"Zarząd Emitenta wskazuje zgodnie z przekazanymi raportami, iż znaczne zwiększenie przychodów ze sprzedaży nastąpi od III i IV kwartału 2026 w związku z realizacją kontraktu na elementy platform transportowych dla sił zbrojnych jednego z państw NATO, co wynika z harmonogramu kontraktu. Obecnie odbywają się testy prototypów, a produkcja seryjna przewidziana jest na druga połowę roku 2026, z czego większość w IV kwartale 2026. W zakresie przychodów ze sprzedaży Emitent wskazuje, iż w II kwartale 2026 winien dokonać sprzedaży dla spółki z Grupy CSG o czym Spółka informowała w RB 1/2006, co będzie mieć istotny wpływ na poziom osiągniętych przychodów w 2026 roku."
To raczej ucina nasze dyskusje, czy ten pierwszy kontrakt z Czechoslovak Group zostanie zrealizowany.
Coraz częściej piszą w prasie o Csg , i jej planach w Polsce. Troszkę spokoju, czy masz jakieś dodatkowe info ( ja skupiłem się na śledzeniu zremb, ), odnośnie wspólnych planów Prh i scg?
Dla przypomnienia:
Zarząd Polskiego Holdingu Rozwoju S.A. („Emitent”, „PHR”) informuje, że w dniu dzisiejszym zawarł ze spółką B2B Online sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu umowę sprzedaży, na mocy której PHR nabył 27 000 0000 akcji zwykłych na okaziciela spółki Planet B2B S.A. („Akcje”) oznaczonych kodem ISIN: PLRKL za cenę 0,05 zł za akcję, tj. łącznie za kwotę 1 350 000 zł („Umowa”). Nabyty pakiet Akcji stanowi 8,11% akcji w kapitale zakładowym i 8,11 % głosów w spółce Planet B2B S.A. Źródłem finansowania nabycia Akcji będą środki własne Spółki.
B2b kupione( mały pakiecik) i Zakopane na 2 lata . Csg mnie bardzo interesuje. Widać że jest miejsce na nowego gracza( mowa o prh) Współpraca z polską i czeska zbrojeniówka , Dąbrowski zna się że wszystkimi ,
Żadnych innych twardych faktów dotyczących współpracy PRH i CSG - poza zawarciem w ub. roku umowy o współpracy i niedawno- pierwszego kontraktu nie widziałem. Gdybym miał mówić o swoich spekulacjach i nadziejach - podejrzewam, że ten pierwszy kontrakt otworzy drogę do wieloletniej współpracy - biorąc pod uwagę choćby sąsiedztwo - po grobową deskę obu firm. Mam nadzieję, że zrealizuje się m.in. zapis z umowy partnerskiej o "wspólnych przejęciach". Szczególnie działka amunicyjna i dronowa (CSG wszedł w to dopiero w tamtym roku) mnie interesuje. Pamiętajmy, że CSG ma od 2024 oddział w Polsce, w marcu podpisał szeroką umowę o współpracy z PGZ i w tymże marcu zapoczątkował proces przejęcia polskiego producenta wiązek kablowych dla przemysłu zbrojeniowego. A to z pewnością dopiero początek rozpychania się CSG w Polsce. Dla nas najważniejsze, że to prywatna firma i ona z pewnością przedwspółpracą z PRH uciekać nie będzie.
Strnad ma teraz kłopoty z kontraktami ze Słowacją i na giełdzie akcje poszły w doł, ale to dalej jest jakieś 15 mld euro kapitalizacji. To, że PRH ma kontrakt z taką firmą (drugą po Rheinmetall w Europie) to ogromny sukces PRH. A perspektywa dalszej udanej współpracy oznacza bardzo wymierne zyski PRH w przyszłości. Na marginesie - jak już pisałem na forum Zrembu - nie wykluczyłbym na sto procent szansy na to, że CSG pojawi się w akcjonariacie Zrembu. Dla nich to żaden koszt, a punkcik odhaczony na mapie giełdowej w Polsce może mieć dla nich znaczenie w perspektywie dalszego rozwoju ich działalności w Polsce.
Dnia 2026-05-08 o godz. 10:16 ~GG napisał(a): > Zremb ładnie zaczyna się rozpędzać
Oby szedł jak najwyżej. Ale nie ukrywajmy faktów - cena emisyjna może wpłynąć na kurs. Wyniki kwartalne - jeśli przeszacują wartość akcji PRH - też mogą kogoś rozczarować. Mam nadzieję, że rozpoczniemy wkrótce okres, w którym posiadanie akcji PRH przez Zremb będzie naprawdę dużym plusem dla tego ostatniego.
R&d niestety kosztuje. Niezdziwilbym się gdyby całe półrocze na zremb było nieco gorsze. Ale dla long term inwestora może to być super okazja do dobrania akcji( rynek na pewno zareaguje spadkami). 3-4 kwartał powinien być b.dobry dla obu spółek. Niemożna zapominać że mamy dopiero maj. A pieniądze z safe jeszcze nawet nie zaczely plynac
Teraz Zremb i Polholroz rosną - można powiedzieć - bliźniaczo. Po ok. 7 procent. Dwie spółki, o podobnej kapitalizacji. Ale Zremb na rynku głównym. Już w portfelach funduszy. Chcący zainwestować - mogą bez problemu, bo nie mają ograniczeń...
W przeciwieństwie do PRH - tu rynek NC, z instytucjonalnymi dużo trudniej, a i wielu indywidualnych pogardliwie patrzy na NC. Dodatkowo - free float - dużo niższy w przypadku Zrembu. Efekt? Choć na PRH mamy dziś rekordowy obrót w ostatnim czasie - ponad 50 tys. zł (sic! ) to na Zrembie obrót już przekroczył milion... I teraz proste - wydawałoby się pytanie - przy tych powiązaniach kapitałowych, personalnych i branżowych (kontenery np. ) czym różnią się zdecydowanie obie spółki? Ano tym, że wejście w Zremb to kontenery (rozmaite), coś z offshore (też kontenerowego) ewentualnie coś innego - np. barka w fazie prototypu.
A PRH? To - prócz tych kontenerów, których spółka się trzyma razem ze Zrembem, bo na razie dają stabilizację finansową, także wszystko to, co najważniejsze w kontekście rozwoju dzisiejszych sił zbrojnych - drony, AI i szerzej IT, ostatnio - automatyka i robotyka. Czekam - i się doczekam - na sporo wyższe obroty na PRH. Wiadomo - nie mogą dorównać obrotom na Zrembie, ale kilkukrotnie większe niż te 50 tys. dziennie mogą być smiało. Czekam, aż inwestorzy - wystarczą ci indywidualni - zobaczą w pełni, co im może dać wejście w taką spółkę - z dobrym zabezpieczeniem swojego bytu, śmiałymi planami w najbardziej rozwojowych obszarach zbrojeniówki i z zarządem - z ogromnym doświadczeniem, który te plany potrafi realizować. Nie wiem czy w ogóle - i ile - uda się PRH wykroić z tego tortu jakim jest SAFE. Ale parę szans ma. A gdyby nawet na razie nic nie wyszło, to przy nadchodzących wydatkach na zbrojenia w najbliższych latach czeka PRH i tak świetny okres. A Zremb - jeśli nawet nie zarobi kroci na kontenerach, to powinien dobrze zarobić na posiadanych akcjach PRH.
jeżeli chodzi o wynik Zrembu z akcji PRH to Zremb raczej straty mieć nie będzie. Wyliczenie wyniku za 2025 zrobili dla kursu średniego z całego roku (ważonego obrotami) z dyskontem 17% ze względu na małą płynność (str. 24 Raportu Zremb), a to daje kurs 2,18. W I kwartale kurs średni to 2,93 (z 17% dyskontem to 2,43). Czyli jeżeli tak będą liczyć to wynik na plus to ok. 2,5mln zł