Wydaje mi się, że to jest wina tego, że do NRA jeszcze za czasów pisu wpisano na sztywno pgz i polską amunicję. Później był jakiś kocioł, polska amunicja przeszła w prywatne ręce, a NRA pozostało w niezmienionej formie.
Ale zauważ, że takie wb też nie jest wpisane do NRA. Więc albo Polska amunicja rzeczywiście wybuduje fabrykę (pewnie za 3 lata najwcześniej, emotka klauna) albo zleci produkcję / wypożyczy zdolności produkcyjne od WB. Ale to wtedy rodzi pytania, dlaczego nie zlecić produkcji amunicji bezpośrednio do wb (kwestia udziałów, państwo posiada udziały w wb, ale wb posiada tylko połowę udziałów w PA = produkcja w PA to mniejszy zysk dla państwa). A przecież Niewiadów też proponował sprzedaż udziałów państwu poprzez FIK.
Ogólnie pewnie wystarczy jednym posiedzieniem rządu zmienić ustawę o NRA i dopisać tam Niewiadów i WB. Dlaczego nie chcą tego zrobić? Decyzje polityczne? Dawanie swoim (Ponyljusz)? Nie mam pojęcia, jest wiele opcji.
Jak na moje Niewiadów powinien robić swoje. Do października sporo czasu, zdolności będą. Jak ruszy fabryka to dostaną jeszcze 120 mln od Fidery na elaborację. Northrop zapewni klientów. I wtedy zaczną się pytania, dlaczego państwo nie inwestuje w Niewiadów.