Ten Discord się rozkręca. Popatrzcie na opinie, ludzie się jarają tą grą. Wiem, że to jeszcze za wcześnie na takie wnioski, ale czyżby im się udało? No a przynajmniej, widać, że na na tym etapie graczom się podoba. Zobaczymy jak będzie dalej.
"Quick update from us. For now, we have paused adding new players to the Alpha. This is due to Discord flagging our bot as SPAM due to huge traffic. We need to do a short maintenance before we can continue letting more people in. We know many of you are waiting to jump in, and we are really sorry for slowing things down right now. As soon as the maintenance is done and we are ready to resume the rollout, we will let you know right away. Thank you for bearing with us. We will let you know as soon as we are ready to resume the rollout."
wbiłem się do gierki, pograłem z godzinę, poznałem mechaniki zarobku w tej grze, zapowiada się fantastycznie, jeżeli gra się spodoba rynkowi to tu dolary będą płynąć wartkim strumieniem
Trochę pograłem.
Bardzo na plus, że żeby zrobić trzy gwiazdki to trzeba używać różnych bohaterów, i przy każdej planszy trzeba pogłówkować żeby zrobić na trzy gwiazdki
Na plus bardzo rozbudowany system ulepszania, zmieniania, kombinowania,
Fajna szara graficzna i otoczka
Ogólnie gra może wciągnąć, ale potrzebuje tego co w każdej grze tego typu, daily gifty, gildie, eventy, rankingi i sporo promocji i reklam. Narazie mamy podstawowe łupanie i nawalanke. Potencjał jest, ale potrzeba dużo szerszego kontekstu, bo ważne jest by można było w to pograć dłużej bo inaczej może szybciej się znudzić.... Standardy monetyzacji, takie jak wszędzie przy tego typie w gry.... Więc jak idą się zbudować społeczność która zostanie przy tej grze i się za szybko nie znudzi, to monetyzoeac to będzie się samo
Ja już tłukę dziś z 4 godziny i jak przejdziesz dalej to zobaczysz całą masę nowych możliwości jak choćby czasowe (kilkudniowe questy). Im dalej tym więcej grywalnych możliwości. Tu będzie wszystko co potrzebne. Mam już drużynę z levelami 22-23, ale rozbudowa "hunterów" dopiero się zaczyna, bo nie na samym levelowaniu polega, tylko na rozbudowie umiejętności, zdobywaniu broni, pancerzy, do tego różne ścieżki rozwoju bohaterów, do zdobycia również dodatkowe benefity dla łowców przy "polowaniach". Gra wydaje się być ogromnie rozbudowana. Im głębiej wchodzisz tym więcej tego jest i gra coraz mocniej wciąga. Ja tu widzę potężny sukces, ale oczywiście mogę być nieobiektywny bo mam papier :) i lubię takie gry. Ale nie tylko ja, tak to widzę. Wystarczy poczytać opinie na discordzie, tych którzy dużo grają, dają informacje zwrotne, Zobacz jak się rozkręca społeczność przy tej grze. Już blisko 7 tysięcy osób na discordzie - w drugim dniu od rozpoczęcia testów alpha, które mają potrwać 8 tygodni. Kwestia monetyzacji tej gry też wydaje się być super przemyślana.
Faktycznie jest tego więcej później, mam już po 25 - 30 leveli, i nawet jestem 8 na arenie, ale myślę, że potrzeba więcej treści jednak. Nawet głupich minigierek, które dawały by jakieś bonusy, żeby ta ciągłość grywania była dłuższa. Uważam że np. Bladebound się właśnie nie przebił z tego powodu, bo zabrakło tam tej ciągłości. W godzinę, dwie z rana porobiło się tam wszystko co można było zrobić i koniec. Przez resztę dnia nie było co tam grać, i dopiero kolejnego dnia od nowa godzinka i tak cały czas, co mi graczowi, który lubi tego typu gry szybko Bladebound się znudził i odeszlem od tego tytułu.
Tu już na early Access jest tego więcej, ale np. w momencie jak kryształy się ładuja po tym jak się je zużyje, i nie ma jak expić, aż się prosi o dodatkową jakas minigierke, nawet może w jakieś formie karcianej jak gwint, z tych naszych stworków, żeby trochę na dłużej przytrzymać gracza,
To jest dppiero alpha i pewnie nie pokazali jeszcze wszystkiego, co przygotowali do tej pory. No i do soft launchu zostało jeszcze 6-9 miesięcy, więc będzie czas na dodanie kolejnych funkcjonalności. Na pewno będą gildie. Na discord jeden z devów wspomniał przy okazji dyskusji dystrybucji dropów przedmiotów (co gdzie można wyfarmić), że jest on rozplanowany na 6 hunting grounds, a teraz są dostępne 4. Myślę, że będzie co robić w tej grze. Roster co prawda nie jest duży i tutaj mam nadzieję, że wiedzą co robią, żeby nie skończyło się jak w przypadku King Arthur: Legends Rise, gdzie gracze za szybko dostali wszystkie postacie i gra szybko traciła ten element przyciągania.
Poprawka: 8 hunting grounds. Także teraz w alpha mamy połowę. Dodatkowym elementem ryzyka jest też to czy graczom spodoba się taktyczna i wymagająca rozgrywka i dark fantasy theme, bo w gacha to chyba dominują cycate panienki anime, kolorowy design i jakieś rozpoznawalne IP z dużą ilością postaci, które wywołują efekt FOMO - na zasadzie musis je mieć. Tutaj podeszli do tego trochę inaczen, bardziej poważnie mam wrażenie. Pytanie czy będzie wystarczająco dużo płacących graczy żeby ta gra się utrzymała.
Mysle, ze akurat ta gra jest wycelowana w graczy z zasobnym portfelem. Ambitna, trudniejsza gra bardziej zacheca do placenia. Przegladnalem dziesiatki recenzji i ogladnalem kilkanascie filmow z podsumowaniem gry na teraz. Swiat gry, design, animacje, jakosc grafiki zachwyca. To bedzie mocny selling point. Mechaniki sie podobaja. Trzeba gre optymalnie zbalansowac, ale od tego sa te testy i popracowac nad wytlumaczeniem graczom zasad, mechanik. Konkluzja wiekszosci streamow jest taka, ze gra ma potencjal by namieszac w gatunku i rywalizowac z najlepszymi. Spolecznosc discordowa bardzo ladnie rosnie i mysle, ze przez 8 tygodni moze dorownac liczebnoscia Godforge. Wedlug mnie jest bardzo dobrze. Wiemy, już, ze spolka wypusci bardzo solidny produkt. Obstawiam, ze w ciagu kilku, kilkunastu dni Erste podwyzszy rekomendację w okolice 30 zl. Aktualna wycena o czym pisze Erste opiera sie glownie na potencjale metagry Unsolved, a Void Hunters wyceniali asekuracyjnie na poziomie Bladebound, czyli porazki finansowej. Po tych testach widac, ze Void Hunters nie jest wydmuszką. Smart money czekaly na uwiarygodnienie projektu i odbior wsrod graczy. Uwazam, ze teraz mają dobry moment aby zaczac bezpiecznie zbierac. Niebawem zaczna sie testy metagry w Unsolved, ktora ma potencjal na podwojenie, potrojenie aktualnych przychodow… Dobry czas, bedzie sie dzialo. Jest pod co grac, bo biorac pod uwage potencjal obu projektow w pozytywnym wariancie spolka moze sie wielokrotnie przewartosciowac.
Sądząc po aktywności ludzi na forum, po ilości filmów nakręconych o grze, gra musi wciągać. Na pewno nie jest to porażka i z pewnością jest lepiej niż wszyscy sądzili. Teraz pytanie ile z tych milionów będzie.
Potwierdzam, gierka wciąga jak bagno. Bardzo fajny art style, przemyślane mechaniki i system progresji. Podoba mi się bardziej niż taki Raid shadow legends. Polecam sprawdzić wersję Alpha. Mam już drużynę na 30 lev i ciągle jest co robić. Jeśli nie przesądzą z monetyzacją, to szykuje się prawdziwa petarda :)