• prosper Autor: ~janina [85.222.121.*]
    proszę o radę co mam zrobić z akcjami Prospera które zniknęły z internetowej tabeli notowań a ja mam dostęp tylko do internetu. Czy mogę je sprzedać przez internet i do kiedy? wiem że spółkę ktoś przejął i chce wycofać z giełdy. A może mam trzymać?
  • Re: prosper Autor: ~tad [77.112.122.*]
    od pn jest wezwanie- mozesz isc do swojego biura maklersiego i zapisac sie na sprzedaz akcji
  • Re: prosper Autor: ~jjs [83.4.134.*]
    Od kilku sesji PSP jest notowany w systemie fixingu , a nie tak jak wczesniej w notowaniach ciągłych.
    Handel akcjami wciąż trwa.
    Cena w wezwaniu jest moim zdaniem nieprzyzwoita i namawiam do nie odpowiadania na nie.
    Pozdrawiam
  • Re: prosper Autor: ~down [188.146.210.*]
    Mam trochę tych akcji i nie wiem czy ma sens odpowiedzieć na wezwanie. Ktoś mam jakiś kontakt do SII.
  • Re: prosper Autor: ~carki [83.14.154.*]
    Możesz odpowiedzieć na wezwanie, zebrać kasę i korzystać z hossy. Możesz też czekać na niewiadomo co i być może dostać 1 zł więcej za akcję za 12 miesięcy. Pytanie na czym lepiej wyjdziesz.
  • Re: prosper Autor: ~Aspiryna [77.254.82.*]
    Pryncypialnie należałoby potrzymać akcje,, a nie oddawać za pół darmo.
    Ja trzymam i poczekam co Torfarm zaproponuje dalej. Chyba nie mogą nas zmusić do sprzedaży akcji po 8,34(to już byłoby czyste złodziejstwo) --- to jest tylko propozycja. I to niezbyt korzystna!
    W ogóle to fajny interes ta giełda na przykładzie Prospera. Wesołowski sprzedał akcje w ofercie publicznej po 21zł 10 lat temu a teraz są skupowane po 8,34 zł. Ze spółką nic strasznego się nie działo,, nie jest to żaden bankrut. Z Torfarmem się dogadał na dobrą dla siebie cenę.
    Łatwe pieniądze!
    Pozdrawiam Prosperowców
  • Re: prosper Autor: ~tomek [83.7.215.*]
    w obecnej sytuacji uczciwą ceną kupna-sprzedaży jest wartość księgowa. Nie może dochodzić do sytuacji gdzie jednostka dominująca rzuca ochłapy w postaci niskiej ceny. Z drugiej zaś strony akcjonariusze mający 5 % udziałów przy obecnym stanie prawnym nie są w stanie nic więcej uzyskać
  • Re: prosper Autor: ~Aspiryna [77.254.78.*]
    Zgadzam się, że to byłoby w miarę uczciwe rozwiązanie. Niemniej jednak mało prawdopodobne. Myślę, że Torfarm zaproponuje 10zł i tyle.
    Ciekawe jak to prawnie wygląda? Na pewno musi zapewnić wykup pozostałych akcji przy zniesieniu akcji z giełdy. Następna sprawa,, tych akcji do skupienia pozostało około 13%, a nie pół procenta. Także całkiem sporo. Myślę, że w wezwaniu za dużo nie kupili.
    Ciekawe kiedy podadzą informacje o powodzeniu ostatniego wezwania.
    Nie wiem jak wygląda prawnie sprawa przymusowego wykupu?
    Czy muszą mieć 95% akcji czy wystarczy 95% głosów??
    Prawdopodobnie dopiero przy skupie przymusowym jest potrzebna jakaś wycena akcji?
    Ale czy napewno??
    Jeżeli ktoś wie coś więcej proszę o informacje.

Osobiście w przyszłości już nie mam zamiaru się pakować w podobne spółki z uprzywilejowanymi akcjami,,, to zwykłe wyłudzanie pieniędzy za ogólnym przyzwoleniem.
[x]
PROSPER -1,65% 7,77 2010-02-18 16:21:43
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.