• umocnienie procadu Autor: ~seniorita [81.219.206.*]
    Wzmocnili swoją pozycje z dostawcą Autodeskiem a teraz umocnili w dystrybucji rynkowej przez umowe z Autorem, realizuja plan, powoli, przepowiednie się spełniaja, kto sprzedał ich papiery ten stracił
  • Re: umocnienie procadu Autor: ~czapajewo [83.2.238.*]
    Na Autora wydali przyjmując że każda akcja Procad kosztuje 3,5 PLN okolo 2,5 mln.
    Czy to mało czy dużo?
    Zysk Autora roczny 0,3 mln zwrot po 8 latach
    Zysk autora roczny 0,4 mln zwrot po 6 latach

a więc firemka c/z 6-8 cena dobra. Oczywiście to maks bo jak się nie wyrobią z 0,6,87mln to będzie znacznie taniej choć już wole żeby się wyrobili. W kasie dalej zostanie ponad 10 mln oraz około 0,5 mln akcji. Pamiętajmy też ze za pierwsze skupone 0,5 ml akcji Procad zapłacił 1,90PLN wiec na cenie wymiany i tak zarabiają około 0,2,5 mln. Druga połowa akcji skupiona jest po znacznie wyższych cenach tj 2,7 PLN mniej więcej p takich ile Korzeń za nie dawał.
  • Re: umocnienie procadu Autor: ~ANALityk [150.254.149.*]
    Szkoda tylko, że kurs zamiast rosnąć nurkuje :(
    Można powiedzieć że tradycja podonie było przy DesArt. Tak jak pisałem wyżej nie ma co panikować bo cena za autora jest dobra.
  • Re: umocnienie procadu Autor: ~seniorita [81.219.206.*]
    pewnie jest to rzeczywiście dla niektórych niespodzianka, że jest tak dobrze ze spółka ze trudno uwierzyc...
    50 osobowy zespół Procadu w latach prosperity wpracowywał 1 mln PLN. Teraz mają 80 osób + GIS + archispace+ 30 osób z DesArt+ Autora + kolejne firemki. Nowa uwmowa z autodeskiem doda dodatkową przewagę firmie nd konkurencją i jeszcze będą się prześcigać kto nstępny po Autorze :)
  • Re: umocnienie procadu Autor: ~antyman [83.2.170.*]
    Ot i znalazł się znawca rynku sprzedawców CADa w Polsce. Phi... dodatkowa przewaga? A jaka to niby?
  • Re: umocnienie procadu Autor: ~czapajewo [83.2.239.*]
    Może nie znawca ale logicznie my sleć potrafię w odróżnieniu od ciebie :) co mi daję przewagę a dziękować dziękować dobrze się wiedzie.
    No cóż obrażanie innych, nie znając ich, idzie Ci równie dobrze co propaganda na temat wielkości i niesamowitości procada.
    Ale zadałem Tobie pytanie: "dodatkowa przewaga?" i bardzo bym prosił o wypowiedź. Bo głosisz tezę, ale do każdej tezy jest wymagany dowód.
    W sumie to ty ze mnie pirwszy zakpiłeś więc :) zwróciłem ci :)

Jak dodatkowa przewaga?

No przecież dzięki tej nowej umowie z 01.02. Procad omija dystybutora (Tech Data czy M&machine) kilkanaście podmiotów sprzedających produkty autodesk musi produkt kupowac od dsytybutorów . W kraju tylko Procad i Roboot Polska kupują od bezpośrednio od producenta. Jakieś oszcędnośi będą - ptanie jakie - w 2008r na produktach autodsk mieli 30 mln licząc z subskrypcjami. Więc przy 5% marży moze być 1,5 mln oszcędnosci a przy 10% nawet 3 mln. Cóż wobec powyższego śmiem twierdzić że Procad obecnie może mieć najtańszy produkt w zakupie utzrymując marże naktórej jeszcze zarobi. Proste.
    No i jak dowód bo jezeli ty jesteś expertem rynku autodesk to co ty na takowe prezentacje
    No dobra
    wcześniej produkt u autodesk kosztowal dwa jajka ale można bylo go dostać tylko od dsytrybutora który chcial jeszcze jednego jajka. Procad kupuje za 2 jajka inni za 3 jajka. Kto ma przewagę i więcej jajek może kupić. Proste

pryzjmijmy rok 2008 i marża dystrybutora na poziomie 10% - przychody 30 mln to oszcędności 3 mln + 1 mln który osi ągneli w tamtym okresie i co my mamy 4 mln - owszem marża mogla wynosić i 5% a więc wynik 2,5 mln. I jak dla mnie bomba.
  • Re: umocnienie procadu Autor: ~TVR [80.238.99.*]
    Tylko, że procad nie ma niższych cen od innych przedstawicieli w Polsce, wręcz przeciwnie ich ceny są wyższe!!! A to że mają umowę bezpośrednią nie oznacza wcale, że kupują taniej, bo ich umowa z Autodskiem może być mniej korzystna niż umowa z dużym zagranicznym dystrybutorem, który ma lepsze warunki... nie znasz się czapajewo na tym o czym piszesz. Pewnie chcesz wyskoczyć z papiera, ale kompletnie nikt teraz tego nie kupuje, więc naganiasz, żeby znaleźć leszczy na swoją nietrafioną inwestycje...
    Część zaopatruje się w Maand&Machine

http://www.mum.pl/PL_Produkty_Partnerzy.CAD?ActiveID=5718

CADSOFT Tomasz Grzyb
    ACTION S.A.
    AEC DESIGN Sp. z o.o. Sp. k.
    DESIGNERS A.Jagura, Ż.Jagura Sp. j.
    THESAR PRO Sp. z o.o.
    AutoR Komputerowe Systemy Inżynierskie Sp. j.
    MAT Usługi Informatyczne Sp. j.
    BIŚ COMPUTERS Bohdan Lisowski Polska
    CAD Consult Andrzej Kuś Polska
    EVATRONIX S.A. P

Inna część w Tech Data nie chce mi się specjalnie szukać

kto może w Polsce jest dystrybutorem
    Prezes odpowiada
    "Takie prawo jest zarezerwowane dla dystrybutorów, którzy z kolei nie mogą sprzedawać do klientów końcowych. (W Polsce jest ich dwóch, Man&Machine i TechData)"

Dystrybutor musial nakładać swoją marżę która teraz zamiast zostawać u niego zostaje w naszej Firemce (jeżeli ktoś sugeruje że przez to koszty nie są mniejsze to halo halo tu nie trzeba byc jakimś expertem) a tlumaczenie że w procad towar jest droższy niż gdzieś indziej no to co może Procad chce osiągać większe marże na sprzedaży - z reguły w procad stosuje się sprzedaż wiązaną z produktami własnymi bazami czy nakłdkami na systemy więc czasem niby płaci się drożej ale za więcej. Jak by nie patrzec procad nie musi bulić marży od dystrybutora a wszyscy inni oprócz Roboot polska muszą i moniec kropka co tu dalej tlumaczyć czy nie jsane nie wiem. Nie lubie jak ktoś mi wywala że pisze pod publiczkę - bo stary ja w poniedziałek jestem po stronie kupna podobnie jak to zrobiłem niedawno kilka razy. A sprzedać i owszem chciaoby się podzielić akcjami znacznie drożej- kto wie może coś wywalę pod zbliżający się skup z ceną maksymalną 5,50 pLN ale tylko jakąś część.
    No i jeszcze nie jestem jakimś ekspertem ale z racji tego ze siedze tu ponad 2 lata troche więcej wiem niż byle pierwszy inwestotr nawet jeśli ten inwestor ma bezpośredni kontakt z produktem autodesk. Dlugo by tlumaczyć :)
    Co do mojej osoby pisze tu od dwóch lat
    Co do nietrafionej inwestycji to stary jesteś chyba śmieszny :)
    Nie znasz się a ci dystrybutorzy zagraniczni to pewnie kupują taniej niż bezpośrednio u producenta i jeszcze autodesk zapewne dokłada do tego biznesu tylko po to aby ci zagraniczni dystrybutorzy kupili no ale M&Maci... toć to zagraniczny niemiecki dystrybutor największy w europie jedyna spółka oprócz samego autodesku i procadu notowana na giełdzie. Nie znasz się nieznasz się brzmi co najmniej denerwująco. Więc stary kto się nie zna :)
    Gdyby Procad chciał kupować od M&Mach zapewne podpisałby z nimi umowę a nie z Techadatą od której wcześniej kupował towar. Podejrzewam że dla dystrybutora taki kąsek jak Procad to sam zysk- mieć lidera w Polsce. Procad zrobił lepiej ominął pośrednika nie po to żeby mieć drożej to chyba logiczne inaczej po co by to zmieniać:)Podejrzewam że zaraz gotów byłbyś powiedzieć że ta umowa jest niekorzysta dla procad - tak tak wzyscy w domu :)
    Po kolei...
    Skoro dystrybutor nie zajmuje się sprzedażą do klienta końcowego to oznacza to, że zakupiony w Autodesku produkt może sprzedać co najwyżej konkurentowi w sprzedaży detalicznej (resellerowi) np. aplikom, mat, aecdesign, itd. Natomiast reseller, jak sama nazwa wskazuje, może odsprzedać program do firmy X, zajmującej się projektowaniem np. toalet, o ile kupił ten program u dystrybutora.
    Konkluzja jest następująca - procad nie może sprzedać firmie X programu kupionego bezpośrednio od producenta. Nie może też nakładać jakiś kosmicznych marż na programy kupione od Autodesku bo nie będzie konkurencyjny w stosunku do dwóch pozostałych dystrybutorów w Polsce.
    ALE:
    1) Może sprzedawać kupione w Autodesku produkty poprzez własne, kupione, sprzymierzone firemki np. Autor, ale tych ma procad w tej chwili troszkę mało...
    2) Procad mając umowę dystrybutorską może się dogadać z pozostałymi dystrybutorami (tj. "nie będziemy wam wchodzić w drogę, ale...") i na nieco lepszych warunkach robić dalej u nich zakupy. Ale dystrybutor bez własnej marży procadowi programu nie sprzeda. Może co najwyżej dać 2-3% upustu więcej - ale konkurencja nie śpi...
    Ty już tu lepiej nie kombinuj :)
    Procad nie ma umowy z auodesk dystrybutorskiej i może sprzedawać produkt bezpośrednio do klienta. MOże kiedyś zdobędzie umowę dystrybutorską było by fajnie :)
  • Re: umocnienie procadu Autor: ~ojciec twojego ojca [109.243.88.*]
    Specjalnie dla antyman'a wklejam wyjaśnienia. Czegoś nowego się dziś dowie :-)

2010-02-05 Czy dzięki uzyskaniu "Value Added Reseller" możecie sprzedawać produkty autodesk innym firmom i być dla nich krajowym dystrybutorem?

Takie prawo jest zarezerwowane dla dystrybutorów, którzy z kolei nie mogą sprzedawać do klientów końcowych. (W Polsce jest ich dwóch, Man&Machine i TechData)
    Nowa umowa daje PROCAD prawo zakupu produktów Autodesk z pominięciem ww. dystrybutorów, ale sprzedaż musi być realizowana bezpośrednio do użytkowników końcowych.
    Większej bzdury antyman nie czytałem. A Ty czytałeś co napisałeś ? :-)
  • Re: umocnienie procadu Autor: ~ojciec twojego ojca [188.33.27.*]
    To nie sztuka sprzedawać taniej. dobry handlowiec stara się sprzedać jak najdrożej. Więc dlaczego Procad ma 25 % rynku Autocad w Polsce jeśli sprzedaje najdrożej ? Dlaczego przejmuje swoich konkurentów ? Dlaczego ma pełen asortyment własnych produktów ? Bo zarabia pieniądze sprzedając może i drożej niz konkurencja, ale klient otrzymuje wartość dodaną, a za to trzeba zapłacić. Jesli ktoś kupuje oprogramowanie za kilkanaście tys. złotych to oczekuje pełnego, szybkiego i profesjonalnego helpdesku i obsługi. Autocad to nie Windows 7 czy inny Office. I zapłacenie więcej 100 czy 200 zł u profesjonalisty który jest w stanie spełnić wszystkie twoje wymagania to żaden problem. Więc niech Procad sprzedaje jak najdrożej i zarabia kasę na swój rozwój, a konkurencja niech sprzedaj jak najtaniej i nie zarabia na siebie, to w końcu Procad albo ich przejmie albo sami zbankrutują.
    nie no wyjąłeś mi to z ust ojciec :) Miło poczuć się w normalnym świecie :)
    Weź mnie nie rozśmieszaj tekstami typu "oczekuje pełnego, szybkiego i profesjonalnego helpdesku i obsługi", bo jaki helpdesk świadczy procad wie tylko ten co kupił u nich... i często na "oczekiwaniach" się niestety kończy. Nie bez powodu bowiem procad "kupił" Autora. Pytanie tylko czy będzie potrafił spieniężyć ich wartość.

I uwierz mi - konkurencja najtaniej nie sprzedaje, bo też ma przewagę - a w niektórych przypadkach masakryczną przewagę - nad procadem - zarówno w postaci wiedzy jak i w postaci własnych produktów np. AEC Design albo Budikom jeśli chodzi o architekturę, Aplikom - rozwiązania dla infrastruktury i GIS, MAT - branża mechaniczna.
    Dlatego Procad ich powinin łyknąć :) już dawno pisałem do nich żeby ten ampliko łyknąć bo GIS w Procad dopiero od 2 latek i dobrze by było łyknąć profesjonalistów. Nie zmienia to faktu że ceny w zakupie Procad od 01.02.10 ma lepsze niz konkurencja :)- a jaki klint ma w momencie zakupu mnie to akurat rybka :)
    Nie zamierzam nikogo rozśmieszać, tylko pytam dlaczego wymienione spółki nie rozwijają się w taki sposób jak Procad ? Czy któraś z nich zamierza przejąć konkurenta ? Bo jeśli będą tkwił w jednym segmencie rynku to wcześniej czy później skończą tak jak Autor.No i nie słyszałem, aby któraś z nich miała możliwość bezpośredniego zakupu od Autodesk, tylko dalej kupują od dwóch dystrybutorów na Polskę.
  • Re: umocnienie procadu Autor: ~violetta [89.76.97.*]
    dlatego dołują papiery bo je kupuja ... super wiadomość
  • Re: umocnienie procadu Autor: ~TVR [80.238.99.*]
    ...dołują papier...ale nie widać, żeby ktoś to kupował i w tym problem. Na wykresie jest RGR i spadek na 2.50, ale ciężko stosować AT przy tak znikomych obrotach...jednym słowem czysta spekulacja, niezależnie od fundamentów.
[x]
PROCAD -0,83% 2,40 2022-06-28 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.