• ABB....no nie wiem..... Autor: ~GO [83.175.184.*]
    Akurat w tym momencie postanowili to uczynić.....qwa.....kiedy wszystko zaczęło się ładnie układać.....nie jestem pewien czy to najlepsza informacja na dziś.....
    Jak pisałem od wielu miesięcy - żadnej sprzedaży przez giełdę nie będzie i tak jest. W ramach oferty prywatnej - to na plus.
    Zobaczymy jaka cena bo niby kto chciałby kupić po cenie wyżej od bieżącej.....Tyle że po bieżącej cenie nikt takiego pakietu nie kupiłby na giełdzie bo nikt takiej ilości nie sprzeda chyba że dużo drożej. Mają wobec tego chętnego po cenie zbliżonej do obecnej.....a to wcale nie jest dobre info dla indywidualnych bo Pepco chce kupić za kasę na 3 turę skupu......może do rana inaczej na to spojrzę ale na teraz wcale mi się takie postępowanie nie podoba......Ibex nadal pogrywa nieczysto....
  • Re: ABB....no nie wiem..... Autor: ~Xtx [31.183.162.*]
    Myślałem że wyjdą całym pakietem przez strategicznego s tu jakies cykanie przez ABB ,oby nie było to co na żabce cz allegro ,tam dlatego nie ma wzrostów.
  • Re: ABB....no nie wiem..... Autor: ~GO [83.175.184.*]
    Tutaj również o jedno źródło popytu mniej......Pepco miało "ssać" akcje głównie z rynku.....czyli dobrze dla drobnych.....a ABB to są rozgrywki pomiędzy dużymi w szerszej perspektywie i dłuższej i nie wiemy kto, co i jaką ma strategię....Ibex po raz kolejny ma wszystkich w.....jak pamiętam to również wypiął się tym zagraniem na zarząd....
    Chyba że....bo oczywiście wiemy że nic nie wiemy....tutaj spokojnie w tym roku mogła być 4 z przodu a teraz jak w tytule... no nie wiem....
  • Re: ABB....no nie wiem..... Autor: ~Egola [31.0.117.*]
    W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś: mają kogoś na ten pakiet. Bo nawet zakładając, że Ibex ma nóż na gardle i potrzebuje tego mlda, to wie, że taki wist wystraszy wszystkich, który by się obawiali kolejnych pakietów.

Zobaczymy, idealna sytuacja byłaby taka:
    -kurs powyżej rynkowego
    -kupuje strateg
    -Pepco nie bierze z puli.

Ale zobaczymy...
    Niby nic nie było wiadomo aby mieli nóż na gardle.....dogadali się, że obecnie nie będą sprzedawali akcji tylko poczekają nawet kilka lat bo aż tak bardzo kasy nie potrzebują.....zarząd jak pamiętam też taką miał nadzieję....
    Pepco ogłosił już chęć uczestnictwa więc zapewne z kasy na 3 turę skupu.....i to w sytuacji gdy zapowiedzieli uruchomienie 3 tury skupu do końca września.......ew.w tym terminie przeprowadzą 4 turę......na razie rozwalili domek z kart....drobnym....
  • Re: ABB....no nie wiem..... Autor: ~Lech [37.47.126.*]
    dywidenda 9.6 eurocenta do głosowania
    Jakoś Ibexowi nie zależy na dywidendzie....
    Ciekawe za ile może powyżej bieżącego kursu?
  • Re: ABB....no nie wiem..... Autor: ~Boss [185.245.194.*]
    W sumie dziś na zamku dziwnie do góry się zadziało, może coś w tym jest...
  • Re: ABB....no nie wiem..... Autor: ~Riri [95.160.150.*]
    "Przecież to chodziło po 50, Abb 49, czekamy na 10.02"
    Gdyby chcieli sprzedać sporo powyżej obecnego kursu to poczekaliby aż kurs na giełdzie osiągnie pożądaną kwotę....skoro nie czekają to nie powinno być wyżej.....gdyby jednak ogłosili sporo wyższą cenę to oczywiście byłaby to dobra informacja ponieważ rynek zobaczyłby jaką cenę minimalną akceptuje IBEX za Pepco....
    Najgorsze, że twierdzili : cena na giełdzie jest sporo poniżej wartości Pepco w stos.do spodziewanych wyników w przyszłości....
  • Re: ABB....no nie wiem..... Autor: ~poco [92.66.229.*]
    Dnia 2026-01-27 o godz. 19:44 ~Xtx napisał(a):
    > Ciekawe za ile może powyżej bieżącego kursu?

jakoś nie przypominam sobie takiej sytuacji na GPW,

ale pamięć już nie ta co kiedyś ;)
  • Re: ABB....no nie wiem..... Autor: ~As [217.119.73.*]
    Przyznam, nie spodziewałem się takiej informacji, tym bardziej, że Ibex w raporcie zapewniał o przedłużeniu inwestycji.
    Dziś w zapowiedzi walnego informacja o wprowadzeniu dwóch członków zarządu z ramienia Ibex, bez nich Pepco radziło sobie świetnie, nie wiem po co kolejne wielkie glowy. Zobaczymy jakie warunki ABB, ale nie spodziewam się, że cena będzie jakoś znacząco odbiegała od rynkowej. Jak dla mnie jaka by nie była, to na tą chwilę cieszę się, że nie mam już akcji. IBEX niestety zaczyna mieszać w zdrowiejacym biznesie.
    Zastanawiała mnie ta siła kursu, pomimo złych informacji odnośnie LFL-a Dealza oraz zmniejszenia zaangażowania OFE NN, jak widać Ibex najwyraźniej dba o ładny kurs przed ABB, a dzisiejsze wyciągnięcie na 30 tuż przed ogłoszeniem chyba jest tego dowodem.
    Oby moje przeczucia były błędne, bo życzę starym znajomym wyjścia z inwestycji z jak największymi zyskami.
  • Re: ABB....no nie wiem..... Autor: ~Egola [31.0.118.*]
    Jakie znaczenie dla kursu Pepco mają LFLe Dealz jak cały Dealz ma znaczenie małe?
    Szukanie dziury w całym, Dealz bez znaczenia ,ciekawe jak się jutro otworzy ,może na dużym plusie?
    Takie, że chcą sprzedać, sam wiesz jak jest różnica w wycenie spółki z dodatnim i ujemnym LFL. A wszyscy liczyli na dużą kasę za Dealza i taka mogła być, ale wyłącznie pod warunkiem powyższego :(
    Dnia 2026-01-27 o godz. 20:04 ~As napisał(a):
    > Takie, że chcą sprzedać, sam wiesz jak jest różnica w wycenie spółki z dodatnim i ujemnym LFL. A wszyscy liczyli na dużą kasę za Dealza i taka mogła być, ale wyłącznie pod warunkiem powyższego :(

Ta duża kasa to IMO setki mln zł, może 500 mln. Przy 17 mld wyceny Pepco. Zatem mniej niż 5%.
    W przypadku Dealza nie chodzi aż tak bardzo o kasę za sprzedaż tej sieci tylko o pozbycie się Dealza ze struktury grupy jako niepasującej do obecnej Pepco Group i wpływającej negatywnie na wskaźniki całej grupy....cena ( kasa ) jest zawsze ważna ale w tym przypadku nie najważniejsza. Pepco Group sprzeda Dealza jako zbędne aktywo.
    Dnia 2026-01-27 o godz. 20:27 ~GO napisał(a):
    > W przypadku Dealza nie chodzi aż tak bardzo o kasę za sprzedaż tej sieci tylko o pozbycie się Dealza ze struktury grupy jako niepasującej do obecnej Pepco Group i wpływającej negatywnie na wskaźniki całej grupy....cena ( kasa ) jest zawsze ważna ale w tym przypadku nie najważniejsza. Pepco Group sprzeda Dealza jako zbędne aktywo.

Go, Ty jak i As macie rację, że im więcej ze sprzedaży Deal tym lepiej. Ja tylko zwracam uwagę, że cały Deal w kapitalizacji to mały udział, a już jego LFLe w 1 kwartale to już zupełnie pryszcz - tym bardziej, że to może być paradoksalnie element przygotowania pod sprzedaż (czyszczenie asortymentu itp.).

Ja na Dealza nawet już nie spoglądam bo wydaje mi się że ta sieć nie ma obecnie dużego znaczenia dla grupy więc raczej się z Tobą ( Egola ) zgadzam....nie wydaje mi się aby za Dealza otrzymali znaczącą kasę w stosunku do wartości całej grupy. To już zostało ogłoszone - Dealza trzeba sprzedać do końca września i tyle na tą chwilę wystarcza. Nie wydaje mi się aby drobne wzrosty lub spadki LFL miały aż tak wielkie znaczenie dla nas - oczywiście lepsze wskaźniki to lepsza cena za sieć sklepów - każdy sklep i tak będzie indywidualnie wyceniany....Ta sieć to tylko aktywo na którym można zbudować coś większego dla nowego właściciela bo Dealz sam w sobie nie za bardzo jest rentowny.....więc nie jestem pewien czy warty większej kasy.....- nie mają własnych działek i budynków to i wartość jak dla mnie nie za duża.
    No ok niech będzie, czyli kasa na 2 i pół transze skupu. Jak dla mnie Dealz w dużej mierze czerpał z asortymentu Poundland i wydaje się, że jego sukces właśnie na tym polegał. Asortyment niedostępny gdzie indziej, nowe smaki w przystępnych cenach. W raporcie była wzmianka o problemach w IV kwartale związanych właśnie w odcięciem się od Poundland. Dobra kończę na dziś rozważania. Powodzenie i oby cena w ABB była, mimo mych złych przeczuć jak najwyższa.
    To wprost napiszę a nie dyplomatycznie ( pokrętnie ) - DEALZ jest obecnie nierentowny i dobrze jeśli sprzedadzą te sklepy jak najszybciej bo nic już na tym sami nie zbudują dlatego nie otwierają już nowych sklepów po sprzedaży Poundlanda.
    Z naszego ( drobni ) punktu widzenia ( interes ) lepszym byłoby najpierw sprzedanie Dealza.......później 3 tura skupu tak jak zapowiedzieli a później mogłoby być i ABB.....a jest dokładnie odwrotnie......nie wiadomo w co grają....kasy nie potrzebowali tak jak piszesz. Zgodzili się na dłuższe pozostanie w akcjonariacie....raptem kilka dni po informacjach ( dobrych ) od zarządu i....na dziś nic nie wiadomo.
    Co prawda oferta prywatna więc wszytko zostanie wchłonięte ale.....ponownie niesmak......Niby nie powinna taka oferta wpłynąć na kurs chyba że ogłoszą znacznie niższą cenę od obecnej ale w takiej sytuacji sami sobie by zaprzeczyli.......co do wartości Pepco....
    I już jest oczywiście info że księga popytu została w pełni pokryta.....zarząd nie wiedział co robił ( ustalał ) Ibex ???
    Więc akcje są już sprzedane ( lub dogadana sprzedaż- formalność). Nie wiadomo jeszcze po jakim kursie ( ale kurs oczywiście został ustalony ).....czekamy bo to ważna informacja.....
    Skoro w najnowszej informacji Pepco zgłosiło chęć wzięcia udziału w tym ABB a tu już księga popytu została w całości pokryta....to co ??? - Pepco już złożyło zapis czy oferta została skierowana do konkretnego podmiotu i Pepco nic w tym ABB nie kupi ???......masło maślane wychodzi na chwilę obecną...oczywiście dla drobnych.....czekamy na info doprecyzowujące temat......
  • Re: ABB....no nie wiem..... Autor: ~Zuch [85.221.133.*]
    Gdyby Chińczyk kupił, to...?
  • Re: ABB....no nie wiem..... Autor: ~Gustaw [5.173.194.*]
    Jeżeli Chińczyk to jutro +15 %
    To najpierw dobrze gdyby podali kto kupił ten pakiet......oczywiście zgodnie z tym co pisałem od dawna byłaby to dobra informacja ale obawiam się że 7% akcji to niestety kupił jakiś fundusz ( fundusze ) inwestycyjny....Chińczyk kupowałby od razu cały pakiet Pepco ale to jeszcze nie ten etap.....Zakładam, że najpierw zarobią fundusze a później opchną już konkretnemu zainteresowanemu inwestorowi ale to jeszcze potrwa do czasu zbudowania docelowej wielkości sieci.....
    Założenie, że ten co kupi wie co robi czyli liczy na zarobek, nie jest chyba założeniem wziętym z kosmosu?
    Dnia 2026-01-27 o godz. 20:31 ~GO napisał(a):
    > To najpierw dobrze gdyby podali kto kupił ten pakiet......oczywiście zgodnie z tym co pisałem od dawna byłaby to dobra informacja ale obawiam się że 7% akcji to niestety kupił jakiś fundusz ( fundusze ) inwestycyjny....Chińczyk kupowałby od razu cały pakiet Pepco ale to jeszcze nie ten etap.....Zakładam, że najpierw zarobią fundusze a później opchną już konkretnemu zainteresowanemu inwestorowi ale to jeszcze potrwa do czasu zbudowania docelowej wielkości sieci.....

Możemy sobie pogdybać... Nie wiem, widać od paru dni, że zagranica robi zakupy na GPW (USD spada, WIG20 na rekordach), może jakiś fund widział w takim ABB szansę kupienia dużego pakietu bez zamieszania. Może też jakiś strateg nie chce wchodzić od razu, ale z chęcią weźmie pakiet startowy, a później sobie zobaczy.

Może być też tak, że to kilka fundów kupiło i nigdy się nie dowiemy kto... pewnie z rana będzie wiadomo. Jeśli nie powiedzą kto, to znaczy że wielu i może być słabo, jak na allegro.
  • Re: ABB....no nie wiem..... Autor: ~Gustaw [5.173.194.*]
    Tak czy siak , nie kupili żeby stracić
    IMO obecnie problemem Pepco nie jest sypanie, bo już nie ma za bardzo komu. Problemem (mam nadzieję, że tymczasowym) jest mało zdrowego popytu od instytucji. Może to ABB będzie mieć dobre skutki, bo spowoduje promocję Pepco, tzn. że trafi na radary grubasów.
    Jak czytam na stronie Ibexa, to ABB robią, żeby poprawić płynność w handlu akcjami Pepco, jakkolwiek to brzmi. Dają sobie lockup na następne 90 dni. No ciekawe co jutro nas czeka.
    Od kilku dni było widać że ktoś kupuje większe pakiety...tym bardziej że działo się to codziennie na fixie ( tak jak i dziś ) .
    Obstawiałem że to shorty nadal działały i może tak jest...tylko to dzisiejsze info wprowadza trochę chaosu informacyjnego....
    Ja dziś już przed otwarciem widziałem że coś się dzieje stąd mój poranny wątek że dziś będzie inaczej niż zwykle....ale po sesji okazało się że jest jeszcze inaczej....

no bardzo inaczej jest, a przygotowanie przez Ibex sprzedaży Pepco jakiemuś fundowi może spowodować jeszcze ze dwie trzy transze ABB (każda z wyższą ceną) tak aby zwiększyć FF, mam nadzieję, że pepco znajdzie na tyle kasy żeby w każdej ABB dobrać za 50mln euro

nie mylić ABB i skupu akcji, to nie to samo, może być prowadzone niezależnie

Ibex nowemu może sprzedać w końcowej transakcji np. ok. 50%, bo to wystarczy by nowy miał kontrolę nad spółką, a ma ok. 65% teraz chyba jeszcze po dzisiejszym ABB
    I są dobre dane o gospodarce USA w 2025 roku.....
    a my tu piszemy o ABB dla orientacji.
  • Re: ABB....no nie wiem..... Autor: ~Lech [37.47.126.*]
    z jednej strony ABB...
    z drugiej strony 3 skup...
    z trzeciej dywidenda...

to jest strategia na ich wyjscie z Pepco przy min 50zl...
  • Re: ABB....no nie wiem..... Autor: ~Laki [91.150.211.*]
    z czwartej short ma problem
    Tylko w którym roku ta cena miałaby zostać osiągnięta ....???
    Bo po takich zagrywkach jak dziś zrobił Ibex ( jako dobry, stabilny wieloletni akcjonariusz....tak podawali jeszcze w grudniu 25r )......to nie wiem czy i kiedy mogłaby być taka cena a jeszcze z rana i na koniec sesji wszystko było na jak najlepszej drodze ku wzrostom.

Sprzedaż jako chęć zwiększenia płynności na akcjach co ma być powodem wzrostu wartości dla akcjonariuszy.....

Jeśli sprzedali 7% akcji w okolicach dzisiejszego zamknięcia to.....wydaje się że coś nieteges......kto kupi drożej akcje ??? skoro sprzedają w zaniżonej cenie ( niby ) dziś......już nie będę powtarzał po ile sprzedawali w ofercie publicznej sieć która jak się okazało ma poważne problemy i wymaga restrukturyzacji a teraz gdy wszystko wyprostowali ( zarząd ) Ibex nagle sprzedaje pakiet akcji po niskiej cenie ( tak zakładam - ok.obecnej )....w stosunku do IPO
  • Re: ABB....no nie wiem..... Autor: ~pepe [185.69.116.*]
    mi się zawsze wydawało, że IBEX reprezentuje wierzycieli Steinhoffa, i jeśli ci sobie zażyczyli sprzedaż części udziałów bo chcą kasę, i cena ok 30zł im odpowiada to czemu nie. Przecież lepiej żeby akcje poszły w ABB do fundów a nie w parkiet. a że Pepco będzie sprzedane to wiadomo od dawna. takich ABB będzie jeszcze kilka.
    49 mln po 27,75pln ?

bankier coś aktualizował
  • Re: ABB....no nie wiem..... Autor: ~GO [83.175.181.*]
    Cena może wynieść co najmniej 27,75 zł......to ciekawe że poprzednio sprzedali w ABB po 39 zł a teraz po restrukturyzacji.... 27,75 zł.....To wtedy sprzedali z extra premią jak się okazuje.....brak konsekwencji. Korzystają wyłącznie z tego że znalazł się jakiś fund/fundy które chcą kupić większy pakiet akcji i to jest najwidoczniej okazja dla Ibexu aby pozbyć się akcji - oczywiście w sposób kontrolowany ale.....być może któregoś dnia okaże się, że to te same fundusze kupują co w 2023r......cena mi się nie podoba, niestety.
    Nie ma co słuchać i rozważać takich "banialuków" podawanych obojętne czy Pepco czy Ibex o zbyt niskiej cenie akcji na giełdzie.....skoro sprzedają w takiej cenie.

[x]
PEPCO 1,01% 31,05 2026-05-14 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.