus do drukarki laserowej HP Laser wynosi 4,9 groszy. Używając tonera producenta sprzętu, za tę samą stronę płaci się 11,5 groszy.
źródło Black Point
re: W.P.
Co do programu motywacyjnego , jeśli ma wspomóc sprawne zarządzanie , to czemu nie, sczegóły poznamy po ZWZA , mam nadzieję , że emisja duża nie będzie i rzeczywiście będzie to motywacja , a nie rozdawnictwo , krótko mówiąc czekamy :-)
Przepraszam ale czy BP zamierza podjąć produkcję
wysokiej jakości i bardzo konkurencyjnych cenowo
tuszy do tego, no do ..., wyleciało mi kurczę z pamięci,
o już sobie przypomniałam,- tuszy do rzęs?
W zakresie rozpoczęcia produkcji tuszy do .... rzęs, producent powinien mieć
na uwadze, że cytuję za specjalistką z branży:
"Tusze można podzielić na te „lejące się” i bardziej „suche”. Tych pierwszych na pewno nie
stosuj na krótkie i cienkie rzęsy, bo zlepią je i obciążą, a na dodatek łatwo brudzą powieki
i nie są zbyt trwałe. A zatem znowu prosta zasada – im krótsze rzęsy, tym tusz powinien
mieć bardziej zwartą konsystencje, im dłuższe i gęstsze – tym może być lżejszy."
Otwarcie przedstawicielstwa w Chinach.
Eco Service Sp. z o.o. wchodząca w skład GRUPY BLACK POINT utworzyła swoje przedstawicielstwo w Chinach.
Dnia 15-06-2010 Spółka Eco Service otrzymała urzędowe potwierdzenie dokonania rejestracji spółki z siedzibą w Hongkongu.
Zadaniem Spółki jest rozwój handlu pustymi kartridżami z Dalekim Wschodem głównie z Chinami.
Rozwój Eco Service Sp. z o.o. jest zgodny ze strategią rozwoju BLACK POINT S.A.
Zarząd planuje, że Spółka w Chinach w najbliższych dwóch latach będzie miała znaczący wpływ na wyniki całej GRUPY BLACK POINT i przyczyni się do zwielokrotnienia obrotów z Dalekim Wschodem
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tak jak pisałem wcześniej , obstawiam znaczne zwiększenie zysków w Eco Service , moje przypuszczenia sie sprawdzają :-) , tutaj widzę bardzo wysoki potencjał do generowania zysków , a obecna wycenka spółki to śmiech na sali.
Pozdro
Z glownego ciagle trzymam Impexa (kupiony w zeszlym jeszcze). Z NC debiuty ale dobrych spolek (mam swoj schemacik:)). Aktualnie ze spolek na NC zostaly mi tylko:Telestrada, Blackpointa; takze mam T2I po srednio 3.05. Tutaj rodzaj akcjonariatu daje duze bezpieczenstwo co do aktualnego kursu, a aktualna wycena jak na NC wyjatkowo niska. Przychody z wynajmu nie pokrywaja kosztow dzialalnosci, ale kluczem w tej bardzo taniej teraz spolce sa posiadane do odsprzedazy nieruchomosci. Wystarczy ze sprzedadza jakas (np. te w Poznaniu lub Lodzi) i w kolejnym raporcie ladny zyk i ostra pompka powinna byc. No ale kiedy w koncu sprzedadza nie wiadomo; poczekam cierpliwie na wlasciwy kwartal.