Odnośnie Q4: Marża brutto powyżej moich oczekiwań (7.88%), Podatek dochodowy minimalnie wyższy niż myślałem (liczyłem na 7.7 zamiast 8.7), Marża netto ciut poniżej moich oczekiwań (2.3%, rok temu w Q4 była 2.6%), Wyniki roczne ogólnie świetne - 1.08$ na akcję, 0.54-0.55$ powinno być dywidendy = około 2.0 zł - 5% względem kursu 40 zł.
Teraz ważniejszy będzie rok 2026. Przy 4800 mln $ przychodów (założenie że poprawa r/r będzie się zmniejszać od czerwca). Poprawie marży brutto z 7.2% w 2025 na 7.5% w 2026 jest szansa na 83 mln $ zysku netto (1.50$ na akcje). Przy 5200 mln $ przychodów w 2026 jest szansa nawet na 90 mln $ zysku netto (1.62$ na akcje). To scenariusze moim zdaniem pozytywne, gdzie dywidenda może być 2.7-2.9 zł, a kurs godziwy zatem 54-58 zł.
Gdyby marża została na 7.2% i przychody przestały szybko rosnąć będzie poniżej 78 mln $ zysku netto, wtedy obstawiałbym kurs 32-45 zł, to scenariusz negatywy, bo faktycznie przychody mogą przebić moje oczekiwania. Pożyjemy zobaczymy.
Wiadomym jest ze rok 2026 bedzie jeszcze lepszy co pokazał juz styczen. W marcu podadza prognoze wyniku roku 2026 i powinna ona tylko potwierdzic nasze przypuszczenia. A ze gielda dyskontuje przyszłość to ruch na 50 zl powinien juz sie odbywać teraz. Bez żadnego ale!!!!!! Boom na AI będzie trwał w tym roku w najlepsze plus liczę na wejscia w kolejne kraje.
Bez 2026 mówisz. Kiedyś tu już były dwukrotnie wyniki powyżej 75 mln $ zysku netto, natomiast wtedy kurs trzymało niskie C/Z rzędu 5, stąd kurs nie mógł przebić 28-32 zł. C/Z wynikało z obaw o niestabilne około konfliktowe rynki, możliwą eskalację, niewiadomą powtarzalność wyników i jak niektórzy twierdzą przez pochodzenie spółki.
Teraz C/Z wchodzi na uczciwsze ceny i częściowo znikają dyskonta. C/Z = 10 przy 60 mln $ zysku netto da 39 zł, czyli obecne okolice i tyle się należy za 2025 jeśli tak na to patrzeć.
Ale rynek gra w przód i 2025 to już historia, patrząc na możliwy zysk w 2026 rzędu 80 mln $+ i biorąc C/Z 10 wychodzi 52 zł. Przy takim C/Z wychodzi 5% możliwej dywidendy.
C/Z 10 to stan ksiazkowy wrecz idealny. Nic nie stoji na przeszkodzie zeby ten wskaźnik wynosił np 15. Popatrzcie koledzy ile oni maja gotówki na koniec roku.Szok!!!!! A to jest czesto wazniejsze niż sam wynik
Fajnie gdyby takie było, ale dla mnie za duże = większe pole dla spekuły i zawirowań. Mniejsze i wysoka dywidenda dają stabilizację i bezpieczeństwo, oczywiście przy takim dobrym rozwoju spółki jak robi to Asbis. Pamiętam zdanie z jednego z czatów jak prezes powiedział że to jeszcze nie czas żeby doić krowę :).
Pytanie czy powrócą do stawiania prognoz, okoliczności z powodu ktorych przestali je wydawać nie zniknęły, nawet za bardzo nie zmniejszyły się, także nie jest to takie pewne, ale miło by było gdyby rzeczywiście powrócili, jeżeli tak to musimy cierpliwie poczekać na końcówkę marca/początek kwietnia
Pamiętać należy, że GPW to bananowa giełda i tutaj absurdalne ceny akcji mają spółki-bankruty, natomiast spółki prężnie rozwijające się o silnych fundamentach są dołowane, np. Votum
No dobra zaktualizowałem excela na 2026 i wyszło mi ok 97 mln zysku. To są najlepsze szacunki na chwilę obecną. Może ulec zmianie zarowno w dół jak i w górę.
Mi przy 5000 mln $ przychodów i optymistycznej marży brutto 7.5% (poprawa), wychodzi 375 mln $ zysku brutto.
Koszty SG&A to około 4.4% przychodów lub 57% zysku brutto (wiadomo, na oko), średnio mi wychodzą 219 mln $, to daje zysk operacyjny 156 mln $.
Dalej są przychody finansowe, koszty finansowe, strata kursowa i inne zyski i koszty. Koszty finansowe są największe koło 1% przychodów, ale zakładam trochę niższe przez efekt skali i bardziej względem zysku, wychodzi mi 124 mln $ zysk przed opodatkowaniem.
Podatek względem tego zysku to ostatnio 21.5%, wychodzi 96.0 mln $ zysku netto (przy poprawie marży), a z taką jak podałeś (7.33%) wychodzi mi 86.0 mln $ zysku netto.
Zatem marża będzie dalej kluczowa i tutaj jest drobna zagwozdka, bo przy telefonach jest wysoka, a przy serwerach które ważą więcej w wynikach zazwyczaj niższa Teraz Q1, Q2 i Q3 może być podobna do zeszłorocznych i dopiero Q4 2026 będzie znów bliżej 8%.