Dobry wieczór mam akcje Medinice od pół roku kupowane za pierwszym razem za 12,4zl i każdy wzrost miał jakieś przyczyny i teraz pytanie co zadziało się w spółce że urosła 40% w tydzień bez żadnej informacji czy to nie spekula?
Proszę o pomocną odpowiedź
Witam to nie spekula, to fakty FDA na Coolcry, niebawem komercjalizacja ,PP oraz Coolcry na finiszu gruby hajs trzymać akcje i patrzeć na kurs ..... trzeba poczekać a kasa przypłynie w zanadrzu fajne projekty, za gruby hajs, Prezes sztos, na razie to co obiecuje dotrzymuje słowa , proponuje zapoznać się z sytuacją , ale wg mnie jest Bardzo bardzo dobrze
witaj i do widzenia...skoro nie wiesz dlaczego uroslo z 12.9 na 60+.....to na BANK nie masz akcji po 12 PLN....bo wtedy TYM BARDZIEJ tez nie wiedziales dlaczego i niby po co ...masz kupowac ICE....
niezla prowokacja....PAN...ANALityk .....ktory gra na " cienkich Bolkach".......z SGH??...
Witam nie udzielałem się na forum ale widzę ci się dzieje, ludzie którzy kupują akcje firmy i są zdziwieni o co chodzi jak coś się dzieje ,dla mnie to jak z innej bajki, albo wiem co się dzie dzieje w danym segmencie , albo w to nie wchodzę , proste zasady , analiza , inwestycja, a pytanie na Bankierze co się dzieje .... No trochę lipa
Ja tam sie nie dziwie ze niektorzy sie w tym gubia..byla topowa informacja a kurs po wybiciu ath zjechal..nie ma informacji zadnych..idzie do gory..mozemy sie tylko domyslac ze kurs sie ustawia pod jakies info no i po dluzszej konsolodacji ale ogolnie czeski film
No ok, ale łaczymy kropki SWiG 80, deklaracja Prezesa o komercjalizacji do końca czerwca , audyty w firmie, PP na finiszu czyli komercjalizacja lada dzień , partner PZU to nie j at sciectie fiction to fakty , wystarczy poczytać analizy speców u wszystko się rozjaśni pozdrawiam miłego wieczoru
Niby tak, ale forma wypowiedzi jest tendencyjna. Od razu ma narzucić nam myśl i spekulacji, a co za tym idzie spadku ceny. A wiemy, że byłoby za łatwo gdyby rosło jak po sznurku. Może jakieś info w drodze. Może gruby widział, że już nic nie uzbiera na tamtych poziomach. A może faktycznie spekulacja. Ale nie znamy dnia ani godziny, więc może zacząć rosnąć jeszcze przed info, bo ktoś będzie się niecierpliwił. Natomiast nie uwierzę, że ktoś kto wszedł jeszcze przed wszystkimi fajnymi informacjami nie zna aż tak sytuacji spółkim
Nie chciałem narzucać żadnych myśli dotyczących możliwości spekuli bardziej chodziło mi czy wie ktoś dlaczego w tydzień urosło 40% bez żadnej informacji od spółki. Ja osobiście dosyć dobrze znam sytuację jaka jest ponieważ od pół roku śledzę jej poczynania i jak ktoś pisze że nie kupowałem po 12,4 to bez problemu ci mogę wysłać potwierdzenia
Informacja, którą rozumiem, jest znana już od jakiegoś czasu, a jest nią komercjalizacja PP i CC w krótkim terminie, a w dalszym AC i MM oraz innych projektów. A to, że wartość spółki rośnie nieliniowo i nieregularnie, to jest normą rynkową, że cena akcji to jakaś krzywa rozłożona w czasie. Najważniejsze dla każdego powinno być ustalenie, jaka powinna być wycena akcji po komercjalizacji. Jeśli uznajesz, że dużo większa niż obecna wycena, to kupujesz, bo możesz na tym zarobić, a jeśli masz już papier, ale nadal uważasz, że powinien w przyszłości być jeszcze dużo droższy, to go trzymasz.. Jeśli uważasz, że jest obecnie za drogi to nie kupujesz , lub jsk masz papier to go sprzedajesz. To prosta logika i kalkulacja , dokladnie taka sama jak idzirsz do sklepu i kalkulujesz czy opłaca ci sie coś konkretnego kupić i dlaczego chcesz to mieć, lub tego nie chcesz i totalnie olewasz ten towar i tą cene.
Tym jest inwestowanie, zasady są proste jak drut, tylko ludzie sami sobie , te oczywistości ,komplikują.
Ja trzymam, będę trzymał długo i z chęcią jeszcze dokupię jak tylko uda mi się pozyskać dodatkowe fundusze, nawet jak kurs będzie 100+, bo to nadal będzie niska cena jak na to co nadchodzi. Wystarczy cierpliwie zaczekać. W tym półroczu komercjalizacja PP, w przyszłym CC+AC w jednym dealu moim zdaniem i wtedy będzie kosmos. Spokojnej niedzieli.
Fajnie, ale prezes wspominal o niespodziance z PP w marcu - wychodzi na to, że niepotrzebnie. CC ponoć ma być sprzedane do końca pierwszego półrocza. To wszystko z wywiadów prezesa. A wy dorabiacie swoje teorie. Po co?
W ostatnim wywiadzie Prezes powiedział, że komercjalizacja jednego produktu nastąpi do końca tego półrocza i jest to aktualna informacja na dzień dzisiejszy, wychodzi, że to będzie PP, bo logiczne jest, że jedna firma kupi CC i AC razem. CC jest gotowe na rynek USA jeszcze tylko CE na Europę, z tego co pamiętam pod koniec kwietnia kończy się okres 6 miesięcy obserwacji pacjentów, ale najważniejsze jest FDA, AC może być uwzględnione z dealu z CC i może będzie rozliczane za kolejne kamienie milowe (FDA). Dla kupującego to korzystne kupić te urządzenia razem, pomimo, że nie AC nie ma jeszcze FDA, bo za dwa zapłaci taniej i ma to już w kieszeni. Fakty, logika.
Coś w ten deseń. Troszeczkę prostując - była bowiem mowa o niespodziance do 1kwietnia (nie do końca marca) w zakresie PP, a co do 1 półrocza to mowa jest o min.1 komercjalizacji - nie powiedziane którego urządzenia ani że nie będzie dwóch. Samo AC realnie patrząc może zostać skomercjalizowane najwcześniej po przedklinice (kilka miesięcy). Czy kupując 2 dostanie kupiec lepszą cenę? Wątpię! Bardziej moze chodzić o kompatybilność obu urządzeń i powiązanie transakcji na CC z otrzymaniem pierwszeństwa lub sprzedażą po przedklinice AC. Bo to o AtriClampa będzie największa rozgrywka.
Umowa zakupu może zostać zawarta w drugim półroczu zarówno na CC jak i AC jako jedna umowa, której realizacja będzie rozłożona w czasie i płatności będą podzielone na raty za kolejne kamienie milowe, które mogą być realizowane zarówno w 2026 jak i 2027 r. Poza większym przelewem na początku wraz z każdym kamieniem milowym będzie częściowa płatność. Zakup przez jedną firmę i w jednej umowie jest korzystny dla obu stron.
Żeby było łatwiej zrozumieć podam przykład: jest umowa na zakup lokomotyw w Newagu, jest zaliczka, pierwsza dostawa lokomotyw jest przelew, jest kolejna dostawa lokomotyw jest kolejny. I te dostawy są rozłożone w czasie. Tak działa cały rynek.
No i to jest realne i napisane klarownie. Co do kamieni milowych to te mogą być realizowane dużo dłużej (patrz kolejne kliniki na CC, osiągnięcie ustalonego poziomu sprzedaży etc.), ale zakładam że będzie ich sporo, szczególnie przy CC bo tu jest sporo potencjalnie szerszych zastosowań
Moim zdaniem w przypadku CC powinni brać maksymalnie dużą kasę z upfrontu, walczyć o dodatkowe płatności (za certyfikat UE, nowe procedury lecznicze, ablacje komory serca itp. itd.), natomiast partnering w podziale przychodów powinni sobie odpuścić, ponieważ szybkość i stopień produkcji i wprowadzania na rynek nie będzie od nich zależał. Natomiast w przypadku AC powinni jak najbardziej walczyć o kupony z przychodów. Produkcja tych klamr jest masowa, szybka i ekonomiczna. Jeśli AC wykaże swoje potężne przewagi i zostanie zarejestrowany, to w ciągu roku od rejestracji może zdominować rynek. Jedna wtryskarka może wyprodukować np. 20 takich clampów w cyklu np. 5 sekund. Bardzo szybko i łatwo jest wyprodukować setki tysięcy lub miliony takich clampów i zalać nimi rynek, zapewniając dostępność. I właśnie dlatego z AtriClamp Medinice powinno negocjować udział w przychodach , co zapewniłoby stabilne duże przychody z tego tematu operacyjnego.
Dokladnie tak samo bylo np na XTB...w 2020 roku....po Infie ze w 1 Q XTB zarobil 150 M PLN...kurs poszybowal z paru PLN na 12 ...potem sie zwalil....bo Grubas chcial oddac kwity po 6 PLn w ABB....
ile to bylo domyslow gadek...takich jak tu..ze NIBY NIE WIADOMO O CO CHODZI....ze czarna..magia....CZESKI FILM.....itp itd....
A co trzeba bylo robic??..JAk dawali to brac...po 7.xx PLN....po tym jak juz wiadomo bylo ze STAC XTB na WIELKIE WYNIKI.....---ale ludzie jak to ludzie LUBIA sobie komplikowac Sytuiacje...TEORIAMI SPISKOWYMI...jak maja WYLOZONE KAWE NA ŁAWĘ.....----natury nie oszukasz....
EFEKT....ten co kupil po 7.xx PLN ....zanotowal w ciagu tych lat.....z samych dywidend 20 PLN...na akcje .+ obecny kurs...92.7 PLN.....ten co zapakowal 100 K akcji po 7 PLN....samych dywidend dostal 2 M ....i teraz ma pakiet warty prawie....9.3 ML PLN.....---MOZNA LATWO I PRZYJEMNIE ZARABIAC W LONG TERM??...NIC NIE ROBIAC TYLKO RAZ A PPORZADNIE KUPIC DOBRE AKCJE I JEST TYLKO TRZYAMAC??.....MOZNA....tylko nie mozna przy tym zbyt kombinowac i samemu soibie narzuycac ...teorii spiskowych....
P.S....tutaj NIE RAZ....prezes wykladal tez KAWE NA ŁAWĘ...to ludzie albo palą nadal GŁUPA...ze nie rozumieja prostych jasnych i klarownych przekazow....albo są...Głupcami...jak wielu bylo w w 2020 roku poinizej 10 PLn na XTB.....
Wejście spółki do sWIG więc podmioty, które do tej pory nie mogły kupować akcji ICE po wejściu do indeksu mogą kupować. Nie chodzi tylko o jakieś etf odzwierciedlające sam indeks, ale róznego rodzaju fundusze, które mają ograniczenia jeśli chodzi o zakup małych spółek, wejście do indeksów sprawia, że popyt naturalnie rośnie, szczególnie dobrych spółek.