• Artykuł wp Autor: ~Mroczny [81.95.192.*]
    https://wiadomosci.wp.pl/miliardy-zlotych-na-stole-kontrowersje-wokol-kontraktu-w-ramach-safe-7256486317984192a

Ciekawy artykuł z dzisiaj do poczytania
  • Re: Artykuł wp Autor: ~Pavulon [188.146.156.*]
    Bardzo dobra wiadomość
  • Re: Artykuł wp Autor: ~Dario [83.26.225.*]
    Czy dobra to nie wiem. Widać że ani z NRA ani x SAFE kasy nie chcą im dać. Jedyny ratunek to polityczny atak na poncyliusza. Oby dalo to jakiś efekt i zmianę decyzji
  • Re: Artykuł wp Autor: ~Mroczny [81.95.192.*]
    Tak, każde próby torpedowania Polskiej Amunicji a także opóźnianie decyzji będzie działać na korzyść Niewiadowa.
    Z artykułu jasno wynika, że Polska Amunicja jest uzależniona od WB, a sama żadnego potencjału nie ma.
    Także ostateczny plan GN się nie zmienia, jak nie Polska to sprzedaż eksportowa
  • Re: Artykuł wp Autor: ~Dada [37.47.213.*]
    To nie dana kasa twoje dzieci będą spłacać to pożyczka na złych warunkach dla Polski a Niewiadów i tak ma swoich klientów
    I tak i nie. Polecam film Mentzena na yt, jak punktuje dobre i złe strony safe
  • Re: Artykuł wp Autor: ~TakaPrawda [31.183.168.*]
    Dnia 2026-02-21 o godz. 12:00 ~Mroczny napisał(a):
    > I tak i nie. Polecam film Mentzena na yt, jak punktuje dobre i złe strony safe

ale ten twój typ, ma często mroczki w oczach .
  • Re: Artykuł wp Autor: ~TakaPrawda [31.183.168.*]
    Dnia 2026-02-21 o godz. 10:48 ~Dada napisał(a):
    > To nie dana kasa twoje dzieci będą spłacać to pożyczka na złych warunkach dla Polski a Niewiadów i tak ma swoich klientów

Chcesz się dorobić to tylko na kredycie , mądrym kredycie ,
    albo minimum 10 osób mus na ciebie pracować , inaczej bida z bidą się stykają .
  • Re: Artykuł wp Autor: ~Olo [83.24.109.*]
    Nie jest to teraz dobra informacja.
    Z jakiś powodów nie chcieli im dać kasy z FIK a teraz z SAFE.
    Ale zapotrzebowanie na 155 tak duże, że nie będą mieć problemu ze zbytem.
    Będzie o tym bardzo głośno politycznie, bo jak jesienią pierwsze kontrakty pójdą na ekspert, a Polska bedzie czekała kolejny rok na uruchomienie produkcji z PGZ czy 2 lata na z Polskiej Amynicji, to będą politycznie zmuszenie do zakupów, bo opozycja to bardzo wykorzysta i to bedzie spory cios w rządzących.
  • Re: Artykuł wp Autor: ~PanJan [79.191.117.*]
    Cenny wpis.
    Jak GN zacznie produkować i pójdzie to na eksport to opozycja będzie miała używanie i słusznie. Opcje sa dwie - ale spekuluje.
    1. Dać sałatę i podpisać kontrakt.
    2. Zablokować Niewiadow w jakiś zawoalowany sposób (?)
  • Re: Artykuł wp Autor: nignog [188.146.165.*]
    Myślę że temat Niewiadowa stanie się polityczny i wyjdzie z tego że dostanie hajs.
  • Re: Artykuł wp Autor: nignog [188.146.165.*]
    Dzisiaj PiS ma mieć konwencję na temat SAFE. Może coś powiedzą o Niewiadowie
    Artykuł ciekawy aczkolwiek relatywnie potwierdza moje stanowisko, że naszemu faworytowi mocno nie po drodze z rządem a to rodzi z kolei zasadne pytania o taki stan rzeczy. Czemu jako faworyci rozwoju krajowego 155mm nie są brani pod uwagę? Czy jest to standardowy szlam polityczny i nepotyzm czy jednak jest coś grubszego na rzeczy? Nazywajcie mnie siewcą niepokoju ale pytania są zasadne i niech każdy inwestor kwantyfikuje ryzyka. Nie zmienia stanu rzeczy, że GN powinien sobie poradzić bez rządowej jałmużny.
  • Re: Artykuł wp Autor: ~tado52 [31.182.85.*]
    Pieniądze z Safe dostaną , dla każdego starczy i muszą się sprężyć, bo terminy krótkie mają!
    Wydaje mi się, że to jest wina tego, że do NRA jeszcze za czasów pisu wpisano na sztywno pgz i polską amunicję. Później był jakiś kocioł, polska amunicja przeszła w prywatne ręce, a NRA pozostało w niezmienionej formie.
    Ale zauważ, że takie wb też nie jest wpisane do NRA. Więc albo Polska amunicja rzeczywiście wybuduje fabrykę (pewnie za 3 lata najwcześniej, emotka klauna) albo zleci produkcję / wypożyczy zdolności produkcyjne od WB. Ale to wtedy rodzi pytania, dlaczego nie zlecić produkcji amunicji bezpośrednio do wb (kwestia udziałów, państwo posiada udziały w wb, ale wb posiada tylko połowę udziałów w PA = produkcja w PA to mniejszy zysk dla państwa). A przecież Niewiadów też proponował sprzedaż udziałów państwu poprzez FIK.
    Ogólnie pewnie wystarczy jednym posiedzieniem rządu zmienić ustawę o NRA i dopisać tam Niewiadów i WB. Dlaczego nie chcą tego zrobić? Decyzje polityczne? Dawanie swoim (Ponyljusz)? Nie mam pojęcia, jest wiele opcji.

Jak na moje Niewiadów powinien robić swoje. Do października sporo czasu, zdolności będą. Jak ruszy fabryka to dostaną jeszcze 120 mln od Fidery na elaborację. Northrop zapewni klientów. I wtedy zaczną się pytania, dlaczego państwo nie inwestuje w Niewiadów.
    Prawda, jak GN zacznie sprzedawać za granicę to opozycja będzie miała używanie i słusznie. Dopiero wtedy guano trafi w wentylator.
  • Re: Artykuł wp Autor: ~Dwoogeee [31.0.52.*]
    Tam gdzie jest duża kasą są i walki... Czy to pierwszy raz, że rząd robi coś co się wydaje nie logiczne? Przynajmniej dla nas, bo oni mają już to obcykane kto ile dostanie i ile z tego skapnie im do kieszeni...
[x]
NIEWIADOW -1,39% 14,20 2026-05-29 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.