• Witam po przerwie Autor: ~Antoni [147.161.248.*]
    Uwolniłem się od wszystkich akcji Answear. Udało mi się dokupić na otwarciu po publikacji danych o sprzedaży, a później wszystko oddałem w przedziale 24,00-24,50. I widzę, że to była słuszna decyzja. Mimo wszystko uważam, że reakcja rynku na sprzedaż w Q4 jest przesadzona. Jeśli kurs zejdzie poniżej 22 zł, znów zacznę zbierać. Mam nadzieję, że płynność pozwoli, bo dzisiaj obroty jak w warzywniaku. W przeciwieństwie do całej branży, dla Answear styczeń to już Q1, dlatego liczę na wybitnie dobry wynik w Q1 (jak na mało istotny w perspektywie całego roku kwartał), a raport za Q4 też nie będzie wcale tragiczny. Kilka, może blisko dziesięciu mln zysku netto i EBITDA w przedziale 25-30 mln zł spowoduje, że raport zostanie dobrze odebrany po tak negatywnie brzmiącym komunikacie o przychodach w Q4. Poza tym - zarząd nie dostanie premii. Więc wyjdzie na jedno, gdyby kryteria zostały spełnione na styk, bo wtedy zarząd dostałby akcje z emisji.
    Poczekam trochę, bo widzę że kurs leniwie się obsuwa, a popytu nie widać. Powinno zejść w ciągu kilku dni poniżej 22 zł
  • Re: Witam po przerwie Autor: ~King_of_kingz [77.73.16.*]
    Ty to jednak nie jesteś n.o.rmalny antonii...
  • Re: Witam po przerwie Autor: ~helpi [46.112.75.*]
    Jak nie ma Popytu dla Spadku to co to oznacza wg Ciebie !?
  • Re: Witam po przerwie Autor: ~Rad50 [37.30.56.*]
    Ktoś próbuje rozbujać kurs.
  • Re: Witam po przerwie Autor: ~Antoni [147.161.249.*]
    No i się doczekałem. Zgarnięty dzisiaj całkiem spory pakiet po 21,95 zł. Tak jak pisałem, zbieram poniżej 22 zł. Nie sądzę, żeby spadł wiele niżej, a po publikacji danych o sprzedaży w Q1 powinno zacząć rosnąć. Nie liczę, na szybki spektakularny zysk, ale kurs 30 zł w ciągu roku jest realny. Ewentualne zakończenie działań wojennych na Ukrainie będzie skutkował szybszym i mocniejszym wzrostem.
    Do usłyszenia w kwietniu.
  • Re: Witam po przerwie Autor: ~Mimo [31.0.89.*]
    Już teraz wiadomo, że I kwartał będzie dobry albo bardzo dobry tylko co z tego jak mam wrażenie że rzeczywiście ktoś manipuluje kursem
  • Re: Witam po przerwie Autor: ~Fan [178.21.154.*]
    Kolego Antoni, jak tam, zbierasz dalej? Raczej nie ma problemu z kupowaniem akcji po cenie poniżej 22 zł!
  • Re: Witam po przerwie Autor: ~helpi [46.112.75.*]
    Będzie miał okazję w tym tygodniu. Być może jutro. Poniżej 21 zł ... Cel może być ok. 20. Tylko czy kasa jest ?
  • Re: Witam po przerwie Autor: ~Antoni [147.161.248.*]
    tak, zbieram. dzisiaj znowu 400 akcji wzięte po 21,90.
  • Re: Witam po przerwie Autor: ~Tomasz [46.113.4.*]
    Ja bym powiedział że zejdziemy na 1 z przodu za moment i wtedy będzie jeszcze lepszy moment na zakupy
  • Re: Witam po przerwie Autor: ~helpi [46.113.10.*]
    Co za ŁAJNO.
  • Re: Witam po przerwie Autor: ~Tomasz [46.113.4.*]
    Straszny, ale jak już się umoczylo to trzeba czekać
    I masz Tomaszu rację. Może mamy dzisiaj na koniec tygodnia 1 jaskółkę ? Otóż zamknięcie tygodnia jest dokładnie takie samo jak tydzień temu, ale dzisiaj był dość spory Obrót jak na ostatnią mizerię.
  • Re: Witam po przerwie Autor: ~Krowa [62.87.238.*]
    I po ptaszku
    Ta spółka to ....SYF.
  • Re: Witam po przerwie Autor: ~Krowa [77.73.16.*]
    Co sie dziwic, to syf zwykły
  • Re: Witam po przerwie Autor: ~Krowa [77.73.16.*]
    Rozumiem, że wiele spółek spada... ale kto to tak ciągle gniecie... zavhowuje sie prawie tak ssmo słabo jak w lutym 2022, a przeciez sytuacja jest zupełnie inna niż wtedy... nie kumam...
  • Re: Witam po przerwie Autor: ~Tomasz [195.82.166.*]
    A nie mówiłem, pukamy do dna od spodu :) typowa zagrywka pod emisję poprzednio jak szła emisja akcji M spadło też poniżej 20.
  • Re: Witam po przerwie Autor: ~PatriaMea [188.146.172.*]
    https://www.youtube.com/watch?v=oxSwWc3v1DU&list=RDoxSwWc3v1DU&index=1     i rozwiniecie  : https://suno.com/playlist/8315f8ee-c01b-46dc-bbcc-ae8002c1eca9
  • Re: Witam po przerwie Autor: ~Antoni [147.161.249.*]
    I mamy kwiecień. Witam wszystkich frustratów, w szczególności tych, którzy tu wiszą od IPO.
    Jak pisałem wcześniej, po przespaniu kursu powyżej 30 zł i zrealizowaniu niewielkiego zysku (10% w stosunku do średniej kupna, bo choć budowałem pozycję od połowy 2022 roku, zaczynając od kupna poniżej 18 zł to zdarzyło mi się dokupić niewielką ilość nawet po 30 zł) i 3,5 letnim oczekiwaniu, co oczywiście jest porażką inwestycyjną, po raz drugi zbudowałem całkiem sporą pozycję na Answear ze średnią kupna 20,80. Nie sądziłem że zejdzie nawet poniżej 20 zł, więc nie starczyło już gotówki na większe zakupu poniżej tego poziomu.
    Zmiany w akcjonariacie dobiegły końca (MCI został już tylko niewielki pakiet, którego MCI nie pozbędzie sie poniżej kurs powyżej 30 zł), szacunki za Q4 napędziły spadki. Dzisiaj przekonamy się jak zły był tej Q4. W obecnym kursie jest chyba strata w Q4, a to raczej niemożliwe. Nie widzę żadnego fundamentalnego usprawiedliwienie dla tak głębokiego spadku, z 30 na 20 zł.
    Myślę, że raport za 2025 rok przyniesie otrzeźwienie i przynajmniej 3-5 procentowy wzrost, a największe nadzieje wiążę z Q1. Przede wszystkim pogoda w styczniu sprawiła, że był to najlepszy styczeń od wielu lat dla całej branży odzieżowej. Luty był słaby, czyli porównywalny z lutym 2025, a dostępne dane za marzec wskazują na solidny kilkuprocentowy wzrost rynku. W marcu mieliśmy do czynienia z osłabieniem PLN w stosunku do walut stanowiących ponad 70% przychodów Answear, co bez wątpienia wpłynie pozytywnie na wynik. Po wzroście przychodów w Q1 o 8-10% rdr kurs może powrócić na ścieżkę wzrostu. Tym razem nie planuje trzymać tego waloru tak długo, jak za pierwszym razem. Chyba, że raporty będą sugerowały znacząco lepsze wyniki w przyszłości.
    Do usłyszenia po publikacji raportu.
[x]
ANSWEAR -0,11% 18,08 2026-05-14 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.