• Interesująca kapitalizacja - ANALIZA Autor: ~tm1 [185.148.64.*]
    Jw
    10 mln -> MSM
    2600 mln -> Synektik

Podobna branża i produkty.
    Synektik tak samo jak MSM podczas rozwoju dochodzil do momentu, kiedy osiagnal mocny odjazdy w rentownosc, i czuje ze MSM mam to przed sobą.

Dodatko backlog:
    Synektik: Wartość zamówień pozostałych do realizacji przez Synektik w kolejnych okresach wynosiła 73,2 mln zł na koniec grudnia 2025 r.
    vs
    MSM: Jakoś 80 mln na najbliższe 2 lata.
    Wiem, ze Synektik dziala bardziej bardzo intensywnych biezacych dostawach i sprzedazy systemow robotycznych, niemniej sama roznica wielkosci w kapitalizacji jest bardzo interesujaca. Mysle ze przed MSM bardzo fajne 2 lata, i na podstawie samego backlogu na te dwa lata (nie liczac biezacych zamowien i sprzedazy robotow) szacuje znaczacy wzrost kwartalnych przychodow. Rentownosc wraz ze skala tez sie bedzie zgadzac. Spolka jest niecierpliwa i mysle, ze zostanie to wynagrodzone. Radze zbierac teraz, na niskiej plynnosc w fantastycznej cenie.

Pozdrawiam,
    tm1
  • Re: Interesująca kapitalizacja - ANALIZA Autor: ~tm1 [185.148.64.*]
    Spolki w ktore dotychczas zainwestowalem:
    BSH,
    Excellenc,
    MFOOD,
    ECL,
    TREX

i teraz MSM, zbudowalem juz fajną pozycje, trocche dobrac jeszcze moge.
    Mysle, ze dziala na tej spolce zasada, interesuj sie wtedy, kiedy rynek chwilowo zapomina.

Pozdrawiam,
    tm1
  • Re: Interesująca kapitalizacja - ANALIZA Autor: ~Ash_Ketchamp [91.150.213.*]
    O! MFOOD, kolega Mokebianin, prawda? ;P
  • Re: Interesująca kapitalizacja - ANALIZA Autor: ~Kondom [91.150.206.*]
    Moim skromnym zdaniem ten tydzień zakończymy powyżej 6 złoty
  • Re: Interesująca kapitalizacja - ANALIZA Autor: ~rer [46.205.205.*]
    i cała firma w domku jednorodzinnym ...dobrze widzę?
  • Re: Interesująca kapitalizacja - ANALIZA Autor: ~Elle [51.195.43.*]
    W donku pracują biura. Jest jeszcze magazyn centralny. Jest jeszcze dworek z przeznaczeniem na centrum szkoleniowe. Zamówienia na 80 mln. Prototyp robota ortopedycznego. Dystrybucja unikatowego OpenCast. Dystrybucja robotów ortopedycznych i rozpoczęcie produkcji własnych robotów. W pakiecie mamy zaledwie 2 mln akcji z czego w wolnym obrocie jest moze 400 tys akcji. Moze mniej. Porównaj sobie kapitalizacja jeszcze do niedawna 10 mln z kapitalizacja Synektik tutaj 15 zlotych to bedzie nadal promocja. . Bo jesli im wyjdzie a wszywtkk wskazuje ze sie uda to za rok dwa kapitalizacja wzrośnie x 20. Ci ktorzy kupują doskonale o tym wiedzą ale nie mozna kursu za szybko wywindowac do 10 zl bo na razie od mniej przewidujacych mozna kupic nawet po 4.70 to po co przepłacać. Niech warstwowo oddadzą z każdej półki po trochu. Przed nami raport ktory byc moze nad bardzo bardzo zaskoczy i to....mega mega pozytywnie

W koncu zapowiedzi prezesa oraz jego opinie w jednym z konunikatow oraz wywiadow znamy
  • Pieknie zbierają Autor: ~Elle [162.19.154.*]
    Wystarczy rzucić okiem na transakcje

Powoli idziemy na rekordy wszechczasow ok 15 zl

Pytanie tylko na jakim poziomie będziemy w dniu publikacji radosnego raportu za 4Q2025
  • Re: Pieknie zbierają Autor: ~Miki [5.173.194.*]
    Jeżeli będzie do końca roku 10 zł to będę bardzo szczęśliwy i tak
  • Re: Pieknie zbierają Autor: ~Elle [51.195.40.*]
    Nie bądź takim pesymistą. 10 zl to może będzie niedługo po wynikach za 4Q.

Calymi miesiącami kurs tej spółki uragal zdrowemu rozsadkowi.

Zobacz na Synektik tam po wzroście x 20 zastanawiają sie czy może zarobią 20 czy 30 procent.

Zamiast kase natychmiast tu przerzucić ale ludzie maja tendencje do przyzwyczajenia sie do akcji zamiast szukać okazji. Wspomnisz moje slowa nie chcieli po 3.50 a będą sie ustawiać w kolejce po 15.

Obserwuj najbliższe sesje jak będzie dalej wyglądało zbieranie akcji udając że nie sa zainteresowani modlą się o każdy tysiąc wyrwany ponizej ceny emisyjnej...to będzie taka lekcja. Wczoraj bylo 4.80.zobaczymy dziś

Pamiętaj ze najwiecej zarabia sie trzymając i zapominając o spolce a sprzedaje sie jak bedzie sie działo to co teraz na Synektik
  • Re: Pieknie zbierają Autor: ~Miki [78.133.192.*]
    Od 3 lat mam MSM, ze średnią 5,26. Dlatego nawet jak za rok będzie 10 zł, to będę miał 100% w 4 lata - dla mnie akceptowalnie.
    Natomiast masz rację, dokupuję małe pakiety po 50-60 sztuk żeby dobić do 4 tysięcy sztuk, a wtedy jeżeli będzie faktycznie po 80-100 zł/akcję za 2 lata, to kupię u siebie mieszkanie.

Tak czy tak, będę szczęśliwy.
  • Re: Pieknie zbierają Autor: ~Elle [151.243.6.*]
    Ja tez kupowałem drozej ale też dokupiłem pare tysiecy po 3.50. To jest spółka na dłuższą perspektywę czasowa.

Co do jednego jestem pewien. Porównaj sytuacje ekonomiczna spolki I jej wycenę oraz perspektywy jak wchodzili na giełdę w 2019 oraz obecnie. Jestem absolutnie osobiście przekonany tak jak i co mozna wywnioskować z raportu z grudnia i sam Prezes ze pozytywne informacje znajdą odzwierciedlenie w kursie. Jak to bylo ? Znaczące zwiększenie wyceny instrumentów? Cos takiego pojawiło sie w raporcie z grudnia chyba.

Z tym kursem 100 zl to by było pięknie. Ale to jest możliwe

Obserwuj najbliższe sesje to pouczające będzie
  • Re: Pieknie zbierają Autor: ~Kondom [91.150.206.*]
    Pisałem tutaj 3 lutego że ten tydzień zakończymy powyżej 6 Zeta, bylem lekko wyśmiewany. Nie szkodzi, nie spodziewałem się jednak że to już będzie dzisiaj. Osobiście wolałbym aby kurs na trochę już się zatrzymał. Pamiętajcie lepiej iść powoli do celu.
  • Re: Pieknie zbierają Autor: ~Kondom [91.150.206.*]
    Czyżby dzisiaj mam miał zaliczyć jeszcze kolejne widełki górne? Wszystko na to wskazuje
  • Re: Interesująca kapitalizacja - ANALIZA Autor: ~Tomaldo [83.29.235.*]
    Nie każdy zaczyna biznes od biura na 30 pietrze. Historia zna gorsze przypadki:)
  • Re: Interesująca kapitalizacja - ANALIZA Autor: ~Err [212.160.169.*]
    Jeśli mieliby wyłączność na dystrybucję robotów dla ortopedii to ok, można by porównywać z Synektikiem na jakimś tam etapie rozwoju, ale są jednym z wielu dystrybutorów, na dodatek małym, więc o czym mowa:)
  • MSM ma wlasnego robota UTSA Autor: ~Elle [51.195.41.*]
    Wydaje mi się że niektórzy nie rozumieją kompletnie tego ze MSM idzie w kierunku produkcji własnego robota URSA uniwersalnego robota.

Z całym szacunkiem dla Synektik ogromnej firmy o wielkich zyskach ale też ......wielkiej kapitalizacji Synektik nie produkuje da Vinci tylko jest dystrybutorem którego zysk zalezy od marzy a ta moze sie zmieniać w czasie

A Massmedica może rozpocząć produkcję z dużą marzą a w tym ze sprzedażą na rożne rynki w tym chiński.

Ja bym się tak nie śmiał z ich siedziby. Raczej bym zgarniał alcje póki są ponizej 10 zl.

Przy planowanej sprzedazy własnych robotów dywidenda może być równa obecnej cenie akcjji

Życzę nam powodzenia. A mając Synektik to bym połowę alcji sprzedal i kupił za to MSM bo to potencjalnie wydaje mi się można więcej zarobić

Każdy z nas moze byc istotnym alcjonariuszem MSM poki tanio
  • Re: MSM ma wlasnego robota UTSA Autor: ~Wafel [91.150.215.*]
    Z tą sprzedażą własnego robota na chiński rynek to oczywiście nie wykluczone ale raczej mało prawdopodobne. Najważniejsze jest natomiast to że spółka ma swoje stabilne przychody, więc powstanie sukces rynkowy robota nie oznacza dla niej być albo nie być. Przy obecnej kapitalizacji natomiast, moim zdaniem jest tu spokojnie pole do wzrostu kursu nawet 10X w ciągu roku.
  • Re: MSM ma wlasnego robota UTSA Autor: ~Andrew [37.31.50.*]
    Tak już się dzieje teraz z inwestorami z synektika. Wielu realizuje zyski jeszcze przed podziałem spółki, a naturalnym wyborem staje się MSM. Zresztą sam tak zrobiłem. Do tego dołożyłem yoshi.
  • URSA Autor: ~Elle [51.75.67.*]
    Mogę Ci tylko pogratulować.

Jesli chodzi o MSM to ja dokładnie tym sie kierowałem. Niezależnie czy uda się z robotem to stabilne i zwiększające się przychody powodują że obecna wycena jest śmieszna. Ktos potrzebował kasy dlatego sorzedawal. Kto mądry kupowal. I będzie nadal kupowal.

Słuchałem wywiadów z Prezesem MSM na YouTube to mądry facet. Innowator. Wizjoner. Mnie intryguje jedna rzecz oni maja zdaje się innowacyjny lepszy system pozycjonowania markerów. Pamiętaj że Prezes jest po fizyce. A z jego entuzjazmu doswiadczenua wiedzy i znajomości branży wynika ze mógł z zespołem wpaść na cos innowacyjnego iw tym na formułę robota uniwersalnego ktora moze ma sens. Prezes chce cos po sobie zostawić nie tylko firmę dystrybucyjne. On chce dać ortopedom i chirurgom polskie narzędzie uniwersalne ktore wyznaczy nowy standard w chirurgii ortopedycznej mysle ze on na racje. Do operacji biodra też sie przyda robot. A żaden szpital poza nielicznym nie kupi dwóch różnych szkoda kasy i miejsca. Jesli naucza operatorów korzystania ze sprzętu to przy różnych zabiegach moga go wykorzystać. Najważniejsze jest to co w tym rozwiązaniu jest lepsze od innych. Moze sie niedługo dowiemy ja czekam na prezentację prototypu bo to juz chyba czas. Plus rozpoczęcie certyfikacji MDR.

Przed nami długa droga. Myske ze do 10 potem 20 zl dojdziemy b szybko ale do 100 trzeba będzie poczekać kilka lat.

Co do Yoshi rozważ czy nie wejść mocniej. Poki kurs nie jest razy 2. To tak jakbyś dzis mial kurs 3.50 albo 2.50 na MSM....
    To podobna branża. Innowacje medyczne.
  • Re: URSA Autor: ~Andrew [37.31.50.*]
    Dzięki:) Na Synektiku byłem od 42 zł, a mogłem być znacznie wcześniej, ale nie skorzystałem. Tu naprawiłem ten błąd. Również wyczuwam tu pasje i zaangażowanie Prezesa. Natomiast Yoshi wziąłem dlatego, że są o krok przed kilkoma ważnymi wydarzeniami. Jak dla mnie ryzyko w obu przypadkach jest znacznie mniejsze niż ewentualny zarobek. Ale gdyby nawet coś tam... to działa zasada dwóch nóg, że nawet gdyby jedna się połamała to stoję na drugiej, a ta pierwsza się leczy. Pozdrawiam.
  • Re: URSA Autor: ~Marlon [37.31.31.*]
    Ja!da
  • Re: URSA Autor: ~wojtek [212.105.131.*]
    ja na Synektiku od 67 zł, ale w yoshi wrzuciłem 1% kapitału i po roku wyszedłem, to jest typowa spółka NC czyli wydoić akcjonariusza, w odróżnieniu od Yoshi MSM generuje dochód i faktycznie składając klocki coś fajnego tu będzie.
  • Re: Interesująca kapitalizacja - ANALIZA Autor: ~Miki [78.133.192.*]
    Cena mocno poszła w górę, tylko pytanie - czy to zatrzyma się na chwilę, czy dalej będzie piąć się w górę? Korekty zbyt dużej nie przewiduje przy takim popycie.

• Re: Interesująca kapitalizacja - ANALIZA Autor: ~tm1 [185.148.64.*]
    Płynnosc jest wciaz niska, pomimo iz fajnie rosnie a wraz z nim zainteresowanie spolka, ktora zasluguje na zainteresowanie. Mysle ze korekta w takich warunkach moze byc, ponizej 6 np. I to bedzie okej, groszolapy sie zrealizuja a inni wejda na dluzszy termin i wszyscy beda zadowoleni. Na razie jest i tak bardzo spokojnie, popyt wciaz nie atakuje, liczy na zaladowanie po lewej stronie i zobaczymy, cos moze skapnie. Ja tutaj jestem dla fundamentow i licze na korekty wlasnie, zeby sobie cos tam skubac do pakietu. Perspektywe mam dlugoterminowa, wiec czekalem i dalej bede czekal. Mysle, ze aktualne wzristy to dopiero preludium, ale czas pokaze.

Pozdrawiam,
    tm1
  • Re: Interesująca kapitalizacja - ANALIZA Autor: ~synek [178.43.251.*]
    Jeżeli w piątek jest na zielono i są wysokie obroty to w przyszłym tygodniu na bank górne widły. Widzę że duży hype robi się na tą spółkę. Chyba ktoś coś wie
  • Re: Interesująca kapitalizacja - ANALIZA Autor: ~gracz [91.150.217.*]
    wszystko fajnie ale spolka jest drenowana z pieniedzy , wynagrodzenia za rok 4 mln zl 15 osob zatrudnionych to gruba przesada
  • Re: Interesująca kapitalizacja - ANALIZA Autor: ~Miki [78.133.192.*]
    Jeżeli w koszcie wynagrodzeń jest również ZUS, to nie jest to moim zdaniem drenaż.
    Przy 4 mln rocznie dla 15 osób jest to ok. 22 000 zł brutto/osobę miesiecznie, co przy branży dość mocno spejalistycznej nie wydaje mi się znaczącą kwotą.

• Re: Interesująca kapitalizacja - ANALIZA Autor: ~gracz [91.150.217.*]
    sprzedaz opatrunkow gipsowych to branza mocno specjalistyczns?tu wiekszosc wynagrodzenia zgarnia wlasciciel ot taka forma dywydendy wiekszosc pracownikow pracuje za duza mniejsze wynagrodzenie, rynek to widzi i z tad taka wycena
  • Re: Interesująca kapitalizacja - ANALIZA Autor: ~tom [46.171.1.*]
    A co mają pracować za minimalną krajową jak w Dino?
[x]
MSM -0,22% 4,49 2026-05-29 09:17:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.