Na giełdzie jestem od 20 lat ale tak bezczelnego kombinowania ze spółka to jeszcze nie widziałem. 5 dych to jest minimum co by było gdyby nie przekręty poprzedników i obecnych ....( celowo bez dopełniacza bo cisną się najbrzydsze słowa)
Dlaczego rewelacyjne wyniki nie wplywają na kurs? Mysle ,ze popełniamy błędy myslowe, które nie pozwalają nam zrozumieć co tak naprawdę obserwujemy na kursie Energa To ,ze fundusz sprzedał akcje w zaproszeniu i zbyt duże obroty na akcjach tłumaczymy ,ze skup papieru dokonywany jest na słupy, ktore potem zbierają fundusze i ostatecznie w kolejnym zaproszeniu oddadzą orłowi .Taki rozwój sytuacji po osiągnieciu 95% pozwoli szybko zakonczyć sprawę ,tj zaproszenie ok. 24 zł.i wymiana 1/ 4 ,co daje ok. 27,25 zł.Zorganizana drobnica otrzyma kasę i ,znając Pana Jana , zaczną sie procesy sądowe o pokrzywdzenie wezwaniem 20 roku, o dywidendy , o ujawnienie wyceny i tp.sprawy Zapewne nie byłby to jakis problem dla orła ale wiaerunkowy juz tak. Najwazniejsze to jednak cena, ktora nie zadawala żadnego uczestnika tej gry i odbiega nawet od wartosci księgowej .W tym wszystkim jest jednak rozwiazanie idealne - znami na pokladzie, które zadowoli wszystkich i ktore chyba jest realizowane.Zeby wszyscy byli zadowoleni, wystarczy bardzo duzego, ciągle biorącego akcje z prawej , potraktowac jako odrębny byt. I wowczas jest kolejne zaproszenie- tak samo jak w pierwszym, duzy kupuje z prawej i nie pozwala orłowi przekroczyc 95% akcji .Wiemy , ze równoczesnie Staszak pracuje nad wydzieleniem aktywów energetycznych z orła Za podstawę unifikacji ceny Energa i aktywów wniesionych powinni przyjąc C/WK Na tym etapie zeby przykryc sobie tyłek mogą zwołac zebranie akcjonariuszy celem przegłosowania takiego rozwiązania i wlasnie wowczas dla dodatkowej zachąty ogłosić wypłate dywidendy- nawet najmniejszy drobny bedzie za.Następny krok to wycena połączonej nowej Enegii i porzez sprzedaz na GPW zejscie orla do 51% Dla wszystkich starych udziałowcow to zysk kosmos i żadnych procesów sądowych - nawet Pomorze bedzie zadowolone .Równiez orzeł ze sprzedazy bedzie miał tyle kasy , ze spokojnie kupi i poprzez restrukturyzaje przekształci ją w zyskowną firmę A pijar rządu przed wyborami -wielki sukces Moze dlatego ze do wyborow trochę czasu ,to sie nie śpieszą Czekamy i my bo jesli to jest realny scenariusz to mamy otwartą droge do ponatprzeciętnych zysków
Taki rozwój sytuacji po osiągnieciu 95% pozwoli szybko zakonczyć sprawę ,tj zaproszenie ok. 24 zł.i wymiana 1/ 4 ,co daje ok. 27,25 zł. -taki może być finał niestety,na zaden niezaleczny,ambitny,stawiajacy warunki Orlenowi fundusz nie licz
-peany jaki to Orlen wielki,sprawiedliwy,cywilizowany i międzynarodowy razbite w pył zamkniętym kiblem przed akcjonariuszami Energi,taka jest prawda,tak zeszmacić sobie opinię jedną głupią decyzją tylko czebole potrafią
Szanowny ,darek i tor , załamał bym się bez waszych optymistycznych scenariuszy. Może i trochę przesadzone ale dają nadzieję. Jestem jednak pesymistą. Po pierwsze 5 lat złodziejskich zagrywek / poprzedników i uśmiechniętych / zakończone wyrokiem /, to wielkie szambo, którego nikt nie ma zamiaru opróżnić. Po drugie, Orlen ma już 94% akcji Energi ,ktore sobie wycenia w/g zleconej w ubiegłym roku wyceny wartości spólki. / 42-45 PLN / Wycena ta jest ściśle tajna i dotyczy akcji Orlenu. Nasze akcje są gorsze. Dalej będzie trwał wokół nich taniec oszustów. Kiedyś ktoś napisze podręcznik dla giełdowych oszustów. Materiał ma przygotowany przez Orlen. Po trzecie. Spójrzcie obiektywnie / bez politycznego zacietrzewienia / Co zmusi zdegenerowaną klikę biznesową / obecne władze Orlenu i Energi / do odzyskania kręgosłupa moralnego wyrażonego w płaceniu dywidendy mniejszościowym lub wykup akcji po wartości z wyceny. A teraz trochę optymizmu: nic tej bandy nie zmusi do uczciwości dopóki nie przyłożą łbem w ścianę. Jestem spokojny. Mam pakiet akcji Energi, który rośnie wraz ze wzrostem firmy. Szykują się zmiany legislacyjne i czeka dyrektywa Unii o ochronie mniejszościowych. Zdążą mnie okraść to jeszcze moje wnuki będą ich sądownie ścigać. Top im się spieszy nie mnie.
Co zmusi zdegenerowaną klikę biznesową / obecne władze Orlenu i Energi / do odzyskania kręgosłupa moralnego wyrażonego w płaceniu dywidendy -porozumienie holdingowe z 20' i jego kontynauacja przez obecna ekipę,wymusi dywidendę z Energi za 25',brak dywidendy za 24'mozna było usprawiedliwic sprzątaniem po poprzednikach,odpisami na ponad 600 mln itd,teraz tego nie ma,chociaż 550 mln roszczeń ze strony URE wisi nad nami i to trochę niepokoi w kwesti dywidendy za 25',ale tak,czy siak,o dywidendę z Energi walczyć musimy,zablokowany dostęp do łazienki przed akcjonariuszami Energi,paradoksalnie nam w tym pomaga;-)
Torze, jako prawdziwy Chrześcijanin oceniający rzeczywistość podobnie jak Jezus po krótkim zastanowieniu się powinieneś dojść do wniosku, że tym skupującym funduszem, który miał czelność postawić się Orłowi jest Grupa Gdańska, której to przedstawiciel Dariuszek kłamczuszek swego czasu pisał, że powyżej 13 zł kurs Energi już nie wzrośnie. Jego apele najgłośniej wybrzmiewały i rezonowały z "wyrok wykonaliśmy" w jednym z głębszych dołków, po przebiciu wszelkich możliwych wsparci, również na RSI. Obecnie razem z emerytem gardłują w podobnym tonie. Piszę dlatego żeby ich zachęcić do szybkiego skupu przynajmniej powyżej 30 zł bo 20 zł to wstyd dla GG a nie dla Orła.
Arskiozan według mnie zbyt duzo tutaj zwracacie uwagi na moralny kregosłup czy sprawiedliwosc -to zawsze były hasla zeby nimi sie przykrywac i maskowac rzeczywiste cele Rowniez nie pasuje tutaj zydowskie "kochaj blizniego jak siebie samego" bo w pierwotnej wersji dotyczylo tylko dbania o swoją wspolnote dodatkowo ograniczoną tylko do Zydowi A jaką tutaj mamy wspolnote? Odpowiedz jest tylko jedna -mamy ponadpartyjnych notabli zwiazanych z jedna albo drugą partią ktorzy pomimo pieknych hasle chcą realizowac wlasne egoistyczne cele Drobnica zaciekle trzymając akcje Energi chce sie do nich przytulic ale to wywoluje z ich strony tylko złosc Zamykają kible ,restauracje zbijają kurs ,przeciagają w czasie rozwiazania ,nasylają trolli,bo mamy konflik interesow -wspolnota notabli moze zarobic wiecej tylko nas wyleszczając Oberzyj sie dookoła wszedzie są przyklady tego dualizmu np w Iranie rzadzaca religijna elita pod pieknymi hasłami roztrzelala ponad 20000 takich samych wierzących ktorzy zaufali wspolnocie jednej religi W rosji prawoslawni duchowni namawiaja do zabijania prawosławnych ukraincow bo " Bóg jest z namii "Chrzescijanstwo paliło na stosach wszystkich ktorzy podwazali wladze duchownych notabli bo zawsze był konflikt interesow Wszyscy oni boją sie utracic przywileje wladzy i sieją puste frazesy Czy zatem pomimo konfliku interesow miedzy nami a notablami mozemy zarobic ? Mamy demokracje i nie mogą nas roztrzelac albo spalic na stosie-musza z najbardziej wytrwałą czescia drobnicy dojechac do celu To jest nasza nadzieja na opytymizm
tor w/g mnie kalkulaja Orlen/Energa jest prosta,zakładając nawet 7zł dywidendy z Orlenu,otrzymamy 6% brutto zwrotu z kapiału przy obecnym kursie,w przypadku Energi min, 22-24 w drugim kroku Orlenu jest prawie pewne,czyli +10-20%,czy drobny akcjonariat Orlenu to zauwazy? nie wiem,ale my powinniśmy to widziec
Dnia 2026-02-21 o godz. 12:08 ~darek napisał(a): > tor w/g mnie kalkulaja Orlen/Energa jest prosta,zakładając nawet 7zł dywidendy z Orlenu,otrzymamy 6% brutto zwrotu z kapiału przy obecnym kursie,w przypadku Energi min, 22-24 w drugim kroku Orlenu jest prawie pewne,czyli +10-20%,czy drobny akcjonariat Orlenu to zauwazy? nie wiem,ale my powinniśmy to widziec
a w trzecim kroku ,co będzie wymiana ,czy raczej będą się sądzić z akcjonariuszami Energa ?
w swoim scenariuszu,nie zakladam,ze cena wykupu da mocne podstawy do roszczeń na drodze sadowej,jeden wyrok już mają wiec po co to komu?Dywidenda załatwi temat braku roszczeń o cenę
skup/kurs ruszy jak taki bambik jak ty i tobie podobni zostana bez akcji,więc nie blokuj wzrostów,jesteś bez szans z algorytmem, w przyszlym tygodniu bedziesz miał okazję;-)
oczywiście,że tak,obajtkowe zyski 20-30 mld to tępa propaganda dla pepciowatych,kreatywne księgowanie zysków okazjonalnych na wchlonięciu Energi,Lotosu i Pgnig,okradli pozostałych akcjonariuszy na parytecie lub w przypadku Energi na cenie 8,35 zł i jeszcze Obajtek wciska ludzim ile to Orlen zarabial za jego rządów-żenada,jakoś zaden poważy koncern o tego "menadżera wszechczasów" sie nie zabija
Na razie ogrywam algorytm Pana Jana. Mam coraz więcej akcji a kurs rośnie więc ponownie się mylisz Dariuszku. Jeżeli do końca lutego kurs nie ruszy to idę opowiadać o sytuacji Energi na innych forach. Rozumiem, że Grupa Gdańska dobrze się bawi okradając drobnych ale zapominacie, że mi też się coś z tego tortu należy. Dywidenda lub wzrost kursu i się przymykam. Zasady gry są proste.
nikt z nas jednostkowo nic nie ma tutaj do gadania,ale Jan i GG którą stworzył w odpowiednim momencie ktory się zbliża,i owszem ma,przyjmij to do wiadomości i nie szczuj na GG bo tylko dzięki Janowi i GG jesteśmy w miejscu gdzie jesteśmy z olbrzymimi szansami na więcej
Przyjąłem to do wiadomości bardzo dawno. Nie szczuję tylko apeluję o rozsądek. Od zbyt dużej władzy i Panu Janowi widać odbija. Wiem, że chcecie skupić jak najtaniej ale robienie sobie prywatnego folwarku z FF i arkusza zleceń to już zbyt daleko idąca chciwość. Ma być 30 zł do końca 2Q i koniec dyskusji.
Mnie dziwi dlaczego temat wykupu Energi jest tak przeciągany zakladając że zaraz wejdą 2 gazówki, pracuje coraz więcej oze, mają duże stałe wpływy z dywidendy plus prognozowany wzrost zużycia energii czy obniżenie kosztów ets powinno przemawiać za wzrostem wartości Energi I jednocześnie przy stanie posiadania Orlenu na poziomie 94% w Enerdze zastanawia to blokowanie pozostałych akcjonariuszy Energi czy rozwoju strategii samego Orlenu
sam piszesz(i słusznie)że Energa się rozwija,wejdą gazówki aktywaz Orlenu itd,i zamiast domagać się by uczestniczyć jako akcjonariusz w tym rozwoju,usilnie chcesz sprzedać i zapomnieć-nie pojmuje,przecież aktywa można przenosić z Orlenu również z nami na pokładzie Energi,wystarczy robić to transparentnie i uczciwie,Orlen przciągając temat wie,że zapłaci więcej,może chce zapłacić więcej ale ty chcesz juz,tu i teraz sprzedac,to oznacza,że chcesz mniej......-gdzie sens???a tymczasem przy ebitda 4,1 mld już za 25',wskażnik dług/ebitda powinien znacząco się obniżyć
Openerem,sam odpowiadasz zadawanymi pytaniami dlaczego temat wykupu jest przeciagany choc wyniki finansowe bedą rosnąc Odpowiedz jest prosta -wszystkim zalezy na wysokiej wycenie akcji Zobacz podali bardzo fajne zarobek za 25 rok co zmienia C/WK a wiec realnie zwieksza wartosc Energa To ze póki co tego nie widzisz na kursie bo ciągle chcą nas wymeczyc i zniechecić -slabe jednostki oddadzą papier Tyle akcji przewalono ze jedynymi dawcami cennego papieru moze byc tylko drobnica Przeciagają to wymeczenie bo mają czas Ja zakładam ze jeszcze zrobią jedno tanie zaproszenie ale chyba nawet nie muszą Wyraznie preferują powolanie nowej Energa polączonej z aktywami enegetycznymi Orla / orzeł przekroczy 95%/ A polaczenie moze byc tylko po C/wk Po co sie spieszyc jak wejdą gazowki znow c/wk spadnie a przy wymianie bedzie to miało znaczenie - wzrosnie wartosc akciji nawet bez wzrostu ceny na GPW Potem ogloszą ze bedą stale wyplacac dywidende i z nami na pokladzie sprzedadzą akcje NOWEJ Energa na GPW Nawet jesli przy sprzedazy c /wk bedzie 1,5 to fundusze bedą sie bic o papier Dla wszystkich starych akcjonariuszy to nawet 55 zł Teraz chyba na biezący kurs nie bedziesz patrzyl bo on ma nas wyleszczac - ja dzisziaj wezme min 1 k Moze taki scenariusz ?
openerem jest najwyrazniej zmęczony posiadaniem akcji Energi,nie wiem jak dlugo je ma,ale właśnie metoda"na zmęczenie" jest bardzo często stosowaną taktyką na "wyleszczenie" na zasadzie /już trochę zarabiam,nic się nie dzieje,przeciągają temat,poszukam szczęścia na innej spółce/,dlatego pojawiaja się ta forum takie "dziadki i ich dziwne gadki",nie macie szans,już nic więcej nie ugracie,dywidenda jest w Orlenie i takie tam bzdety
nie można 95% głosów przekroczyc zaproszeniem i na podstawie ceny z zaproszenia zrobić wykupu przymusowego w/g mnie bo łatwo taki przymusowy wykup można zaskarżyć i wygrać,moim zdaniem,jeżeli faktycznie ma być wykup resztek akcji,kolejnym krokiem będzie oficjalne wezanie do sprzedaży,spałniające standardy godziwości ceny z odniesieniem się zarządu Energi do proponowanej ceny w wezwaniu itd-pytanie otwarte-czy faktycznie Orlen chce wykupu wszystkich akcji Energi?
przypominam o pismach protestacyjnych do Orlenu do MAP jako głownego udziałowca,uniemożliwienia dostępu do łazienki dla akconariuszy Energi,nie możemy bagatelizować,,to niesłychany skandal,buta i kompromitacja osoby która o tym zdecydowała,Orlen musi to wyjaśnić,a winnych tej sytuacji ukarać.W Orlenie nie moga pracować osoby kompromitujące,ośmieszajace Orlen w oczach społeczeństwa.
capex Energa za ostatnie 2 lata to ponad 10,6 mld zł ponad 25 zl/akcja a kurs 20-cia przebić nie może -notowania Energi to jakaś alternatywna rzeczywistość;-)
Miałem już tu nie pisać ale jak czytam te wasze wypociny to nie mogę
Darek gdyby tak nie można było to miałbyś zamknięty kibel i brak możliwości picja jedzenia
Czyli można
16,IV kibla zamknąć się nie da,21.V kibla zamknąć się nie da,w czerwcu podczas wza Orlenu,kibla zamknąć się nie da,kto tego nie rozumie,nie rozumie również jak głupią decyzją zaszkodził reputacji Orlenu,ten kto o tym zdecydowal nie powinien pracować w Orlenie bo ośmiesza największą spólkę w kraju
Energa Operator należąca do Grupy Energa, której właścicielem jest Orlen
https://stooq.pl/n/?f=1740508
-Orlen będzie właścielem wtedy, gdy wykupi pozostałe 8% akcji z rąk akcjonariuszy indywidualnych,na teraz jest większościowym, ale współwłaścicilem-rzetelność dziennikarska się kłania
Dnia 2026-02-23 o godz. 13:43 ~darek napisał(a): > ...... ten kto o tym zdecydowal nie powinien pracować w Orlenie bo ośmiesza największą spólkę w kraju
Nie bądź naiwny. Fafik o tym zdecydował i ponosi 100% odpowiedzialność za to.
nie wiem,optymistycznie zakładam,ze to nadgorliwość kogoś z o chrony,ale jeżeli to sam prezes zdecydował,to zwolnićw trybie natychmiastowym-czarne ma być czarne a białe białe,nie można w sferze publicznej zapewniać o przestrzeganiu najwyższych standardów a w rzeczywistości być "tak małym",wyzutym z odrobiny empati do bliżniego, czlowiekiem.
W demokracji powinny byc przestrzegane "najwyzsze standarty" jesli chodzi o ludzi na świeczniku W panstwach o długiej tradycji demokratycznej np Anglii zamieszani w aferze Epstejna zostali od razu odwolani z pełnienia funcji publicznych W panstwach o slabej tradycji demokratycznej tak sie nie dzieje - mamy raptem 30 lat demokracji Winni temu nie są politycy ale niewyrobiony wyborca ktory czesto w ocenie zaistniałej sytuacji kieruje sie nie rozumem a ideologicznymi uprzedzeniami Jesli mozna krasc ,oszukiwac ,głosic antysemickie hasła i zawsze w wyborach zdobywac głosy wyborcow to po co byc szczerym Pozostaje szanowac blizniego to w rzeczywistosci grabić gostka bo i tak on nie wyciagnie wnioskow
Ogromnym wsparciem dla WIG20 był Orlen (+2,78 proc.). W czasie sesji kurs zyskiwał jeszcze więcej i wspiął się na 113,34 zł – najwyżej od 2019 r. Na koniec dnia za akcje spółki płacono równe 113 zł co wyceniło firmę na 131,18 mld zł – najwyżej w historii ...... https://www.bankier.pl/wiadomosc/Orlen-wart-juz-131-mld-zlotych-Wiecej-niz-Zabka-Budimex-Orange-Pepco-Alior-Kety-Modivo-Kruk-razem-wziete-9087889.html -tylko to pokazuje,jak brak Energi notowanej w indeksach,brak dywidendy z Energi negatywnie wpływa na poziom jej notowań,Orlen notowany na poziomie 0.86 wk,Energa,spółka z grupy Orlen podstawa przyszłej rentowności i dekarbonizacji Orlenu notowana na poziomie jedynie 0,64 wk
przy parytecie bez znaczenia jakim,czy 1/1 czy 1/10 nie mamy nic niestety do powiedzenia,nawet pozew którego nie da się wygrać nic nie da,bo Orlen(dzisiaj) 113 zł "jutro" może być 150 albo 50 bo coś złego się wydarzy
parytet 1/4 to żadna łaska minimum taki parytet wk/wk powinienbyć już w 20',wtedy od 20' mielibyśmy dywidendy z Orlenu,na dzisiaj za 20-21-22-23-24 Orlen wypłacił 22.65 zł w dywidendach +teoretyczne 6 zl za 25'=28,65 zł/4=7,16 zł,więc na dzisiaj parytet 1/3 to żadna łaska ze strony Orlenu,nie wydaje się jednak by opcja parytetu była w Orlenie rozwazana
Jesli w tej cenie i powyzej tej ceny ktos kupil miliony akcji to znaczy ze chce zarobic kasę Jesli on zainwestował miliony to nasze tysiace to nie jest wielkie ryzyko
oczywiście,że tak, tutaj karty są już rozdane,wystarczy nie sprzedawać posiadanych akcji,chyba,że "na leki dla siebie lub bliskiej osoby"ktoś potrzebuje
jak to jest,ten sam serwis informacyjny w jednej "stopce" jest wszystko jak należy,zgodne z prawdą W ramach budowy koncernu multienergetycznego spółka sfinalizowała przejęcia Grupy Lotos i PGNiG oraz większościowego pakietu Grupy Energa. https://stooq.pl/n/?f=1740707 a ,w innej jakieś brednie wprowadzające w błąd czytelnika,że Orlen jest właścicielem Energi Energa Operator należąca do Grupy Energa, której właścicielem jest Orlen https://stooq.pl/n/?f=1740508&c=1&p=0
nie byłem na miejscu,niewiem co mowił,jak się tłumaczył dyrektor który wyszedl do protestujacych,ale,co by nie mówił "smród z zamkniętego kibla"przed akconariuszami Energi nie mał prawa się zdarzyć w takiej firmie jak Orlen.kropka
"nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobisz?" nie miało prawa się zdarzyć, ale zdarzyło się-z takim nastawieniem co chwila od codzienności dostajesz z liścia