• FDA zgoda Autor: ~pol [193.106.209.*]
    https://espiebi.pap.pl/node/715121
  • Re: FDA zgoda Autor: ~Emen [37.31.42.*]
    Stało się tak jak miało się stać
  • Re: FDA zgoda Autor: ~CalvinK [194.156.16.*]
    Dzięki Bogu :) Udało się :))) Dobrej nocy jesli możecie dziś spać :)))
  • Re: FDA zgoda Autor: ~Split [37.31.156.*]
    Marek nie bądź smutny, świętuj z nami.
  • Re: FDA zgoda Autor: ~ssss [5.184.101.*]
    Jakie spać???!!!

Całą noc tańcować będziem. Biedni sąsiedzi.

I całą noc trzeba rozczajać, na ile lecimy.

Myślę, że 75 mln dolarów o jest minimum minimów, chociaż zapewne więcej. Skoro jest już list intencyjny to jest parcie i nawet ja, sceptyk, powiem teraz, że 150 mln jest osiągalne.

75 mln dolarów to 18 zł dywidendy. Gdyby yield dywidendy wynosił tyle, ile na Scope (tzn. 28,64%), a przecież perspektywy mamy tu lepsze niż na Scope.

Daje to dokładnie 62,8 zł za akcję. Taka wartość wg informacji na dzisiaj, z perspektywą na jeszcze lepszą dywidendę (nawet dwukrotnie większą) i kolejne infa.
  • Re: FDA zgoda Autor: ~CC [37.47.247.*]
    Teraz się zacznie licytacja między trzema firmami za CC, a jeszcze prezes mówił, że zaskoczy pozytywnie z PP
    Trochę mi się pisanina plącze, ale to z radości :))))
  • Re: FDA zgoda Autor: ~Remek [217.119.74.*]
    Omg to w poniedziałek wyje..bie górne denka podwójnie o 50 %
  • Re: FDA zgoda Autor: ~Krzychu [46.45.107.*]
    Maksymalnie 10-15%wzrost kursu
  • Re: FDA zgoda Autor: ~Verso [31.183.166.*]
    Za 45 pln wchodzę na maksa. Tylko co tu zamienic? Synektik, Nanogroup? Rainbow tez szkoda oddać przed wakacjami....
    Pozdrawiam wytrwałych Inwestorow. T
  • Re: FDA zgoda Autor: ~Bink [193.28.84.*]
    Dobrze by było z tym 10-15%. Oddadzą hazardziści co brali pod decyzję i cofka dla większych do zbierania na longterm. Ale może być ciężko. "Problem" jest taki, że to jednak sukces historyczny dla polskiej spółki i może być ostro grzany temat w weekend w mediach. Pożyjemy, zobaczymy.
    Ja tylko zrobiłem obliczenia.

Jak długo zajmie dojście do takiego poziomu i czy niektórzy nie będą chcieli się skeszować na szybko, to jest inna sprawa.

Ale spółka dowodzi, że w tej chwili... jest LEPSZA od Scope'a.

Tak, bo otrzymała FDA - zdołała tego dokonać, przejść cały proces.
    Scope jakby stchórzył, nie był w stanie tego dokonać.
    Oczywiście cała sprawa rozbiła się tak naprawdę o brak finansowania i niecierpliwość inwestorów.
    To by jeszcze w przypadku Scope pewnie trwało co najmniej 3 lata, gdyby się zdecydowali robić FDA.

I zapewne urządzenie od ICE będzie używane, a nie odłożone na półkę, tak jak PCR One.

W dodatku backlog w Medinice mamy pełny i jest wiele pięknych rzeczy we względnie zaawansowanej fazie rozwoju.
    To są rzeczy, na które jest mocny popyt, mocne branie. Używa się ich na co dzień w amerykańskich szpitalach, a
    branża kardiochirurgii jest prestiżowa i bardzo bardzo dobrze opłacana.

W przeciwieństwie do diagnostyki, która jest niezbyt doceniana (nie oszukujmy się - technikom płacą jak zwykłemu "robolowi" w biurze). A diagnostyka to jest domena sprzedanego PCR One, tak jak i Bacteromica, które popadł w tarapaty.

Fanatycy SCP kpili sobie z tego, że SCP ma takie skomplikowane urządzenie, a ICE to takie głupotki są... jeszcze niedawno na pewnym dwuliterowym forum...

Nie radzę kpić, bo nigdy nie wiesz, kiedy karma ci odpłaci pięknym za nadobne !!!
    I tak tym razem odpłaciła, ale to chyba za własną krótkowzroczność i fanatyzm.

Przecież lepiej jest, jak coś jest proste i można sprzedać za dużą kasę niż jak coś jest skomplikowane i można to sprzedać za w sumie tę samą kasę. Przecież to jest oczywiste, ale stopień zaślepienia fanatyków SCP jest taki, że oni uważają, że oni mają najlepsze urządzenie i koniec. Nie pogadasz, nawet się odezwać nie dadzą.

A tymczasem to my mamy w backlogu najlepsze i najdroższe urządzenia, tzn. z największym potencjałem na wysoką dywidendę (nie liczy się przecież kwota komercjalizacji, tylko dividend yield). I nie chodzi tylko o AtriClampa, ale też o kolejne urządzenia.

I to są urządzenia super funkcjonalne, bardzo poszukiwane, jest duży popyt (ponieważ zmniejszają koszty i same kosztują mniej niż te obecne na rynku), a nie jest to jakieś szukanie tematów na siłę, typu Edocera. Co to w ogóle jest, o co w ogóle chodzi i czy ktoś to w ogóle kupi? To jest jak na razie projekt-kot w worku z dużym potencjałem, żeby się nie udać zupełnie (a dlaczego, to tutaj nie będę wnikać, ale coś wiem, ale na razie nie powiem - i wy doskonale wiecie, że jak ja powiem, że coś wiem, to wiem, tylko mi się już nie chce pisać, bo to by była kolejna strona tekstu).

A tutaj popyt jest zapewniony na 200%, za duże kwoty komercjalizacji, tylko trzeba dowieźć, co staje się całkiem realne.
    Te projekty, które Góru opisywał, to też jest coś niesamowitego. Dawaj Góru kolejne projekty z szuflady.

Cóż, teraz chodzi tylko o tempo, rozrost struktur, żeby to wszystko mocniej pchać do przodu.
    Docelowo? Komercjalizacja urządzenia średnio co 1,5 roku, może z poślizgiem na 2 lata, ale dlatego trzeba celować w 1,5 roku to wyjdzie 2 lata. Zresztą ciekawe, co na temat możliwego do utrzymania tempa powie prezes. Gdyby to było 1 urządzenie na rok, to... widać, że raczej pomysłów nie zabraknie, a polscy naukowcy mają w zanadrzu różne ciekawe rzeczy. Zresztą, zaczną się zgłaszać jeszcze nowsi ludzie z lepszymi pomysłami, gdy zobaczą, że jest sukces. Tutaj na 10 lat do przodu jest robota spokojnie...

Tak czy śmak średnio 40 zł dywidendy (oby - kwota za CC zdeterminuje, ile można wyrwać od parnterów) co dwa lata, to 20 zł co rok, a to już oznacza 3 cyfry na kursie, tak jak ktoś kiedyś pisał.

Spółka ma jednak 3 ludzi, którzy bardzo mi się podobają: Prezes, Grzegorz Wróblewski i "pan od FDA" (nazwiska nie pamiętam, sorry). Na Prezesie wieszano psy przez lata, ale widać, że to było konieczne, bo takie są problemy w tej branży. Teraz te same problemy dopadają właśnie Scope, bo kolejne spółki nie dotrzymują im terminów i warunków budowy linii produkcyjnej. I już spółka nie jest taka cacy. I już zarząd nie jest taki genialny. I już pojawiają się kwaśne komentarze.

Myślę, że te 3 osoby to jednak kosmiczne połączenie, które da wiele dobrego. Przede wszystkim, gdy ma się kupioną spółkę, to trzeba wierzyć w zarząd, w jego wizję, w jego możliwości. Wtedy nawet jakieś problemy po drodze są po prostu przeszkodami, które się rozwiązuje, a nie są barykadami nie do przebicia.

I dlatego warto trzymać te akcje.
    Dodam jeszcze, że wchodzimy do całkiem innej ligi, do której weszło też SCP, ale szansy swojej tak do końca dobrze nie wykorzystało. Z różnych względów.

Ta liga to liga spółek, które już skomercjalizowały i mają kasę na rozwój, więc nie potrzebują kolejnych emisji.
    A SCP miało kasę na rozwój, a i tak emisję zrobiło, w kiepskim stylu.

W Medi taka sytuacja jest nie do wyobrażenia.
    Na każdego dolara kwoty komercjalizacji złotówka zostaje w kasie.

Jeśli będzie tylko i zaledwie 75 mln dolarów, to w kasie będzie 75 mln zł.
    Przy obecnym poziomie przepalania gotówki, czyli 1,5 mln, wystarczy to na 50 miesięcy, czyli 4 lata.
    A przy 150 mln... na 8 lat. Nie nadążą wydawać. Będzie można robić nie 2, a 4 projekty równolegle. Oby nie zwariowali od takiego tempa.

Rozkręcenie skali działalności już mają zapewnione dzięki uzyskanej wysokiej dotacji, a na wkład własny też już będą mieć. A przecież będą inne dotacje...
    Każde przepalone 20 mln zł to będzie kolejne minimum 100 mln dolarów za nową komercjalizację - bo takie były koszty opracowania CoolCryo. Teraz niech to będzie więcej, ale i tak zdaje się, że za tę kasę za CC zrobią spokojnie 3 komercjalizacje (projekty w dużej mierze są zaawansowane, AC pewnie wymaga ledwie połowy tej kwoty).

Rozkręcenie skali działalności będzie też skutkować przyspieszeniem wszystkiego. I jest to możliwe dość szybko, bo jak chyba wiecie, wiele czynności jest outsourcowanych (np. testy wytrzymałości klipsów, był przetarg, oferentem była wojskowa akadamia techniczna).
    Taki outosurcing jest możliwy właśnie dzięki temu, że produkty są względnie proste. W przypadku np. Bacteromica taki outsourcing nie jest możliwy, nie w takim stopniu. Nikt by się i tak tego nie podjął, bo urządzenie jest zbyt skomplikowane.

I tu pokazuje się właśnie, że urządzenie proste za dużą kasę ma dużą przewagę nad urządzeniem skomplikowanym, chociaż też za duża kasę. Dlatego właśnie Medi odjedzie Scope'owi jak sprinter długodystansowcowi.
    A, no i dodam jeszcze, że prezesa mamy sympatyczniejszego, heh.
  • Re: FDA zgoda Autor: ~Stary [5.173.149.*]
    Nie będę zdziwiony jeśli w niedalekiej przyszłości usłyszymy o sprzedaży PP, może szybciej niż myślimy
  • Re: FDA zgoda Autor: ~gracz [62.197.149.*]
    ssss zrobiłeś ŻLE obliczenia ....

75 M $ ( dywidendy ) to jest ok 260 M PLN .

akcji jest ok 9 M ...

260 M /9 M = ok 29 PLN na akcje a nie 18 . ( brutto )
    Liczę netto, to wtedy tak wychodzi.
  • Re: FDA zgoda Autor: ~Ldi [109.243.239.*]
    Liczycie po mnimach a cena może być znacznie wyższa i pod to będzie gra. Wystarczy że prezes szepnie coś za tydzień dwa., kto wie.
    No i jeszcze trzeba przemnożyć przez czynnik 75%, który będzie stosowany przy wypłacie dywidendy.
    Bo nie cała kwota zostanie wypłacona, coś musi zostać w spółce, czyli te pozostałe 25%.

Jak się to wszystko uwzględni, to wychodzi tyle, ile napisałem.
[x]
MEDINICE 0,69% 73,00 2026-05-14 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.