• Zaczął się nowy rok . Autor: ~jurek1234 [37.31.58.*]
    Jak widzicie sytuację na amrest , czy to wreszcie ruszy , czy dalej marazm ?
  • Re: Zaczął się nowy rok . Autor: ~Qwerty [37.30.52.*]
    Ja obstawiam, że będzie się kręcić jak g_wno w przeręblu na obecnych poziomach z okazjonalnymi wybiciami na 14.50-15.00 i okazjonalnymi spadkami w okolice 12.60-13.00
  • Re: Zaczął się nowy rok . Autor: ~Stary_kaczor [45.11.61.*]
    Teoretycznie inflacja pod kontrolą a koszty pracy rosną symbolicznie rok do roku. Dwie duże grupy kosztów powinny być ok. Pytanie czy mają pomysł na wzrost sprzedaży
  • Re: Zaczął się nowy rok . Autor: ~Pietrek [82.139.60.*]
    Ten rok powinien być przełomowy. Że sprzedażą jest wszystko ok, problem jest w wysokich kosztach i tu jest coraz lepiej: minimalna rośnie w tym roku symbolicznie, coraz tańsze paliwo, inflacja wyhamowała, koszty obsługi długu już mocno spadły, kolejne obizki stóp procentowych już niedługo
  • Re: Zaczął się nowy rok . Autor: ~Qwerty [37.30.10.*]
    Niby wyjaśniłeś dlaczego według ciebie powinien być to rok przełomowy, ale wszystko co napisałeś jest generyczne i można to podstawić pod jakąkolwiek spółkę. Ja nie widzę znaczącej różnicy w czynnikach zewnętrznych w porównaniu z 2025 stąd moje obawy o marazm.
  • Re: Zaczął się nowy rok . Autor: ~Pietrek [31.175.12.*]
    „ze sprzedażą jest wszystko ok” - to można pod każdą spółkę podstawić? Konkretne wskaźniki amrestu też pod każdą spółkę?
  • Re: Zaczął się nowy rok . Autor: ~Qwerty [89.151.20.*]
    „Minimalna rośnie w tym roku symbolicznie, coraz tańsze paliwo, inflacja wyhamowała” i co tam jeszcze było. Jak to się konkretnie ma do AmRestu? Czy możesz wskazać konkretny ciąg przyczynowo-skutkowy? Poprzez konkretny mam na myśli taki, który bezpośrednio wiąże się z Amrestem, a nie na zasadzie „inflacja spadła = ludzie mają więcej pieniędzy”. Ja bym bardzo chciał dostrzec to co być może sam widzisz, ale w tej chwili nie jestem w stanie. Ułatw mi (i innym) zrozumienie tego to być może przewidywanie poprawy zmieni się w samospełniająca się prognozę napędzaną przez tłum.
  • Re: Zaczął się nowy rok . Autor: ~Ravoll [88.156.82.*]
    O ile nie wydarzy się coś czego nie widzimy to raczej utknąłem tu na dłużej xD Mam nadzieję, że dywidenda przynajmniej zagości na stałe.
  • Re: Zaczął się nowy rok . Autor: ~tomasz [178.183.150.*]
    wcale niekoniecznie . Tutaj prawie same fundusze, prócz głównego udziałowca. Będzie jak one zaplanują , a wieczne spadki im też nie sa potrzebne
    Udział OFE w AmRescie na koniec 2025 wynosił 14.6%. Z grubsza połowa free floatu. Sporo i pewnie wpływ funduszy jest dość silny, ale są spółki o wiele mocniej zdominowane przez fundusze.
    zgoda ,ale z tej drugie połowy ff odejmij jeszcze akcje własne amrestu 1,6 % . Zostaje niewiele prawdziwego planktonu
  • Re: Zaczął się nowy rok . Autor: ~Qwerty [37.30.52.*]
    No ok. Z tym, że taka sytuacja moim zdaniem prowadzi właśnie do marazmu. Gdyby określony fundusz oczekiwał wzrostu to musiałby zacząć kupować duże ilości, ale od kogo? Od innych funduszy, które są prawdopodobnie w plecy w tej chwili na tych akcjach?
    drobnica , czyli plankton jak my jeszcze kilkanaście milionów ma do shandlowania. Ale czy to jest celem nie wiem .
    Tak czy inaczej… wracając do pierwotnego tematu tego wątku - mijają dzisiaj pierwsze trzy tygodnie roku i jak dotąd jest przewidywalnie - było chwilowe wejście na ponad 14 pln, a poza tym niewiele się dzieje. Jestem ciekaw jak długo się taka sytuacja będzie utrzymywać.
    ktoś to kupuje i ktoś sprzedaje , a wolumeny nie były ostatnio takie małe bo 500 tys. 300 tys. zł .
  • Re: Zaczął się nowy rok . Autor: ~Widmi [83.28.198.*]
    Też tak uważam , warto zwrócić uwagę że spółka nie ma problemu z przychodami tylko kosztami a te powinny spadac
    poszła dzisiaj pakietówka z kieszeni do kieszeni na 1 mln wolumenu . Czy to dobrze , czy źle? Ten kto sprzedał uważa ,że będzie taniej ( albo ma inne pomysły) ten kto kupił uważa ,że zarobi ....
    Zobaczymy jutro jak zacznie się kolejny tydzień, bo w ostatnich dniach wyglądało tak jakbyśmy mieli otrzeć się o dolny koniec korytarza o którym była mowa na początku tego wątku. Wolałbym wprawdzie zawrotkę i powrót na ponad 14.00, ale być może przyjdzie jeszcze za dwa tygodnie na to poczekać.
    Nawet forum tutaj umarło . Nikt nie ma nic do powiedzenia
    6 tygodni roku za nami - tutaj 6 tygodni marazmu. I to takiego kompletnego - nawet nie można liczyć na regularne wahania rzędu 60-70 groszy.
  • Re: Zaczął się nowy rok . Autor: ~odi [83.175.176.*]
    Nawet nie można liczyć na wyjście na zero, bo kurs sie tylko osuwa. Akcjonariat umęczony i umoczony. Teraz tylko czekać na bessę na szerokim rynku i witamy jednocyfrowy kurs
    To zależy jaki okres uwzględniasz. Jeżeli tylko obecny rok kalendarzowy (a nawet i ostatni kwartał) to się nie osuwa, ale idzie bokiem. Jak dłuższy (kilkuletni) to opisałbym to jako „spada coraz wolniej”.
  • Re: Zaczął się nowy rok . Autor: ~Franek [172.226.62.*]
    Ostatni miesiąc z 14.10 PLN na 13.08 PLN więc jak się nie osuwa? 13 listopada było 14.40 pln więc również się osunęło.
    A 17 listopada było 12.70, więc wzrosło… Realia są takie, że porusza się to od dłuższego czasu w korytarzu między ~13.00 a ~14.50. I bez znaczenia jest czy na moment wyjdzie poza ten przedział czy nie.
[x]
AMREST -5,47% 10,36 2026-05-29 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.