• Czego oczekują inwestorzy Autor: ~Trampa [91.150.204.*]
    IKE ,IKZE, PPK, fundusze
    Pracujemy by społeczeństwo mogło budować kapitały własne by dogonić zachodnie społeczeństwo.
    W Polsce rusza bezpłatny program edukacji finansowej aby nauczyć się inwestować na giełdzie.
    Jak jest - Sprzedaż akcji z rabatem ( ciekawe jak wyglądała wycena z tamtymi wskażnikami ) po 17zł,
    przez tyle lat SPÓŁKA zarabiała i inwestowała budowała wartość dodaną i od naiwnych odkupili po
    8,35 zł. Orlen zainkasował grubą kasę. Kto na tym zyskuje - zagraniczni inwestorzy oraz zagraniczne
    fundusze inwestujące w ORLEN które wyprowadzą zyski do siebie a MY będziemy ciułać dalej i
    liczyć że kiedyś ktoś ( Państwo-politycy którzy nas reprezentują ) będą chronić inwestorów co
    chyba było początkowym zamysłem.

• Re: Czego oczekują inwestorzy Autor: ~Trampa [91.150.204.*]
    Co dalej - może standardy KERNEL, byłoby trochę problematyczne ENERGA cena nominalna 10,92, żaden problem
    rozwodnić akcje zrobić po nominale emisję dla ORLEN, bez udziału mniejszościowych. Mniejszościowi i tak się nie liczą
    a czas wszystko zrobi, ludzie zapomną. Zadowolenie z następnych zysków inwestorów zagranicznych Orlenu.

• Re: Czego oczekują inwestorzy Autor: ~IP [83.26.227.*]
    Taką emisję akcji, można zaskarżyć.
    Na KERNEL też zaskarżyli zobacz ile to trwa i drobnych też coraz mniej - standardy co to jest -
    idziemy do zaorania. Giełda robi sama bata na siebie, gdy informacje będą docierać do
    społeczeństwa i zacznie się odsuwanie od inwestowania stracą fundusze i giełda, będą
    tracić stołki. Zaufanie do giełdy powinno być niepodważalne a oni powinni dbać o nas.
    Dnia 2025-12-17 o godz. 11:53 ~Trampa napisał(a):
    > Na KERNEL też zaskarżyli zobacz ile to trwa i drobnych też coraz mniej - standardy co to jest -
    > idziemy do zaorania. Giełda robi sama bata na siebie, gdy informacje będą docierać do
    > społeczeństwa i zacznie się odsuwanie od inwestowania stracą fundusze i giełda, będą
    > tracić stołki. Zaufanie do giełdy powinno być niepodważalne a oni powinni dbać o nas.

Ale Kernel ma siedzibę w Luksemburgu a Energa w Gdańsku.
  • Re: Czego oczekują inwestorzy Autor: ~Woyd [88.156.129.*]
    Inwestorzy oczekują DYWIDENDY !!!!!! A tymczasem czekają na spadki co by dokupić trochę Energa.
  • Re: Czego oczekują inwestorzy Autor: ~darek [83.28.206.*]
    ptak1234
    2025-05-09 14:51
    IP 91.150.204.*
    -i po co ptaku takie bzdury piszesz,18,87 zł to również podłga pod ewentualną emisję,bo jak to sobie wyobrażasz,teraz Orlen zaprasza po 18,87 zl,a jeżeli nie chcą mu sprzedać to Energa zrobi emisję pod ten sam Orlen po nominale,takie dziadostwo to za poprzedników mogło być,teraz ,mimo wszystko uwazam,że do tego się nie posuną
  • Re: Czego oczekują inwestorzy Autor: ~fan22 [46.175.109.*]
    Tą obecną ferajnę już chyba nikt nie przebije....
  • Re: Czego oczekują inwestorzy Autor: ~Wieloryb [165.225.207.*]
    Dnia 2025-12-17 o godz. 11:59 ~darek napisał(a):
    > ptak1234
    > 2025-05-09 14:51
    > IP 91.150.204.*
    > -i po co ptaku takie bzdury piszesz,

No niestety nikt lepiej nie wzmacnia poczucia niepewności niz niektóre wpisy na tym forum. Jak 'spada' na chwilę do 18.86 i Orlen łyknie kilka akcji to powstaje panika i czarne scenariusze. Orlen nawet nie musi nikogo straszyć.

Darku analizując podejście Orlenu dawniej i teraz cena 8,35 plus wypracowane zyski, inflacja
    gazówki do eksploatacji chyba się nie różni od zaproponowanej ceny.
    Odnośnie Ptak1234 nigdy nie używałem tylko Trampa
  • Re: Czego oczekują inwestorzy Autor: ptak1234 [91.150.204.*]
    Co Ja napisałem ,bo niepamientam
    Dnia 2025-12-17 o godz. 11:59 ~darek napisał(a):
    > ptak1234
    > 2025-05-09 14:51
    > IP 91.150.204.*
    > -i po co ptaku takie bzdury piszesz,18,87 zł to również podłga pod ewentualną emisję,bo jak to sobie wyobrażasz,teraz Orlen zaprasza po 18,87 zl,a jeżeli nie chcą mu sprzedać to Energa zrobi emisję pod ten sam Orlen po nominale,takie dziadostwo to za poprzedników mogło być,teraz ,mimo wszystko uwazam,że do tego się nie posuną

Co Ja napisałem ,bo nie pamientam

Co się dziwisz, lata POPIS-owskiej tresury robi swoje :)))
  • Re: Czego oczekują inwestorzy Autor: ~darek [37.109.157.*]
    Kogo wy mali obchodzicie ? Na pewno nie Donalda :))))))))))))))
    No pewno, rudy ma inne zajęcie, rysuje pieska :)))
    Taryfy mamy zatwierdzone, - bomba,
    kto sprzedał to trąba.

Perełka jest tylko jedna.
    Może Giełda będzie bardziej przejrzysta
    19.12.2025, Warszawa (PAP) - KNF złożyła do organów ścigania zawiadomienie o podejrzeniu dopuszczenia się przestępstwa manipulacji w obrocie instrumentami finansowymi (kontraktami terminowymi i opcjami), których wartość zależna jest od wartości indeksu giełdowego WIG20, popełnionego w zbiegu z przestępstwem oszustwa - podała Komisja w komunikacie.Jak podała Komisja, manipulacji dopuściła się osoba fizyczna - w okresie od 2 września 2022 roku do 8 lutego 2024 roku - która otrzymała uprawniony dostęp (pełnomocnictwo) do rachunków papierów wartościowych mocodawcy oraz należących do niego spółek prawa handlowego. Celem tej osoby było wytransferowanie środków finansowych z rachunków należących do jej mocodawcy."Manipulacja polegała na zawieraniu transakcji i składaniu zleceń, które dawały lub mogły dawać fałszywe lub wprowadzające w błąd sygnały co do podaży lub popytu na instrument finansowy, lub co do ich ceny. Manipulacja opierała się na wykonywaniu dopasowanych transakcji w wyniku złożenia, w zbliżonym czasie, przeciwstawnych zleceń kupna i sprzedaży o bardzo podobnym wolumenie i podobnej cenie (improper matched orders). Istotą manipulacji było nabywanie przez osobę fizyczną na własny rachunek instrumentów finansowych po niskiej cenie, a potem sprzedawanie ich po wyższej cenie na rachunki mocodawcy - bądź odwrotnie, najpierw sprzedawanie po wyższej cenie, a później odkupowanie po niższej" - napisano.Z komunikatu wynika, że osoba ta dysponowała rachunkami własnymi oraz, na podstawie pełnomocnictwa, rachunkami mocodawcy i realizowała zysk na swoich rachunkach, generując stratę na rachunkach mocodawcy. Działania te skoncentrowane były na niepłynnych seriach kontraktów terminowych i opcji, których wartość zależy od wartości indeksu WIG20. Transakcje niejednokrotnie stanowiły 100 proc. lub prawie 100 proc. wolumenu obrotu danego dnia na danym instrumencie finansowym.W ocenie Komisji, opisane działanie mogło wprowadzać uczestników rynku kapitałowego w błąd co do rzeczywistego poziomu cen oraz co do wolumenu obrotu instrumentami finansowymi, a także dawać błędne sygnały co do podaży i popytu na instrument finansowy."Składanie zleceń po obu stronach rynku o parametrach pozwalających na ich wzajemną realizację miało znaczący wpływ na cenę niepłynnych kontraktów terminowych i opcji. Skutkowało to kształtowaniem się ich cen w oderwaniu od ich rzeczywistej wartości i umożliwiło wyprowadzenie środków finansowych przez pełnomocnika z rachunków papierów wartościowych mocodawcy" - dodano.Komisja podała, że w związku z potencjalnym zamiarem pełnomocnika przejęcia środków finansowych mocodawcy - od początku jego współpracy z mocodawcą - oprócz przestępstwa manipulacji, mogło też dojść do popełnienia przestępstwa oszustwa. (PAP Biznes)

• Re: Czego oczekują inwestorzy Autor: ~LechWalesa [85.237.185.*]
    Dnia 2025-12-20 o godz. 10:28 ~Trampa napisał(a):
    > Może Giełda będzie bardziej przejrzysta >

w Polsce ?
    Wierzysz w to co napisałeś ?

Mam już parę lat i co wydawało się niemożliwe się zrealizowało,
    marzenia trzeba mieć bo cały czas w realu byłoby smutno.
    Dnia 2025-12-20 o godz. 14:23 ~Trampa napisał(a):
    > Mam już parę lat i co wydawało się niemożliwe się zrealizowało,
    > marzenia trzeba mieć bo cały czas w realu byłoby smutno.

Ja mam nic ptak1234 a ten gościu ,Trampa podszywa się [91.150.204.*]  gdzie to można zgłosić

Dnia 2025-12-20 o godz. 14:23 ~Trampa napisał(a):
    > Mam już parę lat i co wydawało się niemożliwe się zrealizowało,
    > marzenia trzeba mieć bo cały czas w realu byłoby smutno.

Jak to możliwe ,że mamy te same IP , niektórzy posądzają mnie ,że jestem tobą Trampa
    Zbieg okoliczności Darek też myśli że gramy w bambuko,
    gdy to napisał sprawdziłem ptak1234 identyczne IP.

• Re: Czego oczekują inwestorzy Autor: ~Wieloryb [83.24.129.*]
    Dnia 2025-12-20 o godz. 15:16 ptak1234 napisał(a):
    > Dnia 2025-12-20 o godz. 14:23 ~Trampa napisał(a):
    > > Mam już parę lat i co wydawało się niemożliwe się zrealizowało,
    > > marzenia trzeba mieć bo cały czas w realu byłoby smutno.
    >
    > Jak to możliwe ,że mamy te same IP , niektórzy posądzają mnie ,że jestem tobą Trampa

ptaku, spokojnie - pod tą gwiazdką jest przestrzeń adresowa na 256 adresów IP z czego zwykle 254 moze być przydzielone użytkownikom, tak że obaj się mieścicie i jeszcze możecie kogoś zaprosić :). Oczywiście jest to pewien zbieg okoliczności temu nie przeczę.

• Panie Darku ,proszę mnie przeprosić
  • Re: Czego oczekują inwestorzy Autor: ~Daro [37.225.49.*]
    Może razem z żoną piszecie ,nie widząc o tym
  • Re: Czego oczekują inwestorzy Autor: ~YYY [93.159.22.*]
    To może być dobry trop?
  • Re: Czego oczekują inwestorzy Autor: ~Pepe [84.205.172.*]
    Ja bardziej bym obstawiał farmę tronllową w której poszło coś nie tak.
    Nie raz się zdarzyło że ledwo coś ktoś napisał i już kontra grupy darkowych piesków zaatakowała z każdego ip. Teraz któryś piesek nie pomylił i nie zmienił ip.
    Faktycznie, jak żona nie pisze z tego samego komputera to wygląda na "włamanie"
    lub robotę postkomunistycznych służb.
    pepciu,prawdopodobieństwo,że ptak i trampa do dwie różne osoby jest takie samo jak to,ze Esalians jest tutaj przypadkowo(możliwy,aczkolwiek maloprawdopododny to zbieg okoliczności).Pomijając jednak jednakowe 3/4 IP obu Panów,do ciebie nadal nie dociera,że 18,87>8,35,czyli,rynkowo to o zupełnie inne podejście,wystarczy z odrobiną obiektywizmu porównać 2 sytuacje,Fąfara zaproponował w formie dobrowolnego zaproszenia 18,87 zł,podczas gdy średnia kursu rynkowego była w okolicach 15-tu(tylko dzięki zakupom Esaliens),Obajtek zaś, w 19',zaproponował 7 zł,czyli nawet "grosza" więcej od wymaganej średnią minimum ceny.Idąc dalej w 20',nawet Sasin na 7 zł się nie zgodził podniesiono więc cenę o ok.20% do 8,35 zł,czyli z pierwotnej 0,3 wk do 0.37 ówczesnej wk Energi,teraz przy nadal "nędznej" propozycji ceny mamy jednak zaproszenie po 0.61 wk-to jest mimodalszej "niegodziwości"ceny obiektywnie patrząc,lepsze podejście bo np.ja, gdybym w 20' otrzymał propozycję 0,61 wk czyli ok.14zł sprzedalbym swoje akcje już w I wezwaniu.Jednak tak się nie stało,zdjęto stałezlecenie kupna po 8,35 zł mimo że już wtedy Orlen deklarował chęć przejęcia 100% Energi,tym samym,przyzwolono na wieloletnią spekulacje kursem,czy tak robi poważny prezes,poważnej spółki jaką jest,był i będzie Orlen,no pomyśl pepciu?wiem,że twój poziom dedukcji jest mierny,ale tyle chyba jesteś w stanie ogarnąć?
  • Re: Czego oczekują inwestorzy Autor: ~piotr1234 [46.112.87.*]
    Obaj sie mylicie ,Pepciu nie znam Darka i Tora . Darek się myli odnośnie IP ,jesteśmy dwoma bytami ,Moze jakiś zakładzik
    Piotrze Piotrze?Piotrze ptaku? czy Piotrze Sz....u;-)na tym etapie już nie ma najmniejszego znaczenia,czy Ty to Trampa,lub odwrotnie,nie odbiegajmy od tematu,na teraz,znaczenie ma co zrobił Esaliens?odpowiedział na zaproszenie Orlenu w cenie 18,87 zł?czy jednak nie odpowiedział, bo liczy na więcej?
  • Re: Czego oczekują inwestorzy Autor: ~Wieloryb [83.24.129.*]
    Dnia 2025-12-21 o godz. 09:29 ~darek napisał(a):
    > ......znaczenie ma co zrobił Esaliens?odpowiedział na zaproszenie Orlenu w cenie 18,87 zł?czy jednak nie odpowiedział, bo liczy na więcej?
    To co Orlen do tej pory zebrał plus trochę akcji które jeszcze dokupi + akcje Esaliansa to wciąż mało żeby osiągnąć 95%, kluczowa jest GG.
    Czyli albo Orlen rozmawia z GG albo podnosi cenę zaproszenia/skupu na GPW. Oczywiście oba te warianty jednocześnie też są możliwe.

Matematyki nie da się przekłamać , 18,87 > 8,35, ale co do "ceny rynkowej" bym polemizował.
    To zaproszenie, to dalej manipulacja.

bez urazy,ale czysto rynkowo,pomiając wszelkie inne aspekty,dlaczego ta rynkowa wycena Energi w ostanch 5-ciu lat była jaka była,dlaczego wycena rynkowa przy ff<10% jest niemiarodajna? teraz mamy względem innych energetyków,chociaż nam się nie podoba propozycję jako tako rynkową,wystarczy spojrzeć na notowania konkurencji
    Energa-0,61 wk
    Tauron-0.75 wk
    Enea-0.58 wk
    Pge-0.5 wk
    Przypominam,że jeszcze miesiąc temu Energa była notowana poniżej 0,5 wk,a średnia za ostatnie 5 lat to okolice 0.3 wk
    Darku lubię czytać twoje wpisy - merytoryczne - wytłumacz dlaczego nas porównujesz (niesłusznie)
    jaki masz w tym cel.
    żaden cel,zauważyłem zbieżność 3/4 IP,jeżeli to przypadek,zamykamy temat,tyle i tylko tyle.Wracając jednak do wpsu wieloryba.Szanowny /wielorybie/,również chciałbym żeby to GG była "języczkiem uwagi"Orlenu,tylko znowu,spójrzmy na liczby,w IV kw przemieliło się 7,37 mln szt akcji Energi,wiemy,że ok.2 mln sztuk dostał Orlen z rynku w wyniku zaproszenia po 18,87 zł,zostaje ponad 5 mln akcji,które trafiły w "inne" ręce(ulica to ułamek %).Dlaczego więc zakładasz,ze Esaliens mając już po II kw.ok.3 mln akcji nie miał udziału w tym wolumenie?Fakty są takie,dla obajtkowego Orlenu,GG była /solą w oku i kamieniem w bucie/dla fąfarowego Orlenu,GG jest przynajmniej /kamieniem w bucie/i moim zdaniem,dlatego w VI.24' pojawił się w akcjonariacie Energi Esaliens,przecież nawet Pomorze przypisuje sobie,że to oni obronili giełdową 'bytność" Energi czy ktokolwiek z polityków obecnej ekipy powiedział,że to GG/TCN/p.Trzciński obronił Energę przed zdjęciem z notowań po barbarzyńskiej cenie?Tak szczerze,czy slyszeliście Państwo chociaż raz by ktoś przyznał,że to My obroniliśmy Energę,nie politycy Pomorza?Więc nawet z tego punktu widzenia,nie o nasze interesy tutaj chodzi,a będziemy "języczkiem uwagi" tylko wtedy gdy będziemy razem,wspólnie,jednym głosem mówili jak mówi GG,Energa w Orlenie tylko po uczciwei (wy)cenie,niestety,są różne punkty widzenia,różne oczekiwania, po rozmowach na Bielańskiej,wspólnie nie mówimy.
    MANIFEST AKCJONARIUSZY MNIEJSZOŚCIOWYCH tego oczekujemy
    Róbmy klimat – nie PR-owy, lecz prawny. Klimat poszanowania własności i elementarnej uczciwości.
    Róbmy na wypasie – ale nie kosztem wywłaszczenia tych, którzy zaufali rynkowi kapitałowemu.
    Róbmy różnicę – między państwem prawa a państwem silniejszego akcjonariusza.
    Róbmy zamieszanie – tam, gdzie zamiata się sprawy pod dywan komunikatów i „strategii”.
    Róbmy ciśnienie – na instytucje, które mają obowiązek chronić rynek, a nie tylko go obserwować.KNF
    Róbmy porządek – z fikcją „dobrowolnych” zaproszeń i wycen w nierównych warunkach obrotu.
    Róbmy na poważnie – bo dla tysięcy inwestorów to nie jest zabawa, lecz realna strata.
    Róbmy na okrągło – przypominając, że prawo własności nie wygasa wraz z wykluczeniem z indeksów.
    Róbmy dla sportu – tylko w reklamach. Giełda to nie hazard, a akcjonariusz to nie przeciwnik.
    Róbmy hałas – bo cisza zawsze sprzyja tym, którzy liczą na szybkie domknięcie sprawy.
    Róbmy teatr – jeśli trzeba, ale niech role będą jawne: kto decyduje i kto ponosi konsekwencje.
    Róbmy nabożeństwo – do Konstytucji, Kodeksu spółek handlowych i zasad rynku kapitałowego.
    Róbmy na przekór – narracji, że mniejszościowy „i tak nic nie może”.
    Róbmy dla zasady – że wycena musi być godziwa, a wykup – sprawiedliwy.
    Róbmy wrażenie – nie sloganami, lecz przywróceniem realnej ochrony akcjonariuszy mniejszościowych.
    Bo ........ to nie tylko grupa kapitałowa.
    To także tysiące obywateli, których prawa zostały zignorowane.

Dnia 2025-12-21 o godz. 11:02 ~darek napisał(a):
    > ......zauważyłem zbieżność 3/4 IP,jeżeli to przypadek,zamykamy temat,tyle i tylko tyle.

Pamietasz darku był na forum tutaj niejaki widelec i też pojawił o się identyczne IP wtedy pod innymi nickami w innych postach Pamiętasz jak potraktowałeś wtedy widelca? Czy byłeś tak samo tolerancyjny/empatyczny dla niego jak teraz dla ptaka czy trampka? Oj nie !!!! wtedy dla ciebie nie było to "przypadku" zrugales go jak burą ....... aż musiał się wyprowadzić stąd.

Życzę Ci więcej empatii w 2026 roku.

• Re: Czego oczekują inwestorzy Autor: ~Ptak1234 [91.150.204.*]
    Wpisz sobie w Gogle czy można mieć takie same IP. ,
    ptaszku nie denerwuj się. Rozumiem że można mieś częściowo podobne IP ale chodzi że jak takie same IP ma ptaszek i trampek i to jest mój "kolega" który pisze podobnie do mnie to darek pisze że nie ma problemu i jest OK a jak to był widelec i inne sztucce z tym samym problemem i to nie jest mój "kolega" to było wylewanie szamba na niego.
    Jeszcze raz: Życzę wam dużo empatii w 2026 roku i radujmy się z 20 zł.
    Dnia 2025-12-24 o godz. 08:10 ~Pepe napisał(a):
    > ptaszku nie denerwuj się. Rozumiem że można mieś częściowo podobne IP ale chodzi że jak takie same IP ma ptaszek i trampek i to jest mój "kolega" który pisze podobnie do mnie to darek pisze że nie ma problemu i jest OK a jak to był widelec i inne sztucce z tym samym problemem i to nie jest mój "kolega" to było wylewanie szamba na niego.
    > Jeszcze raz: Życzę wam dużo empatii w 2026 roku i radujmy się z 20 zł.

Jestem bardzo spokojny cena 20 zł mnie i pewnie was raduje jak na razie . Co do IP. to się mylicie , zbieg okoliczności (nie wiem jak możemy wam to udowodnić ?. Jeżeli ktoś ma jakieś poglądy i wie, co zrobił mu np.pis albo PO to będzie podobnie myślał . Czego oczekują inwestorzy to przypomnę na pewno ,niezłodziejskich wezwań byłego wójta , emisji akcji takiej jak zrobił Sasin na Enei i PGE8,5zł . Choć dla mnie akurat wyszło dobrze, sprzedałem Eneę i zacząłem kupować Energę po postach Darka i Tora .
  • Re: Czego oczekują inwestorzy Autor: ~LechWalesa [85.237.185.*]
    Dnia 2025-12-21 o godz. 10:07 ~darek napisał(a):
    > bez urazy,ale czysto rynkowo,pomiając wszelkie inne aspekty,dlaczego ta rynkowa wycena Energi w ostanch 5-ciu lat była jaka była,dlaczego wycena rynkowa przy ff<10% jest niemiarodajna? teraz mamy względem innych energetyków,chociaż nam się nie podoba propozycję jako tako rynkową,wystarczy spojrzeć na notowania konkurencji
    > Energa-0,61 wk
    > Tauron-0.75 wk
    > Enea-0.58 wk
    > Pge-0.5 wk
    > Przypominam,że jeszcze miesiąc temu Energa była notowana poniżej 0,5 wk,a średnia za ostatnie 5 lat to okolice 0.3 wk

nie dziwne, że Orlen wybrał sobie Energę ?

Proszę o info czy gazówki to tylko zadłużenie, koszty czy ich wartość jest uwzględniona w wartości
    księgowej
  • Re: Czego oczekują inwestorzy Autor: ~BankierowiecForum [178.235.39.*]
    to była akcja z organizowana zdołowali Energę i kupili ją za psi piniądz. Teraz siedzą na niej te POwce i mają w planie zrobić sobie z niej dojną krowę na pomorzu. Tylko zmiana władzy uratuje Energę.
    Widzę 4 łapki w dół lecz żadnej odpowiedzi, może żle sformułowane pytanie
     Wartość księgowa = (Aktywa firmy – Zobowiązania)
    Dopisanie gazówek następuje po każdej fazie wykonania czy dopiero po
    rozruchu wzrasta WK.
    niżej znajdziesz odpowiedż,nie wszystko musi być podane na tacy,odrobina własnej inwencji tez by się przydała

https://drive.google.com/file/d/1KfbM8-P8U9QpWRpbZWiAAxHAA_ymadDR/view
    Dzięki Darek super opisane, odnośnie mojej wiedzy o giełdzie to w porównaniu do Twojej
    to raczkuje, to nie lenistwo - wygoda lecz jeszcze dużo czasu potrzebuję żeby
    zostać inwestorem takim jak niektórzy z was.
    To ile jutro?
  • Re: Czego oczekują inwestorzy Autor: ~płozowy [88.135.182.*]
    Jutro na bogato.
  • Re: Czego oczekują inwestorzy Autor: ~ptak1234 [91.150.204.*]
    Sternik tylko wie ,ile ma obiecane
[x]
ENERGA 0,00% 18,88 2026-05-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać