proszę o radę co mam zrobić z akcjami Prospera które zniknęły z internetowej tabeli notowań a ja mam dostęp tylko do internetu. Czy mogę je sprzedać przez internet i do kiedy? wiem że spółkę ktoś przejął i chce wycofać z giełdy. A może mam trzymać?
Od kilku sesji PSP jest notowany w systemie fixingu , a nie tak jak wczesniej w notowaniach ciągłych.
Handel akcjami wciąż trwa.
Cena w wezwaniu jest moim zdaniem nieprzyzwoita i namawiam do nie odpowiadania na nie.
Pozdrawiam
Możesz odpowiedzieć na wezwanie, zebrać kasę i korzystać z hossy. Możesz też czekać na niewiadomo co i być może dostać 1 zł więcej za akcję za 12 miesięcy. Pytanie na czym lepiej wyjdziesz.
Pryncypialnie należałoby potrzymać akcje,, a nie oddawać za pół darmo.
Ja trzymam i poczekam co Torfarm zaproponuje dalej. Chyba nie mogą nas zmusić do sprzedaży akcji po 8,34(to już byłoby czyste złodziejstwo) --- to jest tylko propozycja. I to niezbyt korzystna!
W ogóle to fajny interes ta giełda na przykładzie Prospera. Wesołowski sprzedał akcje w ofercie publicznej po 21zł 10 lat temu a teraz są skupowane po 8,34 zł. Ze spółką nic strasznego się nie działo,, nie jest to żaden bankrut. Z Torfarmem się dogadał na dobrą dla siebie cenę.
Łatwe pieniądze!
Pozdrawiam Prosperowców
w obecnej sytuacji uczciwą ceną kupna-sprzedaży jest wartość księgowa. Nie może dochodzić do sytuacji gdzie jednostka dominująca rzuca ochłapy w postaci niskiej ceny. Z drugiej zaś strony akcjonariusze mający 5 % udziałów przy obecnym stanie prawnym nie są w stanie nic więcej uzyskać
Zgadzam się, że to byłoby w miarę uczciwe rozwiązanie. Niemniej jednak mało prawdopodobne. Myślę, że Torfarm zaproponuje 10zł i tyle.
Ciekawe jak to prawnie wygląda? Na pewno musi zapewnić wykup pozostałych akcji przy zniesieniu akcji z giełdy. Następna sprawa,, tych akcji do skupienia pozostało około 13%, a nie pół procenta. Także całkiem sporo. Myślę, że w wezwaniu za dużo nie kupili.
Ciekawe kiedy podadzą informacje o powodzeniu ostatniego wezwania.
Nie wiem jak wygląda prawnie sprawa przymusowego wykupu?
Czy muszą mieć 95% akcji czy wystarczy 95% głosów??
Prawdopodobnie dopiero przy skupie przymusowym jest potrzebna jakaś wycena akcji?
Ale czy napewno??
Jeżeli ktoś wie coś więcej proszę o informacje.
Osobiście w przyszłości już nie mam zamiaru się pakować w podobne spółki z uprzywilejowanymi akcjami,,, to zwykłe wyłudzanie pieniędzy za ogólnym przyzwoleniem.