Niech sobie teraz ustalą 20 zeta za akcję bo w ich ocenie nie odzwierciedla kurs wartości "godziwej" . Kabaret i tyle . C/Z tej spółki to ok13 to mało ????? Normalnie i normalna wycena a te skupy to kabaret i drenowanie kasy a raczej nabijanie kasy ale .....komu ???
Szkoda, że nie za całość zysku tylko 24 miliony idzie na zapasowy który i tak jest duży. Zresztą chyba zysk za 2024 r. nie został jeszcze w całości rozdysponowany?
Szkoda że spółka nie chce w faktyczny sposób podzielić się zyskiem lub podnieść tej magicznej wyceny o której od kilku lat mówi i pod co przeprowadza skup. Napisze po raz N ty spółka nawet się nie zbliżyła do ceny skupy sprzed lat czyli 7,5zl o cenie 11,5 tegorocznej nawet nie ma co śnić. A jak papier reaguje na info o skupie( oki o propozycji) spadkiem oczywiśćie. 17 baniek pozwoli na sprzedaż tym razem ile ?????? 2,5% posiadanych akcji i miesiące czekania na przeprowadzony skup. Bo o tym że zaczniemy kolejny marazm na notowaniach to raczej jest pewne patrząc jak to sie tu kręci. Powoli pewno wrócimy też do obrotów i wolumenów rzędu 12-15 tysięcy akcji na sesję i ustalaniu zamknięcia przez zlecenia 2-3 akcji na kupi.
Dokładnie tak. Wycena ceny odkupu akcji jest odrealniona, jeśli byłaby zbliżona do realnej to moglibyśmy mieć dużo mniej akcji na rynku i Mostostal rzeczywiście widniał by w granicach 10 zł. Szkoda że nie realizują swoich założeń o szacowanym czasie gdy będą mogli wypłacać dywidendę właśnie na rok 2026.
Największym problemem tej spółki , jest nie przejżystoś,w stosunku do akcjonariatu,jakieś dziwne krętactwo,przynajmniej ja to tak odbieram,a siedzę tu już parę lat.
mam tesame odczucia. A co do kasy która miała być na dywidendę a zostało 8 baniek. Było gdzieś to wyjaśniane ale nie pamiętam gdzie i przez kogo więc nie łapcie mnie za ''' słowo" ale reszta poszła na zatowarowanie Polwaxu w surowiec.
dokapitalizowanie spółki nie mogło być dokonane z kapitału rezerwowego przeznaczonego na skup akcji. nie ma takiej możliwości. dokapitalizowanie spółki pwx odbywa się za środków własnych spółki. zmiana kapitału wymagałoby oficjalnie zgody WZA
na razie to propozycja zarządu teraz zwołanie walnego zatwierdzenie skupu , potem firma ma czas na ogłoszenie terminu. Kiedy ???? jak narazie same niewiadome.
Gdyby spółce zależało na kursie, to w skupie nie powinien brać udziału główny akcjonariusz. Raczej chodzi o dywidendę w tej postaci. Drobni akcjonariusze jednak są tym sposobem dzielenia zysku krzywdzeni, bo koszty zapisów i gigantyczna redukcja zniechęcają do udziału. Jędrzejewskiemu chyba głównie o to chodzi.
Edi masz rację nie szanują drobnego akcjonariatu i tak ja też sądzę. Ale nie ma możliwości aby każdy z nas decydował bo spółki by już nie było. Brak mi jednak dzialań aby moja fortuna przy Krzysia wyrosła...
mBank nie stosuje złodziejskich opłat za wystawianie świadectw. depozytowych. Klik w serwisie transakcyjnym a potem prowizja jedynie od sprzedanych faktycznie akcji. Jedyny próg to minimalna prowizja wynosząca 5 zł.