Pkt. 5 albo 6
https://independenttrader.pl/ai-i-rekordowe-zakupy-spolek-technologicznych-przez-insiderow-kwiecien-2026-na-wykresach/#elektrycznosc-warunek-wzrostu-gospodarczego
Na temat giełdy w Oslo... "Inwestorzy wycofują środki z sektora technologicznego na Nasdaq i szukają bezpiecznego schronienia w twardych aktywach, takich jak surowce czy energia" - podsumował na łamach portalu E24 Mads Johannesen, główny analityk internetowego domu maklerskiego Nordnet.
Tak, w piątek było widać które spółki lubią inwestorzy, 7 spółek z WIG20 osiągnęło historyczne maksima, 16 rosło, a Tauron bronił poziom 10 zł. Za 2 tygodnie powinny być szacunkowe wyniki za I kwartał, muszą być niezbyt ciekawe.
Gdyby tak było to zarząd Tauronu nie zarekomendowałby dywidendy za 25 rok. Zarząd ma bieżący podgląd na orientacyjne wyniki i gdyby widział, że są one narastająco słabe i mogą nie wystarczyć na realizację CAPEX'u to nie zdecydowałby się na rekomendację dywidendy, którą zarekomendował w dniu 30 marca czyli na koniec I kwartału. Myślę, że celowo czekał z tą rekomendacją do tego dnia aby upewnić się co do projekcji wyników za I kwartał. Tak więc myślę, że twój wywód na temat wyników nie trafiony.
Kiedy spodziewana rewizja ets? Ktos cos? Mysle, ze wzrost ceny ets do 75 usd spowodowal spadki na energetykach. I mysle, ze to chwilowe uwalanie, zbieranie przed odpalem. Inne w wig20, poza mdv, to jak balony napompowane.
Jakieś poważniejsze decyzje mają zapaść podobno ok czerwca lipca. W tym tygodniu wiceprezes PGE był w Brukseli na jakichś konsultacjach w tej sprawie i zgłaszał swoje postulaty w imieniu PGE w tym temacie.
premier Tuska ogłosił inwestycje w energetykę w wysokości 250 mld euro w ciagu 10 lat. To daje uślednione wzrosty na każdej akcji spółek z sektora o ok. 10-15 zł na akcje. Tyle w temacie
Tak na szybko to niedlugo czeka nas ciezki szok poznawczy jak nie przestaniemy marzyc. W tej chwili w strefie zarzadzania pokonala nas AI. Czyli sweet dream and cash for me dlatego ze sie nalezy i zyje mozna przyjac za nierealny scenariusz. Realnym jest powrót do zródel i zawodu ktory jest niezbedny i niezastapiony przez AI. Dylemat robotyka tylko soory ale ten temat byl juz dawno przerabiany. Nie na zmiennym Rynku z grozba bankructwa i krotkimi seriami. Moze kiedys. Juz byl fajny pomysl zabkowy krawcowa i szewc jako punkt dostepu i usluga ? Cos zaba nabrala wody w usta? Mozna sie domyslic dlaczego czyli podstawa EDUKACJA i nauka praktyczna tam gdzie musi byc i nie da sie jej zastąpic Kadry szkolone z realna perspektywa pracy czyli Zawodówki Plus ktorym nie wiem dlaczego przypieli latki fizoli ale widocznie taka jest evolucja od systemu socjalistycznego z duma nierobów budzetowych dobrze platnych niekontrolowanych do systemu umiarkowanego kapitalistycznego .Tu juz mamy w Polsce widoczne wady USA czyli przegiecie widoczne i max wyzysk i kres tego systemu ktory bardzo fajnie wykorzystuja Chinczycy .Kolo Historii i cykle zawsze te same aczkolwiek teraz dzielnie smaruja zielonym smarem by byl spokój i kuglują narracja i news. Energetyka z dywidenda to ta szkapa ktora jest niezastapiona i AI bedzie o nia dbal bo nie jest glupcem w odróznieniu od kanapkowych posthuman ktorzy zapomnieli ze jak szkodzisz to przez ciebie Inni tez gina i trzeba takich wyeliminowac w miare szybko. Na dzien dzisiejszy moja najwieksza potrzeba to taki puffer na cieplą wode zeby trzymal dlugo temperature bo mój nawet 20 h nie daje i wozidlo ktore będę traktowal jako magazyn energii na krotkie dystansy . Do jazdy osobne auto ale to juz bedzie luksus bo nie kazdy musi palic cygara i tam inne swoje fantazje. Nabiera sensu postepowa technologia geotermalna z Torunia gdzie grzejemy wode jak mamy nadwyzki z OZE . Tak mi sie wydaje ale od tego sa inni ja tylko wyrazam popyt i do tego ma byc niedrogo Dd
Energetyka, to sektor użyteczności publicznej a spółki tego typu na świecie są postrzegane jako defensywne, które z założenia są bezpiecznymi przystaniami dla kapitału bo bez względu na to co się na świecie dzieje światło w kiblu będziesz świecił a to oznacza, że spółki te z założenia powinny być w stanie generować stabilny cash flow i zyski w każdych warunkach rynkowych generując przy tym stabilne dywidendy dla akcjonariuszy. Dlatego też na normalnych rynkach spółki te są wyceniane z odpowiednią premią powyżej wartości księgowej, która wynosi od 2 w górę. CEZ ma np. 2.68. Nasze spółki dopiero do tej wyceny równają o czym wspomnieli analitycy z Trigona wydając rekomendację "kupuj" z ceną 13.30 co i tak w mojej ocenie jest bardzo ostrożnym podejściem. Dlatego jeśli spodziewasz się tu kolejnego CD Projektu to nie jest to papier dla Ciebie. Aczkolwiek w mojej ocenie w najbliższym czasie powinieneś tu jeszcze sporo zarobić bo jesteśmy przed mocnym wybiciem na energetykach.
Widzę że robisz nadgodziny, mam nadzieję że płatne. Rekomendacja trigona powstała przed wybuchem wojny USA Iran więc nie uwzględnia tego co się stało do tej pory. Po drugie mamy nowsza rekomendacje dla taurona od Noble. To rekomendacja REDUKUJ, ma ona większą ważność niż poprzednie bo do jej powstania przyczyniły się informacje których nie było gdy trigon pisał swoja. Dzisiaj na dziennym wykresie powstała 6 czerwona świeczka. Coś nieprawdopodobnego.
Droższe paliwa przez wojnę w Iranie to więcej samochodów elektrycznych i większa sprzedaż prądu. Boisz się łoren wzrostów? To szykuj już gacie na zmianę.
Brednie, średni wiek auta w Polsce to ponad 16 lat, a cena najtańszego elektryka to ponad 70000 złotych. Mało kogo stać w kraju aby kupować elektryki. Myślenie życzeniowe elideros to bardzo złe podejście na giełdzie. Nie będzie tak jak sobie życzysz. GPW to nie koncert życzeń.
Google nie podziela twojego pesymizmu. "Sprzedaż aut elektrycznych (BEV) w Polsce notuje dynamiczne wzrosty, osiągając na początku 2026 roku rekordowe udziały w rynku. W 2025 roku zarejestrowano ponad 43 tys. nowych elektryków, co oznacza wzrost o ponad 160% rok do roku, a ich udział w rynku sięgnął 7,3%. Rynek dynamicznie rośnie, a nowymi liderami popularności zostają marki takie jak BYD, wyprzedzając Teslę."
Elektryków w Polsce mamy zarejestrowanycj ok 143000, wszystkich aut ok 27 milionów ale szacuje się że 7 milionów to martwe dusze. Realnie może być ok 20 milionów aut. A więc 143k przez 20mln daje ok 0,7 procenta udziału elektryków na polskim rynku. A nie 7 procent jak napisałeś. Ależ łatwo cię przyłapać na kłamstwie i manipulacji.
Te 7 procent dotyczy sprzedaży nowych aut w Polsce. 7 procent aut sprzedawanych w kraju to elektryki. A z twojego postu eldiletos wynikało że 7 procent aut jeżdżących po polskich drogach to elektryki a to brednie. Bo tych aut jest ok 0,7 procenta. Manipulujesz jak wtedy z dywidendą. Pisałeś że jest a to było kłamstwo. Na razie jest propozycją dywidendy ale jeszcze nie została zatwierdzona. W co ty grasz eldiletos?
Eldiletos czy rozumiesz że 7 procent obecnie sprzedawanych aut to auta elektryczne i razem z autami elektrycznymi które były sprzedane w poprzednich latach stanowią raptem 0,7 procenta wszystkich aut w Polsce? Powiedz że to rozumiesz?
Dla Tauronu ważne jest to, że przybywa aut elektrycznych bo to oznacza większy wolumen sprzedanego prądu. Każdy kolejny samochód podłączony do ładowarki lub gniazdka domowego Taurona to kolejne sprzedane kilowaty energii i ogólna liczba samochodów nie ma tu nic do rzeczy. Jak z dzieckiem...
Ale to ty masz problem z rozróżnieniem 7 procent z 0,7. Robisz to celowo czy nie? Ja tylko pokazuje tutaj na forum że to co wypisujesz to manipulacje i kłamstwa. A po drugie sporo ludzi którzy mają elektryki ma fotowoltaike i magazyny energii, i oni w zasadzie przez spory okres w roku nie muszą kupować prądu od tauronu.
Ma razie wstrzymuje się z zakupem akcji, jest dla mnie za drogo.
Nie usuwaj moich postów bo będą się pojawiać ponownie. Usunięty post brzmiał "Kłamstwa? Manipulacje? Dostałeś linka do oficjalnego artykułu. Póki co to ty tu manipulujesz nabijając czerwone łapy hurtowo a sobie zielone. Ukradłeś mojego nicka żeby podszywać się pode mnie. I śmiesz mi mówić coś o manipulacjach?"