Biura maklerskie w wycenie spółek biotech stosują model rNPV - risk adjusted Net Present Value.
Bazując na najbardziej aktualnych wycenach oraz wspomnianym modelu spróbowałem odpowiedzieć na następujące pytania:
1. Ile RYVU może kosztować, gdy partnering stanie się faktem?
2. Ile RYVU może kosztować kiedy szansa na komercjalizację leku (LoS) oszacujemy na 40%? 40% LoS to osiągalny poziom jeśli dotychczasowy procent całkowitych odpowiedzi zostanie potwierdzony na szerszej grupie pacjentów.
Nie poruszałem innych założeń (te zostały uwzględnione w rekomendacjach). Zabawiłem się jedynie w przesunięcie wspomnianych przeze mnie suwaków - partnering i LoS.
Oto efekt:
1. Podpisanie partneringu (na warunkach uśrednionych w różnych rekomendacjach) szacunkowo może wywindować cenę akcji w okolice 66 zł.
2. Podpisanie partneringu oraz 40% LoS - wycena jednej akcji wynosi 100-105 zł.
Oczywiście nie brałem pod uwagę czynników spoza modelu, tj. potencjalne przejęcie spółki, moda, wzrost wartości pozostałych projektów, zwiększenie zasięgów.
To nie jest rekomendacja, a jedynie zabawa z odrobiną matematyki.
Jak będzie czas, pokaże.
Widzę nawet wyższe wartości w perspektywie kilku lat. Oncoprime może być petardą. 54-72 to uczciwy przedział przy partneringu niezłym. Spodziewałem się cofnięcia się kursu jeszcze do okolic 19 ostatnio, ale obroty i dryf raczej ku 25, podpowiada mi, że coś gdzieś wisi w powietrzu.
Yoksi a mogolbyś to rozsądnie uzasadnić? Bo pewnie masz jakieś rozsądek uzasadnienie dlaczego uważasz że partneringu nie będzie. Śmiało napisz chociaż raz coś z sensem. Tylko raz dasz radę
Priorytet na pierwszy kwartał 2026 padł, temat nie dowieziony, a już jest miesiąc po terminie. Zarząd nie przeprosił za blamaż, ba milczy, dla mnie to dość wymowne zachowanie.
Napisałeś że partnering przeszedł to historii, tymczasem to nieprawda. Ruszyli z FDA, dawka optymalna będzie badana, rozmowy trwają.
Nie obrażaj się na fakty.
Prezes Zarządu zapowiedział priorytet na pierwszy kwartał. Nie dowiózł i dodatkowo ani słowem nie wspomniał o przełożeniu priorytetu na inny termin. Takie są fakty.
Mniemam, że priorytet pozostaje ten sam, a o jego realizacji dowiesz się z komunikatu.
Dla mnie najważniejsze jest to że widzę postęp i działania które realnie zbliżają RYVU do tej kluczowej umowy.
Wystarczy tylko odrobinę śledzić to co się dzieje wokół spółki.
Nie zgadzam się z taką interpretacją. Prezes mówił o priorytecie na 1Q 2026, a nie o obietnicy podpisania partneringu w tym terminie — to zasadnicza różnica. Priorytet oznacza kierunek działań i koncentrację zasobów, ale nie gwarantuje rezultatu, szczególnie w tak złożonym procesie jak partnering, gdzie wiele zależy od drugiej strony.
Twierdzenie, że ‘nie dowiózł’, jest więc nadużyciem — nie padła żadna twarda deklaracja z konkretną datą. Natomiast jeśli proces faktycznie jest zaawansowany, to naturalną konsekwencją powinno być jego domknięcie w 2Q. Brak finalizacji w 1Q nie oznacza porażki, ale wydłużenie procesu — i to właśnie w kolejnych tygodniach powinno znaleźć swoje rozstrzygnięcie.
Ty serio myślisz że jak z pokerzystą 1000 razy napiszecie że "prezes obiecał partnering na 1q" „Naszym priortetem jest pozyskanie partnera do końca pierwszego kwartału 2026 r.” To ludzie obrażą się na akcje i sprzedadzą po 24?
Co więcej, spółka cały czas aktywnie działa w obszarze partneringu — choćby obecność na BioEquity Europe i komunikacja o spotkaniach z partnerami pokazują, że proces trwa. Jeśli rozmowy są zaawansowane, to naturalnym scenariuszem jest domknięcie w 2Q, a nie dowód na to, że coś ‘nie wyszło’. Ty serio nie masz dostępu do podstawowych informacji?
Yoksi chcesz hejtować, szortować czy poprostu nażekać na spółkę - rób to, ale trochę inteligentniej, opieraj się na faktach i proszę nie kłam bo to razi w oczy.
Nie pisałem, że prezes obiecał partnering. Pokerzysta może pisał ąle nie śledzę jego postów.
Ż drugiej strony po co prezes mówił o pierwszym kwartale skoro nie miał pewności, że temat dowiezie. Mógł powiedzieć wprost, że nie panuje nad tym procesem i partnering będzie kiedyś tam.
Żeby komentować cokolwiek trzeba najpierw opanować umiejętność czytania ze zrozumieniem na poziomie podstawowym.
Poczytaj proszę rekomendacje, fakty, najnowsze doniesienia ze spółki. Zapoznaj się z tym jak funkcjonuje biotech. Choćby po to żeby móc skutecznie zniechęcać do spółki, skoro musisz.
Jasne, że zrozumiałem. Skoro prezed nie dowiózł w pierwszym to naturalną konsekwencją jest zamknięcie tematu w kwartale drugim lub trzecim, lub czwartym. Jak nie pójdzie to jest rok 2027, 2028, 2029...., a najciekawsze jest to, że tym złym jest ten, który komentuje, a nie ten który nie dowiózł. Szaleństwo.
Yoksi, a prześlesz mi jakiś link do orzeczenia lekarskiego, że nie jesteś upośledzony? Tylko z datą, pieczątką i czytelnym podpisem biegłego potwierdzającym, że nie jesteś upośledzony psychicznie. Bo dla ludzi ogarniętych intelektualnie naturalne jest, że jeżeli Ryvu powiedziało, iż kładzie priorytet na pierwszy kwartał, to w przypadku niepodpisania umowy w tym terminie będzie starało się doprowadzić do tego w kolejnych okresach.
Nie mam jednak pewności, czy nie piszę teraz z osobą opóźnioną intelektualnie, co oczywiście może się zdarzyć i nie jest powodem do wstydu.
Jak rozumiem nie ma nigdzie potwierdzenia, że drugi kwartał to ostateczny termin? W takim razie kolejne kwartały lub lata to szanse dla prezesa na podpisanie umowy partnerskiej. Dlaczego tak prezesa bronisz i to pomimo jego wtopy? On bierze kasę za to by realizował wyznaczone cele, a nie za ich przesuwanie.
Jak rozumiem nie masz papieru na to że nie jesteś d.lem ? O mnie też za dobrze nie świadczy że z tobą pisze wiedząc o twoich ułomnościach.
Prezes jak prezes, jest szansa że zbudował w Polsce laboratoria które odkryją cząsteczki mogące przyspieszyć lub umożliwić ratowanie ludzkiego życia. Ratowanie dzieciaków onkologii. Byłeś kiedyś na oddziale dziecięcym onkologii Yoksi?
No już obaj fruniecie chłopaki. A Pokerzysta dopiero z etatu Wam odpisze. Firma jest solidna, a Yoksi nie ma pojęcia jak wygląda umowa partnerska tego typu. Może i sformułowanie prezesa o priorytezacjj partneringu do końca pierwszego kwartału, mogłoby być bardziej zniuansowane. Tyle. Jeśli nie będzie opóźnień w rekrutacji kohorty, a wynik wstętonej z mniejszej niż zalecana przez FDA potwierdzą się, z końcem czerwca powinno być pozamiatane. Ale co ja tam wiem...
Mnie tylko zastanawia czy Yoksi może wysłać mi link do orzeczenia że nie jest upośledzony intelektualnie z pieczątką i podpisem lekarza orzekającego. Tylko tyle jeden mały link, czy to tak wiele