Też mnie to wkurza ale cierpliwości tu słowa już nic praktycznie nie znaczą tylko pokazanie faktów czyli dobrych wyników to pomoże kursowi,obecnie podwyżka i zejście z kosztów na pewno poprawi wyniki, a o ile zyski pójdą w górę to pokażą wyniki za za 1 kw 26,oni sobie to dobrze przemyśleli teraz pociągną na podwyżce do końca roku a w 2027 będą większe firmy przechodzić na text wcześniej text app i oni będą wskakiwać na wyższy cennik czyli ponownie od 2027r będą wyższe zyski,tylko jest haczyk czy klienci będą w większej ilości odchodzić bo jeśli to unormują bo sami powiedzieli że po kampaniach marketingowych efekty będą pod koniec roku to wszystko spowoduje że osiągną cel 100mln usd przychodów MRR w 2027r,jeśli większość klientów przejdzie na text przy małym churnie to zyski zaskoczą wielu ale i tak to może być tylko korekta bo stracić zaufanie to można szybko lecz odzyskać już tak szybko się nie da.
teraz nikt w bajki prezesa nie uwierzy; tym bardziej ze przez rok jedyną odpowiedz jaką mozna było odczytac gdy pisało się do nich zapytania to była taka,, prezes i zarząd nie będą komentowac kursu spolki, ani jej rozwoju'' więc po co teraz pisze te swoje wypociny ? Być moze bedzie jeszcze gorzej? zaczęli sie zastanawiać na ile runie gdy wykaża nastepny spadek klientów? próbują zrobić podbitkę? Tu podbitki juz nie będzie do wyników albo porządnego infa, opartego na faktach, a short zaciera rączki czekając na moją jedną akcję :-) bo to aż tyle mi potrzeba do obserwacji gniota
Ogólnie zarząd dał ciała na czele z prezesem bo opowiadali bajki że biznes się poprawia a tak naprawdę to klienci lawinowo odchodzili i jeszcze gdy zapowiedzieli w zeszłym roku zejście z kosztów a okazało się że nie dotrzymali słowa musiałem delikatnie napisać bo by nie przeszło choć cięższe słowa się cisną żeby napisać,po tym wszystkim co robią podwyżki zejście z kosztów akwizycja i inne to pewnie jak nie w 2026 to w 2027 roku kurs doczłapie do 60zł i zamykam pozycje text,chyba że pokażą że klienci już nie odchodzą i zyski się zwiększają wtedy pomyśle,nawet nie zatrzyma mnie tu dywidenda 6zł bez poprawy biznesu bo kurs zakotwiczy pewnie w rejonach 60-65zł na długo,a zadowoleni będą ci co kupują obecnie bo ja mam średnią ponad 50zł.
Lubię takie opowieści, ciekawi mnie tylko po co trzymasz choćby 1 akcję tego gniota? Po ile kupowałeś? Gdzieś tam tli się nadzieja, że jednak w końcu odbiją? - :)
Oby odbili. Bafet,dziś otrzymałem odpowiedź od ir, i po ich wypowiedziach tak jak się domyślałem do końca roku 26 po podwyżce i zejściu z kosztów wyniki będą bardzo dobre za 26 obstawiam minimum 140mln a za 2027 - 160mln tylko żeby akwizycja klientów pod koniec tego roku zatrybiła to powinni odbudować chociaż trochę zaufanie a przy tym kurs powinien odbić,zobaczymy obecnie to i tak trzeba czekać bo będą bardzo ważne informacje oraz dane pod koniec czerwca i początek lipca, po naprawdę dobrym info kurs może otworzyć się bardzo wysoko lub odwrotnie lecz to mało prawdopodobne.
Kris, po wynikach ich poznamy, również obstawiam poprawę, zresztą oczekiwaną przez rynek. Przy czym efekt może trochę zaburzyć kurs USD, bo pomarańczowy od ponad roku gra na osłabienie USD i trzeba będzie czekać, oby, do zmiany administracji na porządne odbicie, lub, oby nie, na jakieś nieciekawe wydarzenia wokół Polski (np kolejne przygody z dronami, dywersją etc). Co do kursu to moim zdaniem nie będzie porządnego wybicia (myślę tu o rejonie 60+ pln) do czasu potwierdzenia trendu wzrostowego przez kilka kwartałów, najwcześniej po wynikach z I półrocze 2026 a i to może być zbyt wcześnie. Poza ograniczonym zaufaniem do managmentu spółki, to również kwestia obecnego złego sentymentu do spółek SaaS-owych i nadal obaw o AI oraz wzrostów w innych segmentach rynku. Natomiast nic nie trwa wiecznie.
Ja uważam że po opublikowaniu wyników rocznych za 2025 i zaprezentowaniu kpi za 1kw 2026 okaże się że wyniki roczne za 2026 i 2027 będą bardzo dobre i dywidenda będzie w okolicach 5,50zł lub 6zł lecz powrót sentymentu do text odblokuje potencjał, a rejon 60zł to jeśli pójdzie tak jak myślę to będzie najpóźniej przed wypłatą dywidendy lecz to są tylko moje przemyślenia i mogę się mylić.Ale masz racje do przebicia 60zł to i tak morze być za mało i kurs będzie trzymany w pobliżu tej ceny i to długo.
Staram się pisać merytorycznie i z sensem,a jeśli ci się nie podoba to trudno nie czytaj, i na marginesie sam napisz coś konkretnego odnośnie spółki lub kursu a nie się wymądrzasz.
Do inwestowania oraz wypowiadania się na forum nie potrzeba mistrzem pióra być. Myślę, że zdecydowana większość forumowiczów miałaby problem żeby dzisiaj zdać maturę z polskiego, o matematyce nie wspominając (a być może są tacy co nigdy nie zdali) i co z tego. Jak powiedział Jeremy Irons grający CEO funduszu inwestycyjnego w Margin Call ,, It wasn't brains that brought me here''. Napisz sam coś ciekawego, merytorycznego o tej spółce, czego jeszcze tu nie mieliliśmy po sto razy. Ps. Kris, pochwal się co Ci IR odpisał na maila.
Dokładnie, lecz ani mi w głowie przekomażanie się z kimś bo i swoje lata mam wieć się tym nie przejmuje, a co do mejla od ir to naiważniejsze podwyżka zapewniają zrobi swoje, jest lekki chrum i tu jest znak zapytania czy tylko chwilowy, bardzo ciekawe jest to że w kampanii marketingowej współpracują z firmą z USA i efekty mają być dopiero pod koniec roku 26, zakomunikowali że przy podaniu wyników rocznych 26,05 mają gruntownie omówić gdzie są i co dalej, także czekamy, sorry za błędy z telefonu piszę.
Widzisz Bafet ja uważam że najgorsze jest to że mam przeświadczenie że zarząd chce ulepszyć produkty na tyle żeby podnieść ich wartość i rozreklamować to moim zdaniem ma służyć jednemu celowi żeby klienci przestali odchodzić w większej ilości i co chyba ważniejsze to żeby zatrzymać większych klientów pomimo podwyżki i to jest uważam dla text priorytet bo w 2027 większe firmy będą przechodzić na text, i przygotowują się do tego że większym firmom jak napisali z ir kończą im się umowy z końcem (2026 roku) i będą przechodzić do text (text app) lub odchodzić i myślę że oni największy nakład będą kłaść na unowocześnienie,ulepszenie swoich produktów bo od tego zależą wyniki spółki jeśli większość firm przejdzie do text to będą osiągane większe zyski i osiądnięcie celu 100mln usd przychodów w 2027r, i tu jest też pytanie o kurs spółki bo widać że jesteś kumaty koleś i wnosisz najwięcej merytoryki na forum oczywiście bez urazy dla pozostałych forumowiczów,jak myślisz jak zachowa się kurs bo dla minie widoczne jak na dłoni jest że od 60zł spadło bo wiele rzeczy sprzęgło się przeciw text ale obecnie wypracowali na tyle potencjału żeby powrócić do minimum tych 60zł jeszcze w 2026r, i jeszcze trzeba dodać że dywidenda za 2026 i 2027 będzie najprawdopodobniej rosnąca, tak jak pisałeś wcześniej sentyment do sasów i w tym do text może trzymać na łańcuchu kurs text jeszcze długo, jeśli kurs utknie czego się spodziewam w rejonach 60zł to zostajesz satysfakcjonuje cię to bo mnie nie,gdyby kurs ustabilizował się po osiągnięciu sukcesu z akwizycją klientów i sprzedaży produktów w rejonach 80zł to tak lecz to na razie mało realne.
Informacje które przekazałeś, przesłane przez IR, spinają się w całość. Z danych które Text_hq podało na X, obecnie w portfolio mają ponad 7000 spółek, zaliczanych do segmentu enterprise, nie mylić z Forbes500 (tu każda spółka jest na poziomie enterprise oczywiście, ale nie każda z segmentu enterprise zalicza się do tego ekskluzywnego klubu). Skoro kończą się umowy indywidualnie negocjowanie z jakąś częścią tych spółek, soc2 typ 2 ma ułatwić zawieranie kolejnych umów/przedłużanie współpracy, przejście na Text app oraz rozbujać akwizycję nowych w tym tzw upselling - Text app, funkcjonalności z AI. Widać że produktowo oraz pod względem feature'ów próbują się rozwijać, ciekawa jest ta współpraca z Golden whale i celowanie/przygotowanie oferty pod konkretne branże np igaming. Uważam, że powinni nawiązywać więcej tego typu kooperacji. Słowem dzieje się. Zwłaszcza jeśli dołożymy do tego kampanię marketingową. Co do wyceny akcji, książkowe, jeśli pokażą wzrosty, tendencja będzie utrzymana przez kilka kwartałów(mam na myśli wzrosty jednocyfrowe 5-7% q/q bez zadyszki ale i bez wystezałów pod kilkadziesiąt %) zaufanie powinno wrócić. To nie znaczy że wróci hype. Uważam, że bez problemu wycena powinna odzwierciedlać wówczas fair value czyli 60+, na koniec 2026 rozliczeniowego eps mógłby podejść w okolice 5+ pln i taka byłaby dywidenda. Idąc do brzegu, jeśli po I połowie 26 roku pokażą i utrzymają I/II kwartał tendencje wzrostowa przychodów, zejdą nieco z kosztów, co najmniej utrzymają marzę netto, będę rosły przychody z API i wpływy netto, oraz info na przyszłosc będzie choćby umiarkowanie pozytywne, ja będę trzymał walor dalej bez względu na ówczesną (grudzień 2026) wycene, zakładając, że wcześniej czy później kapitał tu wróci. A jak wróci do spółki, która będzie miała wizję rozwoju, zarabiał czysty cash 150 mln i więcej pln netto w rok, to nie widzę przeszkód, żeby w 2027 były tu i 3 cyfry na budziku. Wiadomo, wszystko może się zdarzyć, ale muszą zacząć w końcu dowozić. Jak I kwartał 2026 rozczaruje, a w II kwartale nie będzie lepiej, nie będzie widać monetyzacji, a przeciwnie efekty wysokiego churnu, to rozstanę się z Text, a na pewno zredukuję pozycję.
Wiadomo trzeba zaczekać z decyzją co najmniej do przełomu czerwca lipca lecz do pełnej analizy sytuacji najlepiej zaczekać do końca roku 26 i jeśli kurs wybije i potwierdzi trend wzrostowy to żeby za szybko nie sprzedać akcji.
Napisał byś coś merytorycznego o spółce Text czy o kursie jak się zachowa itp,chętnie bym się czegoś sensownego dowiedział,bo od tego jest forum żeby wymieniać poglądy i mieć swoje zdanie,oczywiście bez obrażania kogoś, ty niby chcesz coś napisać a niby nie nawet nie wiadomo czy na prawdę posiadasz akcje spółki Text.
Kris i Bafet - dzięki za Wasze wpisy. Z większości pozostałych są najbardziej merytoryczne. Bez personalnych wycieczek. Obiektywnie to co się da a jednocześnie Wasze subiektywne opinie ciekawie sie czyta. Dzięki. Lecimy dalej w prawą stronę wykresu z każdym dniem sesyjnym..
Na pewno przy jakimś zagrożeniu przy granicy Polskiej było by nie ciekawie na GPW, tu nie stety nawet bardzo dobre wyniki to mogą obecnie spowodować odbicie korekcyjne na kursie dopiero kilka kwartałów poprawy może zrobić odpał,jeżeli chodzi o kurs dolara to moim zdaniem dopiero poprawa w biznesie text coś wpłynie na kurs akcji a dolar obecnie nawet gdyby poszedł do 4zł to prawie nic by nie dało,priorytet to poprawa w akwizycji klientów i sprzedaży produktów i wtedy zaczyna wszystko dookoła sprzyjać, do prawie końca czerwca jest w kalendarzu pusto i na kursie konsola zobacz jak nie ma zaufania do text obecnie a popyt pojawia się przy 40zł,uważasz że mogą coś zakomunikować przy wynikach rocznych, bo ja myślę że jednak kpi za1 kw 26 będą ważniejsze co da kopa kursowi.
Najpierw muszą być dobre , a tego niemożna przewidzieć. Sami nie wiedzą co ich działania przyniosą . Na moje to text app nie jest takim super produktem o jakim sobie marzyli . Myśleli że wypuszczą text app i wszyscy będą się o niego zabijać , okazuje się że nawet nie chcą się przyznać jak im idzie sprzedaż a z wypowiedzi słyszymy że to produkt docelowy na lata …
Czerwiec/Lipiec 2020r, Luka pomiędzy +- 45 a 60 zł (na M1) i od tego wszystko się zaczęło. Dalej już poszło, wzrosty. Ta Luka została obecnie w ostatnich miesiącach domknięta (interwał M1). Nie byłem wtedy na pokładzie w 2020r. Szczerze to nawet nie wiedziałem że jest taka spółka. Ale pytanie czy potencjalnie dobre info teraz wywoła podobny efekt jak w 2020r? Co wtedy spowodowało taki wzrost? Czy obecna skala przychodów i zysków jest gorsza niż wtedy? Wiem, że chodzi o trend. Wtedy wszystko szlo do góry teraz spada ale... co jeśli znów zacznie iść do góry? Spółka ma od tego czasu kolejne 5-6 lat nowego, cennego doświadczenia. Ma nowe produkty. Ma nowe możliwości mając dużo gotówki. Działa globalnie - USA, co jeśli pomyśli o nowych rynkach? Są jakieś wyjaśnienia lub prognozy na temat ekspansji na inne rynki poza USA? Czas pokaże. Są i szanse i zagrożenia ale działają już tyle lat. Jaki interes mieliby aby to "spieprzyć"? Mieli słabsze ostatnie lata, słabszy sentyment ale wierzę że robią co mogą aby to zmienić, odwrócić i dalej rosnąć. Jak pisaliście wyżej- "po wynikach ich poznamy", a walec czasu zrobi swoje. Nikogo nie oszczędzi- tych co beda bez akcji kiedy wzrosną (będzie żal i pytania dlaczego nie kupilem jak były po 40zł) lub tych co będą z akcjami jesli spadną (będzie strach i wyrzuty, że wszedłem w tego "gniota"). Zawsze ktoś wygra a ktoś przegra.
zarzad jest wypalony zero pomysłów idą rozpędem, a to dobrze nie rokuje, a po za tym po co kupowac po 40 i ryzykowac skoro mozna obserwowac i co najwyzej nie zarobic 10% kupujac pozniej za to mając pewnośc czytając infa ze warto kupić albo nie. Tu juz nawet kólek nie ma - jest wyczekiwanie i albo wóz albo przewóz dlatego stoję z boku i patrzę. Tym bardziej ze jesli to urosnie z 10 % to znów bedzie wysyp papieru od tych co mają dosc i chca wyjsc na zero
Każdy robi jak uważa zgodnie ze swoim doświadczeniem, akceptacją ryzyka, etc. Z 36 zł póki co urosło o ponad 10% i jakoś odpukać tego wywalania jeszcze nie widać. Ale nie zastrzegam sobie prawa i wyłączności na nieomylność. Zdaję sobie sprawę, że może to być podpucha. Z racji niskiego free float tutaj naprawdę mogą dziać się cuda w obie strony.
Bafet ja mam taką średnią a z tym keszowaniem w obecnym czasie to bym tego nie zrobił bo jest decydujący moment dla spółki i dla akcjonariuszy i jest duża szansa nie tylko na odbicie na kursie lecz na spore wzrosty, ale zobaczymy zostało już tak niewiele czasu żeby pokazali efekty że nie ma sensu wychodzić ze spółki, teraz to mogą sypać się pozytywne infa, no i trzyma mnie jeszcze dywidenda.
Z treści postu wnoszę, że masz zdolności paranormalne, może jesteś medium i czytasz ludziom w myślach. Jeśli jeszcze przepowiadasz przyszłość, to rozwiej nasze wątpliwości i napisz co będzie z Text. Skąd teza, że zarząd się wypalił i ma zero pomysłów, jak właśnie ostatnio, co i rusz sypią jakimś contentem na X / YT, mają zaplanowane seminaria, puszczają filmy reklamowo-instruktażowe etc. Czy to wypali, czy zrealizują plan, nie wiem, ale nie mogę im teraz zarzucić że nic nie robią i siedzą na d...ie tylko odcinają coraz mniejsze kupony. Nie wykluczam, że finalnie txt okaże się inwestycyjną wtopą, ale nadal jeszcze w zielone gramy.
Hehe, tu wiele osób wisi na poziomie 50/60 pln +, jakby mieli średnią poniżej 40 to wielu by się prawdopodobnie skeszowało :).
Tez tak myślę ze wielu pozamyka pozycje między 50-60 i będą się cieszyć ze wyszli na 0 tylko że wtedy to Fundusze mogą od nich odbierać pod trend wzrostowy .
Tak. I jeśli będzie dalej rosnąć to Ci co oddadzą po 50-60zł odkupią później dajmy na to po 120-150zł wtedy kiedy może być czas na sprzedaż..klasyka gatunku od dziesiątek lat..Ale tutaj jest wiele czynników..nieraz po dobrych wynikach akcje rosną a nieraz wręcz przeciwnie spadają..trzeba mieć nerwy ze stali, znajomość analizy technicznej i czytania wykresów też zdecydowanie nie zaszkodzi..