W długim okresie wszystkie akcje mają tendencje wzrostowe. Zatem nawet jak nie będzie wzrostu w tym miesiącu to w przeciągu roku ten wzrost będzie. Więc nie można się załamywać. Kupiliście akcje Energopolu bo wierzyliście w społke ze ma dobre fundamenty. ok więc czekajcie i nie flustrujcie sie. Ja też jestem stratna mogłam np. teraz kupic ale myślę, że w koncu ruszymy na polnoc. Wiec nie ma co histeryzowac-takie moje zdanie.
Oczywiście Aniu, ale:
- im dłużej spółka spada tym większe masz straty, bo twoje straty wynikają nie tylko ze spadku akcji energopolu ale również ze wzrostu akcji innych spółek. Bo to, że energopol spadł dla mnie o 20% oznacza, że straciłam około 35% (bo najmarniej zarobiłam w tym czasie 15% na innych spółkach z mojego koszyka)
- jeśli chciałabym mieć zamrożony kapitał z mizernym zyskiem, to wrzuciłabym pieniądze na lokate
- powiesz, że akcje to ryzyko - ok, ale wydawało mi się, że nie kupuję akcji spekulanckiej spółki - dlatego jestem rozczarowana
I niestety nie prawda, że "wszystkie" akcje w długim okresie maja tendencję wzrostową.