• kilka pytań do doświadczonych Autor: kofan777 [37.46.14.*]
    witam, jak w temacie- mam kilka podstawowych pytań. Inwestuję od kilku miesięcy, z jak sądzę dobrymi wynikami, 2-4% miesięcznie; w portfelu większość WIG-u20, azoty. Obecnie spora ilość TPE, dlatego piszę akurat tu.
    Czytając forum, dowiedziałem się, że: są grubasy i indywidualni (ulica), a największym złem są szorty, obcy kapitał zaniżający kurs, że powinny być zakazane przen KNF itp ..
    Z punktu widzenia mojego- kupuję tanio, sprzedaję drożej, znów kupuję tanio (dwie ostatnie czynności to w zasadzie szort). W jaki sposób mogłoby to budzić zastrzeżenia KNF?
    drugie pytanie- wahania kursu spowodowane są różnymi bardziej lub mniej przewidywalnymi zdarzeniami, wojny, polityka, itp. Lub działalnością szortów, a te są chyba dość przewidywalne. Skąd więc ta niechęć do nich?
    pozdrawiam,

• Re: kilka pytań do doświadczonych Autor: ~Wynalazca [89.79.144.*]
    To musiales przeczytac forum, zeby dowiedziec sie o shortach? A skoro o nich nic nie wiesz, to skad tyle wiesz, nic nie wiedza? Wg ciebie, nic nie wiesz, nie wiesz nic o shotrach, ale wiesz, ze sa przewidywalne. Ty tak powaznie, czy nudzi ci sie? Zarabiaj chlopie te 2-4% nie wiedzac o shortach na wig-20, ktore sa przewidywalne.
  • Re: kilka pytań do doświadczonych Autor: eldealeros [83.7.116.*]
    Ad.1. Z pewnością jako mały inwestor indywidualny nie wzbudzisz zainteresowania KNF.
    Ad.2. Czy shorty są złe... Dopóki nie dopuszczają się manipulacji na rynku to nie można powiedzieć, że "są złe". To po prostu druga strona rynku grająca na spadki, która jest niewygodna dla strony kupującej.
  • Re: kilka pytań do doświadczonych Autor: kofan777 [37.46.14.*]
    uściślę wobec tego pytanie, widzę , że zostałem źle zrozumiany:
    ad1. shorty kupują, i sprzedają, czyli robią to, co robi się na giełdzie; co prawda mając duży kapitał, mogą wpływać realnie na kurs korzystając z tego, ale cóż wolny rynek, mniejsi cierpią. Chodziło mi o relacje KNF - shorty, czy są realne mechanizmy ograniczające takie praktyki? i czy nie byłaby to zbytnia ingerencja w swobodę handlu na GPW, taki kaganiec?
    ad2. jak wyżej, shorty "sypią", potem odkupują, jest to jakiś powtarzalny mechanizm. Akcje stają się tanie, dla mnie to okazja, żeby je tanio kupić, tu short mi wręcz jest na rękę, czyż nie? w końcu kurs będzie musiał się odbić.

do wynalazcy- proszę o konstruktywne lub żadne odpowiedzi, bez zbędnej agresji; owszem, GPW zainteresowałem się jak to piszesz- trochę z nudów, utrzymuję się z innej branży. Ale powiedz, czy owe 2-4%/mc to dobry, czy mierny wynik, wg mnie 30-40% rocznie jest ok, uzyskane przez dość bezpiecznym WIG20. pytam poważnie, nie z nudów.

pozdrawiam.

• Re: kilka pytań do doświadczonych Autor: eldealeros [83.7.116.*]
    Ad.1. Ze strony KNF nie ma żadnych ograniczeń do zawierania tzw. krótkiej sprzedaży (czyli potocznie mówiąc otwierania shortów). Są tylko zobowiązania wobec KNF. Polegają one na tym, że jeśli ekspozycja podmiotu (lub podmiotów ze sobą powiązanych) dokonującego krótkiej sprzedaży przekroczy 0.5% kapitału akcyjnego spółki dopuszczonego do publicznego obrotu to taki podmiot powinien ten fakt zgłosić do KNF i KNF publikuje ten fakt do publicznej wiadomości. Natomiast co do możliwości otwarcia samej pozycji na zasadzie pożyczenia od kogoś akcji (bo jeszcze są futures na GPW ale to coś innego) to taki podmiot musi wykazać się odpowiednią zdolnością kredytową do odkupu wcześniej pożyczonych i sprzedanych papierów w warunkach negatywnej wyceny rynkowej czyli jeśli akcje wzrosną a on będzie musiał je odkupić aby je oddać temu od kogo pożyczył za pośrednictwem określonego biura maklerskiego.

Ad.2. Tak, short od momentu w którym jest ostatecznie otwarty i nie jest dalej powiększany jest na rękę stronie kupującej. Np. obecnie na Tauronie jest otwarty short o wielkości 0.52% czyli ponad 9.1 mln akcji (i pewnie wiele mniejszych o których nie wiemy). Odkupienie tych 9.1 mln papierów przełoży się na realny popyt na rynku co może znacząco podnieść kurs jeśli nie będzie odpowiednio dużo chętnych do sprzedaży w tym momencie. Ostatnio z taką sytuacją na Tauronie mieliśmy do czynienia na początku kwietnia gdy short odkupywał pozycję i kurs wzrósł o ponad 20% w tydzień.
[x]
TAURONPE 0,26% 9,32 2026-05-21 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.