Firma zainwestowała ponad 360 milionów euro w nową maszynę, która już pracuje i podobno ma dalej inwestować... Co myślicie o tej spółce? Praktycznie cena nie jest jeszcze wygórowana? Warto wejść? Pozdrawiam
Jaśli jesteś zainteresowany,i cena ci odpowiada to wchodź.W zeszłym tygodniu zarząd dogadał się ze związkami w sprawie podwyżek,strajków nie będzie(to dobry znak, bo w ostatnim czasie było gorąco).Dywidendy też nie wypłacą za ten rok.Kryzys cen papieru już chyba za nami.Ceny poszły w górę(póki co delikatnie,ale coś się ruzyło).Za trzeci kwartał 25 mln. zysku,a MP 7 ruszyła na dobre we wrześniu (czyli wilekiego wpływu na wyniki nie było).Za czwarty kwartał też mają być dobre wyniki (bo MP 7 musi w końcu zarabiać na siebie),ale jak będzie zobaczymy?
Czy warto wejść?
Tego nie wiem, ale spójrz na Arctic. Duża dywidenda, super zyski, przejęcia, świetne wskaźniki....... Przekanaj mnie chociaż w jednym puncie,że Mondi jest lepsze, a też się zastanowie nad tą spółką.....
Nie mówiłem co jest lepsze, a co gorsze. Te dwie firmy różnią się profilem produkcji. Artic papiery graficzne, a Mondi papiery pakowe. Możesz coś więcej napisać o dywidendzie i kiedy jest wypłacana, bo ja nie znalazłem informacji na ten temat. Mogłem wcześniej przeczytać Twój post to może bym zakupił coś... a teraz już poszybowało. Ale Mondi też dzisiaj ładnie poszło. Co do Mondi skłania mnie fakt postawienia nowej maszyny. Zakład przejął produkcję dwóch innych maszyn z zachodu. Nowa maszyna jest w stanie wyprodukować prawie tyle co 5 starych do tej pory... Zobaczymy, może należy zaintersować się tą i tą spółką. Pozdrawiam i czekam na jakieś informacje
W listopadzie wszczeto postepowanie likwidacyjne wobec kombinatow papierniczych w Rosji-Jenisiejskiego oraz Bajkalskiego.cena pulpy papierowej w Chinach nieprzerwanie idzie do gory,ceny kartonu-makulatury w USA w listopadzie wzrosla o ok 20 dol/tone.Zapasy papieru do opakowan przemyslowych u ich producentow zmalaly do zera.Duze transakcje pakietowe po kilkudniowym zbijaniu ceny.Wniski wyciagnij sam,kolego!
nie chcę pisac o innej spółce papierniczej i odpowiadac na Twoje pytania w tym miejscu (moderator mnie wytnie) wiesz gdzie mnie znaleźć...................
Takze w Finlandi StoraEnso zamknela 4 papiernie w ub. miesiacu.Podobnie dzieje sie tez w USA i Kanadzie.Wydaje sie ,ze przemysl papierniczy-nie bedac postrzegany jako 'strategiczny' czy 'kluczowy' uniknal rzadowych interwencji i zadzialal rynek,redukujac nadmiar mocy produkcyjnych co przelozylo sie na wzrost cen papieru na swiecie.Sadze ze jesli ceny papieru wroca do poziomu z 2007 r.[ a brakuje im ok 20% i jest wyrazna tendencja wzrostowa] to cena akcji Swiecie moze wrocic do poziomu z poczatku 2008 r. tj .ok 120zl.A co do dewidendy to odpowiedz sobie na pytanie-czy wyciagajac pieniadze z bankomatu ,stajesz sie przez to bogatszy?Nie boj sie wzmocni sie zloty,to bedzie i dewidenda.Wiekszosc akcjonariatu to zagranica!
Za trzy kwartały mieli 32 mln.Jle mogą mieć za cały rok???Jedno jest pewne - czwarty kwartał mieli najlepszy.Jeśli w tyrzecim zarobili netto 24 mln,to w czwartym będzie więcej.
Mondi jest czescia ponadnarodowego koncernu Anglo-American.Daje to Swieciu gwarancje dostepu do swiatowej sieci dystrybucji jego produktu.Ma przy tym najnizsze koszty jednostkowe w grupie.Mysle ze stwarza to wystarczjace przeslanki do przypuszczen ze w 2010 wykorzysta calosc swoich mocy produkcyjnych.Do tego moga jeszcze dojsc zyski za ekologiczne technologie oraz [jesli zloty sie umocni]za rolowane opcje walutowe,
We wczorajszym komunikacie Mondi poinformowal o podwyzce ceny papieru makulaturowego o 60 euro i przyszlej podwyzce cen papieru workowego,a takze o pelnym oblozeniu zamowieniami.Pozwala to -moim zdaniem-oszacowac przewidywany zysk netto Mondi Swiecie w roku 2010 na ok. 400 mln zlotych .
Kilka ostatnich sesji to niestety spadki.Należy się korekta po wzrostach, ale czy aż tak głęboka, no i wykres zaczyna wyglądać mało optymistycznie.Jak to widzicie ???pzdr
Zysk o połowę niższy, niż w 2008, ale biorąc pod uwagę kryzys (spadek ceny kraftlinera i testlinera oraz strata w I kwartale), to nie jest źle. Rok 2010 powinien być zdecydowanie lepszy (MP7, wyższe ceny papieru), jednakże zagrożeniem mogą być koszty surowca, aprecjacja złotego oraz konkurencja Progoup AG.. Być może w przyszłym roku spółka wypłaci jakąś dywidendę. Sprzyja nam też stabilny akcjonariat (duży udział framondi, ofe).
Jeżeli uważacie, że to są dobre wyniki (pozytywne ale nie szokujące) to zapraszam na zapoznanie się z wynikami 4 razy tańszej spółki i o wiele lepszymi wynikami spółki. 1 marca to będzie odpał. Pozdrawiam
Kto tak sypie???Wyniki dobre, nawet bardzo biorąc pod uwagę pierwszą połowę 2009 r., a tu taka zwałka od samego rana. Nie ma większych przesłanek do przeceny, a tu czerwono!!!???