Dzisiaj nastąpiło podpisanie umowy. W ciągu dwóch dni roboczych transakcja zostanie dopięta. Jeszcze tylko zgody portow morskich Szczecin I Gdynia, ale to już formalność. W poniedziałek marsz na polnoc
Fundację rodzinne dostały możliwość sprzedania reszty pakietów akcji jak będą chcieli. Po 15.61 + 10% za każdy rok. Myślę że to szybciej będzie roslo:)
Wszystko idzie jak po sznureczku. W przyszły tygodniu zgody Zarządów Portow a parę dni później rozstrzygniecie przetargu na nabrzeze Gornikow. Jeśli tak się stanie kupuje popcorn i cole.
Kolejne espi o rezygnacji dwóch członków rady nadzorczej. Czeska miotła sprząta od razu po podpisaniu umowy. Nie marnują czasu. To dobrze bo czas to pieniadz
Przypomnę jeszcze ze podpisanie umowy miało dojść do skutku po spełnieniu warunków do 31 mają z możliwością przedłużenia terminu. Dzisiaj mamy 24 kwiecień. Ale im.sie spieszy:)
Fundusze jeszcze mają akcje. Bez ich zgody nie zrobią wezwania. A dlaczego mieliby się zgodzić jak teraz będzie można na tej spółce zarobić. Albo odrobić w zależności ości jak kto wchodzil
OFE Generali ma 15.84% a Alianz ma 6 %. Chodzby wszystki fundację rodzinne sprzedały swoje pakiety nie zrobią wezwania. A poza tym fundację byłyby głupie gdyby teraz sprzedały.
Skąd wiesz na 100% że nie chcą ściągnąć z gieldy spolki? Tak mysle że nawet gdyby chcieli to zrobić to nas mniejszosciowych nie wydymają bo mamy OFE jako bezpieczniki. Oni nie dadzą się wykolegowac. Z historii wiadomo że Allianz naciskał na sprzedaż udziałów w porcie luka rijeka gdy przynosił straty. Jak Czesi będą chcieli to zrobić będą musieli zaproponować lepsze warunki niż fundajom rodzinnym bo fundację mieli nóż na gardle teraz czas będzie pracował na korzyść funduszy bo wartość spolki będzie rosła. Tak czy inaczej przy ściągnięciu z gieldy będą musieli zaproponować pewnie ze 20 zł funduszom i będą musieli zrobić wezwanie dla pozostałych czyli dla nas po tej samej cenie. Ja bym wolał żeby otlog został na gieldzie bo czuje ze z czasem to może być wiele więcej warte niż 20zl. Czas pokaże. Trzymam kciuki żeby zostali
No to czesi będą płacić jak za zboze za akcje. Dobrze ze na pokładzie mamy fundusze. Oni już zadbają o cenę w wezwaniu. Napewno wyższa niż fundację dostaly
Też słyszałem, że spółka ma być zdjęta z giełdy. To by tłumaczyło dlaczego kurs jest tak nisko i praktycznie nie reaguje na espi o wejściu czechów i czyszczeniu zarządu. Większa reakcja była na samą wieść o potencjalnym wejściu, niż gdy się to potwierdziło. Zakładam, że to część większej akcji, żeby zdjąć spółkę po możliwie najniższym kursie.
Nie zdejmą nizej niż po 15.61. Za rok fundacjom dają 15.61+ 10%. Więc powyżej 17. Zasada wyznaczania ceny w wezwaniu jest taka że nie może być niższa niż najwyzsza płacona w ostatnich 12 miesiacach
A na moje oko jak zacznie się w ciągu tego roku rozwijać biznes to fundusze Generali i Allianz jeszcze podbija te cene. Ja liczę na 20 zł za rok. Ale mam nadal nadzieję ze spółka zostanie na gieldzie i będzie więcej w długim terminie.
Jak dla mnie kupując po 13-14 zł to jest tylko win-win. Albo mniejszy zysk przy wezwaniu 17.17zl minimum za rok. Albo wiekszy gdy spółka zostanie na gieldzie na dłużej.
Ja osobiście takim optymistą nie jestem. Wykup według mnie raczej pewny. Pytanie tylko po ile. Jakby zaproponowali 17.50 - 18 zł pewnie opycham jak stoję. Ale zobaczymy nadzieja fajna rzecz
A niby dlaczego 15.? Poczytaj sobie o zasadach wykupu. Jeśli będzie wykup w ciągu 12 miesięcy to będzie po 15.61. Jeśli minie ten okres to będzie 15.61 + 10%. ( umowa opcji jaka zawarli fundację z ddrail. ) jest jeszcze opcja de fundusze nie odpowiedzą na wezwanie po tej cenie i automatycznie mniejszosciowi dostaną te sama cene. Fundację napewno nie dostaną więcej niż mają w umowie opcji. Ale i tak mam nadzieję że zostaną na gieldzie
No 15 zgoda dziś, ale nie za rok i to że obiecują komuś +10% nie oznacza że Tobie również. Spekulat pisał już wcześniej, że według jego informacji wezwanie będzie w przyszłym roku po średnim kursie, pewnie okolice 13.
Za rok 15.61 + 10% będzie najniższa cena płacona w ostatnich 12 miesiącach. Ciekawe co Allianz i Generali na Twoje 13zl. Jak jest wezwanie to wszystkich obowiązuje ta sama cena. To jest zasada równego traktowania. Jesteś jakimś trolem spadziowym? Chcesz kupić taniej?
Przecież to od zgody większościowych akcjonariuszy zależy jaka będzie cena wezwania, a biorąc pod uwagę jak mała jest tu płynność to możliwe, że czesi ugrają z fundami bardzo niski kurs zdjęcia
O następny. Przeczytaj sam to co napisałeś jeszcze raz. Czesi i fundy będą mieli niska cene zejścia. Czyli fundom zależy na niskiej cenie? Weź się może zajmij czymś innym niż inwestowanie.
Cena w wezwaniu na akcje nie zależy od uznaniowej zgody większościowych akcjonariuszy, ponieważ jest ona ściśle regulowana przez przepisy prawa, które chronią mniejszościowych inwestorów przed zaniżaniem kwoty odkupu
Przecież czesi chcą sami stać się większościowymi i skupić jak najwięcej akcji zarówno free floatu jak i od fundów po jak najniższej cenie. Nie dziwie się, że zanim wprowadzą duże i kosztowne zmiany chcą trochę pogonić zarząd i radę skoro ci biorą prawie 5 mln wynagrodzenia za zrobienie ponad 100 mln dlugu w 1 rok.