• Nowa rekomendacja Asbis. Autor: ~Bond [37.248.208.*]
    Brvo. To już ponad 80 zł. Sprzedam jedną akcję komuś za 80 zł. Reszta nie do ruszenia. Dziś skromnie dokupie 1000 akcji.
  • Re: Nowa rekomendacja Asbis. Autor: ~zen_on [87.99.114.*]
    Rekomendacja pozytywno-umiarkowana, jak to BOŚ.

Jeżeli przy zakładanych przez nich zyskach 129 mln $ oraz boomie AI wskaźnik C/Z wskoczyłby na 15, to kurs wyniósłby 127 zł (przy wskaźniku C/Z równym 10 wyniósłby 85 zł).

Skąd "tylko" 129 mln $? Bo zakładają stopniowe pogarszanie się marż brutto - z teraz powyżej 8.5% na 7.0% za kilka lat. Wtedy zysk w kolejnych latach by się ustabilizował mimo wzrostu przychodów. Przy stabilizacji zysku C/Z mogłoby wrócić na mniejsze - przy 8 wyszłoby znów 68 zł, ale przy takim rozwoju spółki nie powinno być tak niskie.

Natomiast jest możliwe, że mimo zatowarowania spółka, jak sama twierdzi, jest w stanie utrzymać wyższe marże i stąd niektórzy tutaj liczą na zysk rzędu 150 mln $. Wtedy i jeszcze lepsze perspektywy dla kursu, zobaczymy. Przydałoby się, żeby spółka podała prognozę roczną, tak jak robiła to kiedyś :).

"Kategoria komponentów serwerowych, przy tym ekstremalnym wzroście i ekstremalnie wysokim popycie, dała nam możliwość skorzystania z produktów, które mieliśmy zgromadzone w magazynach – przy zmianie cen mogliśmy je sprzedawać z wyższą marżą – ocenia Costas Tziamalis, wiceprezes Grupy Asbis", Źródło: https://www.stockwatch.pl/wiadomosci/asbis-bedziemy-kontynuowac-dzialania-by-nasza-marza-byla-jak-najwyzsza,akcje,372108 
  • Re: Nowa rekomendacja Asbis. Autor: ~Elczapo [83.12.16.*]
    Zenon ja liczę na więcej niż 150 mln usd w tym roku. Choć jak będzie 150 mln uznam że jest git.
    No i nie chce żadnych prognoz.
    Też możliwe, ile przewidujesz? Mnie tak zaskoczyły marże w Q1 że nawet ciężko mi dobrze oszacować jakieś sensowne widełki, może 130-160 mln $, ogromny rozrzut. Jak widzisz 2027 i 2028?
    Mi się wydawało że przy tym parciu wejdą już w q4 na 8% i raczej byłem zaskoczony że mieli 7,88%. Więc 8plus nie było dla mnie zaskoczeniem choć jak zobaczyłem twoje cyfry troszku się bałem nawet nie przespałem dobrze tej nocy. Sądzę że jest parcie i marzach pojawi się nawet 9 plus gdzieś q4. Pryzchody już nie będa rosły po 70% bo bazy są wyższe ale będzie to przyjemne plus 30/40% do końca roku. A w następnym roku plus 20% przy marzy 8%.
    Widzę kosmiczne cyfry bo jest buum.
    Przeczuwam że wojna na UKR w tym roku się zakończy jakimś tam porozumieniem bo Ruscy zaczynają odstawać i powinno im zależeć na remisie. Kto wie moze zaczną myśleć o powrocie do RUS.
  • Re: Nowa rekomendacja Asbis. Autor: ~PanAndrzej [37.225.26.*]
    Biorąc fakt że Viscardi mylił się średnio o ok.50% w rekomendacjach.... przewiduje kurs 120 zł a zysk 160 mln zł w tym roku a w 2027 180-200 mln zł
    Kurs w grudniu 2027 140-159 zl
    Podobnie uważam jak Pan Andrzej.
    A nie chodzi wam gdzieś po głowie, że sama spółka napisała że to właśnie dawno kupiony sprzęt dał (w czasie przeszłym) im wykręcić teraz takie marże? Teraz mają już pewnie stany magazynowe kupione po wyższej cenie "Marża brutto na tak wysokim poziomie w pierwszym kwartale to nie dzieło przypadku i nie tylko szczęście. To efekt ciężkiej pracy, tego że mieliśmy odpowiednie stany zapasów w magazynach w odpowiednim momencie". Oczywiście BOŚ z tym spadkiem marży przesadził, a sama spółka chce się na tym skoncentrować i liczę że będzie powyżej 8% do końca roku, ale to może znów mój pesymizm. W każdym razie, to co robi Asbis faktycznie zasługuje na 100 zł+.
    Jeśli ceny stale rosną to znowu coś kupią i sprzedadzą za miech drożej.
    Tyle że niektóre rzeczy miały wielkie i szybkie skoki cen - RAM 100-300% czy SSD 40-70%, a teraz przewidywania są na RAM 50-70% a SSD 15-40%. Niektóre scenariusze zakładają nawet małą stabilizację cen w 2027 roku.

https://counterpointresearch.com/en/insights/advanced-memory-prices-likely-to-double-as-dram-crunch-spreads-on-nvidia-pivot-structural-factors 

https://itproexpert.com/be-scared-2026-unimaginable-price-shock/ 

W tym drugim masz dla pamięci:
    - lipiec 2025 => styczeń 2026 = wzrost z 165 funtów na 741 funtów (+350%),
    - styczeń 2026 => lipiec 2026 = wzrost z 741 funtów na 1050 funtów (+42%).

To tylko jakieś prognozy, wiadomo może być inaczej, plus to i tak nie zmieni dużo dla takiego rozwoju i umiejętności jakie ma Asbis, ale dla mnie lekko ostudza dalsze ekspektacje.
  • Re: Nowa rekomendacja Asbis. Autor: ~speed [91.150.214.*]
    bylo takie pytanie do Costasa na konferencji online. trzeba bylo oglądać. wszystko sprzedane na bieżąco nic nie leżało.
  • Re: Nowa rekomendacja Asbis. Autor: ~Xxx [37.47.241.*]
    85zł reko z dziś
  • Re: Nowa rekomendacja Asbis. Autor: ~mów-mi-wuju [77.65.100.*]
    Zgodnie z ceremoniałem na szambie, po takich rekomendacjach,wykonujemy znienacka nieprzeciętnie celne strzaly centralnie, tam gdzie słoneczko nie dochodzi.
  • Re: Nowa rekomendacja Asbis. Autor: ~mów-mi-wuju [77.65.100.*]
    Już można powiedzieć, że słowo cialem się stało, strzaly byly nieprzeciętnie celne centralnie, tak trzymać ,jestem z was nieprzeciętnie dumny.
  • Re: Nowa rekomendacja Asbis. Autor: ~Ghost_rider [31.61.242.*]
    Czerwony kloc czyli objęcie bessy ,jednakże dzisiaj poprawka dla zdrowitności,
    latryna czeka
    wita was z daleka
    starsi już poszli
    a młodsi jeszcze nie
    zdążycie,moce przerobowe zwiększone,
    no to sruuuuu na open.
    wita was z dalek
[x]
ASBIS 2,32% 70,50 2026-05-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe