• Już nie będę się znęcał Autor: brututs [31.60.94.*]
    Wprawa wygląda następująco.
    Foreveren jest spółką postrzeganą jako dolarowa, bo zarabia w dolarze a dolar jest w tendencji spadkowej i dalej będzie. Sądzę że najniższy kurs jaki osiągnie to 3.3 za złotego i tam bym oczekiwał dna na foreverenie, do ilu zjedzie nie jestem wróżką, chyba że zaskoczy wynikami ale Alek pisze że nie. I dopiero jak nastąpi kryzys światowy wstrząśnie jeszcze kursem spółki, dobije dna i drożejący dolar te spółki gamingowe będzie podnosił do góry i jako pierwsze będą w hossie.
    Więc teraz nie ma na co liczyć. Chyba że wyniki zaskoczą ale konkretne a nie po milionie czy dwa za kwartał przy największych premierach.
    Trzymać kasę a nie tracić bo jeszcze to potrwa zanim kryzys nadejdzie, wielki kryzys, tak piszą
  • Re: Już nie będę się znęcał Autor: ~Panzer [89.73.36.*]
    Powiedz to akcjonariuszom CD Projekt, niech oni też się pośmieją.
    Skoro FOR zarobił przez ostatni rok ponad 8 mln zł na czysto, to jak widać Zbysiu całkiem dobrze radzi sobie z tą deprecjacją dolara.
  • Re: Już nie będę się znęcał Autor: brututs [31.60.94.*]
    No nie bardzo. Jeżeli ja grałem pod największe premiery jak DK i kupowałem te akcje po 4 czy 4.5 zł to kapitalizacja spółki wynosił 120 mln zł to słaby ten zysk. Nie dziwię się że to poleciało a jak dolar jeszcze się osłabia to nie ma co liczyć tu na cud a raczej na chude lata.
    Wyjaśnię ci pewne sprawy za pomocą prostych działań matematycznych.
    Skoro nowy projekt ma większy budżet od DK (załóżmy, że to wielkość 1.5), to w uproszczonym modelu:
    -przyniesie on przychody/zyski wielkości 1.35 DK (po uwzględnieniu twojej ''katastroficznej'' wizji spadku dolaru do poziomu 3.3 zł)
    - wyniki finansowe FOR nie będą jednak opierały się na jedyniu na nowym projekcie i starym portfolio wydawniczym
    - DK będzie generował czysty zysk jeszcze przez lata. Gra ciągle jeszcze czeka na pierwszą promocję na Switchu. A wyprzedaże to sól tej platformy, oczywiście oprócz premier dużych tytułów.
    - już nie będę pisał o projektach takich jak Green Hell na NS2, Panzer Zwei i nieogłoszonych - nie chcę się znęcać nad tobą i twoją narracją
    Patrz co masz teraz a teraz zysk to 8 mln i upadek megapixela.
    Zainteresowałem się tą spółką, bo w poczytnym piśmie biznes insider kilka lat temu, powtórzę kilka lat temu foreveren był wymieniany jako czarny koń gamingu razem z artifexem. Artifex bił rekordy zysku jak i kursu, zarząd kupował akcje a foreveren jedyne osiągnięcie to upadek megapixelu i upadek kursu foreveren-a. Nie ma co nawet porównywać tylko wizje i wizje o których nawet prezes nie chce opowiadać. Kurs akcji wszystko tłumaczy, dno i wodorosty.
    W styczniu premiera DK a ty dalej piszesz o jakiś ich wielkich zyskach dla Forka. Piszesz o wielkim projekcie. Wczoraj pisałeś jak 11 bit studio zanurkował, ano ich Wielka gra się nie sprzedała. Patrząc jak gry Forka sie sprzedają, wielcy przestają w to wierzyć i masz dzień w dzień zjazd na niższe poziomy. Liczy się to co masz teraz a teraz zyski nie są satysfakcjonujące ani dywidenda.
    Tutaj coś słyszałeś, gdzie indziej znowu coś czytałeś. Określenie ''po łebkach'' jak najbardziej pasuje, co do twojej orientacji w gamedev. Czerpanie jakiejkolwiek wiedzy z gazet typu BI czy Forbes, to zła droga. Owe tytuły można czytać co najwyżej dla rozrywki.
    ''Patrząc jak gry Forka sie sprzedają, wielcy przestają w to wierzyć '' ach ci wielcy z zarządu, ciągle sypią... a nie, czekaj, w zarządzie tylko Zbigniew...
  • Re: Już nie będę się znęcał Autor: brututs [31.60.123.*]
    Za to z forum bankiera dowiesz się o wielkich planach foreverena, tu dopiero wiedzę otrzymam jaką to przyszłość czeka akcjonariuszy forka. No pięknie piszesz o planach i jeszcze większych stratach na kursie tej wspaniałej spółki
[x]
FOREVEREN -0,39% 2,54 2026-05-18 14:43:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.