psychoza strachu związana z emisją po 18,5 zł przekracza wszelkie granice racjonalnośći.Jaki ma cel?Jak zwykle,chodzi o nasze akcje,na forum pojawiło się mnóstwo nowych nick-ów z tekstami,Energa to wydmuszka,nic dobrego już się nie wydarzy,dywidenda jest w Orlenie,nie liczyczcie na nic,wykupia was za grosze itd,itd.To brednie mające jeden podprogowy przekaz-sprzedaj swoje akcje Dlaczego? -emisja dokapitalizowująca Energę o 5,1 mld to lepiej,nie gorzej dla Energi,bo daje jej kasę na inwestycje,na restrukturyzację zadłużenia,na przejęcie aktywów oze z Orlenu itd,to emija na rozwój,nie botox,nowe zęby czy luksusowy jacht zarządu -nawet gdy Orlen przekroczy emisją 95% głosów i bedzie miał prawo do przymusowego wykupu,to moim zdaniem,po cenie z zaproszenia tego nie zrobi z oczywistego powodu,jeden prawomocny wyrok na wyrok SA już ma,aw nim.... Wykorzystanie utrzymującej się od 5 lat istotnej przeceny kursu akcji ENERGA S.A. w Gdańsku przez PKN ORLEN w celu wykupu akcji od mniejszościowych akcjonariuszy za cenę nie odpowiadającą rzeczywistej wartości akcji tej spółki, przy osiągnięciu istotnego okazyjnego zysku z nabycia akcji w wyniku wezwania z 2019r. i podjęcie uchwały o wycofaniu akcji spółki z obrotu na rynku regulowanym w warunkach ograniczenia prawa akcjonariuszy do udziału w NWZ wskazuje , że w obrocie handlowym podjęta w dniu 29.10.2020r. zaskarżona uchwała w przekonaniu opinii publicznej musi być uznana za nieetyczną. Powyższe skłoniło Sąd do wniosku, iż zaskarżona uchwała jako naruszająca zasadę uczciwości kupieckiej, zasady lojalności, godząc w poczucie przyzwoitości narusza dobre obyczaje i została podjęta w celu pokrzywdzenia akcjonariuszy mniejszościowych i jako taka nie powinna podlegać ochronie, co przesądza o spełnieniu przesłanek art. 422 § 1 k.s.h. -sugeruję wiec, nie wpadanie w panikę,nie uleganie podszeptom "wujków dobra rada"jak to teraz jest żle,oraz chłodną,racjonalną ocenę rzeczywistośći,daliśmy radę 5 lat,damy i teraz,na finiszu;-)
-jeszcze jeden cytat z wyroku SA.ktory dowodzi,że żadnego przymusowego wykupu po cenie z zaproszenia nie będzie,jeżeli już,to wykup przymusowy po cenie godziwej.Dlaczego?bo wykup po cenie niegodziwej to byłaby recydywa,za recydywę kara jest znacznie wyższa.
Biorąc pod uwagę powyższe, Sąd na podstawie w/w przepisu orzekł jak w pkt I Podkreślenia jednak wymaga, iż Spółki Skarbu Państwa ale i te, w których Skarb Państwa posiada powyżej 50% akcji bądź głos decydujący ( tzw. złota akcja ) winny kreować standardy działalności gospodarczej w Rzeczypospolitej oraz stanowić punkt odniesienia jako uczciwego przedsiębiorcy, gracza giełdowego, zwłaszcza w zakresie przejęć spółek publicznych. Zaufanie inwestorów dla spółek z udziałem Skarbu Państwa jest dużo wyższe i uznawane jest przez graczy giełdowych ale i „okazjonalnych” akcjonariuszy jako stabilna, pewna długofalowo inwestycja. Powyższe znalazło potwierdzenie w zeznaniach powodów, że to, iż Energa S.A. była Spółką z większościowym udziałem Skarbu Państwa było czynnikiem decydującym o podjęciu inwestycji w akcje pozwanego
Emisja po 31 tez nie będzie dla nas dobra, wtedy już nikt z nas nie obejmie akcji i finał taki sam. Najpierw musi być pełne wykonanie wyroku, ENG w indeksach i instytucjami w akcjonariacie potem może być emisja. Darek cytujesz sentencje wyroku... Czy uważasz że Orzeł do tego wyroku się zastosował???
Dnia 2026-03-01 o godz. 09:27 ~Mars napisał(a): > Emisja po 31 tez nie będzie dla nas dobra, wtedy już nikt z nas nie obejmie akcji i finał taki sam. Najpierw musi być pełne wykonanie wyroku, ENG w indeksach i instytucjami w akcjonariacie potem może być emisja. Darek cytujesz sentencje wyroku... Czy uważasz że Orzeł do tego wyroku się zastosował???
-Fafara jak ognia unika łaczenia jego osoby,obecnego Orlenu z wyrokiem SA,ale zna jego treść,dlatego zakładam,że wykupem przymusowym po cenie zaproszenia nie postawi znaku równości między sobą a Obajtkiem -przy obrobinie dobrej woli,można interpretować dokapitalizowanie Energi kwotą 5,1 mld zł,jako zadośćuczynienie/zwrot spółce(bo inaczej nie da się tego zrobić) zaksięgowanego w Orlenie ponad 4 mld okazjonalnego zysku z nabycia jej akcji,gdyby jeszcze Orlen sprzedał część swoich pp i zszedł poniżej 90% to byloby jakieś tam wykonanie wyroku,ale jeżeli jednak Orlen nie chce wpuszczać funduszy do akcjonariatu Energi,to prawdziwe intencje Orlenu może pokazać "niewidzialna ręka rynku" w cenie notowań PP,oni tam doskonale wiedza,że zdecydowana większość z nas emisji nie obejmie,więc,pp>1 zł bedą miernikiem przyzwoitości Orlenu -presja ma sens,nie krytykuję nikogo za merytoryczne obawy,że dmucha na zimne,to nie o to chodzi,krytykuję za sianie paniki,że już wszysko stracone,że emisja z PP po 18,5 zł to jakaś katastrofa,wykupią nas za grosze itd.Nie,nic nie jest stracone,jak pisze Jan,walka cały czas trwa, wystarczy by Orlen jednoznacznie zadeklarował,że emisja ma jeden i tylko jeden cel dokapitalizowanie Energi
Jeśli zaczniemy różnicować akcjonariuszy-ten jest lepszy bo kupił w IPO, a ten gorszy bo kupił w dołku i kłócić się o to kto jest lepszejszy albo bardziej poszkodowany czy cwańszy to jesteśmy na drodze do nikąd! Jako akcjonariusze ENG niezależnie czy kupiliśmy akcje drogo 10 lat temu, tanio 2 lata temu, czy otrzymaliśmy pracownicze mamy takie samo prawo do żądania uczciwego nas traktowanie. Nasze akcje dziś są tyle samo warte! Kupując akcje spółki publicznej liczymy się z ryzykiem biznesowym, rynkowym może regulacyjnym(w zakresie prowadzonej działalności), ale nie może być mowy o ryzyku że większościowy chce nas wy..mać. a regulatorzy rynku tylko się temu przyglądają. Niestety musimy sami walczyć i robić robotę za KNF.
Jeśli zaczniemy różnicować akcjonariuszy-ten jest lepszy bo kupił w IPO, a ten gorszy bo kupił w dołku i kłócić się o to kto jest lepszejszy albo bardziej poszkodowany czy cwańszy to jesteśmy na drodze do nikąd! -znowu nadinterpretacia,nikogo nie różnicuję,tylko pokazuję,że inna jest sytuacja akcjonariuszy sprzed 20',od sytuacji tych akcjonariuszy którzy pierwszy raz kupili akcje Energi po 20',dowód kurs rok temu 13,44 zł teraz 18,7 zł to +40% w rok,itd,itd,może dlatego wolumen w okolicach ceny zaproszenia jest tak duży,bo "ci nowi" całkiem przyzwoicie zarobiili na akcjach Energi,natomiast długoterminowi "starzy akcjonariusze"niekoniecznie bo kupowali w różnych cenach,może niektórzy nawet po 27zł,więc na teraz to długoterminowi akcjonariusze są pokrzywdzeni,dopiero gdy obecny Orlen faktycznie zrobi wykup przymusowy po 18,87zł czy niewiele wyżej pokrzywdzeni będą wszyscy mniejszościowi akcjonariusze Energi,póki co nic takiego nie miało miejsca
Czy pijesz do mnie z tym nowym nickiem? Czy ja komuś polecam by sprzedał akcje?-ja nie sprzedaje!! Masz pretensje do mnie że ostrzegam przed tym co planuje Orzeł? Ostrzegam bo to szkodliwe dla nas mniejszościowych! Dokapitalizowanie może być korzystne dla Energi ale nie jest konieczne-mimo sporych kosztów zadłużenia i transferowania części zysków do "patrona" i tak Eng pokazała solidny zysk. Jeśli uważają że dokapitalizowanie jest konieczne i chodzi tylko o to lepiej przeznaczyć zysk za 25r i lata poprzednie na podniesienie kapitału(zamiast emisji) to już będzie solidny zastrzyk. Orzeł obejmie emisję i zrobi to bezkosztowo. Dla nas drobnych natomiast będzie to duże obciążenie, ale i ryzyko bo nie wiemy co będzie po niej. Orzeł obejmie chętnie i akcje przeznaczone dla niego i chętnie odkupi pod nas (za kilka groszy) a wielu emerytów nawet nie będzie świadomych że może skorzystać z pp lub sprzedać pp i po prostu skorzysta z nich Orzeł. Później przekroczenie 95%, przymusowym i walczcie sobie w Sądzie. Jeśli tego nie widzisz to jesteś pożytecznym id..tą wypowiadając się w taki sposób. No chyba że widzisz...i masz z tego kasę. Więc jasne przesłanie: Ani jednej akcji w rynek i wszystkie ręce na pokład by zablokować emisję!!!
nie,nie piję do ciebie mars,zakładam,że to co napisaleś o długoterminowym posiadaniu akcji Energi jest prawdą,więc jesteś pokrzywdzony tak samo jak wszyscy inni,którzy inwestowali w Energę przed haniebnymi wyzwaniami z 20',piję do dziadków i innych"gagatków"siejących dezinformację,piję tównież do tych,którym jedynie o 2-4 zł więcej za Energę chodzi by sprzedać i zapomnieć,bo dla nich, nie cena emisji jest problemem tylko odsunięte w czasie + kilka zł.rozwój,przyszłość,perspektywy firmy ich nie interesują
Powiem coś niepopularnego. Tak samo będą poszkodowani Ci którzy kupili akcje w IPO i ci którzy kupili akcje ENG po 6zł. Mamy to samo aktywo i wszyscy mają prawo żądać godziwej ceny. Oczywiście poczucie pokrzywdzenia jest zupełnie inne, ale pokrzywdzenie z tytułu chęci zabrania akcji poniżej ich wartości takie samo.
-sugeruję wiec, nie wpadanie w panikę,nie uleganie podszeptom "wujków dobra rada"jak to teraz jest żle,oraz chłodną,racjonalną ocenę rzeczywistość Darek przez tyle lat znalazłeś coś na obronę Orlenu żeby można powiedzieć że postępuje uczciwie, moje odczucie - nadzieja że emisja z pp się nie powiedzie chcą dokapitalizować niech wchłoną Energę bezproblemowo skonsolidują Spółkę i na giełdę a w przypadku pp chciałbym się mylić lecz patrząc po dotychczasowych ruchach wartość księgowa na 1 akcję spadnie a po przejęciu aktywów z Orlenu nie zdziwiłbym się gdyby wartość księgowa podskoczyła do 1 i znów będziemy mieli podstawę do narzekania kolejne lata. EFEKT znów zyskają zagraniczni inwestorzy i zyski za granicę a my z palcem w nocniku
Wielki Orlen, to jednak wielki żebrak. Brakowało mu około 5 mln akcji, żeby zrobić wykup przymusowy. Reszta akcjonariuszy i tak czeka do finału i wprowadzenia sprawy na drogę sądową. Żeby postraszyć właścicieli 5 mln sztuk akcji, zaproponowali emisję około 300 mln sztuk akcji. Czy to ma sens???
Może być tak ,że po emisji wartość akcji spadnie do 25 zł i wtedy Orlen ogłosi wezwanie na wszystkie akcje i znowu zaoszczędzą kosztem nas ,którzy nie kupią nowych akcji,czemu nikt z was nie udostępnia Tuskowi ,i innym nominatom filmików z protestów
To nie chodzi o wycie ,tylko w białych kołnierzykach chcą nas trochę oskubać ,nie dało się wykupić to emisją,dobrze ,że są już art drobni nie dadzą się okraść
Darek przez tyle lat znalazłeś coś na obronę Orlenu -trzeba byc ślepcem,by nie widzieć różnicy między 6-7-8 a 20,ślepcem i hipokrytą,a argument,że to żadna zasługa obecnych,bo energetyka/gpw rosnie,odpowiem tak,wykreślenie Energi z indeksów pokazało jak mozna zeszmacić kurs spółki,jeszcze nie tak dawno,rynek tez rósł a Energa odbiegała rażaco in (-) od rynku,dopiero zaproszenie po 18,87 zł,jako tako urynkowilo notowania Energi wzgłędem innych energetykow,jest rzecza wtórną czy 18,87 zł to właściwa cena zaproszenia,ale bez,esaliansa,bez zaproszenia po 18,87 zł w sytuacji wykreslenia z indeksów bujalibyśmy się z kursem w okolicach kursu pge,więc nie pisz bzdur,ze nic nie zrobili
Darek może trochę więcej magnezu, witamin z grupy B nigdy nie starałem się Tobie ubliżyć staram się opisać co widzę i jak to odbieram, wzrost ceny o której mówisz jak myślisz był spowodowany Przez Orlen żeby poprawić wizerunek czy większość uznała że po wynikach i perspektywach spółka jest bardzo niedowartościowana i króliczki musiały przyspieszyć.
nie było moją intencją by Tobie ubliżyć,ale zamykanie oczu na fakty,nie zmieni rzeczywistości,wykreśleniem Energi z indeksów staliśmy się jako spółka niewidoczni dla rynku,zaden analityk nie wydaje rekomendacji dla Energi,mimo świetnych perspektyw,braku zawęglenia,swietnych wyników,jak myślisz dlaczego?
I nowe Hunt tego nie naprawili ,nie przywrócili notowań ,woleli po cichu z funduszem się dogadać i nas wyleszczyć, Na pocieszenie Pan Jakubas sprzedał Eneę po 14 zł i dał się wyleszczyć
to prawda,nie chcieli,może dlatego,ze musieliby sprzedać część 45 mln akcji nabytych lichwiarskim delistingiem akcji,po ile sprzedać,po cenie nabycia,gdy kurs był 10-12?pisowcy znowu by wyli,że Tusk sprzedaje akcje znajomkom,prywatyzuje Energę,mają szansę zrobić to teraz"po cichu" sprzedając część swoich PP,pewnie tego nie zrobią,ale my powinniśmy się domagać by tak zrobili,bo to w naszym interesie
Darek jak to się mówi każdy może mieć swoje zdanie, zobacz ile wydają na sponsorowanie, reklamy ciekawe czy można sprawdzić ile wydali na wyceny i prawników - przypuszczam że gdyby to zsumowali jeżeli trochę by brakowało zrobili dywidendę mieli by drobnych zadowolonych i ENERGĘ prawie bez kosztów lecz jak piszą o Polakach chcesz ich wykończyć daj im WŁADZĘ.
Wyjście z twarzą jest proste tylko trzeba chcieć a u Polaków jest że mam władzę i koniec tylko zacietrzewienie, podejście uczciwe i racjonalne jest porażką
jeżeli firma ma 1,5 miliarda zysku,prawie ukończone elektrownie i dalej sponsoruje kluby ,daje na kulturę itp. to może jednak te zakute łby pójdą po rozum do głowy.
To pokażę hipotetycznie jak straci akcjonariusz mający 10000 akcji który nie obejmie akcji w emisji. Przyjmijmy że po emisji uchwalana jest dywidenda 100% zysku 2025 na dywidendę(przyjmijmy 2,5mld) dywidendą na akcje przed emisją ok. 3,62/akcję, po emisji 2,17/ akcję. Przy 10000 akcji tracę 14,5 tys zł. Na dywidendzie z zysku za 2025 r- który już jest wypracowany!!! Tracę 40%!!! Jaśniej się chyba nie da. Sytuacja hipotetyczna ale realna!!! 1,5 mld to nie 5,1, ale to też potężne dokapitalizowanie! Jeśli konieczne bierzcie zysk za 2025 na dokapitalizowanie bez emisji!!!
Przyjmijmy że po emisji uchwalana jest dywidenda 100% zysku 2025 na dywidendę(przyjmijmy 2,5mld) dywidendą na akcje przed emisją ok. 3,62/akcję, po emisji 2,17/ akcję. Przy 10000 akcji tracę 14,5 tys zł. -do teoretycznej sytuacji bez wchodzenia w szczegóły,bo 1,5 mld zysku to zysk grupy Energa nie zysk Energa sa,zysk Energa sa poznamy wraz raportem za 25',ale mniejsza o didaskalia,w przypadku teoretycznej ewentualnej dywidendy o której piszesz za 25,nic nie stracisz nie obejmując akcji nowej emisji,gdy niewidzialna reka rynku sprawi,że PP będzie kosztowało 1,45 zł,zeby PP tyle kosztowało,akcje na gpw powinny kosztować 22,12 zł,żeby tak się stało,wystarczy pomóc niewidzielnej ręce rynku i nie sprzedawać akcji,nie ulegać narracji,że na pewno nas okradną wykupem przymusowym w najnizszej możliwej cenie itd
Dane były przykładowe stracisz 40% niezależnie od tego jakie będą zyski jeśli nie kupisz akcji w emisji. Dla nas udział w emisji to duże obciążenie finansowe ale też ryzyko!!! W najlepszym scenariuszu po emisji jesteśmy w tej samej czarnej d...IE!!! Posiadacz 10000 akcji musi wysupłać 123 000 i nadal jest w tym samym miejscu skazany na "łaskę"(w najlepszej sytuacji). Orzeł nic nie traci i nic nie ryzykuje. Jeśli przejdzie emisja przekracza 95% i ogłasza przymusowy i nie dołoży nam z "dobrego serca" ani grosza. A my możemy dochodzić w sądzie odszkodowania(o wiele trudniejsze niż przy przymusowym bez emisji). Opieram się na zdrowej logice i uzasadnionych obawach. Nie ma co opierać się na wierze w to że Champion zachowa się szlachetnie, czy choćby przyzwoicie!!! Jego działania pokazują wręcz coś zupełnie przeciwnego!!!
napiszę więcej,emisja z pp to idealny moment by Orlen rozliczył się z nami chociaż częściowo za brak dywidendy z Energi od 20' godziwą ceną za PP,teoretyczny przykład,gdy niewidzialna ręka rynku sprawi,że kurs rynkowy Energi osiągnie ath czyli 27,7 teoretyczna cena PP wyniesie 3,68 zł-wystarczy chcieć,a wszystko można
Ty naprawdę wierzysz w to co piszesz??? Rynek pokazuje jak widzi emisję i cena zablokowała się w okolicy tej z zaproszenia. Bez emisji Orzeł może zachować się też przyzwoicie... Do 18,87 też nie doprowadziła "niewidzialna ręka rynku" bo jej tu nie ma. Tutaj rynek nie działa. O tym był wyrok Sądu który nie został wykonany!!! Był pewien akt "łaski" i podciągnięcie kursu do 18,87( na czym najwięcej zarobił esalians, a nie my... Ty widzisz w tym dobrą wolę, a ja widzę szwindel który miał doprowadzić do przekroczenia 95%) nie udało się więc próba emisji- w tym samym celu!!! Naprawdę nie widzisz jak Orzeł wykorzystuje swoją pozycję dominującą???!
no tak,ty gdybyś był orłem byś nie wykorzystywał pozycji dominujacej,czym prędzej płaciłbys więcej niż niektórzy chcieli,najpierw piszesz /nie widzisz jak zareagował rynek/,następnie wers niżej sam zaprzeczasz,że to nie rynek,więc trzeba się zdecydować,rynek, czy nie rynek,bo ja uwazam,że przy ff<10% i braku Energi w indeksach o żadnym wiarygodnym rynku nie moze być mowy,ale,w zastanej sytuacji trzeba było jakość urynkowić notowania i ogłoszono zaproszenie do sprzedaży po 18,87 zł,okazało się,że 30% z obecnego FF akceptuje okolice ceny zaproszenia,jednak 2/3 obecnego FF nie akceptuje,więc gramy dalej-z czym masz problem,naprawdę zdziwiony jesteś,że to Orlen karty rozdaje?
Ok. Udało Ci się!!! Złapałeś mnie za słówko... Nie ma rynku i na pp. Też nie będzie (na dzisiejszy stan wiedzy). Jesteśmy my drobni na tym rynku bez znaczenia cenotwórczego i realnej siły nabywczej(,zobacz przy jakimkolwiek IPO jaka część jest kierowana do indywidualnych a jaką do instytucjonalnech). Cena drgnęła nieco bo niektórzy uwierzyli w happy end(sam chciałem dokupić bo uważam że cena nadal atrakcyjna w stosunku do wartości i perspektyw). Ale tu cena ostateczna jest ustalona!!! Emisja, przymusowy i koniec historii!!! No chyba że ja zablokujemy!!!
Mars,ja nie zamierzam nikogo obrażać,nikogo łapać za słówka,podałem w pierwszych dwóch wpisach cytaty z prawomocnego wyroku SA,a na ich postawie lepsze lub gorsze argumenty za tym,że nie będzie zadnego przymusowego wykupu po 18,87 zł,a Ty nadal brniesz w narrację,że na pewno drugi raz nas okradną.Zapytam więc inaczej,co radzisz,co mozemy zrobić,czy mamy jeszcze jakieś alternatywne warianty?bo emisji z PP nie zablokujesz,takie są realia
Ok. Być może oboje chcemy dobrze, ale spojrzenie mamy zupełnie inne. Ja jednak myślę że jest szansa na zablokowanie emisji i choćby kontrpropozycja przenaczenie zysków na dokapitalizowanie ENG(argument dla Sądu, że chcemy dobrze) zaskarżenie uchwały NWZA o emisji(po jej przegłosowaniu) i wniesienie o zabezpieczenie powództwa. Myślę że Sąd dostrzegłby to jak Orlen wykorzystuje swoją pozycję i jak obciążająca dla nas mniejszościowych byłaby ta emisja. No i oczywiście argumentem jest niewykonanie wcześniejszego wyroku przez Orła...
Ale przecież Orzeł wypowiedział się jasno że chce 100%Eng. W komunikacie o emisji nie dostrzegłem ani słowa o tym że odda cześć pp. Funduszom... Jeżeli chce 100%niech zaproponuje godziwą wartość, a nie robi podchody "sposobem" przekroczyć 95%.! No chyba że coś przeoczyłem...
Obajtek w 1i2 wezwaniu też chciał 100%,Fąfara w zaproszeniu też 100%,a na Pomorzu mówił,że /chcemy dokapitalizować Energę,problemem jest akcjonariat mniejszościowy bo po dokapitalizowaniu udział Orlenu wzrośnie i istenieje możliwość,że drobni mogą wymusić odkup swoich akcji,ale myślę,że sobie z tym poradzimy/.to sugeruje,że chcą pozostania Energi na gpw,można sobie w necie odszukać,jak dokładnie mówił po spotkaniu z samorządowcami Pomorza,więc do tego /chcemy 100%/ jakoś specjalnej wagi bym nie przywiązywał
No i widzisz choć o Pcimiaku mam jak najgorsze zdanie to on wzywał do sprzedaży. Bardzo brzydko się bawił, ale gdyby mu się udało pozostałoby nam dochodzenie odszkodowania w Sądzie. Oczywistego i bardzo wyraźnego poszkodowanie nas. Dziś Orzeł chce nas tego argumentu pozbawić, lub przynajmniej go osłabić. Emisja akcji spowoduje obniżenie straty na akcji(dałem przykład dywidendy, ale oblicz sobie dowolny wskaźnik). W Sądzie powiedzą daliśmy wam możliwość dokapitalizowania, nie skorzystaliście z pp.(Przemilczą że jest to dla nas o wiele bardziej obciążające i ryzykowne niż dla nich) a teraz chcecie jakieś odszkodowanie. Nie wiem jak to jaśniej wytłumaczyć.
Anno oni są od brania pieniędzy, nie wyłożą nawet 5 zł na emisję. Liczy się Orzeł tylko i wyłącznie. Po to były te uchwały holdingowe-nieważne czy jakaś decyzja jest szkodliwa dla spółki zależnej-jeśli jest korzystna dla Orła nikt nie poniesie odpowiedzialności. Trochę mi to przypomina ustawy covidowe w swoim czasie i brak odpowiedzialności dla polityków za rażąco nawet szkodliwe pomysły!
Dnia 2026-03-01 o godz. 15:41 ~Mars napisał(a): > No i widzisz choć o Pcimiaku mam jak najgorsze zdanie to on wzywał do sprzedaży. Bardzo brzydko się bawił, ale gdyby mu się udało pozostałoby nam dochodzenie odszkodowania w Sądzie. Oczywistego i bardzo wyraźnego poszkodowanie nas. Dziś Orzeł chce nas tego argumentu pozbawić, lub przynajmniej go osłabić. Emisja akcji spowoduje obniżenie straty na akcji(dałem przykład dywidendy, ale oblicz sobie dowolny wskaźnik). W Sądzie powiedzą daliśmy wam możliwość dokapitalizowania, nie skorzystaliście z pp.(Przemilczą że jest to dla nas o wiele bardziej obciążające i ryzykowne niż dla nich) a teraz chcecie jakieś odszkodowanie. Nie wiem jak to jaśniej wytłumaczyć.
jeżeli kiedyś w przyszłości będziesz powodem w pozwie o cenę,to nigdy,przenigdy argumentu z emisją z PP na swoje poszkodowanie w sadzie nie używaj,bo przez ciebie proces bedzie przegrany po I rozprawie,będziesz miał przypiętą łatkę szantażysty korporacyjnego któremu tylko o 2-3-5 zł chodzi nie o interes spółki,z życzliwości to piszę
Darek byłbyś świetnym rzecznikiem... Orła(albo fafika)... Na przyszłość czytaj uważnie i ze zrozumieniem co piszę. To co Ty piszesz jest szkodliwe dla nas mniejszościowych akcjonariuszy. Pewnie przez opaczne postrzeganie problemu(złej woli i trollowania) Ci nie przypisuję. Poczekaj lepiej na informację z GG zanim zamieściłeś kolejny szkodliwy wpis!!!
skoro ja opatrzcie postrzegam rzeczywistość,ty wiesz lepiej,ponawiam pytania.Co radzisz,skoro jest tak zle???GG do tego nie mieszaj,w GG kazdy może mysleć samodzielnie
Też uważam że wymiana byłaby najrozsądniejsza. Dla Orła bezkosztowo, dla jego akcjonariuszy też łatwiejsza do przełknięcia. Ustalenie parytetu na podstawie niezależnej wyceny, wymiana i zakończony temat.
Trampa,jeżeli cię uraziłem,przepraszam,oczywiście,że każdy może mieć włane zdanie,ale opierajmy je trochę na faktach,a fakty są takie,że śrdnia z lat 21-23 to 7,5 zł,rynek w tym czasie na energetykach wykonał 2x 100%,a my staliśmy jak widły w gnoju bo przez wykreślenie z indeksów "rynek nas/Energi nie widział" tylko dlatego,ze poprzednicy postanowili sobie "podarować"Energę Orlenowi
Fakty są takie ,że wszystkie energetyki szorowały po dnie np.Tauron kupił kopalnie za 1 zł .Enea była wyceniana niżej od Energi ,dopiero zmiana władzy zmieniła te relacje najpierw wzrosła Energa bo Prezes powiedział rozliczymy się jak najszybciej ,późnej Tauron i Enea przegoniły nas
Darku a jak tam to zlecenie które miało być 18,86zł ?,ruch.ją nas , Ja może bym wyskrobał na jakieś 7 tyś akcji ale ,może się okazać ,że przepadną te pieniądze na wiele lat