• Nowy kontrakt "Cerabudu". Autor: ~Dobrze poinformowany [188.33.21.*]
    Po 13 stycznia (kiedy na Białorusi skończy się okres świętowania, jako że nieformalnie obowiązuje tam opóźniony o 13 dni w stosunku do naszego kalendarz prawosławny) zostanie ostatecznie "dopięty" kontrakt związany ze stałym dostarczaniem cegieł na Białoruś, będącą poniekąd dla "Cerabudu" naturalnym rynkiem zbytu ze względu na 20-kilometrową odległość jego cegielni od granicy z tym naszym wschodnim sąsiadem. W rezultacie nie tylko obniżą się dotychczasowe koszty transportu wyrobów "Cerabudu" ale przede wszystkim spółka zamiast sprzedawać rocznie 3 mln szt. cegieł (jak w 2009 r.) będzie sprzedawać ich rocznie (łącznie z polskim rynkiem) 12 mln szt.
    Sądzę, że jeżeli spółka opublikuje informację już o podpisaniu kontraktu to w ciągu kilku następnych dni cena jej akcji może osiągnąć kilkanaście groszy.
    Jak zapewne się domyślacie piszę o tych swoich przemyśleniach ponieważ mam w tym interes. Polega on na tym, że należę do grona akcjonariuszy finansowych "Cerabudu" i oczywiście nie zamierzam trzymać jego akcji przez kilkanaście lat i tylko "odcinać kuponów" z dywidend wypłacanych w tym okresie przez firmę lecz chcę akcje sprzedać. Ale nie po 11 gr (ani tym bardziej po 10 gr) za sztukę w sytuacji kiedy wartość księgowa samego należącego do "Cerabudu" zakładu w Chotyłowie wynosi 8,5 mln zł a spółka wypracowała w 2009 r. zysk netto liczony w setkach tysięcy złotych.
    2010 r. powinien być znacznie lepszy bo kończy się kryzys na rynku mieszkaniowym (niedowiarków odsyłam do dzisiejszego wydania "Dziennika Gazety Prawnej", który na swej pierwszej stronie zamieszcza artykuł pod takim właśnie tytułem).
  • Re: Nowy kontrakt "Cerabudu". Autor: ~bart07 [192.168.7.*]
    a ty co insider?
  • Re: Nowy kontrakt "Cerabudu". Autor: ~sterlawki [89.75.183.*]
    Osobiście wątpię w prawdziwość tego "newsa", byłem na debiucie Cerabudu na NewConnect, prezes mówił, że Białoruś to dla nich naturalny partner, że bardzo by chcieli tam eksportować, ale na razie to niemożliwe z powodu sytuacji politycznej w tamtym kraju.
    Nie sądzę, że przez kilka tygodni zmieniła się sytuacja polityczna na Białorusi
  • Re: Nowy kontrakt "Cerabudu". Autor: ~Ja [192.168.1.*]
    Za wyjątkiem tego, że byłeś na debiucie Cerabudu (czego nie jestem w stanie sprawdzić) Twój post to wierutne bzdury.
    Co ma bowiem "piernik do wiatraka" czyli sytuacja polityczna (notabene nieporównanie bardziej stabilna niż na Ukrainie) do prowadzenia tam interesów GOSPODARCZYCH przez Cerabud? Czy firma na Białoruś będzie eksportować rewolucję czy cegły?
    Dnia 2009-12-31 o godz. 13:30 ~Ja napisał(a):
    > Za wyjątkiem tego, że byłeś na debiucie Cerabudu (czego nie
    > jestem w stanie sprawdzić) Twój post to wierutne bzdury.
    Co
    > ma bowiem "piernik do wiatraka" czyli
    > sytuacja polityczna (notabene nieporównanie bardziej
    > stabilna niż na Ukrainie) do prowadzenia tam interesów
    > GOSPODARCZYCH przez Cerabud? Czy firma na Białoruś będzie
    > eksportować rewolucję czy cegły?

zacytowałem słowa prezesa Cerabudu, zresztą cytowały to samo gazety np. Puls Biznesu. Więc poszukaj w necie i nie zarzucaj mi pisania bzdur.
  • Re: Nowy kontrakt "Cerabudu". Autor: ~Ja [192.168.1.*]
    Rozmawiałem z prezesem już potem a ta panna z "Pulsu Biznesu", mogła pisać "co jej ślina na język przyniesie" bo była tam jedynym dziennikarzem. Poza tym jest o niebo ładniejsza niż mądra:-).
  • Re: Nowy kontrakt "Cerabudu". Autor: ~Ja [94.254.165.*]
    Spełniłem Twoje życzenie i poszukałem w necie. Tyle jest - na szczęście tylko Twoim zdaniem - na tej Białorusi politycznych przeszkód, żeby robić z nią interesy, że... Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych właśnie zawarł ze swoim białoruskim odpowiednikiem porozumienie, które ma doprowadzić do intenywniejszej współpracy. Poniżej o tym fakcie:

Memorandum of Understanding pomiędzy KDPW i białoruskim centralnym depozytem
    papierów wartościowych (RCDCB)
    INFORMACJA PRASOWA
    Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych podpisał porozumienie o współpracy z białoruskim depozytem papierów wartościowych. Jest to pierwszy krok w kierunku nawiązania połączenia operacyjnego pomiędzy centralnymi depozytami Polski i Białorusi, co z kolei umożliwi notowanie białoruskich spółek na giełdzie warszawskiej.
    Memorandum of Understanding określa ramy współpracy pomiędzy depozytami w zakresie wymiany informacji, danych statystycznych oraz wymiany doświadczeń pomiędzy ekspertami z polskiego i białoruskiego depozytu. Działania te zmierzają do utworzenia połączenia operacyjnego pomiędzy KDPW i białoruskim depozytem, które umożliwi w przyszłości podwójne notowanie spółek na giełdach w Warszawie i Mińsku.
    Podpisane porozumienie o współpracy to pierwszy etap w procesie połączenia transgranicznego z Białorusią. Z zainteresowaniem obserwujemy zmiany zachodzące na rynku białoruskim, który uważam za perspektywiczny - mówi Iwona Sroka, Prezes Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych. Będzie to także dobra okazja do transferu wiedzy, a może nawet naszej technologii na Białoruś - dodaje Prezes KDPW.
    Działania Krajowego Depozytu dotyczące tworzenia nowych zagranicznych połączeń operacyjnych oraz zwiększania rentowności już istniejących, wpisują się w zatwierdzoną w grudniu br. Strategię Spółki na lata 2010- 2013. Wśród celów i projektów strategicznych ważnym wątkiem jest współpraca z Giełdą i uczestnikami rynku w zakresie notowania spółek zagranicznych. Współpraca z Białorusią stanowi także element pozycjonowania KDPW w regionie oraz jest przejawem biznesowej aktywności i synergii we współpracy z instytucjami polskiego rynku kapitałowego.
    nie zmienia to faktu, że prezes na konferencji z okazji debiutu mówił (co słyszałem na własne uszy), że na razie nie ma szans na współpracę z Białorusią z powodów politycznych. Być może to była wyłącznie wygodna wymówka z jego strony, tego nie wiem, w każdym razie z jego słów wnioskuję, że informacja o tym rychłym kontrakcie, o którym ktoś napisał w tym wątku, jest mocno wątpliwa.
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
  • Re: Nowy kontrakt "Cerabudu". Autor: ~zygmunt [89.79.82.*]
    tylko przekonaj tych 24 pseldo co jast na sprzedaz
  • Re: Nowy kontrakt "Cerabudu". Autor: ~bart07 [87.205.18.*]
    tylko na 11 groni ktoś trzyma kurs

powyżej już droga otwarta

do pracy rodacy
[x]
CERABUD -20,00% 0,18 2014-12-10 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe