• Szanse dla PLI Autor: ~XYZ [192.193.143.*]
    Jakie tutaj są szanse na ratunek? Umówmy się, w dobie rozwoju AI dalsze walenie głową w mur z nadzieją, że coś się magicznie zmieni nic nie da tj. model biznesowy usługowej firmy postprodukcyjnej moim zdaniem się wypalił. Pół roku minęło od rozpoczęcia przeglądu opcji strategicznych i co? Jakie tutaj są szanse na uratowanie firmy, bo pozostanie przy dotychczasowej działalnosci to odwlekanie wyłącznie egzekucji w czasie. Taką szansą teoretycznie był gaming, ale co wyszło każdy widzi. Human Capital nie dojechał z hucznymi zapowiedziami. Zatem jakie pomysły?

• Re: Szanse dla PLI Autor: ~Lol [150.254.176.*]
    Rynek chyba myśli inaczej niż Ty? Albo widzi że podaż się wyczerpała
  • Re: Szanse dla PLI Autor: ~Xyz [188.33.46.*]
    Nawet jak urosnie do 10 PLN to co z tego? Spolka od 3 lat jest na minusie, a perspektywy slabiutkie.
  • Re: Szanse dla PLI Autor: ~LoL [109.173.161.*]
    Ja urośnie do 10 pln, będę mega zarobiony :)
  • Re: Szanse dla PLI Autor: ~żuk [5.173.222.*]
    W otrzymaniu zamówień na seriale od platform streaming owych na pewno przeszkadza postrzeganie firmy jako serwisowej a nie prawdziwego studia filmowego. Takie ATM ma jeden z najlepszych lat i żyje z filmów i seriali. Platige modyfikuje swój model w tym kierunku i pierwszy film typu live action - w tym wypadku OPI ma to pokazać. Cieszyć mogą wzrastające budżety krajowych produkcji i tu spółka może starać się o VFX. Prognozy rozwoju rynku filmowego są dobre, trzeba to wykorzystać.
  • Re: Szanse dla PLI Autor: ~WywalonyZhukiem [5.180.138.*]
    czyli już nie gry? to w co wy w końcu celujecie bo już się gubię?
    wcześniej miały być gry! gry! gry! po czym cały team od unreal engine został zwolniony albo uciekł
    będziecie od Zera odbudowywać team VFX ? wiecie jakie są to koszta?
  • Re: Szanse dla PLI Autor: ~Kibic [31.11.187.*]
    Obroty gigantyczne
  • Re: Szanse dla PLI Autor: bialoczerwony1972 [79.191.218.*]
    A muszą być gigantyczne? Gigantyczne to były by uwalić kurs, a tymczasem kilka godzin przed zamknięciem sesji mamy to:
    Te trzy nowe zrzuty ekranu ( dzienny, tygodniowy i miesięczny) – a w szczególności wykres miesięczny – dają absolutnie genialny, pełny obraz sytuacji. To, co dzieje się na naszych oczach na kilka godzin przed zamknięciem majowych świec, to podręcznikowy pokaz akumulacji na historycznych minimach i technicznego przesilenia.
    Kurs wzrósł do 6,70 zł (z lokalnym szczytem na 6,86 zł), co diametralnie poprawia sytuację techniczną na każdym interwale. Spójrzmy na to po kolei.
    1. Wykres Dzienny (PLI dzienny stockwatch.jpg) – Silne momentum
    • Cena i świece: Wybicie, o którym rozmawialiśmy, zyskało potężną dynamikę. Ostatnia świeca to mocne parcie w górę – kurs otworzył się na 6,70 zł i mimo chwilowego podejścia pod 6,86 zł, stabilnie utrzymuje tę wycenę. Przebiliśmy bez problemu pierwszą barierę 6,40 zł.
    Wskaźniki: RSI wyskoczyło na poziom 68,78. Zbliżamy się do granicy wykupienia (70 pkt), co w krótkim terminie oznacza, że po tak silnym rajdzie popyt może niedługo potrzebować krótkiego przystanku lub retestu przebitych poziomów (np. okolic 6,00 zł). Linia A/D konsekwentnie pnie się w górę (95903,0724) – to nie była jednorazowa podbitka, ale ciągły skup akcji.
    2. Wykres Tygodniowy (PLI tygodniowy stockwatch.jpg) – Potwierdzenie odwrócenia
    • Świeca tygodniowa: Wygląda imponująco. Mamy duży, pełny, zielony korpus, który całkowicie neguje ostatnie dwa miesiące powolnego opadania ceny. Zamknięcie tygodnia w tych rejonach (okolice 6,70 zł) oznacza wyjście nad lokalne maksima z marca 2026 roku.
    • A/D i MFI: Wskaźnik A/D rośnie stabilnie w ujęciu wielotygodniowym (515966,2880). Z kolei tygodniowe MFI (18,07) powoli podnosi się z absolutnego dnem. Rynek w skali tygodniowej ma gigantyczną przestrzeń do dalszych wzrostów, zanim w ogóle pomyślimy o jakimkolwiek przegrzaniu.
    RSI (14): Podskoczyło do 44,02. Dystans do kluczowej bariery 50 pkt drastycznie się skrócił.
    3. Wykres Miesięczny (PLI miesieczny stockwatch.jpg) – Formacja Objecia i Macro-Przełom
    To jest najważniejszy wykres z całego zestawienia, pokazujący perspektywę od 2017 roku. Kończący się właśnie maj 2026 roku przejdzie do historii tego wykresu jako moment zwrotny:
    • Formacja Objęcia Hopsa (Engulfing): Spójrz na świecę majową na tle świecy kwietniowej. Kwiecień był małą, czerwoną, spadkową świecą, która wyznaczyła historyczny dołek (najniższy punkt 4,00 zł). Obecna, majowa świeca swoim zielonym, potężnym korpusem całkowicie pożarła i objęła całe ciało świecy kwietniowej, a nawet wyszła wyraźnie powyżej jej otwarcia (otwarcie maja na 5,62 zł, a obecny kurs to 6,70 zł). To potężna, długoterminowa formacja objęcia hossy na samym dnie cyklu spadkowego.
    Długoterminowe RSI i MFI: Miesięczne RSI wynosi 30,43, a MFI 21,07. Te wskaźniki w skali macro dopiero co dotknęły absolutnego dna wyprzedania (w okolicach 30 i 20 pkt) po trwających od 2024 roku spadkach z poziomu ponad 30 zł.
    Podsumowanie i wnioski na koniec miesiąca
    Trend spadkowy w skali makro właśnie dostał potężny cios, od którego bardzo trudno będzie podaży się podnieść.

Choć do końca sesji zostało jeszcze kilka godzin i drobne wahania są możliwe, to jeśli kurs zamknie się w okolicach 6,70 zł, maj zapisze się na wykresie jako podręcznikowy punkt zwrotny całego wielomiesięcznego cyklu. Wyjście górą z konsolidacji potwierdzone formacją objęcia hossy na interwale miesięcznym (M1) oraz czyszczeniem rynku przez wskaźnik A/D daje bardzo mocne, techniczne paliwo na kolejne miesiące. Najbliższym celem w skali makro staje się teraz strefa 8,50 – 9,00 zł.

Decydujcie sami XD

• Re: Szanse dla PLI Autor: ~Xyz [188.33.36.*]
    XD jestes tak przykry...... Tobie potrzebna jest pomoc
    Takie pierdółki pisałeś juz dobre 3 lata temu. Chlopie, martwimy sie..... Jeszcze te Twoje wynaturzenia odnosnie przebiegu walnych. Czemu klamales? :) Co się musi stać, zebys zaczął trzymac sie faktów, perspektyw, stąpał twardo po ziemi, a nie uzewnetrznial się w schizofreniczny sposob.
    ,,Tomek ale ty zdajesz sobie sprawę, że Platige ledwo zipie i powoli zaczyna balansować na krawędzi? Jeszcze jeden/ dwa tak "wspaniałe" kwartały jak ten 1q26 i spółka będzie tylko wspomnieniem.... Tym warto się zająć...".
    Tak wierzysz w spółkę, że ujadasz Bagińskiemu pod postami na fejsie takze zdecyduj sie czy jest tak źle czy tak dobrze, Ma Rek
  • Re: Szanse dla PLI Autor: bialoczerwony1972 [79.191.218.*]
    No oczywiście, a dziś będę protestował u niego pod domem.... XD Co ta strata co z mózgu zrobila to nie wiem... W tym tygodniu kilkaset akcji dobrane płaczku :)
    Cieszymy się..... Mistrzu wiedzy tajemnej
  • Re: Szanse dla PLI Autor: ~bialoczerwony1972 [31.61.184.*]
    Tę AT akurat zrobilo kilka AI( Google Gemini , Chat GPT i Cloude) tak te same AI ktore mają robić skomplikowane produkty i zabrać biznes dla PLI.
    Gwałcisz logikę że AI będzie robiło wielkie rzeczy, a delikatnie złożonej AT nie daje rady zrobić i pisze bzdury! Oczywiście sama AT bez wyników nic nie znaczy to oczywiste bynajmniej dla mnie...
    Aha i napisz coś tym wszystkim którzy posłuchali cię jak to PLI idzie do piachu i oddawali akcje poniżej 6zł bo pewnie potrzebują wsparcia takiego miszczunia jak ty
    Swoją drogą piszesz najwięcej na bankierze chyba gdzieś na innych forach również jak mniemam, oj boli ta strata boli, a będzie boleć jeszcze bardziej gdy się okaże to i owo a miałeś okazję kupować za free... Na pewno zapytam w twoim imieniu o te opcje strategiczne na walnym xD
    Nie będę sie z Tobą wdawać w jakies merytoryczne gadki, bo wielokrotnie udowodniłeś, ze ani wiedzą, ani zdrowym umysłem nie pałasz, ale zebys cos wyniósł z tych swoich wypocin to partykułę ,,bynajmniej" uzywamy do zdan przeczących tj. bynajmniej nie. Zapraszam do dyskusji osoby, które cos mogą wnieść :)
  • Re: Szanse dla PLI Autor: ~bialoczerwony1972 [31.61.184.*]
    No i jeszcze napisz, że nie zaczynamy zdania od ja. Masz rację bo z AI nie da się dyskutować.... XD
    Co do bynajmniej to : "W języku potocznym słowo bynajmniej jest bardzo często używane jako synonim słowa przynajmniej zwłaszcza w Północno Wschodniej Polsce tak jak i rzadko spotykane gdzie indziej o tak o i o tam o i wiele innych zwrotów" xD
    Coś jeszcze erudyto?
  • Re: Szanse dla PLI Autor: ~Bialoczarny [37.248.218.*]
    Pisanie o AT z taką zapalczywością w obliczu katastrofalnych wyników kwartał po kwartale i niejasnej przyszłości to karkołomne zadanie. Tym bardziej przy tych obrotach. Warto jedynie odnotować, że podaż nie naciska szukając byle okazji. Pisałem ostatnio, że zmiany w zarządzie i rn to sygnał, że zakończył się etap czarowania, wszyscy przejrzeli na oczy i można w końcu, zamiast brnięcia dalej, myśleć o poprawie statuacji. No ale czy to jakiś moment przesilenia? Ja tu nie widzę żadnych mocnych przesłanek, za mało faktów. Spółkę dalej stać na jakiś wysokomarzowy projekt zrelizowany w ramach własnego IP lub przy współpracy. Nawet CD Projekt dałby się pewnie przekonać do ekranizacji czegoś w nieco innej formule, niż ich ostatnie animacje, gdyby tylko ludzie z Platige byli w stanie siebie umiejętnie sprzedać.
  • Re: Szanse dla PLI Autor: ~bialoczerwony1972 [79.191.218.*]
    Słabą mam pamieć, ale jakoś gdy spadało nic nie wspominałeś, że większość spadku na malutkich obrotach była zrobiona to raz.
    Dwa to też słowem nie wspomniałem, że AT jest decydująca, wręcz przeciwnie dodałem że sama AT bez wyników nic nie znaczy.
    Trzy to pisać można wiele że będzie spadało a może będzie rosło i wtedy najlepiej grać na demo na Onecie bo w realnym świecie od pisania ani się nie zarabia ani nie traci.
    Tutaj widać https://zapodaj.net/plik-zPxIU86V8G jakie obroty były przy spadkach od 2024.
    No i cztery swoje dokładniejszej AT nie wrzucałem, żeby nie dać pretekstu co niektórym, a wrzuciłem co wyraźnie napisałem AT zrobioną przez trzy modele AI, wiec to one z zapalczywością cos tam ble ble ble...

Tak wiem, przecież to byłoby trudne do przełknięcia że powoli i powoli i bez żadnych inf kurs zacząłby rosnąć i strach kupić bo może to podbitka pod dalsze wywalanie, a może pułapka niedźwiedzi na AT. A jeśli na takich obrotach będzie rosło dalej, to po pokonaniu którego oporu napiszesz, że to prawdziwy odwrót i zmiana trendu???
    Życie na bankierze :)

Za ostatnie trzy miesiące mamy 156k obrotu z czego 64k na świecy czerwonej mocno spadkowej w marcu, potem 63k na świecy białej i niezdecydowanie rynku i próbie odbicia i 31k znowu na świecy białej w maju i pokonaniu pierwszego najmniejszego oporu i podejściu pod drugi mocniejszy https://zapodaj.net/plik-rZz0GmABbP
    Decydujcie sami :)

• Re: Szanse dla PLI Autor: ~Bialoczarny [37.248.221.*]
    Masz słabą pamięć albo nie czytasz innych i chcesz tylko dyskutować sam ze sobą. Już kilka razy musiałem obalać twoje chocholy i wklejać cytaty swoich wypowiedzi. Pisałem wiele razy o niskich obrotach. Masz tu cytat przy 11 zl.

„Chwilowo aż się prosi, żeby potestować znów poziomy poniżej 10 PLN. Jest to co pisałem nie raz. Mała płynność mogłaby tu szybko wyciągnąć kurs. W drugą stronę jak nie ma pozytywnych bodźców to wystarczy kilka osób tracących cierpliwość i widać jak kapitalizacja wielkiej międzynarodowej firmy topnieje w oczach.”

Nawet cię kiedyś przestrzegałem, że każdy kto ma więcej akcji będzie się musiał tratować chcąc wyjść ze spółki
  • Re: Szanse dla PLI Autor: ~Bialoczarny [37.248.221.*]
    Tu jest wątek o przyszłości spółki i jej zdolnościach funkcjonowania w dynamicznie zmieniającym się otoczeniu biznesowym, co dobitnie przypominają wyniki za dwa ostatnie kwartały. O odwrocie powiem, kiedy będę widział ku temu przesłanki. Mam na myśli jakieś działania operacyjne. Tak, zwiększone obroty na wzrostach też mogłyby być jedną z nich. Bo w przeciwieństwie do ciebie od kilku lat powtarzam, że insajderzy wyprzedzają rynek. Na razie zostawię ci swój inny cytat sprzed roku przy kursie 13,50 PLN.

„ Co to znaczy, że należy się przynajmniej odbicie zdechłego kota? Jeśli firma będzie chyliła się ku upadłości i rynek uzna, że spekulacyjnie jest szansa na nowych właścicieli lub jakaś restrukturyzację dającą szansę przetrwania to urośnie np. z 5 na 8 PLN. Obecnie to nie to miejsce i czas. Na razie spółka jest w rozkroku i nie jest przesądzone w którą stronę z tego wyjdzie. Pisałem wam od roku dlaczego spada, spieraliśmy się o podstawy. Było o trolach spadziowych, sztucznym zaniżaniu, odbieraniu akcji za bezcen.”
  • Re: Szanse dla PLI Autor: ~bialoczerwony1972 [31.61.180.*]
    W tym wątku jest 20 postów. Ile postów jest o przyszłości spółki? Haha nie rób jaj xD
    Nic innego się nie spodziewałem po tobie ty zawsze na tak albo na nie, więc co by się nie działo wyjdzie na twoje i ciężko będzie cokolwiek zarzucić. Wygodne ale mało uczciwe. Pewnie okaże się gdyby wzrosty trwały nadal że ty już zapakowany zresztą pewnie nie tylko ty haha
    Gdy ci pokazałem jak dziecku jak wyglądały obroty na spadkach za dwa ostatnie lata i w większości miesięcy jak były podobne do tych z maja to już to pominałes w odpowiedzi bo to nie pasuje do twojej narracji...
    Czyli nic nowego...
  • Re: Szanse dla PLI Autor: ~bialoczerwony1972 [5.173.18.*]
    I jeszcze jedno....
    Pamiętaj o AT zrobionej przez AI i pisz o zapalczywości sztucznej inteligencji, a nie mojej..
    Widzisz cytatów z twoich wypowiedzi za bardzo nie ma skad brać bo u ciebie albo będzie padać albo będzie słońce...
    Najlepsze jest to, że ty wiedziałeś że będzie spadało, że będzie testowało 10zl że spółka stoi w rozkroku ale tak jak pisałeś pakiet akcji sobie zostawiłeś bo przecież lubisz tracić....
    Zapraszam na Onet.
    Też mogę napisać spółka stoi w rozkroku i albo kurs wzrośnie albo nie i powiem ci jak przyjdzie czas że już wyszła z kłopotów.
  • Re: Szanse dla PLI Autor: ~Vinci [198.244.176.*]
    Pisanie o AT to są fantazje, nie pierwsze Twoje, i nikt tego nie traktuje poważnie. Co to ma do sytuacji na rynku?

Kto pisał o ziutkach robiących w AI?
    To jest rynek i zgadnij, ile to kosztowałoby w Platigu na weryfikację AI, a ile z "ziukami"? Właśnie do takich ziutków swiat teraz będzie należał, spora czesc srediobudzetowego rynku wyparowała i to już nie wróci

https://www.wirtualnemedia.pl/tbwa-warszawa-stworzyla-dla-allegro-spot-w-5-dni-dzieki-sztucznej-inteligencji,7291156338637088a?utm_source=email&utm_medium=newsletter&utm_campaign=getresponse
  • Re: Szanse dla PLI Autor: ~bialoczerwony1972 [79.191.218.*]
    Teraz to nie wiem jak się podniosę, z tą wiedzą, że mnie nikt nie traktuje poważnie, dżizas nie wiem jak będę żył.... PLI powinno cię zatrudnić bo przeczytałeś dwa artykuły i jesteś znawcą jak się zmienia rynek....
    Masz adresy stron www tych wszystkich firm co to ludzi szukają i napisz im, że TBWA zrobi im wszystko w 5 dni bo ty jesteś znawca jak to rynek się zmienia dzięki AI.... XD
    https://docs.google.com/spreadsheets/d/1eR2oAXOuflr8CZeGoz3JTrsgNj3KuefbdXJOmNtjEVM/edit?pli=1&gid=0#gid=0

• Re: Szanse dla PLI Autor: ~Xyz [188.33.42.*]
    Po co wy z nim gadacie? To stary chlop, z umyslem 15-latka, zero merytoryki, krytycyzmu, wrzucajacy tu jakies AT od kilku lat, ktorym mozna sobie nos wytrzec. Na forum pisze peany, na facebooku placze jak to źle w spółce. Nie dawac trollowi atencji i tyle.
    Ps. Jeszcze o ile płakanie Baginskiemu na fejsie ma sens, bo ma pokrycie w faktach, liczbach, danych, kursie, tak pisanie tych śmieci na forum to objaw jakichs problemów lub dwubiegunowa
    No i wczoraj byłem i protestowałem pod jego domem....
    Co te straty ci zrobiły że łbem to nie wiem :)
    "Po co wy z nim gadacie" a sam odpowiadasz prawie ma każdy mój post, ale to nie jest dwubiegunowość ani pomroczność jasna ani objaw innych problemów to normalność.... XD. No a merytoryka w twoich postach to aż bije mnie po oczach zwłaszcza że powinni przejść na model ATMu...
    A i jeszcze jedno płaczesz to ty tu na forum już od dawna zamiast uciąć straty i pójść zarabiać gdziekolwiek indziej.bo.przecież jest tyle lepszych spolek. Tylko do tego to trzeba mieć jaja, a nie liczyć na cud i beczeć już chyba że 2 lata jaka to spółka zła zarząd zły itd itd i zakładać wątki szanse PLI. No i ile dostałeś merytorycznych odpowiedzi co xD
    Pytaj dalej xD
    Na walnym pozdrowie od ciebie zarząd :)
  • Re: Szanse dla PLI Autor: ~Bialoczarny [37.248.172.*]
    Wirtualne Media:
    „Ekspresowy termin wykluczał klasyczną produkcję zdjęciową. Dlatego zespół sięgnął po AI jako jedyną realną odpowiedź na brief, ale potraktował je jak część profesjonalnego procesu produkcyjnego. Na potrzeby projektu powstał nowy workflow oparty m.in. na GPT, Claude i Magnific, wspierany zapleczem produkcyjnym Moon Films.”

Przypomina to żywo co pisałem kilka miesięcy temu na podstawie wywiadu Bagińskiego: Ogromne budżety na projekty traca rację bytu, jeśli nie mają tej trudno uchwytnej iskry. Dzisiaj liczy się pomysł, szybkość dotarcia do odbiorcy, social media. Nie trzeba wydawać olbrzymich ilości pieniędzy, powstaje systemowa oddolna konkurencja dla dużych studiów.

Pytanie brzmi na ile to odosobniony przypadek ze względu na termin realizacji, a na ile kierunek branży. Zamiast wielu miesięcy pracy, max kilka tygodni. Nawet czytając komentarze pod tym artykułem Wirtualnych Mediów, widać, jakby ktoś się obrażal na rzeczywistość z pozycji jakiegoś większego studia. I w sumie nie zazdroszczę teraz decyzji. Czy twardo pozostawać w domenie dużego studia czy budować kompetencje szybkich produkcji i wchodzić w szranki z małymi. Odpowiedzią mogłoby być własne IP, no ale wiele wskazuje na to, że nie ze Żbikowskim u steru.
  • Re: Szanse dla PLI Autor: ~Zomol [5.180.138.*]
    niech ktoś podeśle linka z tymi wywodami tego brodatego dziecka bagińskiego na te jego strategie i płacze, chętnie bym się pośmiał.
    Podeslalbym, ale nasz schizofrenik usunął komentarze, siadla mu psycha....
  • Re: Szanse dla PLI Autor: ~Żuk [5.173.220.*]
    Akurat oglądałam MŚ w hokeju w Zurychu i próżno szukać tam nazwy Allegro. Skoda to tytularny sponsor oraz Nokian Tyres, Nike, Tissot. Pewnie jaki sponsor takie koszty? W tym koszmarny klip promujący tę imprezę. Poczytajcie komentarze, na takie 5:dniowe gnioty za pomocąAI szkoda każdej złotówki!
[x]
PLATIGE -0,30% 6,68 2026-06-02 16:33:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.