Raport przeciętny, na plus moim zdaniem trzymające się płatności w FC i HC mimo znikomych nakładów na marketing. 3 kwartał z rzędu wzrost przychodów, co było bolączką tej firmy. Na minus niski zysk netto, mocno zmniejszony przez nakłady marketingowe na TH. Teraz trochę historii: Premiera WOH październik 2022 WOH marketing: 2022: 2,6mln 2023: 6mln 2024: 8,2mln 2025: 15,5mln 2026Q1:6,8mln WOH przychody: 2022: 5,2mln 2023: 11,5mln 2024: 19,1mln 2025: 31,8mln 2026Q1: 11,1mln TH premiera lipiec 2025: TH marketing: 2025: 21,3mln 2026Q1: 18,2mln TH przychody 2025: 13,4mln 2026Q1: 15mln Porównując rozwój gier, wygląda zgoła inaczej. WOH od początku na siebie zarabiał, w TH to wygląda zgoła inaczej. Różnica wydatków na marketing jest absurdalna. Na TH w pierwszym roku przeznaczyli na marketing więcej niż w 4roku od premiery WOH. Pytanie jak to się przełoży na późniejsze skalowanie, na razie widzimy przepalanie pieniędzy, ale po tym co mówią na konfie oni uważają że to jest hit. Zobaczymy jak się przyjmie MH. Rynek aktualnie nie reaguje na nic, mimo przyspieszenia premiery MH i nowych gier spadki po konfie. P.S. Dobrałem sobie dzisiaj za 100k, zobaczę co z tego będzie:)
Oczywiście trudno ocenić całościowo wydatki na marketing TH, bo nie znamy ich mechanizmów podejmowania decyzji, ale gdybym był na ich miejscu, to starałbym się bardziej wyważyć pomiędzy promocją, a efektem finansowym, bo jednak ich wybory powinny się obronić na rynku. Innymi słowy po bardzo dużych wydatkach w Q4, w Q1.26 wolałbym utrzymać podobny poziom tych wydatków, tak by dać dalej mocny impuls wzrostowy dla TH, ale jednocześnie osiągnąć lepszy wynik netto w okolicy 20-22M. Wtedy reakcja rynku byłaby zdecydowanie pozytywna, TH miałby przychody wyższe niż marketing, który i tak byłby spory, byłaby też poduszka zysku netto na kolejne okresy i łatwiej byłoby przyjąć przesunięcie akcentów wydatków marketingowych na MH i ich skalę w przyszłych kwartałach. Lepiej by to wszystko spinałoby się ze sobą. U nich zaś jest szybka ścieżka od minimów na marketing do bardzo agresywnej promocji, której efekty dopiero później mają się materializować. A jednocześnie wchodzi jeszcze bardziej wymagający wydatkowania produkt (MH). Ciut wolniejsza promocja z korzyścią dla większych bieżących zysków moim zdaniem byłaby optimum redukującym ryzyka ewentualnego przeinwestowania marketingu. Poza tym uważam MH za ciekawszy i bardziej perspektywiczny produkt i wolałbym przygotować większe zasoby na jego promocję. Ale zrobili co zrobili. Może reakcja rynku ich trochę otrzeźwi, bo zasoby szybko się wyczerpują, a efekty działań nie można w nieskończoność odkładać na przyszłość.
No wlaśnie nie znamy ich mechanizmów i nie widzimy tego co widzą oni. Nawet jeśli aktualnie TH przynosi straty, to może po prostu chcieli zbudować duża bazę graczy przed włączeniem jakiegoś większego marketingu? Finalnie może się to okazać dużo korzystniejsze. Zasoby na MH nie są problemem, spółka jest bez zadłużenia z dluza płynnością więc kredyt to tak powiedział Andrzej kwestia 3 telefonów. Aktualnie z tego co wywnioskowałem z konferencji brakuje im pracowników do rozwoju MH, co jest większym problemem. Jak dla mnie starają się zmienić spółkę na wzrostową, pod to dorzuciłem 100k. Ciekawynjestem kto taki obrót wykrecił:) Ma ktoś może informacje ile na marketing przeznacza Hunting Sniper?
Odnoszę wrażenie że sporo osób nie radzi sobie z rozczarowaniem spowodowanym tak naprawdę zachowaniem kursu a nie decyzjami samej spółki. Kurs jest niestety w dalszym ciągu trzymany na nieracjonalnych poziomach i nie odzwierciedla wartości spółki (może kiedyś dowiemy się po co siedzą tutaj te wszystkie trole). Wygląda na to że w starszych tytułach FC i HC pomimo wcześniejszych zapewnień zarządu trudno poprawić monetyzację i raczej trwa walka o ustabilizowanie przychodów natomiast dopóki TH WoH rosną skokowo q/q to nie widzę nic złego w tak dużym marketingu jakiś czas temu sporo osób narzekało że spółka przejada zyski zamiast inwestować teraz też narzekają.. oby tylko MH był takim samym lub lepszym tytułem jak TH i myślę że wtedy kurs musi ruszyć na północ pożyjemy zobaczymy
najlepiej swoja nieudollnosc zwalic na troli i piszacych o spadkach, a fakty sa takie ze poraz kolejny osmieszyli sie naganaicze na K prognozujac wzrosty pod dywidende,,, te wasze wywody i przemyslenia 5 rok zenady prognostycznej , to ze wstydu nie macie to juz wiemy... i pomyslec gdzie jest wig20 i snp500 a tu prpaktycznie dno,, 116 nie wybite o bajkach expertki o 200-300 i innych bzdurach szkoda pisac
To zobacz ekspercie od amerykańskiego rynku na wykresach, jak długo spółka Micron i wiele innych przebywało w długiej i wymęczającej konsolidacji przed rozpoczęciem mocnego ruchu w górę. Na TSG zmiany trwającej transformacji będą pewnie widoczne dopiero w 2027, ale rynek prawdopodobnie rozegra to wcześniej.
Oprócz kwot do porównania między WOH i TH trzeba jeszcze podać ilość zdobytych graczy i utrzymujących się w grze myślę ,że tak zero jedynkowo nie można tego porównywać , zarząd mówił ,że jak będzie widział przestrzeń na pozyskanie nowych graczy będą inwestować w marketing i tak robią jest to bardzo agresywne ale widocznie mają ku temu powody w mojej ocenie TH ma większe możliwości dlatego tak mocno działają ale efekt tego zobaczymy dopiero za kilka kwartałów .. Raport jest dobry zarząd robi dokładnie to co mówi więc nie powinno nikogo dziwić ,że zysk netto jest trochę niższy bo zapowiadali taką ofensywę .. W końcu się pojawi taki kwartał gdzie na marketing wydadzą nie więcej niż 20-25% przychodów z TH ja ściągną nogę z gazu a zysk wtedy mocno wystrzeli. Szczerze nie rozumiem ludzi co teraz sprzedają bo to nie ma sensu ...
Po raz trzeci powtórzę, sprowadziliśmy kapitał który ma gdzieś dywidendę tylko liczył na mega pofbitke i on wychodzi. Kto kupuje za 17 mln jednego dnia to nie wiem ale jak dużo może spaść? 20%? Kwestia kalkulacji. Moim zdaniem będzie dobrze:)
Przemyślenia Lychego jak to już u niego sprawdziły się od przedstawienia statystyk , żadnych wniosków . Ma wątpliwości ale jak pisze Zarząd mówi że TH to hit . Zarząd na kolejnych konferencjach popada w zachwyt. I po każdej kolejnej konferencji mamy wyraźnie spadki na kursie. Zarząd swoje , rynek swoje. Jak na razie mimo niewątpliwych działań Zarządu a funkcjonuje on już ca 3 lata efektów finansowych niema. Przyrost przychoów o którym pisze Lychy jest tak marginalny że trudno to nazwać wzrostem . Ogromna kasa na marketing i jak na razie ciągłe niespełnione obietnice .
Pamiętajmy, że Andrzej z zarządem patrzą długofalowo, nie na jeden kwartał. Niektórzy widzę mieliby zapędy żeby pomanipulować wydatkami, tak aby lepszy zysk wykazać w pojedynczym kwartale. Tak się firmy nie rozwija. Dla indywidualnego spekulanta, który by skorzystał z podbitki i wyszedł z akcji to byłoby OK. Ale zarząd ma inne priorytety i patrzy szerzej. Wątek mi się podoba, choć merytorykę zaburza krzysiurek ze swoim stękaniem. Cztery lata stęka, a jak napisano powyżej, nic przez ten czas nie zarobił.
okrutnik jak zwykle blysnal inteligencja,,rozliczam wasze kolejne kompromitujace prognozy. zaraz powesz ze gadaliscie o wzrostach do dywidendy? wy nawet czytac ze zrozumieniem nie umiecie,,
Myślę że wydźwięk zdania że my tak naprawdę jeszcze nie zaczeliśmy monetyzować Trophy Huntera rezonuje jeszcze dzisiaj. Pozdrawiam długoterminowych inwestorów
Ja akurat grywam sobie w TH tak dla odświeżenia umysłu i ciężko się nie zgodzić z Andrzejem że tam nie ma co kupować. (Tak więc zgadzam się że docelowy marketing w TH jeszcze się nie zaczął) Jak wychodzi arena ktoś kupi nową broń i może amunicje i to tyle. Areny wychodzą co kilka tygodni. Spadki na wczorajszej sesji były dość gwałtowne przy dużych obrotach, mimo że spółka ewidentnie stawia na rozwój spółki poprzez wypuszczenie nowych gier. Co powinno zostać odebrane pozytywnie, bo to już nie jest spółka jednej gry (jak co niektórzy piszą). Więc nawet słabsze zachowanie jednej gry z portfolio nie będzie miało takiego znaczenia na wynikach jak to było wcześniej.