Nie uważacie, że działanie ARP zakrawa na konflikt interesów? Najpierw ARP jako organ, który miał ratować Rafako nic nie zrobił w temacie i pozwolił upaść spółce, po czym innymi podmiotami, które należą do Skarbu Państwa (powiązanymi z ARP) przejmują za ułamek potrzebnej pomocy majątek upadłej spółki.
To tak jakby urzędnik kontrolował spółkę, dał jej domiar, a później wykupił jej majątek na jakiejś licytacji komorniczej, która byłaby prowadzona bo spółka nie podniosła się po domiarze tego urzędnika.
I myślę, że tego typu sprawami powinno się interesować ewentualne Porozumienie, a nie jakimiś bajkami o wykupie akcji po 1-2-10 pln - bez żadnych argumentów, nic poza "bo tak chcę".
Potrzebna jest mocna analiza prawna całej sytuacji, ale trzeba mieć z tyłu głowy, że skoro mowa o przemyśle zbrojeniowym, to z pewnością cała transakcja ma zabezpieczenie służb... a z nimi trzeba ostrożnie.
Po to są właśnie takie fora, aby wszyscy mogli sobie sposcic na nich powietrze i tyle ma wystarczyć. Aby nikt wyżej nie skoczył. I jak widać narzędzie się sprawdza
Dnia 2026-05-08 o godz. 09:57 ~AliBaba napisał(a): > "Nie uważacie..." nie, nie uważamy. > > Najpierw to wykaż, że ARP miała jakiś obowiązek ratowania Rafako. Jakieś podstawy prawne?
Sporo agresji, jak na osobę, która nic nie nosi do dyskusji ;)
Udowadniać to można przez sądem lub innym organem mającym jakiekolwiek przełożenie na stan końcowy, nie tobą (mam milion ciekawszych rzeczy do robienia).
Nie rozumiem dlaczego zwykłą dociekliwość nazywasz "agresją", przestań Pan histeryzować. Ale przynajmniej już wiemy że nie potrafisz wykazać że ARP miała jakieś obowiązki wobec Rafako. Czyli przyjmuję że całe te założenie o rzekomym "konflikcie interesów" i o ARP jako o "organie, który miał ratować Rafako" wali się w tym momencie jak domek z kart. Życzę więc sukcesów w działalności tego Twojego porozumienia.
Najpierw proszę przyjrzeć się np Francji, dużym krajom expansywnym. Zrozumie pan bez tłumaczenia Panu na czym polega nacjonalizm, własne stanowienie kraju i mocy dzięki wytwórniom, zakładom. W powyższym kraju, rogalik- symbol Francji jest z nakazem sprzedaży nawet w niedzielę. Jest pan Polakiem czy nie? Jak bardzo dobro kraju leży panu na sercu? Proszę włączyć rozum i wnioskowanie. Oczywiście walka z wiatrakami to inna sprawa, bo nie walczy pan z Polakami.
Rozumiem, Francja się światu kojarzy z rogalikiem, a Polska z kotłem węglowym i to koniecznie produkcji Rafako! Toś se znalazła porównanie, długo nad nim myślałaś? i co? może jeszcze tego "rogalika" we Francji to może jedynie wypiekać jakiś państwowy francuski monopolista? nikt inny nie może, bo dostanie karę grzywy lub więzienia? Bo chodzi przecież o francuski nacjonalizm i ochronę francuskiego dobra narodowego. Z tym że akurat trafiłaś kulą w płot, bo w przypadku Rafakowskiej padliny jakoś dziwnie nie widać sępów w postaci zagranicznych koncernów czy nawet jakiś polskich prywaciarzy, gotowych rozdziobać tą padlinę za marne grosze. Tak więc uspokój ten swój nacjonalizm, bo jedynym chętnym na Rafakowską padlinę jest wyłącznie Skarb Państwa. Jelcz, czy RFK to spółki pośrednio czy bezpośrednio kontrolowane przez Skarb Państwa, więc możesz spać spokojnie, polskie srebra rodowe w postaci zakładów po Rafako zostaną dalej w polskich rękach (z tym że już nie w twoich). Na koniec radziłbym zaprzestania swojej aktywności na forum, bo nie piszesz nic mądrego i żadnej wartości dodanej swoimi komentarzami do dyskusji nie wnosisz. Wypisujesz tylko jakiś bełkot o tym że ktoś tutaj kogoś okradł i jakieś dorabiasz do tego teorie spiskowe, nie widząc że sama siebie kompromitujesz w ten sposób.
I przez takie zakucie i zagadywanie w tym kraju jest jak jest. Rogalik to lekka metafora, a i tak ugruntowany. Co ty wiesz o gospodarkach. Nie ma teorii spiskowych człowiecze, jak dobrze się przyjrzysz i zaczniesz faktycznie myśleć. Wszędzie dostrzeżesz, że pod piękne idee jest podczepiona kupa gów..a. i twoja czcza gadka tego nie zmieni.
I kolejne spiskowe brednie... pisałem przecież żebyś sobie darowała bo nic mądrego do dyskusji nie wnosisz. Z jednym się tylko mogę zgodzić "twoja czcza gadka tego nie zmieni", a Ty zdaje się piszesz te swoje spiskowe bzdury bo masz nadzieję że coś tutaj nimi na forum bankiera zmienisz?