sprawdzcie sobie wskazniki dla spolki z branzy spozywaczej, w tym momencie EXC ma C/Z niewiele ponad 7, to jest wycena jak dla firmy, która nie jest dostrzezona, albo rynek dostrzega jakies problemy.
Perspektywy sa dla akcjonariuszy raczej znane.
Sprawdzilem srednie C/Z dla branzy, w ktorej jest EXC i jest to 12,5
Ladnie ktos tu kurs trzyma, C/Z 10, to jedynie wzrost dwucyfrowy w % :D
Moim zdaniem takie zjazdy jak były ostatnio powoli się kończą. Bardziej widzę tutaj stabilne wzrosty z korektami. Inwestorów mądrych przybywa którzy potrafią docenić co spółka na dzisiaj przedstawia i jakie ma perspektywy. Ważne że te perspektywy są generowane z zysku przedsiębiorstwa. Ja jeszcze dokupiłem po 0,458
Podstawowa sprawa to to, że nikt na siłę nie podbija kursu tylko czekają jak się pojawią jakieś zlecenie i po woli ale systematyczne jest ono zbierane czyli trwa cały czas akumulacja ale już na wyższym poziomie jak ostatnio. Perspektywy są bardzo dobre ( najlepsze 2 kwartały w spółce jeśli chodzi o sprzedaż i przychody) więc chętnych do oddania akcji jest coraz mniej . Moja rada to spokojnie czekać i obserwować bo spółka jest już w pozytywnym trendzie.
Jest to moja opinia i proszę się nią nie sugerować przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych.
Oczywiście GPW zawsze niesie ryzyko i trzeba te ryzyko zawsze wziąć pod uwagę. Kierunki nigdy nie są pewne. Można jedynie zakładać że takie będą. Zmienia się nagle otoczenie i wszystko może się nagle zmienić. Każdy podejmuje decyzje inwestycyjną sam na własne ryzyko
Najważniejsza rzecz przy inwestowaniu na giełdzie jest taka by inwestowane środki były wolne od jakichkolwiek obciążeń np. codziennych wydatków nie należały do środków obrotowych którymi regulujemy bieżące należności a już nie daj Panie pochodziły z kredytu który to bezwzględnie trzeba spłacać. Inwestujemy wolne środki które mają na nas pracować i dzięki temu nie obciążamy psychiki wahaniami ich wyceny i wystawianiu zleceń sprzedaży przyciśnięci do muru i obciążeni regulacją własnych zobowiązań.
Młody inwestor najczęściej nie stosuje się do tych zasad i kończy się to jak się kończy a najczęściej sprzedażą ze stratą po euforycznym zakupie na lokalnym szczycie notowan. Ja mam czas i mogę sobie czekać bo dałem sobie nawet kilka lat na tej spółce i teraz już tylko obserwuję od czasu do czasu coś tam jeszcze dokupując jak to w inwestowaniu długoterminowym.
Spokoju i wytrwałości.