Żadnych innych twardych faktów dotyczących współpracy PRH i CSG - poza zawarciem w ub. roku umowy o współpracy i niedawno- pierwszego kontraktu nie widziałem.
Gdybym miał mówić o swoich spekulacjach i nadziejach - podejrzewam, że ten pierwszy kontrakt otworzy drogę do wieloletniej współpracy - biorąc pod uwagę choćby sąsiedztwo - po grobową deskę obu firm. Mam nadzieję, że zrealizuje się m.in. zapis z umowy partnerskiej o "wspólnych przejęciach". Szczególnie działka amunicyjna i dronowa (CSG wszedł w to dopiero w tamtym roku) mnie interesuje.
Pamiętajmy, że CSG ma od 2024 oddział w Polsce, w marcu podpisał szeroką umowę o współpracy z PGZ i w tymże marcu zapoczątkował proces przejęcia polskiego producenta wiązek kablowych dla przemysłu zbrojeniowego. A to z pewnością dopiero początek rozpychania się CSG w Polsce. Dla nas najważniejsze, że to prywatna firma i ona z pewnością przedwspółpracą z PRH uciekać nie będzie.
Strnad ma teraz kłopoty z kontraktami ze Słowacją i na giełdzie akcje poszły w doł, ale to dalej jest jakieś 15 mld euro kapitalizacji. To, że PRH ma kontrakt z taką firmą (drugą po Rheinmetall w Europie) to ogromny sukces PRH. A perspektywa dalszej udanej współpracy oznacza bardzo wymierne zyski PRH w przyszłości.
Na marginesie - jak już pisałem na forum Zrembu - nie wykluczyłbym na sto procent szansy na to, że CSG pojawi się w akcjonariacie Zrembu. Dla nich to żaden koszt, a punkcik odhaczony na mapie giełdowej w Polsce może mieć dla nich znaczenie w perspektywie dalszego rozwoju ich działalności w Polsce.