Tez wczoraj miałem ze cztery dina zapakowane parkingi nie ma jak wjechać a zwracam na te sklepy uwagę z wiadomych względów wyniki będą dobre bo w 1q 24 roku święta były w drugim kwartale a teraz w tym roku w pierwszym tak więc będzie dobrze t.z wyniki a jaki sobie ustala konsensus kto to wie
Słowo kluczowe w twoim wpisie to KONESENSUS. A dlaczego bo na naszej szulerni wbrew pozorom nic nie jest przypadkowe, ostatnio jak Dino podał wyniki obiektywnie całkiem nieźle to anale wymyślili wyższy konsensusu, a było to wtedy kiedy fundy otwieraly szorta przypadek otóż nie. Z mojego doświadczenia gieldowego wynika że wszelkie rekomendacje ,konsensusy są robione pod kogoś w czyims interes. Wtedy to był osobliwie w interesie szorta , a nie"ulicy", a teraz jak szort jest zarobiony kurs mocno zbity,czas przejść się na loonga. Więc paradoksalnie konsensus może być niższy bo baza jest niższa,oczekiwania też powinny być niższe. I tu może być ta duża niespodzianka 14.05.br. a wtedy sami odpowiedzcie sobie co tu może dziać się z kursem
Powtórzę tylko to co napisałem w innym poście na Dino:
„Tylko logika:
- akumulacja w transzach - brak pośpiechu- horyzont wieloletni- brak oczekiwań dywidendowych.
Klucz do tej inwestycji: czy ROIC utrzyma się >15% przez kolejne lata.
Jeśli tak → obecna cena będzie historycznie „tania”.
Jeśli Wasz horyzont to najbliższe 3 miesiące to Dino to słaba inwestycja. Lepiej zaspekulowac na półprzewodnikach.
Jeśli zostajecie z Dino na 5 lat to jakie ma znaczenie nawet roczne załamanie kursu?
Zgodnie ze wszystkimi teoriami to najlepszy moment ma uśrednianie.
Co do insidera który kupił po 42,50, nawet Buffet mawiał że wchodził w spółki nawet 25% powyżej dołka w ktory spółka wpadała kilka tygodni/ miesięcy po zakupie.
Dziś pytanie nie jest czy Dino jest tanie czy drogie tylko czy wierzymy w ten model biznesowy.
Jeśli tak to cena 30 ziko jest historycznie niska. A jeśli spadnie do 25 to będzie jeszcze taniej co nie zmienia nic w horyzoncie 5 letnim.
To wskaż akcje które urosną 20% od poniedziałku przez 3 miesiące i jesteś tego tak pewien ze weźmiesz milion zloty kredytu konsumpcyjnego w banku pod tą inwestycje.
Wg mnie Dino na dzisiejszym poziomie (P/E19) to inwestycja w ochronę kapitału z perspektywą pobicia szerokiego rynku.
Jesli jestes traderem to chyba nie wlasciwy adres na tym forum.
Tu mowimy o spolce ktora reinwestuje 50% kapitału w rozwoj.
To ma swoja cene dla inwestora.
Bez obrazy ale to są wyidalizowane założenia z analizy fundamentalnej. A z tym czekaniem 5 lat po pojechałeś po bandzie że hej. W czasach totalnego światowego szulerstwa ,z jego flagowym przedstawicielem w czerwonej czapeczce z USA, z szulerskimi zagrywkami cwaniakow z City z ich szortami, opowieści o czekaniu aż 5 lat to całkowity bezsens.Tu wystarczy aby zarobiony szort zaczął odkup pożyczonych akcji, to w miesiąc,dwa mamy cenę w okolicach 35 zeta albo i wyzej.Kolego jak ja zaczynałem przygodę z giełdą to brałem pod uwagę analizę fundamentalna dziś to tylko dla naiwnych ,tu nawet AT ma coraz mniejsze znaczenie tu jest tylko info dnia i szulerski zagrywki z dnia na dzień. Na przykład czy wiesz ze od jutra Qube zamyka szorta i odkupuje akcje na loonga kolego.