• ELEKTRIM .....PERSPEKTYWY ..????... Autor: ~KEMOT [77.236.17.*]
    RODZEŃSTWO W GRZE
    W grudniu zapadł prawomocny wyroku sądu w Liechtensteinie w sprawie sukcesji. Sąd stwierdził, że wszystkie oświadczenia i deklaracje złożone przez Zygmunta Solorza 2 sierpnia 2024 roku są prawnie ważne, skuteczne i wiążące. „Pan Zygmunt Solorz zgodnie z prawem przeniósł swoje prawa założycielskie w ramach Fundacji [TiVi Foundation– red.] na Pana Tobiasa Solorza, Panią Aleksandrę Żak i Pana Piotra Żaka” – tak fundacja w komunikacie opisywała decyzję sądu. Podkreślono też, że według sądu Solorz nie został wprowadzony w błąd. 2 sierpnia 2024 roku zgodził się bowiem notarialnie przekazać swoim dzieciom współkontrolę nad imperium biznesowym. Później się z tego wycofał, ale według jego dzieci oświadczenia z 2 sierpnia nie można odwołać. „Tym razem moje dzieci wprost mnie oszukały. Pismo było skomplikowane, z odnośnikami do paragrafów innych dokumentów prawnych, których ja nie mam w głowie” – tłumaczył w grudniu 2024 roku w wywiadzie dla „Forbesa”.
    Dzieci Zygmunta Solorza weszły w skład władz spółek grupy. Piotr Żak, który już wcześniej był prezesem Telewizji Polsat, stanął też na czele Cyfrowego Polsatu i firmy energetycznej ZE PAK. Z kolei Aleksandra Żak i Tobias Solorz weszli w skład rad nadzorczych spółek grupy. Są wiceprzewodniczącymi np. w Telewizji Polsat i Cyfrowym Polsacie.
    Przemysław Schmidt, w latach 2001–2013 partner-założyciel i przewodniczący rady nadzorczej domu maklerskiego Trigon DM, który pracował dla Grupy Polsat Plus, wspomina, że Tobias zaczął się pojawiać w firmie jako bardzo młody człowiek. – Przychodził tu dosłownie w krótkich spodenkach. Tata zabierał go ze sobą, żeby posłuchał, opatrzył się, nawet jeśli niewiele wówczas z tego rozumiał. Piotrek był wtedy jeszcze dzieckiem, ale gdy był na studiach, pojawiał się na spotkaniach. Zachęcałem do tego, żeby byli obecni w trakcie różnych rozmów biznesowych – wspomina Schmidt.
    Osoba, która współpracowała z grupą, precyzuje: – Piotrek był bardziej zainteresowany, lubił zadawać pytania. Miałem wrażenie, że Tobias robi to bardziej po to, żeby zadowolić ojca.
    Tobias Solorz w przeszłości był m.in. prezesem Cyfrowego Polsatu i Polkomtelu. Obecnie zajmuje się też własnymi biznesami hotelarskimi. Ma spółkę TMS Inwestycje. W Centralnym Rejestrze Beneficjentów Rzeczywistych jako kraj zamieszkania ma wpisane Zjednoczone Emiraty Arabskie.
    – Piotr Żak nie jest osobą znikąd. Od lat miał biuro na 15. piętrze wieżowca Polsatu i poznawał struktury tej firmy – mówi wieloletni pracownik Polsatu. Z kolei osoba z branży medialnej zwraca uwagę na doświadczenie Żaka przy projektach e-sportowych, w które był zaangażowany. W przeszłości był większościowym udziałowcem spółki Frenzy, produkującej programy dla Polsat Games.
    Osoba z otoczenia kierownictwa Polsatu stwierdza: – Piotr Żak to mocna osobowość. Idzie ścieżką ojca. Poradzi sobie, jeśli będzie słuchał mądrych ludzi. Innej osoby z Polsatu nie dziwi, że Żak łączy stanowiska prezesa Telewizji Polsat, Cyfrowego Polsatu i ZE PAK. – Nie słyszałem, żeby to było dla niego za dużo. To wszystko kwestia ułożenia pracy, a to chwilę zajmie. Nie sądzę, żeby poszukiwał kogoś, kto go zastąpi na którymś stanowisku – stwierdza.
    Były menedżer jednej z telewizji zwraca uwagę na to, że Zygmunt Solorz potrafił kontrolować koszty, ale robił to rzemieślniczo, czyli widział wydatki i pozwalał na nie lub nie. – Piotr będzie to robił bardziej analitycznie i strategicznie – przewiduje.
    Przemysław Schmidt doradzałby Piotrowi Żakowi sprzedaż aktywów energetycznych i nieruchomościowych, a skoncentrowanie się na telewizji i telekomunikacji. – To jednak też wyzwanie, bo te aktywa są coraz mniej atrakcyjne. Telekomunikacja to biznes konkurencyjny, a tradycyjna telewizja – schodzący. Zygmunt Solorz nie lubił sprzedawać swoich spółek, dlatego w grupie są czasem dość dziwne aktywa. Piotr Żak jest jednak w stanie wypracować dobrą strategię dla grupy. Prezes nie musi być ekspertem od wszystkiego. Musi jednak odpowiednio sobie dobrać współpracowników – uważa.

• Re: ELEKTRIM .....PERSPEKTYWY ..????... Autor: ~KEMOT [178.183.102.*]

W piątek 10 kwietnia w Trump Winery w Wirginii – posiadłości Erika Trumpa, syna Donalda Trumpa – odbyło się spotkanie przedstawicieli amerykańskiego biznesu z prezydentem Stanów Zjednoczonych. Był na nim również Zygmunt Solorz z żoną Justyną Kulką (na zdjęciu). – Zainwestowałem już trochę pieniędzy w Stanach Zjednoczonych. Rozmawialiśmy (z Donaldem Trumpem – red.) o tym, że inwestuję w amerykańskie firmy. Był z tego powodu zadowolony – mówi Zygmunt Solorz w rozmowie z „Rzeczpospolitą”

Kulisy spotkania Zygmunta Solorza z Donaldem Trumpem
    Jak doszło do tego spotkania? Według Plus Communications (Grupa Omnicom), amerykańskiej agencji public relations, która skontaktowała się z nami w tej sprawie, był to efekt wcześniejszych starań. Jak wynika zaś z rejestru umów wymaganych w Stanach Zjednoczonych, Zygmunt Solorz zatrudnił Plus Communications w dwóch celach: aby wspierała go w sporach (główny prowadził z dziećmi o sukcesję) oraz dbała o kreowanie korzystnego wizerunku zleceniodawcy w amerykańskich mediach oraz w oczach amerykańskich inwestorów i ustawodawców.

Z informacji przekazanych przez agencję PR wynika, że o możliwości spotkania Zygmunta Solorza z Donaldem Trumpem – ale także m.in. o regulacjach w sektorze kosmicznym – rozmawiano 3 grudnia ub.r. z urzędnikami w Białym Domu. I wtedy (w grudniu 2025 r.) i teraz (kwiecień 2026 r.) w spotkaniach uczestniczył również Kamal Ghaffarian, z którym Solorz prowadzi interesy.
    Reklama

Kamal „Kam” Ghaffarian to biznesmen urodzony w Iranie, którego majątek – jak szacuje amerykański Forbes – może być warty obecnie ok. 3,2 mld dol. Ghaffarian jest założycielem takich firm jak Axiom Space i X-Energy. Axiom Space to firma, która wysłała w kosmos Polaka – Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego. Buduje prywatną stację kosmiczną i szykuje się do giełdowego debiutu. Wśród jej inwestorów jest fundusz 1789 Capital, którego partnerem zarządzającym jest Donald Trump Junior, syn amerykańskiego prezydenta. X-Energy to dostawca technologii małych reaktorów jądrowych (SMR). Firma również ma w planach debiut na amerykańskiej giełdzie.

Kosmos, atom dla Polski i AI. Solorz o nowych projektach
    W Axiom Space zainwestowałem już kilkaset milionów złotych. Chciałbym sprzedać akcje, gdy ta firma wejdzie na giełdę. To będzie zależeć od ceny akcji. W X-Energy dopiero planuję zainwestować. Chcemy z Kamem zbudować elektrownię atomową w Polsce. Kam już takie rzeczy buduje i myślę, że zrobi to też dla mnie – mówi Zygmunt Solorz w rozmowie z „Rzeczpospolitą”.

Pytany o lokalizację inwestycji przyznał, że nadal myśli o Koninie i ZE PAK. – Mam nadzieję, że będzie to w PAK-u, bo to bardzo dobra lokalizacja. Przejęlibyśmy wtedy tę firmę. To byłoby dobre dla mnie i dla Polski – mówi Zygmunt Solorz. – Inwestycja w elektrownię atomową kosztowałaby na pewno dużo pieniędzy, pewnie kilka miliardów złotych. Potrwałaby 8-10 lat – dodał założyciel Polsatu.

• Re: ELEKTRIM .....PERSPEKTYWY ..????... Autor: ~KEMOT [178.183.102.*]
    W spotkaniu z Donaldem Trumpem polskiemu przedsiębiorcy towarzyszyli także żona Justyna Kulka (nie odpowiedziała na prośbę o kontakt) i doradzający mu w interesach w Stanach Zjednoczonych Przemysław Sęczkowski, niegdyś wiceprezes informatycznej grupy Asseco Poland, obecnie nadzorujący działalność Asseco South Europe na Słowacji.

Sęczkowski jest zdania, że spotkanie Solorza z amerykańskim prezydentem może zaowocować nowymi projektami nie tylko dla miliardera, ale także dla polskiej gospodarki. – Myślę, że polskie firmy, podobnie jak francuskie i włoskie, mogłyby uczestniczyć w budowie elementów stacji Axiomu, dostarczając różne komponenty – mówi Przemysław Sęczkowski.

– W przypadku X-Energy zaangażowanie prezesa Solorza polega na partnerstwie, a nie inwestycji w udziały. Chciałby być wyłącznym przedstawicielem X-Energy w Polsce – wyjaśnia Sęczkowski.

Zygmunt Solorz dla „Rz”: „Nie powiedziałem ostatniego słowa”
    Spotkanie z prezydentem Stanów Zjednoczonych i inwestycje Zygmunta Solorza za Atlantykiem można skojarzyć z deklaracjami jego prawnika, Radosława Kwaśnickiego, że jego klient ma nowe pomysły na biznes. W ten sposób wyjaśniano utworzenie przez miliardera kilkunastu spółek w polskim rejestrze sądowym. Prawnicy dzieci Zygmunta Solorza nie dali jednak tym wyjaśnieniom wiary, a sąd w Liechtensteinie – w celu ochrony majątku, o który toczy się spór – wprowadził kuratora do fundacji założonych przez Solorza. Jak na razie nie widać przy tym, aby założone w Polsce spółki miały coś wspólnego z inwestycjami w USA.

Zygmunt Solorz w ubiegłym roku przegrał z Tobiasem Solorzem, Aleksandrą i Piotrem Żakami sądowy spór o sukcesję w imperium, które zbudował. W efekcie on, Justyna Kulka, a także osoby im sprzyjające, zostały odsunięte od władzy w grupach Cyfrowy Polsat i ZE PAK.

W grudniu 2025 r. o procesie twórcy Polsatu w amerykańskim serwisie Newsmax napisał Marcin Mastalerek, były szef gabinetu prezydenta Andrzeja Dudy. I postawił tezę, że "zagraniczny sąd nie powinien decydować o losie konserwatywnych mediów w Polsce". Sprawa dotarła do syna amerykańskiego prezydenta, Donalda Trumpa Juniora, który w serwisie X – cytując wpis z tytułem artykułu – pytał „Co (…) dzieje się w Liechtensteinie?”.

Zygmunt Solorz zapewnia, że nie powiedział ostatniego słowa. Dysponuje prywatnym majątkiem i pozostaje głównym beneficjentem fundacji TiVi Foundation i Solkomtel Foundation, które posiadają aktywa w postaci akcji Cyfrowego Polsatu i (pośrednio) ZE PAK. – W winiarni spotkałem także Sama Altmana. Chciałbym zainwestować także w jego firmę od sztucznej inteligencji – mówi Zygmunt Solorz w rozmowie z „Rzeczpospolitą”.

MAGA Inc., czyli jak wyglądało spotkanie z Trumpem
    Amerykańskie media podają, że spotkanie biznesmenów z prezydentem USA w Trump Winery zorganizowane zostało przez MAGA Inc., czyli komitet polityczny Donalda Trumpa. Wejście na nie kosztowało zaś 1 mln dol. od osoby. Przedstawiciele państwa Solorzów zapewniają, że ich spotkanie z prezydentem organizowane było niezależnie przez administrację Białego Domu. W spotkaniu wzięli udział szefowie 20 najważniejszych koncernów w Stanach Zjednoczonych. Z relacji naszych rozmówców wynika, że goście obejrzeli transmisję z lądowania misji kosmicznej Artemis II. Donald Trump miał spędzić wśród zgromadzonych w miejscowości Charlottesville biznesmenów około dwóch godzin.

• Re: ELEKTRIM .....PERSPEKTYWY ..????... Autor: ~mario [153.19.102.*]
    Donald Trump w granatowym garniturze i różowym krawacie z uśmiechem stoi obok Zygmunta Solorza w ciemnym garniturze i błękitnym krawacie, z okularami w ręce, na tle flag USA. Obaj uśmiechnięci. Więcej o spotkaniu Solorza z Trumpem na Super Biznes.
    https://superbiz.se.pl/wiadomosci/spotkanie-solorza-z-trumpem-kulisy-rozmow-o-inwestycjach-aa-A3zZ-JQE4-Dc6o.html
    https://www.money.pl/gospodarka/zygmunt-solorz-spotkal-sie-z-donaldem-trumpem-sa-kulisy-7276591509334304a.html
    solo uroda zymianina
  • Re: ELEKTRIM .....PERSPEKTYWY ..????... Autor: ~Andi [46.134.13.*]
    U trampka w 2017 roku konsylium 27 profesorów psychiatrii i psychologii zdiagnozowało " narcyzm złośliwy " czyli najcięższą patologię w dziedzinie narcyzmu.
    Mamy wytłumaczenie wielu kwestii.
[x]
ELEKTRIM 0,98% 6,01 2008-01-10 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.