Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  6,01 zł , zmiana od tamtej pory: 0,00%

Re: ELEKTRIM .....PERSPEKTYWY ..????...

W piątek 10 kwietnia w Trump Winery w Wirginii – posiadłości Erika Trumpa, syna Donalda Trumpa – odbyło się spotkanie przedstawicieli amerykańskiego biznesu z prezydentem Stanów Zjednoczonych. Był na nim również Zygmunt Solorz z żoną Justyną Kulką (na zdjęciu). – Zainwestowałem już trochę pieniędzy w Stanach Zjednoczonych. Rozmawialiśmy (z Donaldem Trumpem – red.) o tym, że inwestuję w amerykańskie firmy. Był z tego powodu zadowolony – mówi Zygmunt Solorz w rozmowie z „Rzeczpospolitą”

Kulisy spotkania Zygmunta Solorza z Donaldem Trumpem
Jak doszło do tego spotkania? Według Plus Communications (Grupa Omnicom), amerykańskiej agencji public relations, która skontaktowała się z nami w tej sprawie, był to efekt wcześniejszych starań. Jak wynika zaś z rejestru umów wymaganych w Stanach Zjednoczonych, Zygmunt Solorz zatrudnił Plus Communications w dwóch celach: aby wspierała go w sporach (główny prowadził z dziećmi o sukcesję) oraz dbała o kreowanie korzystnego wizerunku zleceniodawcy w amerykańskich mediach oraz w oczach amerykańskich inwestorów i ustawodawców.

Z informacji przekazanych przez agencję PR wynika, że o możliwości spotkania Zygmunta Solorza z Donaldem Trumpem – ale także m.in. o regulacjach w sektorze kosmicznym – rozmawiano 3 grudnia ub.r. z urzędnikami w Białym Domu. I wtedy (w grudniu 2025 r.) i teraz (kwiecień 2026 r.) w spotkaniach uczestniczył również Kamal Ghaffarian, z którym Solorz prowadzi interesy.
Reklama

Kamal „Kam” Ghaffarian to biznesmen urodzony w Iranie, którego majątek – jak szacuje amerykański Forbes – może być warty obecnie ok. 3,2 mld dol. Ghaffarian jest założycielem takich firm jak Axiom Space i X-Energy. Axiom Space to firma, która wysłała w kosmos Polaka – Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego. Buduje prywatną stację kosmiczną i szykuje się do giełdowego debiutu. Wśród jej inwestorów jest fundusz 1789 Capital, którego partnerem zarządzającym jest Donald Trump Junior, syn amerykańskiego prezydenta. X-Energy to dostawca technologii małych reaktorów jądrowych (SMR). Firma również ma w planach debiut na amerykańskiej giełdzie.

Kosmos, atom dla Polski i AI. Solorz o nowych projektach
W Axiom Space zainwestowałem już kilkaset milionów złotych. Chciałbym sprzedać akcje, gdy ta firma wejdzie na giełdę. To będzie zależeć od ceny akcji. W X-Energy dopiero planuję zainwestować. Chcemy z Kamem zbudować elektrownię atomową w Polsce. Kam już takie rzeczy buduje i myślę, że zrobi to też dla mnie – mówi Zygmunt Solorz w rozmowie z „Rzeczpospolitą”.

Pytany o lokalizację inwestycji przyznał, że nadal myśli o Koninie i ZE PAK. – Mam nadzieję, że będzie to w PAK-u, bo to bardzo dobra lokalizacja. Przejęlibyśmy wtedy tę firmę. To byłoby dobre dla mnie i dla Polski – mówi Zygmunt Solorz. – Inwestycja w elektrownię atomową kosztowałaby na pewno dużo pieniędzy, pewnie kilka miliardów złotych. Potrwałaby 8-10 lat – dodał założyciel Polsatu.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ELEKTRIM 0,98% 6,01 2008-01-10 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.