Installation vessel THIALF and his spread fleet (12 vessels) are planned to arrive at the end of the month and start installation activities on 1st of May.
Słuchajcie, musimy zewrzeć poślady i przetrwać obniżkę kursu. Partner PEP wręcz chwali się inwestycjami w polskie MFW: "Equinor, który w środę ogłosił swój najwyższy kwartalny zysk od trzech lat, prowadzi trzy duże projekty farm wiatrowych na morzu w Stanach Zjednoczonych, Polsce i Wielkiej Brytanii. Ta druga ma stać się największą morską farmą wiatrową na świecie, gdy tylko rozpocznie produkcję". https://www.cnbc.com/2026/05/07/iran-war-renewables-wind-oil-gas-equinor-orsted.html
Panowie, już pewnie z 7 zestawów (monopal+tp) jest zainstalowanych a kolejne się ładują na statki. Machina ruszyła i na razie idzie zgodnie z planem. Prace na lądzie też są mocno zaawansowane. Rynek wiecznie nie będzie ignorował tego co się dzieje. Przecież w przeciągu ostatniego tygodnia kupa kasy poszła w wodę co realnie zwiększa wartość projektu i obniża ryzyko. Patrząc na zachowanie kursu trzeba przyznać że wszystko jest tu jeszcze możliwe ale z każdym zainstalowanym zestawem prawdopodobieństwo dalszych spadków będzie maleć! Mnie dalsze spadki na tych poziomach już nie ruszają bo i tak jestem na takim minusie, że sprzedawać mi się nie opłaca. Teraz tylko śledzę postępy prac a te są widoczne i zadowalające:) Zlać notowania, trzymać się i nie oddawać! Jak wszystko pójdzie dobrze to za rok o tej porze Bałtyk 2 będzie w fazie rozruchu!
zidentyfikowałem sobie kiedyś PEP jako "gwiazdkę", taki osobisty "pewniak'.
Miałem tak kiedyś z CDProjekt, MSFT, złotem, XTB czy Unimot - każda z tych "gwiazd" pokazała, że potrafi świecić jasno i wyraźnie.
Mam ciągle nadzieję, że PEP nie okaże się nomen-omen czarną dziurą a nie supernową ;-)
ps.
definicja "gwiazdy" - aktywo, w które tak wierzysz, że kupujesz z zamkniętymi oczami po aktualnej cenie i kupujesz bez strachu w takich ilościach, że gdy gwiazda zaczyna świecić, zysk z gwiazdy przyćmiewa wielokrotnie straty z innych nieudanych inwestycji. Identyfikacja gwiazdy jest trudna i jeśli trafi się jedna na rok, to jest ogromny sukces.
Ze "sprzedawaniem" informacji przez pep była, jest i pewnie dalej będzie tragedia. Przecież od ponad tygodnia prace na Bałtyku idą pełną parą i w ostatnim raporcie z operacji morskich podali że pierwszy monopal już jest zainstalowany. No przecież można to było nagłośnić, wrzucić w media jakiś filmik/kilka fotek, rozesłać info do portali branżowych... ale nie! A dlaczego nie?... bo od zawsze nie i dalej nie!!
Ale najważniejsze że robota idzie. W chwili obecnej mamy w obiegu 3 statki dostarczające monopale: - GPO GRACE - aktualnie na terenie budowy - GPO AMETHYST - aktualnie w drodze do Rotterdamu na kolejny załadunek - ma być na miejscu za 10h - GPO SAPPHIRE - aktualnie w drodze na Bałtyk - ma być na budowie za dwa dni
Tak więc nich spółka dalej siedzi cicho! My i tak wiemy co się dzieje;)