• Ile węgla, ile OZE?? Autor: ~Hehehe [79.191.135.*]
    ciekawe
  • Re: Ile węgla, ile OZE?? Autor: ~Hehehe [79.191.135.*]
    Dziś znowu rekord, a as co?

Rekordy zapotrzebowania i generacji
    We wtorek 3 lutego 2026 r. o godz. 9:30 odnotowano rekordowe, najwyższe w historii zapotrzebowanie Krajowego Systemu Elektroenergetycznego na moc: 27,7 GW netto (29,3 GW brutto*). Z kolei o godz. 11:45 odnotowano rekordową generację, wynoszącą 29,8 GW netto (31,3 GW brutto), przy jednoczesnym eksporcie ok. 2 GW.
  • Re: Ile węgla, ile OZE?? Autor: ~www [83.4.103.*]
    Zwała na JSW
  • Re: Ile węgla, ile OZE?? Autor: ~Myslacy [194.28.13.*]
    10260 MW ponad 40% energii zostalo dzisiaj wyprodukowane z węgla kamiennego. Wszysko pięknie widać na energetycznym radarze.
  • Re: Ile węgla, ile OZE?? Autor: ~Myslacy [194.28.13.*]
    Co do OZE nadciagajaca odwilż znowu zasypie śniegiem farmy fotowoltaiczne, czy będzie wiatr zobaczyny.
  • Re: Ile węgla, ile OZE?? Autor: ~ssn [109.243.247.*]
    W Niemcach kończy się gaz. Putin ratuje sytuację przez gazoportu w Belgii i Hollandi a po zmieszaniu rurociągami do Niemiec to już nie jest ruski gaz. Atom zgasili i się zrobił systemowy problem. Na szczęście bierzemy przykład z naszego sąsiada i w Ostrołęce będzie blok gazowy zamiast węglowego bo przecież Bogna może fedrować 8mln ton rocznie zamiast 10. Swoją niezależność energetyczna zbudujemy o morskie farmy wiatrowe i elektrownie atomowa za 15lat. Tymczasem patrzę na wschód gdzie Kijów zamarza, w Donbasie już nie pofedrują, zaczyna się globalna walka o surowce strategiczne. A Bogdanka lata po 20 za akcję przy wycenie 700 mln mając na kontach ponad miliard w gotówce. Czy ktoś w tym państwie się w końcu opamięta? Czego ja nie rozumiem? Że mam słuchać swoich władców że jak braknie prądu to będę się grzał kotłami na pellet, pompami ciepła i trzecią liną metra w stolicy? Ktoś mi tu wytłumaczy co się dzieje, bo mnie się tu nic nie spina?
  • Węgiel króluje w mixie energetycznym w RP Autor: ~as [185.97.16.*]
    Tanie art. przemysłowe z Azji i Rosji i tania żywność z Ukrainy i Mercosur zrobią swoje.
    Dysponują surowcami, tanią energią i siłą roboczą

Po co wojna kinetyczna, jak można wykończyć w wojnie gospodarczej,
  • Re: Węgiel króluje w mixie energetycznym w RP Autor: ~Myslacy [194.28.13.*]
    Najlepszy przykład OZE jest pokazany w duzych miastach gdzie porozkładali koksowniki i namioty ogrzewane konwencjinalnymi paliwami.
  • Re: Węgiel króluje w mixie energetycznym w RP Autor: ~Hehehe [79.191.135.*]
    Dnia 2026-02-03 o godz. 21:46 ~Myslacy napisał(a):
    > Najlepszy przykład OZE jest pokazany w duzych miastach gdzie porozkładali koksowniki i namioty ogrzewane konwencjinalnymi paliwami.

No i po co nam elektrownie węglowe jak wystarczą koksowniki?
[x]
BOGDANKA 0,94% 21,50 2026-05-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.