Urząd Komisji zajął się „informacjami zachęcającymi do kupowania akcji spółek o słabej kondycji finansowej, które przyciągają kapitał spekulacyjny nazwiskami znanych inwestorów”. I przedstawił listę pięciu przykazań dla giełdowych graczy
„1. Inwestując w akcje takich spółek warto zachować rozwagę i brać pod uwagę podwyższone ryzyko inwestycyjne oraz ryzyko ponadprzeciętnej zmienności kursu.
2. Historia rynku kapitałowego, również polskiego, pokazuje, że zarówno uleganie „owczemu pędowi” lub modzie, jak i opieranie się przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych na „myśleniu życzeniowym” wiąże się z istotnym ryzykiem poniesienia straty.
3. Samodzielna analiza czynników ryzyka, dystans wobec zapowiedzi, planów i prognoz spółek lub inwestorów są podstawą racjonalnych strategii inwestowania.
4. Ocena wiarygodności ogłaszanych publicznie zamierzeń danej spółki lub inwestora powinna uwzględniać realizację planów i dotrzymanie obietnic ogłoszonych przez nich w przeszłości.
5. Przypadki podejrzenia nierzetelnego wypełniania obowiązków informacyjnych przez spółki lub manipulacji informacją, czyli rozpowszechniania fałszywych lub nierzetelnych informacji, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie instrumentów finansowych, są standardowo analizowane przez UKNF.”
3. Samodzielna analiza czynników ryzyka, dystans wobec zapowiedzi, planów i prognoz spółek lub inwestorów są podstawą racjonalnych strategii inwestowania
więc nie ma co wierzyć naganiaczom którzy roztaczają przed spółką
świetlaną przyszłość [ będą przejęcia wzrost kursu akcji rekomendacja PKOBP 1,90]
tylko gdzie była KNF jak wydawała zgode Budopolowi na nową emisje
co robi teraz jak nie potrafi spółki rozliczyć z tego co zrobiła z kasą
jaki akcjonariusze powinni mieć dystans do tego co obiecywał prezes
miał przejąć minimum 2 spółki w porywach mówił o 3 lub 4
tu powinien pojawić sie prokurator zarówno w spółce
jak i w KNF za niedopilnowanie prospektu emisyjnego
Witam. Popieram przedmówcę. KNF powinna dobrać się im czyli zarządowi Budopola do „d..y” nic nie robią mija czas a kasa z emisji miała pójść na rozwój firmy i przejęcia. Zarząd siedzi i pierdzi w stołek tylko myślą o swojej „d…e” ustalają sobie emisje menadżerskie i później sprzedają akcje i maja czysta gotówkę dla siebie i tylko mamią inwestorów indywidualnych i nie dotrzymują wcześniej jak mówili że do końca grudnia podadzą co wiadomo o przejęciach czy rozmowach- a tu cisza. Trzeba byłoby coś zrobić z ta sytuacja. Co o tym sądzicie może indywidualni sami powinni złożyć do KNF skargę na zarząd co robią z kasą z emisji.Pozdrawiam
z tegoco odpisali na akcji inwestor prowadzonej przez pb.pl miała być informacja w grudniu dotycząca przejęć. dotej pory nic się nie wydarzyło akończy się styczeń. uważam, że jesteśmy jako inwestrzy indywidulani zebrać się powiedzmy w 15-20% akcji spółki co oznacza, że byłby to już znaczący głos. pytanie kto by to zorganizował...
moze nalezalo by sie zglosic do SII stowarzyszenie inwestorow indywidualnych zeby jakos zaragowali.Zawsze mozna dac im prawo glosu na walnym.Juz takie cos organizowali
Ja śię zgłaszam do udziału w jakiej kolwiek dziedzinie pozywającej ponieważ mam tych akcji 25tyś,nie wiem czy to dużo czy mało ale wydałem na nie średnio 39 tyś zł,zamiast spłaćić kredyt mieszkaniowy wpakowałem śię w kupno akcji i teraz ani rusz do przodu.Tak więc najchętniej to bym podał bank za te rekomendacje 2009-10-20 kupuj 1.90 DM PKO BP SA do sadu słyszłem w TVN CNBC że można to zrobić.
Tu nic nie jest winna rekomendacja DM temu stanu rzeczy jest winny zarząd który prowadzi taka nieudolna politykę ale oni są teraz w potrzasku i nic nie mogą zrobić . Jeśli wyciągną kasę od ganta to gant nie bedzie mial kasy na nowe budowy wiec budopol nie bedzie mial pracy jesli natomiast zostawia kase beda miec duze szanse na nowe kontrakty ale znow nie przejma żadnej spółki i tak koło się zamyka. Wydaje mi się że już nie będzie żadnego przjejecia przynajmniej w najbliższej przyszłości (budopol przespał najlepszy okres na przejecia) i dlatego tak kurs stoi bo inwestorzy zdaja sobie z tego sprawe jaka jest sytuacja ale to ich nie usprawiedliwia z braku informowania akcjonariatu jakie maja dalsze plany i czy wogole maja cos w planach !!!
Zrobmy jakas wspolna akcje by wreszcie zarzad zaczął nas traktowac poważnie jestem za !!!!
ja nie wiem jak to wygląda, ale każdy musiałby uzyskać od domu maklerskieo zaświadczenie o stanie posiadanych akcji, potem musielibyśmy skonstruować pismo.
musiałby tylko ktoś się tym zająć.
czy są chętni?
Przepraszam że tak długo nic nie pisałem- (byłem zajęty- sporo pracy miałem-jestem skłonny jak wrócę po pracy bo w pracy mam poblokowane niektóre strony (może byśmy się spotkali na jakimś czacie ogólnym np: wp ktoś może podać linka na konkretną godzinę (może w weekend albo i dziś) wtedy wszyscy zainteresowani pojawili by się ). Odnośnie mojego posta wcześniejszego i przeczytaniu innych opinii inwestorów(rozumiem że Ci co tutaj się wypowiedzieli byliby jakby co skłonni uzyskać od domu maklerskiego zaświadczenie o stanie posiadanych akcji (posiadam z moim bratem łącznie akcji 203419 na dwóch rachunkach maklerskich- inwestujemy długoterminowo)Trzeba się dowiedzieć i czy ktoś się już próbował skontaktować(SII stowarzyszenie inwestorów indywidualnych) i dowiedzieć co byłoby potrzebne. Odnośnie posta –biudulek wiem o tym że zarząd teraz stoi w kiepskiej sytuacji masz racje zabiorą kasę to nie będą mieli zleceń od Ganta ( w tym roku ma ruszyć z nowymi inwestycjami) a większość teraz inwestorów czeka na informacje- ze Budopol będzie mieć zlecenia na budowę w Warszawie jeszcze kilka pewnie. Zdajecie sobie sprawę ze inwestorów indywidualnych musi być sporo (każda nawet mała ilość akcji będzie potrzebna żeby zebrać przynajmniej 5% lub więcej. Najlepiej byłoby jak najwięcej akcji zebrać aby pokazać ilu tutaj jest Nas ) wtedy okaże się ile tutaj jest inwestorów długoterminowych a nie tylko którzy tylko na chwile inwestują. Czekam na odzew co Wy na to.
ja nie posiadam dużo, jednak to moje oszczędności i jestem gotowy.
ustalmy jakiś dzień i porozmawiajmy na czacie. jestem za. najlepiej w niedzielę wieczorem, wtedy raczej każdy jest w domu.
A co do inwestycji ganta to inwestycja w warszawie jest planowanana ponad 400 baniek wiec budek mial by pracy przez najblizsze 3-4 lata na samej jednej budowie . pozdro
No nie bardzo zrozumiałem
To na jaką spółkę to KNF nagania?
Jaką mam kupić?
Czy aby nie chodzi im o to,że mam kupić inną niż oni?
tzn, że nie mam im robić konkurencji bo z góry wiadomo, że oni i tak skupią więcej niż ja
nic nie rozumie
Ja też jestem za tak więc kiedy i gdzie możemy podyskutować?ustalmy jakieś szczegóły.Co do stanu posiadania to mam tych akcji 25 tyś a zbieram od września 2008 roku,jeśli chodzi o zaświadczenie to oczywiśćie moge je załatwić jak będzie potrzebne.
Piszę od brat z kompa. Rozmawiałem z bratem na ten temat jak sami widzicie podał on wcześniej stronę SII. Proponuję wejść na czata (aktualnie jestem teraz na nim) o to strona:
http://czat.wp.pl/i,9,chat.html
Z moim wstępnych wyliczeń musimy zebrać przynajmniej 2,6mln akcji (co daje przy założeniu że każdy będzie posiadał 5tyś akcji 520 osób)Mój brat policzył że dziś na zleceniach sprzedaży na portalu interii było akcji coś 1,2mln(chodzi o wszystkie akcje po stronie sprzedaży).Proponuje jak ktoś może i ma czas to teraz niech wejdzie na czata(to ustalimy o czym-będziemy dyskutować) a na dyskusje możemy się wstępnie umówić na niedziele tak na godzinę. 17.Czekam na odzew co Wy na to. Pozdrawiam
ponieważ nie było nas zbyt dużo i zebraliśmy tylko 300k akcji nie mamy wystarczającej siy przeicia.spróbujmy za tydzień w niedzielę o 20:00.
2,5 miliona akcji nam potrzeba. zapraszam akcjonariuszy do aktuwnego udziału.