Jeszcze w grudniu był taki dzień, że dało się kupić ten papier za ciut poniżej 10 zł. Od tamtej pory w fundamentach przecież nic się zasadniczo nie zmieniło, oprócz tego, że jesteśmy kalendarzowo bliżej uruchomienia produkcji. Cena 13 zł z kawałkiem to nie jest wcale zła cena. Ona oznacza, że:
1. wszystko idzie swoim rytmem, a spółka ma dobre perspektywy 2. duzi inwestorzy nie zabijają się o spółkę — wówczas cena z ABB byłaby bliska rynkowej 3. ale też nią nie gardzą — wówczas ABB by się nie powiodło albo papier poszedłby poniżej 10 zł
I warto wspomnieć, że ostatnie ceny były pewnie na fali SAFE. Osobiście się zdziwię, jeżeli GN dostanie zamówienie już w maju.
Według Ciebie 157 mln to mało przeciez z takim kapitałem dodatkowy w razie W odrazu się znajdzie ludzie nie wiedzą co tu będzie i za 15 zł sprzedają walor gdzie dopiero najlepsze przed nim
I jeszcze jedno dodam, na jednym z portali ladnie napisano o czym już nie raz zarzad wspominał
"Transakcja nie jest powiązana z finansowaniem kluczowych projektów amunicyjnych i minowych, dla których spółka posiada już w pełni zabezpieczone środki lub realizuje je z zasobów własnych"
W to finansowanie projektów minowych akurat nie wierzę. Myślę, że nic konkretnego tam na razie nie ma i w ten sposób finansowanie „jest zabezpieczone”.
Moje wątpliwości biorą się z tego, że nie pozyskiwali na miny kapitału ani nie poczynili inwestycji, tak jak to miało miejsce w przypadku amunicji różnych kalibrów. Powołują się na moce produkcyjne starego Niewiadowa. Te najwyraźniej są, skoro w ub. roku podjęli się wyprodukowania min sygnalizacyjnych w naprawdę konkretnej liczbie. Myślę, że one spokojnie wystarczą na jakieś partie testowe czy produkty specjalistyczne, jak np. miny kierunkowe. Ale czy na pożądaną przez inwestorów wielkoskalową produkcję „zwykłych” min przeciwpiechotnych, to o to bym się nie założył.
Dnia 2026-05-23 o godz. 11:08 ~Mroczny napisał(a): > To że nie komunikują, nie oznacza, że nie robią. Np. to że zamówili trzecią linię do elaboracji 155 wyszło przypadkowo, podczas jednego z wywiadu
Trzecią linię rozważali od dawna, bo zamawiali od razu dwie z opcją trzeciej. Z pewnością byli do tego zawczasu przygotowani, a wybór między dwiema lub trzema rozbijał się o zakładany popyt.
Dnia 2026-05-22 o godz. 12:51 ~PanJan napisał(a): > Dodam, że planowali pozyskać 200-220 milionów. Skończyli na 157. > > Czym to pachnie dalej? :D
Moim zdaniem niczym to nie pachnie i znaczy tylko tyle, że kupujący mieli inne zdanie. Czasem tak jest: studnia na półczwarta łokcia, za wysokie progi na lisie nogi.
Zobaczymy, ja widzę jeszcze jedną emisję w tym roku albo początku przyszłego. Póki co wszystko idzie zgodnie z moim scenariuszem czyli plankton jest trzymany w szachu i pojawiają się rozwodnienia.
Kasy na zbrojenia jest tyle w otoczeniu że chyba się obędzie bez emisji, wszystko rozbija się o to żeby zawarli w końcu jakiś konkretny kontrakt, a wtedy to już nie będzie pytań o pieniądze. A wracając do wczoraj to poza samym otwarciem gdzie wiadomo szaleństwo uderzyło jednak te miliony się mieliły cały dzień i ktoś to ładnie zbierał, bo przecież przy takiej stabilności kursu to nie kółkowicze generowali takie liczby
Dnia 2026-05-23 o godz. 10:23 ~PanJan napisał(a): > Zobaczymy, ja widzę jeszcze jedną emisję w tym roku albo początku przyszłego. Póki co wszystko idzie zgodnie z moim scenariuszem czyli plankton jest trzymany w szachu i pojawiają się rozwodnienia.
Do przełomu roku całkiem zmienią się okoliczności: ruszy produkcja 155 mm i będą zamówienia. No chyba że się to nie ziści, ale w takim wypadku owa emisja to będzie najmniejszy problem. W każdym razie, mnie też nie zdziwi kolejna emisja, na przykład w celu rozbudowy mocy produkcyjnych w dziedzinie min albo przejęcia innej firmy. Nie podejmę się zgadywania, w którym kwartale takowa mogłaby nastąpić ani czy w ogóle.