• OKI od 1 Lipca brak Belki Autor: ~Elczapo [83.12.16.*]
    Ja przenoszę transferuje swoje akcje Asbis w moim biurze maklerskim i wolę zapłacić ten 1 % od aktywów powyżej 100 tysi niż ew. sprzedaż z zyskiem. Na moich 15k akcjach mam do zapłaty ponad 60k pBeki a tak po transferze 1% z aktywów ponad 100 tysi będę miał 4k do zaplaty rocznie gdzie na obecną chwilę p.Belki który mi wisi jest warty ok. 60k. Chyba dla większości z Nas co obkupili się Mega i mają Mega zyski nie opłaca się sprzedawać przed 1 Lipca - patrzą na parcie AI tym bardziej.
  • Re: OKI od 1 Lipca brak Belki Autor: ~speed [217.119.67.*]
    u mnie gdybym chcial skeszowac asbis to wychodzi 31k belki do zapłaty a wg nowych zasad byłoby to 3k. wiec mega na plus.
  • Re: OKI od 1 Lipca brak Belki Autor: ~Elczapo [83.12.16.*]
    Spoko że to wchodzi wyjdzie lepiej niż zakładanie fundacji rodzinnej.
    Generalnie może to pobudzić Banana szczególnie spółki płacące solidne dywidendy bo ten 1% to pikuś na Asbisie.
    Ten 1% to ma być maksymalny poziom który jeszcze jest poza projektem i jest zabezpieczeniem proponowanym przez SII ale przy obecnych poziomach stóp procentowych na teraz wynioslby 0,8% na teraz i nawet dla samej dywidedny się opłaca.
  • Re: OKI od 1 Lipca brak Belki Autor: ~Wełniaczek [31.0.182.*]
    Ponoć nie będzie można przenosic / transferować. Trzeba będzie sprzedać i odkupić.
    W modelu Osobistego Konta Inwestycyjnego (OKI), którego start planowany jest na 1 lipca 2026 roku, kluczową korzyścią jest właśnie brak konieczności sprzedaży akcji, aby uniknąć podatku Belki przy każdej transakcji. 
    Oto jak to ma działać w Twoim przypadku:

Przeniesienie akcji bez sprzedaży
    Transfer aktywów: Docelowo OKI ma umożliwić przeniesienie posiadanych już papierów wartościowych (np. akcji, ETF-ów) z Twojego obecnego rachunku maklerskiego bez konieczności ich upłynniania.
  • Re: OKI od 1 Lipca brak Belki Autor: ~zen_on [87.99.114.*]
    To chyba jakaś halucynacja, proszę o źródło.
    Napiszę Ci czemu tak raczej nie będzie (ale mogę się mylić):

Każdy kto ma jakiekolwiek zyski mógłby przenieść wszystkie akcje na OKI, a potem od razu je sprzedać bez belki.

Zatem logiczne wydają się trzy opcje:
    1. Tylko gotówka (najprostsze do zawarcia w ustawie)
    2. Podatek płatny przy transferze (bez sensu z punktu widzenia zysku, ale przynajmniej nie trzeba wywalać w rynek i odkupować)
    3. Lock-up na przenoszone aktywa (trudniejsze do zapisania w ustawie, zależnie od rodzaju aktywów)

Jeżeli zostanie opcja nr. 1 to przy starcie OKI (jeżeli się nie opóźni to w lipcu) może nastąpić chwilowa dynamiczna wyprzedaż na akcjach, a potem odkup. Przy opcji 1 nie zamierzam tam trzymać więcej niż 80k, więc jeżeli więcej osób tak zrobi to sam ruch na kursach może nie być duży.
    https://www.ifirma.pl/blog/oki-czyli-osobiste-konto-inwestycyjne-czy-bedzie-mozliwosc-inwestowania-bez-podatku-belki/

"Na konto OKI będą mogły być wpłacane tylko nowe środki (gotówka); nie będzie możliwości przeniesienia już posiadanych aktywów bez ich wcześniejszej sprzedaży"

https://www.money.pl/gospodarka/jak-dziala-osobiste-konto-inwestycyjne-to-trzeba-wiedziec-7185958494567008a.html

"Na OKI musi być wpłacona gotówka, czyli nowe środki. Jeżeli ktoś ma w tej chwili od 10 lat akcje, to żeby skorzystać z OKI, musiałby dokonać ich sprzedaży i wtedy wpłacić środki na rachunek - doprecyzował Andrzej Domański"

Może zmienią to w ustawie (oby), ale trzeba brać pod uwagę inne strategie.
  • Re: OKI od 1 Lipca brak Belki Autor: ~Hardy [31.61.182.*]
    VAT też był podniesiony na 23% niby przejściowo i co... jaj co
    Domański to niech sobie żongluje eggs we własnej kieszeni a od naszych pieniędzy wara.
    Chcą udoskonalić system okradania podatnika i tak kombinują jak to pos rać.
  • Re: OKI od 1 Lipca brak Belki Autor: ~pop [194.107.18.*]
    Fajnie.
    To może wyglądać teoretycznie tak: Sprzedane akcji za 200 tys, zapłacone 19 tys podatku. Kupione znów za 200tys akcji ( te 19 tys zarobione na budowie albo na zmywaku) zaraz też podatek 1000zł od tych 100tys. Akcje staniały o 20%. ale kasa jest w budżecie? jest kasa.
  • Re: OKI od 1 Lipca brak Belki Autor: ~Bzzz [78.30.109.*]
    A kto wam każe sprzedawać wszystko i przenosić wszystko do OKI? Można przenieść tylko część albo w ogóle nie sprzedawać nic i na OKI pootwierać zupełnie nowe pozycje w portfelu. Dają wam do ręki korzystne narzędzie, a wy tylko szukacie powodów do narzekania.
  • Re: OKI od 1 Lipca brak Belki Autor: ~pop [194.107.18.*]
    Korzystne zakładając, że będzie zysk. Natomiast zawsze korzystne dla budżetu, czyli ryzyko trzeba skalkulować. Ciekaw jestem jak to wyjdzie dla budżetu, jak wygląda średnia zarobku na akcjach, czy to się opłaca dla budżetu. Pewnie ktoś to policzył.
  • Re: OKI od 1 Lipca brak Belki Autor: ~QW [89.25.226.*]
    A to już podpisane?
  • Re: OKI od 1 Lipca brak Belki Autor: ~olo [83.24.38.*]
    Jeszcze w fazie projektu, ale koledzy popuścili wodze fantazji.
  • Re: OKI od 1 Lipca brak Belki Autor: ~Wełniaczek [31.0.182.*]
    Na 1 lipca na 90% się nie wyrobią.
    Też mi się tak wydaje, a widziałem też że gdyby to było uruchomione w trakcie roku byłoby przeskalowane tzn:
    - uruchomione od 1 lipca = tylko 50k bez podatku
    - od 1 września - tylko 25k podatku

Jak im się opóźni, to może dopiero na 2027 ruszą.
  • Re: OKI od 1 Lipca brak Belki Autor: ~Hardy [31.61.182.*]
    Będą ściemniać do końca kadencji.
    Łobuzy mogli by uszanować prawdziwych inwestorów - dlaczego mam coś sprzedawać żeby posiadać OKI - nie mam dodatkowych 100 tysi - to łamanie Konstytucji.
  • Re: OKI od 1 Lipca brak Belki Autor: ~hmm [31.0.59.*]
    Elczapo, z całym szacunkiem ale nie bądź naiwny, oni nie robią tego dla nas, tylko pod siebie, tez uważam że w tym roku się nie wyrobia, z resztą od ogłoszenia o OKI od wielu tygodni już jest cisza, wymowna.. a nie oszukujmy się, mieliby dobrowolnie pozbawić się ściągnięcia mld z podatku od zysków kapitałowych dając opcje przeniesienia? Nigdy w życiu, oczywiście że takiej opcji nie będzie, obywatelu sprzedaj akcje, zapłać grzecznie podatek, a potem nowym kapitałem zasil konto, naprawdę nie oczekujmy wiele po rządach tych samych ludzi od 20 kilku lat, oni tylko zmieniaja stołki i obietnice
[x]
ASBIS 2,91% 70,80 2026-05-18 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.