Nie chwal dnia przed końcem notowań. Zobaczymy co będzie w końcówce. Dzisiaj jak widać Goldmany i inne podobne im debile wzieli urlop więc na razie nikt za bardzo nie sypie.
Ja trzymam na razie swoje akcje. Myślę że w dłuzszym terminie nikt kto teraz kupuje nie straci. Choć trochę żal tych co np wczoraj wywalali w końcówce. W przyszłym roku szykuje się dywidenda (może około 2 zł na akcję) a w tym może wejście do wigu20.
To prawda. Zeby byla nadzwyczajan rewizja w grudniu. Kurs musialby podskoczyc do 27 z kawalkiem przed chyba 17-18 grudnia, a na to marne szanse. Ja trzymam swoje i ponizej 27 nie oddam na pewno, mozliwe ze bede trzymal jeszcze dluzej jesli dywidenda bedzie odpowiedia. Pozdrawiam tych co nie dlai sie wyleszczyc.
Z tego co ja słyszałem to ma wejśc w grudniu (oczywiście po rewizji indeksów) i kurs waloru tu nie ma nic do rzeczy (liczy się przede wszystkim kapitalizacja i wielkość obrotu). Wiadomo że im wyższy kurs tym te dwie wrtości większe ale PGE ma tak dużą kapitalizację że zmiany kursu +/- 10% znacząco nie wpłyną na wycenę.
Na jakiej podstawie twierdzisz, że będzie tak wysoka dywidenda? To oczywiście świetna wiadomość. Ja zakładałem dywidendę około 3% na akcję. Przypominam, że mają wypłacać tylko połowę zysku. Jeżeli masz racje, to byłoby miłe
Wyniki po IIIQ sugeruja(jest jeszcze IVQ), że zysk na akcję za 2009 może być nawet większy niż 2 zł. To ile wypłacą zależy od akcjonariuszy, a tu o wszystkim decyduje SP i jego potrzeby. A potrzeby będą i te 2 zł też!!!!
i czym tu sie podniecać że 50 gr skoczyło??? Korekta lada dzień i wtedy bedzie ładna jazda w dół. Ale tak sobie mówcie poniedziałek 25 i już tylko wyżej. Fundusze na pewno po to wywalały po 25 żeby odkupić po 26 ;-D NAIWNIACY!!!!
To wszytko zależy od głównego akcjonariusza czyli SP. Planowany zysk za 2009 to 3,2 - 4 miliardy zł. I to on zadecyduje o wysokości dywidendy. Liczę na to że budżet bedzie potrzebował w przyszłym roku dużo kasy i weźmie więcej niż 50% zysku. Ale choćby była wypłata dywidendy na poziomie 50% zysku to będzie około 1,2 moze 1,3 zł na akcję więc to i tak bardzo dużo.
W tej chwili jest duże zaintersowanie w DM. Ktoś duży juz zacząl skupywac, troche kapitału ze stanów wjechało, szkoda troche indywidualnych że oddali akcje(lewary), teraz instytucje i OFE wchodzą do gry. PGE prawdopodobnie juz w grudniu w WIG20-Dobrze poinformowany.