• Wodór rusza Autor: ~Hencza [84.40.158.*]
    Historyczny sukces Polski. Gaz-System pierwszym w Europie operatorem sieci wodorowej
  • Re: Wodór rusza Autor: ~wungiel [195.136.161.*]
    Następny wodorowy prorok. Szkoda tylko ze głowami nie ruszacie
    Wodorowa wunderwffinka aus łacibosh kiedy ruszo? Czujecie sie wyrusznięci juz czy jeszcze nie?
  • Re: Wodór rusza Autor: ~Hencza [84.40.157.*]
    Komisja Europejska wydała pozytywną opinię w procesie certyfikacji operatora systemu przesyłowego wodoru dla Gaz-Systemu
    Czy wy wodorowe ruszadełka zdajecie sobie z prawe z tego jak to sie je i z czym to sie wiaże. Nie dosyc ze niska sprawnosc pozyskiwanie wodoru i odwrotnie to jeszcze korozja wodorowa i straty w przesyle?
  • Re: Wodór rusza Autor: ~Hencza [84.40.157.*]
    Komisja Europejska i nie tylko widzi w tym przyszłość ale singiel idzie w zaparte. Kiedyś nie widziano przyszłości w samochodach elektrycznych a co teraz.
  • Re: Wodór rusza Autor: ~ciekawski [217.119.72.*]
    Ciekawa wyprawa
    https://bip.slaskie.pl/wojewodztwo/jednostki_org_i_spolki_z_udzialem_wojewodztwa/jednostki_kultury/muzeum-gornictwa-weglowego-w-zabrzu.html
    Relacja z muzeum będzie zapewne interesująca (*-*)
    Czekam na budowe muzeum wodoru (*-*)
    Skoro nie ma sie ropy,gazu ani taniego węgla to fajnie jest pourojeniować o wodorze. W Łaciboschu to nawet muzeum pomp nie będzie. Wszystko zostanie zaorane i do piachu.
    Nie wiem kiedy niby ma to się stać (to oranie), natomias pewne jest, że w muzeum przybędzie nowy eksponat, prosto z forum, jako węgiel ekspert rozpoznawania energii.(*-*)
    No to teraz pomyslcie wodorowi ruszyciele. Zaczynaja zatłaczac ten wasz wodorek do sieci rur gazowych. Pomijając juz te straty przy jego produkcji i to jakki jest destrukcyjny dla stali i ze fizycznie go ubywa w zastraszajacym tempie poniewaz przenika przez scianki . To wszyscy beda sie ogrzewac teraz tym wodorem spalajac go? albo beda mieli ogniwa wodorowe zeby go przetwarzac na prad? Jezeli beda go spalac to po co pompy ciepła do ogrzewania? A jezeli kazdy bedzie miał w domu ogniwo wodorowe to po co kable od elektrowni? wodór rusza głowa ruszcie najpierw
    Jeżeli mowa o ruszaniu głową, to co potrzebne człowiekowi do funkcjonwania? Energia ? A energie pozyskujemy? Z pokarmów i napoj , czy tak? A czy wodór to nie energia pozyskiwana z wody i roślin. Czy to nie ironia losu? (*;*)

Normalnie rece opadaja . Orgaznizmy zywe nie pobieraja energi z wody poprzez rozpad wiazania tlen wodór. Tak samo jak skrzela u ryb nie rozbijaja wody na wodór i tlen zeby oddychac
    Ręce nie powinny opadać. A rozwinięcie tematu przydało by się, bo odpady przy produkcji wodoru w elektolizerze bardzo zbliżone do produktów wydzielanych przez ssaki.(*;*)
    (mocz, stolec z niestrawnych produktów) (*;*)
    Z czego więc organizmy żywe czerpią energię? Czy aby na pewno w organizmach ssaków nie ma czegoś w postaci chemicznych elektrolizerów?(*-*)
  • Re: Wodór rusza Autor: ~Hencza [31.60.65.*]
    Żeby wodór nie przenikał przez ścianki zbiorników czy rur stosuje się odpowiednie osłony już opracowane ale singiel o tym nie wie i w kółko truje że wodór ucieka przez ścianki.
    Odpowiadam pierwszemu cymbałowi. Komórka czerpie energie z rozkładu np glukozy przy udziale tlenu . Powstaje z tego CO2 i woda. Moze tez czerpac energie z tłuszczu i białka. O wodorze nic mi nie wiadomo gdyż od zawsze pamietam ze podstawa zycia jest węgiel . A to ze składamy sie z wody to nie oznacza ze nasz organizm wytwarza ja sobie sam łaczac tlen i wodór . O ile tego pierwszego w atmosferze jest 21% to tego drugiego raczej nie ma. Pytam drugiego cymbała jak Gas system wyobraza sobie naniesienie tej specjalnej powłoki na tysiace km swojej infrastruktury. Zapomniałem jeszcze o jednej kwesti wodór nie jest tak energetyczny jak gaz ziemny co wiązałoby sie z wiekszymi cisnieniami i wiekszym przepływem .
    Parafrazując; Cymbalistów było wielu, lecz zaden nie mógł zagrać przy wungielu (*-*)
    parafrzując uderz w stół a cymbał sie odezwie
    Jak by się nie odwrócil, wungiel zawsze z tyłu. (*-*)

Ale tylko ten drogi albo ten którego sie nie posiada. Ci którzy maja a do tego jeszcze taniutko śmieją sie z tych ktorzy nie maja albo kupuja drogo.
    Sprawdziłem glukoza to związek chemiczny;
    Glukoza wzór – budowa, właściwości i znaczenie w organizmie 
     c6h12o6 (*;*)
    To jeszcze sprawdz jak jest rozkładana do jakich zwiazków i nie pisze farmazonów że do wodoru z którego czerpiemy energie. To własnie dlatego konsumujemy weglowodany a nie węglowodory.
  • Re: Wodór rusza Autor: ~Takie-tam [5.173.162.*]
    A tobie to tak ręce opadły, że innych prosisz o sprawdzenie?
    I dlatego ssaki oddychją powietrzm bez węgla. Głęboki wdech powietrza i wydech CO2 też głęboki. (*;*)
    W ten sposób węgiel wydalany jest częściowo z organizmu.(*-*)
    Zaczynacie brednie pisać. Piliscie dzisiaj wode i jedliscie roslinki? Pozyskaliscie z tego energie w postaci wodoru w nich zawartego? To moze lepiej wystawcie sie na słoneczko bo tam energia tez z wodoru. Byle nie to Łaciboshosowskie słoneczko bo to juz raczej czarna dziura
    Oglądałeś kultowe "Sami swoi" ? Pamiętasz powiedzenie " Sąd sądem, a prawda musi być po naszej stronie" Tak powiedziała Pawlakowa Pawlakowi jak jechał do sądu w sprawie kota, jak dobrze pamiętam. (*-*)
    CO2 czy czad to są zdrowe substancje??(*&*)Nie jestem zwolennikiem tych substancji i nikt mnie nie przekona że czarne jest białe. (*&*)
    Ale wungiel to wungiel i prawda musi być po stronie wungla, jak w "Samych swoich"(*&*)
    Prawda jest po stronie nauki a ta twierdzi ze organizmy zywe nie czerpia energi z wodoru. Zadnym odwracaniem kota ogonem tego nie zmienisz. A ten drugi cymbał nie odpowiedział jak to gaz system przystosuje gazociagi do transportu wodoru.. Mozecie mnie jeszcze obaj oswiecic jaki wp[ływ to ruszanie wodoru bedzie miało na łaciboshowskie słoneczko. Bo tak se mysle ze skoro oni stawiaja na rurociagi bo tym sie głownie zajmuja to nie na zbiorniki
    Przykro mi (*%*) to jest mniej niż nul (*-*)
    Funkcje wodoru w organizmie człowieka - Maestrovirtuale.com 
    Chcesz nauki masz naukę. Ale nauka  mówi prawdę, nawet w tym przypadku. (*-*)

Odwracania kota ogonem cią galszy.. Napisałes tak cyt.
    Jeżeli mowa o ruszaniu głową, to co potrzebne człowiekowi do funkcjonwania? Energia ? A energie pozyskujemy? Z pokarmów i napoj , czy tak? A czy wodór to nie energia pozyskiwana z wody i roślin. Czy to nie ironia losu? (*;*)

Weż mi naswietl jak twój orgaznizm uzyskuje energie z wody. Czy twój orgaznizm rozbija czasteczke wody na wodór i tlen ? Jezeli jestes chodzacym elektrolizerm to spoko ja nie mam nic przeciwko
    Niby taki mundry, a lekcji nie odrobił. Jak świat światem wiadomo, że korzystniej jest coś zrobić od nowa niż wyremontować(*-*)
    Certyfkat dotyczy raczej technologi pozwalającej na tworzenie takich rozwiązań (*%*)
    Cały czas czekam na odpowiedz jak twój organizm pozyskuje energie z wodoru. A że zrodłem tego pierwiastka jest głownie woda to zastanawiam sie jak on to robi przy zerowej jej kalorycznosci
    Fragment artykółu;

"Ciało zyskuje energię poprzez spożywanie pokarmów bogatych w substancje takie jak węglowodany. Po spożyciu organizm wykorzystuje enzymy do rozbijania żywności na bardziej podstawowe substancje, takie jak glukoza.
    Związki te są później rozkładane na prostsze cząstki poprzez procesy utleniania beta i glikolizy, które dają organizmowi Acetylo CoA, który później rozkłada się na wodór, tlen i węgiel (Sun, Ohta i Nakao, 2015)." (*-*)

Stwierdzenie, że acetylo-CoA rozpada się bezpośrednio na wodór, tlen i węgiel, jest niepoprawne z punktu widzenia biochemii. Acetylo-CoA (aktywny octan) to kluczowy związek metaboliczny (
    Dnia 2026-04-18 o godz. 12:47 ~wungiel napisał(a):
    > Stwierdzenie, że acetylo-CoA rozpada się bezpośrednio na wodór, tlen i węgiel, jest niepoprawne z punktu widzenia biochemii. Acetylo-CoA (aktywny octan) to kluczowy związek metaboliczny (

Gra słów?
    "Acetylo CoA, który później rozkłada się na wodór, tlen i węgiel "
    to jest zdanie z fragmentu wklejonego przezemnie artykółu (*-*)
    Ai-brodno lub bez brodno, może rozwiąże ten problem (*&*)
[x]
SUNEX -0,89% 2,80 2026-05-14 16:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.